Artikkelit

WTI-varastot repeävät liitoksistaan, öljyn hinta pakkasella

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Öljyn hintakehitykselle ei näy pohjaa negatiivisten tynnyrihintojen saapuessa otsikoihin. Tynnyrillisen hinta on alimmillaan sitten marraskuun 2001 WTI-öljyn treidatessa alle 15 taalassa viime viikolla. Eilen futuurien hinnat menivät jopa pakkaselle.

WTI-futuurin “rollaus” kesäkuun sopimukseen kuitenkin nosti WTI:n uutispalveluissa näytettävän hinnan takaisin 20 taalan valoisammalle puolelle.

Öljyn hinnanlasku jatkuu OPEC+-järjestön viime viikon tuotannon leikkaamisesta huolimatta. USA:ssa tiettyjen tuottajien tynnyrihinnat ovat jo pelottavan lähellä nollaa. Öljyn laskevat hinnat kasvattavat todennäköisyyttä Teksasin öljynporaajien joutumisesta maksamaan asiakkaillensa, jotta he veisivät kasvavan öljytynnyrimäärän pois jaloista kuljeksimasta. Eilen tämä oli jo todellisuutta.

Tynnyrihinnat pakkasella

Negatiivisia tynnyrihintoja nähtiin ensi kertaa maaliskuussa, kun Pohjois-Amerikan syrjäisimmät tuottajat joutuivat maksamaan ostajille omasta öljystään. Wyoming Asphalt Sour-öljylaatua myytiin viime kuussa -0,19 taalan hintaan tynnyriltä.

Hintoja alentavat globaalisti pelot romahtaneesta kysynnästä, paisuvista varastoista ja rajoitetusta varastotilasta.

Eilen toukokuun WTI Crude-raakaöljyfutuurin hinta laski historiallisesti negatiiviseksi, treidaten jopa -40 dollarissa päätyen lopulta negatiiviseen 37 taalaan. Pudotusta maanantaina tuli siis kummalliset yli 300 prosenttia.

Lähde: FT

Miten on mahdollista että futuurin hinta voi mennä näin pahasti pakkaselle?

Näin voi käydä kun futuurisopimus on erääntymäisillään, eikä ostajia löydy lähellä erääntymispäivää.

WTI-futuurit toteutetaan indeksifutuureista poiketen fyysisesti (deliverable), ei käteisenä. Mikäli sinulla on toukokuun WTI-futuuri ja futuuri erääntyy tänään, täytyykö sinun odottaa ovikellon soittoa loppuviikosta ja kuljetusmiehen viestiä “Terve. No niin, mihis nämä 1000 tynnyriä laitetaan ja otatko 37 000 dollaria shekkinä vai käteisenä?”. Tavallisena kuukautena ei käteistä tietysti tarjottaisi lainkaan.

Normaalisti näin ei pääse käymään, sillä 99 prosenttia futuuripositioista suljetaan ennen erääntymistä eikä fyysistä toimitusta tarvita. Futuurivälittäjäsi tehtävänä on pitää huoli siitä, ettet unohda positiotasi auki ja joudu miettimään tuhannen tynnyrillisen (= yksi futuurisopimus) varastoimista ja myymistä. Jos kuitenkin futuuri erääntyy positio auki, saat ilmoituksen WTI-öljyn toimituksesta Cushingiin, Oklahomaan, jossa sinun tulee vastaanottaa tynnyrit fyysisesti. Jos näin pitkälle ajaudutaan, löytyy tähänkin ongelmaan käteisellä ratkaisuja. Fyysisiä toimituksia ottavat vastaan lähinnä maanviljelijät, jalostamot, lentoyhtiöt ja niche-bisnekset.

Mistä eiliset negatiiviset hinnat WTI:n toukokuun sopimukselle siis kertovat?

The Timesin koluministin Ed Conwayn mukaan ne kertovat lyhyen aikavälin varasto-ongelmista USA:ssa, sillä vastaava toukokuun Brent-raakaöljyfutuuri treidaa 26 dollarissa. Cushingissa sijaitseva varastotila on siis ääriään myöten täynnä eikä varastointi onnistu.

Eilinen markkinareaktio ei kuitenkaan kerro koko totuutta WTI-öljymarkkinan tilanteesta, sillä NYMEXin kesäkuun WTI- futuuri treidasi samaan aikaan yli 20 taalassa:

Toisaalta ongelmat eivät edelleenkään ole ohi, sillä kuukauden päästä kesäkuun futuuri erääntyy ja varastojen ollessa edelleen täynnä samat probleemat jatkuvat.

Aikaisin tiistaiaamuna WTI treidaa taas plussan puolella, mutta volatiliteettia on luvassa vielä tänään toukokuun sopimuksessa ja myöhemmin kesäkuun futuurissa:

Goldman Sachs listaa kolme syytä miksi kesäkuun WTI-futuuri on seuraavaksi valtavan paineen alla:

  1. Eilisen väkivaltaiset liikkeet (ja negatiivinen “carry cost” jokaisesta rollauksesta) saattavat pelottaa tuulipukusijoittajat öljylongeista pois

  2. Seuraavan rollauksen (kesäkuun futuurista heinäkuun futuuriin) negatiivinen vaikutus toukokuun alussa (noin toukokuun 5-8.pv)

  3. Edelleen aukioleva kysymys öljymarkkinan ylitarjonnasta ja puuttuvasta varastotilasta.

WTI-öljyn lyhyen aikavälin näkymät eivät vaikuta aurinkoisilta.

Tämän näkee myös WTI- ja Brent-öljyn kasvavasta hintaerosta (spread), sillä vastaavia varastointiongelmia ei Brent-laadulla tällä hetkellä ole:

Fyysisen toimituksen välttämiseksi spekulaativiset treidaajat “rollaavat” futuuripositionsa seuraavan kuukauden sopimukseen, pitäen näin positionsa auki ilman fyysisen toimituksen ongelmia. Rollatessa he myyvät/sulkevat positionsa toukokuun sopimuksessa ja ostavat/avaavat position kesäkuun sopimuksessa.

Lue Timo Tikkalan ansiokas artikkeli Tämän takia en ole öljyhärkä vuodelta 2017 öljyn treidaamisesta yksityissijoittajille.

WTI:n kysynnän ollessa halvaantunut, osa treidaajista on rientänyt vuokraamaan kelluvia tai maalla sijaitsevia tiloja, joihin öljyä voi varastoida. Nyt halvalla ostetun öljyn voi myöhemmin myydä voitolla hintojen taas noustessa, kunhan varastointikustannukset tulee katettua.

Öljyntuottajat reagoivat myös tilanteeseen ja varastoivat öljyä sekä maalle ja vesille. Tankkerien kapasiteetti on ratkeamaisillaan ja ne kantavat tällä hetkellä ennätykselliset 160 mmb/d, joka on tuplamäärä kahden viikon takaiseen verrattuna.

Öljyn negatiiviset hinnat olisivat joka tapauksessa erittäin väliaikaisia, sillä tuotanto lopetettaisiin nopeasti.

Kolme koronaviruksen vaikutusta öljymarkkinoille

Koronavirus on laittanut hiekkaa globaalin talouden rattaisiin. Tällä puolestaan on ollut ennennäkemätön vaikutus öljyn hintoihin.

Seuraavassa kolme tilastoa, jotka kertovat pandemian musertavasta vaikutuksesta mustaan kultaan.

1) Kysyntä laskenut 9,3 miljoonalla tynnyrillä per päivä

Kansainvälinen energiajärjestö IEA ennustaa öljyn kysynnän laskevan huhtikuussa ennätysmäiset 29 miljoona tynnyriä per päivä. IEA arvioi kysynnän laskevan 9,3 miljoonalla tynnyrillä per päivä tänä vuonna 90 miljoonaan tynnyriin per päivä. Tämä pyyhkisi kymmenvuotisen öljyn kysynnän kasvun kokonaan pois pöydältä.

OPEC sen sijaan on optimistisempi: se odottaa kysynnän laskevan vain 20 miljoonaa tynnyriä per päivä tässä kuussa. Sekin tosin olisi alhaisin kuukausittainen kysyntätaso sitten vuoden 1989. Samaan aikaan OPEC odottaa koko vuoden kysynnän olevan 92,8 miljoonaa tynnyriä per päivä. Romahdus kysynnässä on saanut OPECin reagoimaan ja vähentämään tuotantoa (jälleen ennätysmäiset) 9,7 miljoonaa tynnyriä per päivä toukokuusta alkaen.

2) Varastot kasvoivat yli 19 miljoonalla tynnyrillä viime viikolla

Kysynnän pudotessa varastojen kapasiteetti on kovassa testissä. EIA, Yhdysvaltain energiaministeriön alainen laitos, raportoi hurjasta 19,25 miljoonan tynnyrin varastojen kasvusta viime viikolla. Se on kaikkien aikojen suurin viikoittainen varastokasvu, aiempi ennätys oli 15,18 miljoonan tynnyrin lisäys varastoihin edelliseltä viikolta.

Huhtikuun 10. päivänä USA:n öljyvarastojen koko oli yhteensä 503,62 miljoonaa tynnyriä. Nykyisellä varastojen kasvutahdilla maan varastotila loppuu toukokuun puolivälissä Plain All American Pipelinen ennusteen mukaan. Järjestö on kehottanut tuottajia sulkemaan lähteitään helpottaakseen painetta varastoissa.

3) WTI-raakaöljy alle 20 taalaa tynnyriltä

Kysynnän kaikkoaminen ja varastomäärien kasvu laittavat valtavaa painetta öljylaatujen hintoihin. Jenkkien öljystandardi WTI treidasi viime viikolla jo alle 20 taalassa tynnyriltä. Niillä tasoilla hinta ei ole käynyt lähes pariinkymmeneen vuoteen. Tänä vuonna WTI:n hinnasta on kadonnut jo kaksi kolmannesta. Eurooppalainen Brent-öljy treidaa 27 taalan tasoilla, kun alkuvuonna hinta oli vielä reilusti yli 60 dollaria.

Hintojen laskulle ei näy välitöntä loppua varastojen paisuessa. Monet järjestöt ovat vapaaehtoisesti vähentäneet tuotantoaan tilanteen helpottamiseksi. Jos laajamittainen tuotannon leikkaaminen ei toteudu, voi hintojen lasku jatkua niin alas ettei öljyn poraaminen ole enää tuottavaa.

Olosuhteet voivat pahentua edelleen, mutta toimiala on historiallisesti vastustuskykyinen

Öljyn hinnat pysynevät alhaisilla tasoilla hyvän aikaa, sillä paisuneiden varastojen kuluttaminen ei onnistu käden käänteessä.

Oletetusti öljyteollisuuskaan ei ole välttynyt konkursseilta. Monet jenkkiyhtiöt ovat jo hakeutuneet konkurssiin ja monia muita on luvassa. Ne yhtiöt, jotka tästä myräkästä selviytyvät, tulevat olemaan erinomaisessa markkina-asemassa sumun hälvettyä.

Epävarmuus kuitenkin kasvaa kasvamistaan, sillä vastaavaa esimerkkiä öljytaloudelle ei historiasta löydy. Vuoden 2003 SARS-koronaviruksen aiheuttama mylläkkä on heikko verrokki, sillä kahden vuosikymmenen aikana on tapahtunut paljon; IEA:n mukaan Kiinan öljynkysyntä on yli tuplaantunut vuodesta 2003 ja vastaa oli 80 prosenttia maailmanlaajuisen kysynnän kasvusta.

Optimismiin aihetta voi antaa esimerkiksi vuoden 2014 öljykriisi, jonka ansiosta toimiala voi olla muita valmiimpi kriisinhallintaan. On kuitenkin epäselvää miten valmis öljyteollisuus on näin pahaan shokkiin.

OPECin ja OPEC+:n johtamana öljyntuotannon koordinointi voi onnistua stabilisoimaan öljyn hinnan. 20 taalan hinta tynnyriltä ei auta Venäjää, Saudi-Arabiaa eikä montaa muutakaan maata, joten globaalisti työsarkaa riittää kriisistä selviytymiseksi.

Samaan aikaan muutkin tekijät uhkaavat perinteistä öljyteollisuutta; uusiutuvat polttoaineet vievät markkinaosuutta öljyltä energiamarkkinoilla. Fossiiliperäisen energian markkinaosuus on laskussa huolimatta valtioiden valtavista tukiaisista öljyteollisuudelle esimerkiksi rapakon takana.

Miten käy öljyn hinnan lyhyellä ja pitkällä aikavälillä? Kommentoi Sijoitustiedon öljy-ketjussa.

 

 

Mainos: Coinmotion

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.

Kolumnit

Korkoherkät Kamux ja Kojamo

Aki Pyysing
17.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Näin ostat osuuden Mäntsälän datakeskuksen kasvusta

Antti Leinonen
16.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Esa Juntunen: Omistusasuminen on yliarvostettu tapa vaurastua

Esa Juntunen
11.11.2024
east Lue lisää