Artikkelit

Yksi polku yrittäjäksi

Miika Vuorensola |
Jaa Twiittaa

Kun valmistuin yliopistosta, mietin, että teen töitä viisi vuotta, sitten väittelen tohtoriksi. Työt veivät mennessään ja väikkäri kiinnosti vuosi vuodelta vähemmän. Yrittäjyys sen sijaan kiinnosti vuosi vuodelta enemmän.

Minulla ei ollut liikeideaa eikä esimerkkiä lähipiirissä, joten yrittäjyys siirtyi vuosi vuodelta. Sitten se tuli vahingossa, kun sijoitusasuntojen ansioista pystyin lopettamaan päivätyöt ja aloin huvikseni tarjoamaan vuokravälityspalveluita.

Itseasiassa liikeideani oli Huolenpitopalvelu, jota itse olisin kaivannut, mutta sellaista ei ollut tarjolla. Sen kylkeen sopi hyvin vuokravälitys.

Jos nyt neuvoisin 25-vuotiasta Miikaa kuinka päästä tähän pisteeseen nopeammin, neuvoisin seuraavaa.

Yksi polku yrittäjäksi

Oma talouteni on aina ollut kunnossa, eli en lähde suosittelemaan talousvalmennuksia. Mutta jos tämä ei ole hallussa niin karsi rankalla kädellä kulujasi, maksat kalliit lainat pois ja elä säästeliäästi.

Kerää kokemusta työstä ja kirjoista

Sijoita palkastasi säästyneet rahat johonkin SP500-indeksiin, jonka kulut ovat alle 0,2 % vuodessa. Kun kasassa on noin 20 000 euroa, ota pankista 10 000 euron laina ja osta uudiskohde, jonka myyntihinta on noin 30 000 euroa.

Asunto tuottaa kassavirtaa tilillesi noin kymppitonnin kolmessa vuodessa. Sijoita nämä rahat indeksiin heti kun ne ilmestyvät tilillesi.

Tee töitä, säästä ja sijoita. Opiskele samalla vaihtelevasti yrittäjyydeen eri osa-alueita (rekrytointi, perehdytys, markkinointi, hinnoittelu, prosessit, scorecardit jne.) ja sijoittamista. Lue neljä kirjaa yrittäjyydestä ja yksi kirja sijoittamisesta (lue myös pari kirjaa todennäköisyyksistä, esim. Taleb). Keskity kirjallisuudessa palvelualoihin ja pieniin yrityksiin. Unohda best sellerit yksisarvisista. Lue mielellään kirjoja, jotka ovat yrittäjän itsensä kirjoittamia. Esimerkiksi suosittelen Gerberin E-Mythiä ja Wickmanin Tractionia.

Sijoittamisen opiskelussa pitäydy perusteissa.

Itse sijoittamisessa unohda hajautus metsään, kryptoihin, suoriin osakkeisiin tai muihin rahastoihin. Pidä kuviosi yksinkertaisena ja tehokkaana. Sijoittamasi pääoma on niin pientä, että opiskelusta mahdollisesti saatu 0,1 % lisätuotto häviää totaalisesti työnteosta saaduille euroille.

Pyri verkostoitumaan, mutta älä ole käsi ojossa hakemassa ilmaista lisäarvoa. Tuota muille (yrittäjille) ensin lisäarvoa, jolloin saat vastineeksi heiltä kokemusta, oppia ja neuvoja. Warren Buffet tarjoutui Grahamille töihin ilmaiseksi, johon Graham vastasi, että Buffet on liian kallis. Alussa työntekijä ei tuota muuta kuin kuluja, sillä hänet pitää perehdyttää, joka vähentää perehdyttäjän omaa tuottavaa työtä.

Uskoakseni oman työurani suurin virhe oli mennä töihin pörssiyhtiöön perheyrityksen sijaan. Pörssiyhtiössä olin nappula muiden joukossa. Perheyhtiössä olisin saanut heti merkittävää vastuuta ja päässyt näkemään oikeaa yrittäjyyttä läheltä.

Pörssiyhtiössä johtajat eivät ota todellista vastuuta koska heillä ei ole oma nahka pelissä. Tämä kannustaa heitä ottamaan ylisuuria riskejä. Jos riskinotto onnistuu, saa isot bonukset. Jos ei onnistu, omistajat maksavat lystin.

Perheyhtiössä työskentelevillä on oma nahka ja nimi pelissä, mistä johtuen toiminta on aika erilaista kuin pörssiyhtiössä.

Jos mahdollista, pyri siis töihin pieneen yritykseen, jossa saat tehdä kaikkea. Tuota lisäarvoa, ole luotettava ja tee mitä sanot. Jatka tätä viitisen vuotta. Muista, että kompensaatiostasi pääosa tulee kokemuksen, ei rahan kautta.

Viiden vuoden aikana olet säästänyt tonnin kuussa eli 12 000 euroa vuodessa. Nyt sinulla on tuottoineen kasassa 70 000 euroa.

Samalla viiden vuoden ajan olet imenyt kokemusta ja osaamista työstäsi sekä kirjoista. Seuraavaksi kuvataan yksi malli, jolla voi vaurastua nopeasti.

Osta yritys

Muuta sijoitukseksi rahaksi joko myymällä tai uudelleenrahoittamalla.

Etsi ostettava pieni yritys, jonka liiketoimintaa ja ansaintalogiikkaa ymmärrät (eli unohda softabisnes). Osta yritys käyttämällä omaa pääomaasi sekä pankkirahoitusta ja maksullisia vakuuksia.

Voit myös rakentaa yrityksen alusta, mutta tämä on hitaampi ja työläämpi polku kuin olemassa olevan yrityksen ostaminen.

Kehitä ostamaasi yritystä askel kerrallaan. Vie käytäntöön opppimiasi parhaita käytäntöjä. Paranna yrityksen kannattavuutta, jotta voit maksaa ottamasi lainasi pois nopeahkossa aikataulussa.

Pidä huoli, että yrityksesi avainhenkilöt ovat motivoituneita tekemään oikeita asioita.

Kun yritys alkaa tuottaa kassavirtaa, sijoita se edelleen indeksirahastoon ja sijoitusasuntoihin. Jatka tätä vuosi vuoden jälkeen.

Mieti myös minkä verran rahaa kannattaa sijoittaa takaisin yrityksen kasvattamiseen. Tuottaako se enemmän vai vähemmän kuin sijoitusasunnot (noin 15 % omalle pääomalle)?

Pidä katseesi pallossa äläkä katkaise korkoa korolle -ilmiötä. Saat edelleen eniten korkoa korolle osaamiseesi, mutta nyt myös jonkin verran euroillesi.

Keräät koko ajan laajempaa verkostoa ja luot arvokkaita suhteita, joiden arvoa et vielä tässä vaiheessa välttämättä hoksaa. Tämä verkosto avaa sinulle uusia ovia 5-10 vuoden päästä.

Nämä mahdollisuudet voivat olla hyviä sijoitusmahdollisuuksia, uusia isoja asiakkuuksia. Tai ystäviä.

Pyri aina tuottamaan lisäarvoa mitä ikinä teetkin.

YouTube

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava

Artikkelit

Voimakkaasti nousseet kulta ja bitcoin teknisestä vinkkelistä

Johannes Ankelo
22.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Pentti Jokinen: Kuluttajakuulumiset Q3

Pentti Jokinen
21.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Kamux Q3/24: Joko on liian halpaa?

Almanakka
18.11.2024
east Lue lisää