Artikkelit

Putoava puukko vai spekulantin pelipaikka?

Teemu Åkerblom |
Jaa Twiittaa

Lähtökohtaisesti nousevan osakkeen ostaminen on yleensä parempi ja tuottoisampi idea kuin laskuun ostaminen. ”Buy rising stocks and sell falling stocks”, helppoa eikö? Nousuun ostaminen on henkisesti vaikeaa, aiempaa kalliimmalla ostamisesta puhumattakaan. Nousutrendissä mukana oleminen ja trendin mukana pysyminen on huomattavasti vähemmän stressaavaa kuin putoavien puukkojen kanssa askartelu.

Nopeat ja aggressiiviset päivänsisäiset kurssilaskut voivat kuitenkin tarjota ruudulla päivystävälle spekulantille hyvän pelipaikan. Varsinkin epälikvideissä osakkeissa yksikin päivävaihtoon suhteutettuna iso myyjä saa kyllä poljettua hinnan tonttiin. Joskus hinta palautuu nopeastikin, ja tarjoaa pikaisen tilipäivän. Toisinaan taas lasku jatkuu entisestään kunnes löydät itsesi istumassa kurahousut jalassa ruudulla.

Rivakan laskun jälkeen uloskäynnin luona tuppaa olemaan ruuhkaista. Iso osa tavarasta päätyy vain hetkelliseen hoivaan, ja pohjaonkijat siirtyvät seuraavalle apajalle. Puhtaasti treidaamisen kannalta olennaista on toki ulospääsyn lisäksi myös se miten rakennat position. Ostojen ajoittaminen ja position skaalaaminen ei ole helppoa. Loputon keskihinnan alentamisen tragedia kannattanee myös sivuuttaa, ja pitää riskienhallinta mielessä.

Solteq

Tulospäivän jälkeisenä maanantaina 16.8 jollain tuli kiire päästä eroon isohkosta 90 000 osakkeen positiosta. Myyntiä tuli rajusti vajaan kahdenkymmenen minuutin verran, jonka jälkeen kurssi palautuikin loppupäivästä. Volyymipiikki suhteessa tavanomaiseen vaihtoon on melkoinen. 

Salkussa oli jo entuudestaan Solteqia, ja kovaa kyytiä tuli seurattua enimmäkseen pelkääjän paikalta. Toki pieni symbolinen treidi tuli tehtyä, pitää mielen virkeänä. Solteqilla on tullut pari viikkoa treidailtua lähes päivittäin. Sama positio aamulla ja illalla salkussa, mutta pientä pyörittelyä pitkin päivää.

Kun kurssi tulee reippaammin alas ilman näkyvää syytä, tarjoaa tämä tietysti myös mahdollisuuden pitkää peliä pelaavalle sijoittajalle. Solteqin tapauksessa toimitusjohtajan osakemyynnit ovat myös vaikuttaneet kurssilaskuun tuloksen jälkeen. Fundamentteihin en sen tarkemmin osaa ottaa kantaa, joten jatkan näyte-erän treidaamista. Riskinä toki on osakkeen karkaaminen ja mahdollisen nousun missaaminen ilman positiota. Toistaiseksi on näyttänyt siltä, että varsinaista pelkoa tästä ei ole.

Kesko

Viime aikoina vahvassa vedossa ollut Kesko laski tiistaina 24.8 yli 5% ilman uutisia tai muuta erityistä syytä. Toki jos arvostuskertoimia vilkaisee, voi todeta että ei osake varsinaisen halpa ole. Valuaatiota ei kylläkään yleensä kannata shortata, koska nousu voi jatkua kauemmin kuin vakuudet riittävät.

Kesko-haaraa on itselläni tälläkin hetkellä auki, eli Kesko B-osaketta myytynä lyhyeksi ja Keskon A-osaketta longina. Kovin kivuton ei ole tosiaan tämäkään treidi ollut.Osakesarjojen välinen spread tuli alas osakkeen mukana, mutta haaroihin en laskupäivänä kuitenkaan kajonnut. Pieni treidi tuli isohkon laskun inspiroimana kuitenkin tehtyä, vaikka olenkin itselleni luvannut olla koskematta likvideihin osakkeisiin päivänsisäisesti. Hivenen houkutteli myös ajatus ostaa short-positiota osa kiinni ja myydä takaisin (mahdolliseen) nousuun, mutta katsoin viisaammaksi jättää suuremmat säädöt väliin.

Kiina

Kiinan jättiläisten Alibaban ja Tencentin lasku helmikuun huipuista on ollut vahvasti esillä viime aikoina. Iso osa riskeistä on varmasti nyt realisoitunut, ja moni miettiikin onko pohjat jo nähty. Kiinnostuneiden kannattaa lukea esimerkiksi kesällä julkaistu Johannes Ankelon artikkeli aiheeseen liittyen.

Osakepoimintoja näiden suhteen ei tällä hetkellä ole kyydissä. Pieni seurantaerä Alibabaa lipsahti salkusta ulos jo ostosta seuraavana päivänä nousuavauksen siivittämänä. Kyselin aikoinaan komealta indeksimieheltä vinkkejä Kiinaan sijoittavien ETFien osalta, ja tämän innoittamana ostin pienen seurantaerän salkkuun tällä viikolla. Toki kyseisessä tuotteessa Alibaba ja Tencent ovat molemmat yli 10% painolla, eli välillisesti olen mukana myös näissä.

Laskuun ostamisen taide

Taiteilu putoavien puukkojen kanssa ei ole riskitön harrastus, joten riskienhallinta kannattaa pitää mielessä. Treidimielessä position skaalaus ja ostojen aloittaminen on lopputuloksen kannalta olennaista. Lisäksi toki treidistä pitäisi päästä voitolla ulos. Pitkää peliä pelaavalle sijoittajalle kurssilasku ilman erityisempää syytä on toki hyvä paikka lisätä omistusta, mikäli yhtiön fundamentit tai sijoitustarina ei ole muuttunut.

Vaikka nopeat kurssilaskut voivat tarjota hyviä päivänsisäisiä pelipaikkoja, on suositeltavaa jättää liiallinen itsevarmuus pois. Pohjien ennustaminen on mahdotonta, ja lasku voi hyvin kestää pidempään kuin ostovoima antaa myöden. Pienemmissä lapuissa toki yksikin iso myyntitoimeksianto voi romahduttaa kurssin hetkellisesti, ja myyntipaineen loppuessa kurssi saattaa korjata pikaisesti ylöspäin. Likvidimmissä osakkeissa myyntipaine tuskin loppuu ensimmäisen ammuksen jälkeen.

Alla oleva Twitter-poiminta on osuva kuvaus laskevien osakkeiden kanssa touhuamisesta. Keskon ollessa 5% laskussa on toki houkutteleva idea lähteä mukaan talkoisiin pystyttämään rekyyliä. Sankarinviitta kannattaa kuitenkin jättää narikkaan, jotta savun hälvettyä jäljelle jää muutakin kuin sukat jalkaan.

YouTube

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava

Artikkelit

Boreo — Mörnijä vai moninkertaistuja?

Iikka Numminen
19.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Markkinat reagoivat voimakkaasti inflaatiodataan

Johannes Ankelo
16.1.2025
east Lue lisää
Kolumnit

Toivoa saa tarjota

Aki Pyysing
12.1.2025
east Lue lisää