Haastattelut

Rahasampo: Haastattelussa Heikki Keskiväli

Sampo Arola |
Jaa Twiittaa

Rahasampon haastattelussa sijoituskirjailija ja aktiivinen sijoitustwiittaaja Heikki Keskiväli.


Mitä uutta opit Berkshire Hathawayn yhtiökokouksessa Omahassa?

Aiempien vuosien tallenteita katsoneena paljon tuttua vanhaa, mutta vakaumus yhtiön tekemiseen syveni. Firman tuote-/firmavalikoima oli messukeskuksessa esillä, mikä auttoi ymmärtämään konglomeraatin laajuuden.

Oletko soveltanut Buffettin ja Mungerin oppeja omassa sijoitustoiminnassasi? Mitä niistä?

Tärkeimpänä sijoittamiseen liittyvänä oppina turvamarginaalin tärkeys ja käyttö. Heillä myös paljon toimivia käytösmalleja hyvän ja onnellisen elämän rakentamiseen.

Avaisitko omaa sijoitusprosessiasi Sijoitustiedon lukijoille?

Käyn läpi mahdollisimman paljon eri sijoituskohteita ja sijoitan mahdollisimman harvaan. Näin pyrin pitämään huolen valintojeni laadusta ja mielen avoimena kilpaileville ideoille. Oppii paljon ja vaatii töitä, mutta varsinaista aktiivisuutta minimaalisesti. Pyrin aina ostamaan osakkeet 5+ vuodeksi.

Mitä kriteerejä sinulla on sijoituskohteittesi laadulle?

Haluan olla ensinnäkin kohtuullisen varma, että yhtiön tuotteet ovat olemassa 10 vuoden kuluttua. Johdon pitää olla suorasanainen ongelmien tunnistamisessa ja mieluiten opportunistinen pääoman allokoinnissa (esim. omien osakkeiden ostaminen kurssiheikkouteen). Taseen on kestettävä useampi vuosi heikompaa taloutta ja marginaaleissa hyvä olla mieluusti kutistumisvaraa. Parhaimmillaan yhtiö tekee kvartaalista toiseen omaa juttuaan, eikä suoriutuminen edellytä epätodennäköisten kanien vetämistä hatusta aika ajoin vaadittaviin tuloksiin yltämiseksi.

Uskotko, että analysoimalla yhtiöitä ja osakepoiminnalla voi voittaa markkinan pitkällä tähtäimellä?

Kaikki eivät tietenkään voi voittaa markkinan keskimääräistä tuottoa. Kilpailuhenkisille, opinjanoisille ja työtä arkailemattomille on kuitenkin takuulla mahdollisuuksia markkinan lyömiseen pitkällä aikavälillä. Esimerkkejä on historian saatosta lukuisia.

Pitääkö paikkaansa, että suuremmalla riskillä saa suuremman tuoton?

Kirjojen sivuilla lausahdus pitää paikkansa. Riskin akateeminen määritelmä (volatiliteetti) on kuitenkin mielestäni hölmö ja harhainen. Samalla sijoituskohteella voi olla eri riskiprofiili riippuen siitä kuka on sijoituspäätöksen takana – sellainen, joka ymmärtää sijoituskohteen läpikotaisin vs sellainen, joka ei tiedä.

Ketä suomalaisille vähemmän tunnettua sijoittajaa haluaisit nostaa esiin? Mitä olet häneltä mahdollisesti oppinut?

Jens Kyllönen on pistänyt positiivisesti silmään hyvin perustelluilla caseilla ja aiemmista sijoittajasukupolvista poiketen laajalla katsontakannalla. Pelkän osinkotuoton ja oman pääoman tuijotus on ollut jo vuosisadan framilla niin siellä harvoin uutta auringon alla. Mukava saada uusia ja toimivia ajatusmalleja sekä selkeää ulosantia suomalaiseen sijoittajayhteisöön. Osaa myös todisteiden valossa muuttaa mieltään.

Elämme jälleen epävarmoja aikoja markkinoilla. Miten tilanteessa, jossa lähes kaikki omaisuusluokat tulevat alas, kannattaa piensijoittajan sijoittaa?

Vaikka Jim Crameria harvoin kannattaa kuunnella, niin "jossain on aina härkämarkkina". Energiayhtiöissä, hyödykkeissä ja volatiliteetissa ollut hurjaa nousua vuodentakaiseen, vaikka omaisuuslajit laajalti laskeneetkin. Työnsä tekevä voi lähes aina löytää houkuttelevasti hinnoiteltuja osakkeita, etenkin jos katsoo myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Tehty työ palkitaan tällä hetkellä paremmin kuin männävuosina, jolloin "nousuvesi nosti kaikkia laivoja".

Buffett on suhtautunut kielteisesti kryptovaluuttoihin sijoittamiseen. Mitä mieltä olet kryptoista ja niihin sijoittamisesta?

Kryptovaluuttojen taustalla oleva lohkoketjuteknologia on takuulla tulevaisuudessa hyödyllinen, nyt vielä hämärän peitossa miten. Koska en pysty muodostamaan yhdellekään kryptolle järkevää korkean todennäköisyyden arvoa turvamarginaaleineen, en näe tarpeelliseksi sijoittaa niihin. Voin tietenkin puhua vain omasta puolestani. Välillä tuntuu, että kryptot ovat nettona enemmän heikentäneet kuin parantaneet kollektiivista elämänlaatua. Äkkirikastumisien taustalla on huomattavasti enemmän oman taloutensa tuhonneita.

Heikki Keskiväliä voit seurata Twitterissä ja TikTokissa @hkeskiva

Yhteistyökumppaniksi:

Näkyvyys Sijoitustiedossa, ota yhteyttä!

Artikkelit

Pentti Jokinen: Kuluttajakuulumiset Q3

Pentti Jokinen
21.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Kamux Q3/24: Joko on liian halpaa?

Almanakka
18.11.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Korkoherkät Kamux ja Kojamo

Aki Pyysing
17.11.2024
east Lue lisää