Kolumnit

Pienosakkaita ei kannata kusettaa – vaikka pystyisi

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Yhtiökokousten äänestykset ovat hirmu harvoin jänniä. Useimmat ovat itse asiassa täysin turhia, koska lopputulos tiedetään etukäteen. Jotkut aktivistit nimittäin tykkäävät välillä käyttää mahtipontisia puheenvuoroja ja äänestyttää kokousväkeä, vaikka voittoon ei olisi mitään eväitä.

Sievi Capitalin ylimääräisessä yhtiökokouksessa ensi torstaina eli 16.12. voidaan kuitenkin nähdä harvinaista viihdettä, eli pörssiyhtiön hallituksen esityksen hylkääminen. Inderesin foorumin ja omien laskelmieni mukaan Preato Capitalin ryöstöretki Sieviin ei saa likikään tarvittavaa kahta kolmasosaa äänistä.

Menen livenä paikalle vaikka saranapuolelta, sanoi Krista Kiuru & Maailmanlopun Orkesteri mitä hyvänsä. Edellisen kerran tällaista herkkua sai Findan yhtiökokouksessa Turussa reilut neljä vuotta sitten. Tuli samalla todistettua, että jopa Turussa voi tapahtua hyviä asioita.

Markkinareaktio Boreon ja Sievin fuusiouutiseen

Katsokaa hetki alla olevia kurssikäyriä, ja arvatkaa, missä kohtaa aikajanalla ilmoitettiin Boreon ja Sievin fuusiosta?

Tämä oli tapahtumia seuranneelle helppo, Boreon pörssikurssi oli all time highssa 17.8. Seuraavan päivän aamuna tiedotettiin fuusiosuunnitelmasta, jossa Boreon omistajat saavat 60% ja Sievin 40% uudesta yhtiöstä.

Kaikki tietämäni kumpaankin yhtiöön perehtyneet, mukaan lukien Inderesin lapsinerot, ovat liikuttavan yksimielisiä, että kahden sijoitusyhtiön fuusiossa on hyviä synergioita. Joten miksi yhtiöiden yhteinen markkina-arvo on laskenut kuin häränhäntä? Sievin hallituksen mainostama yhtiöstä tarjottu ”preemio” on muuten näkynyt lähinnä kurssin lerpahtamisena.

Pörssilukutaitoiselle on selvää, että tästä voi päätellä Boreon arvostuksen olleen ”haastavan” (anaalikielestä suomeksi = törkykalliin) ennen fuusiouutista. Kaltaiseni salaliittoteoreetikot ovat epäilleet jopa vilunkipeliä, kunnianloukkauskanteita pelkäävä kansanosa on puhunut vain hinnan kuplautumisesta.

Eli fuusioilmoituksen jälkeen kurssit asettuivat luonnollisesti ehdotettuun fuusiosuhteeseen, mutta kokonaisuuden arvo laski. Tässä ei ole mitään järkeä, ellei järkiavioliiton toisen osapuolen arvostuksessa ollut reilusti ilmaa. Ehkä olen Sievin omistajana puolueellinen, kun ajattelen sen ilman olleen kahdesta sijoitusyhtiöstä mieluummin P/B (Price per Book Value) 14 Boreossa kuin P/B 1 Sievissä.

Ja ehkä olen vielä vanhanaikainenkin, kun vertailen jotain sulautuvien yhtiöiden substanssiarvoja per osake.

Simon Hallqvistin puolueettomat komiteat

Torstaina Sievin toiseksi suurin omistaja Mikko Laakkonen (6,26%) tuli kaapista ja kertoi äänestävänsä yhtiön hallituksen esitystä vastaan ja kehotti vieläkin pienempiä osakkaita tekemään samoin.

Simon Hallqvist kommentoi:

Minä (Boreo 73% ja Sievi 23% omistaja) olen väärä vastapuoli tässä. Jos puolueettomat komiteat ovat sopineet jostain ja minä lähtisin rukkaamaan sitä, niin joku toinen osapuoli ei sitä hyväksyisi. Minun pitää kunnioittaa neuvottelutulosta.”

Tällaista ei välttämättä kannattaisi selittää sisälukutaitoiselle väelle, ellei halua tulla leimatuksi muunneltujen totuuksien kertojaksi. Hallqvist on käytännössä nimittänyt molempien yhtiöiden hallitukset, jotka sitten ”puolueettomasti” ovat neuvotelleet fuusiosuhteen, joka jopa Inderesin analyytikkojen mukaan on ”kökkö”.

Geelitukat saavat rahaa molemmilta kioskeilta ja niillä on Sieviä mallisalkussaankin, joten joutuvat olemaan hyvin kieli keskellä suuta. Inderesin Olli Vilppo viime torstaina rohkaistui sanomaan Kauppalehdelle jopa muutakin kuin adjektiiveja: ”Operatiivisen tuloksen perusteella Sieville kuuluisi vähintään 50 prosenttia.” 

Mikä meni ryöstöyrityksessä pieleen?

Kirjoittelen optimistisesti imperfektissä, koska vaikka Sievin neljänneksi suurimman omistajan Danske Invest Suomi Osakkeen äänestyspäätöksen tekijät olisivat syöneet psilosybiinisieniä, pitäisi lopuilta omistajilta tulla tarvittava 12,5%+ vastustavia ääniä.

Preato Capitalin eli Simon Hallqvistin ongelma oli, että pienemmät suuromistajat olivat hereillä ja pörssilukutaitoisia. Kaiken kukkuraksi osasivat käyttää puhelinta, eli soitella toisilleen. Yksityissijoittajista ei ole löytynyt sellaista fuusiosuhdetta puoltavaa Sievin isohkoa omistajaa, jolla ei olisi Boreota salkussaan Sieviä enemmän.

Jos geelitukat olisivat muuten ymmärtäneet kilauttaa elokuussa Mikko Laakkoselle, ei Inderes olisi joutunut perjantaina pakittamaan elokuisesta näkemyksestään todennäköisesti läpi menevästä fuusiosta. Tuskin olisi Mikolta tullut peukaloa ylös fuusiosuhteelle muutama kuukausi sittenkään. Tosin puhelimen käyttäminen soittamiseen vaikuttaa yleensäkin olevan nykynuorisolle varsin haastavaa.

Mikko on ennenkin kaatanut pörssiyhtiöiden hallitusten esityksiä. Vuonna 2002 Lappeenrannan Vartiaiset ja EQT Finland -pääomarahasto yrittivät lunastaa Laroxin pörssistä noin P/E:llä seitsemän. Hallqvistin lausunnosta tuli mieleen Timo Vartiaisen kommentti lunastushinnasta: ”Asiantuntijat ovat sen määritelleet. Pitäisi olla kohdallaan:” Hanke ei onnistunut ja itse asiassa Vartiaiset luultavasti olivat suurimmat hyötyjät. Larox nimittäin myytiin 2009 Outotecille moninkertaisella hinnalla.

Seitsemän vuotta sitten Sievin silloinen pääomistaja Takasten suvun Jussi Capital halusi lunastaa Sievin pois pörssistä. Mikko Laakkonen oli suurimpana pienosakkaana torppaamassa tätäkin.

Sijoitustiedon keskustelupalstalla (ja ehkä Inderesissäkin?) on arvioitu, että Hallqvist tai palkkasoturinsa Sievin hallituksessa olisivat hankkineet tarvittavat suostumukset muilta isoilta omistajilta etukäteen. Tämä ei pitänyt paikkaansa. Eivät yleensäkään ryöstäjät kysele ryöstettäviltä, että sopisiko ryöstöajankohdaksi torstai 16.12. kello 13.

Olihan Hallqvistilla toivoa, että muut osakkaat nukkuisivat. Tätä toivoa ei enää ole. Joten kannattaisi mennä suosiolla

Neuvottelupöytään

Yleensä kannatan enemmän julkisuudelta piilossa käytyjä neuvotteluja ja vähemmän julkista sotimista.

Ylimääräisen yhtiökokouksen voisi nyt vaikka sovinnolla peruuttaa ja Mikko Simonin kanssa neuvotella jonkun selvästi kohtuullisemman fuusiosuhteen. Mikä käy Laakkoselle, käy myös Pyysingille.

Tosin olisin kyllä osakkeenomistajana kiinnostunut kuulustelemaan torstaina Sievi Capitalin hallituksen jäseniä siitä, miten heidän puolueeton komiteansa neuvotteli näinkin epäreilut ehdot. Joten menen ihan mielelläni Finlandia-talollekin. Pörssipelistä voi ottaa viihdevalueitakin irti.

Kusettaminen ei kannata

Taloudelliset intressini ovat asiassa pienehköt. Mutta olen uskonnollisen fanaattisesti sitä mieltä, että pienosakkaita ei kannata kusettaa, vaikka pystyisi.

Suomenkin arvopaperimarkkinoilla yritetään tehdä likaisia temppuja tämän tästä ja taas. Ahola Transport Oyj esimerkiksi yritettiin lunastaa pörssistä törkeän halvalla.

Lunastus onnistuikin, mutta välimiesoikeudessa lunastushinta vähän läheni käypää arvoa eli 1,60€ -> 1,96€. Aholassa oli jopa vaivauduttu tekemään pörssissä epäluuloisen eteläkarjalaisen silmin melko selkeä feikkikauppa. Itselläni ei ollut lapun lappua, mutta Ahola Transportin väen kanssa mihinkään askaroimismahdollisuuksiin suhtautuisin epäluuloisesti, jos sellainen kohdalle tulisi. Ahola-tarinan opetus tässä yhteydessä on, että epäeettiset otteet näkyvät muillekin kuin pelkästään kiistan osapuolille.

Simon Hallqvist vaikuttaa sen verran energisemmältä 1967 syntyneeltä kuin mie, että jaksaa askarrella vielä monia yrityskauppoja. Näyttönsä menestyksekkäistä sellaisista ovat joka tapauksessa kovat. Suomen sijoituspiirit ovat kuitenkin edelleen pienehköt, vaikka ovat olleetkin viime vuosina kasvamaan päin.

Vaikka Boreo/Sievi fuusio menisi Simonin ehdoilla läpi, en edes Boreon omistajille näkisi tätä supervaloisana. Sieviläiset luultavasti painaisivat lappua laitaan ja mököttelisivät vain loppuikänsä. Tästäkin porukasta löytyy tulevia yritysmyyjiä ja tietysti nykyisiä osakesijoittajia. Olisivatkohan he tai kaverinsa jatkossa myymässä yritystään ostajan kannalta fiksulla hinnalla ja ottamassa Boreon osakkeita maksuksi? Maineen menettäminen pienessä maassa tulee pitkään juoksuun yleensä myös rahallisesti kalliiksi.

Sitten on vielä oikea uskonnollinenkin näkökulma. Itse edustan hiippakuntaa, jonka mukaan taloudellisen riippumattomuuden saavutettuaan on varaa välittää maineestaan aiempaa enemmän. Mutta hengellisistä asioista en lähde kiistelemään pörssiyhtiöiden pääomistajienkaan kanssa, joten en pohdiskele aihetta tässä sen syvällisemmin.

P.S. Kirjoitin 3.10. aiheesta ensimmäisen kerran: ”Miulla on Sieviä sen verran vähän, etten viitsi nousta tätä kolumnia enempää barrikadeille”. Tämä oli nyt aiheesta kolmas, mutta tuskin viimeinen kolumni ja vähän muutakin olen asian tiimoilta askarrellut. Lupauksiini kannattaakin suhtautua niiden ansaitsemalla kunnioituksella.

P.P.S. Inderesille osakkeenomistajan vahva suositus mallisalkun lapuilla äänestämisestä: Tehkää rivakka päätös, ettette koskaan missään tilanteessa äänestä mallisalkun osakkeilla – tai ainakaan kerro kantaanne. Muuten voi tulla vielä uudestaankin pienosakkailta joulutorttua niskaan.

P.P.P.S. Onhan tässä vielä yhtiökokoushäviönkin mahdollisuus. Predator Capital Oy ostaa alkuviikosta jonkun toisen kymppilistalta puolelleen ja voi tulla äänestyksessä pistehäviökin. Onneksi SaiPan kannattaminen opettaa nöyryyttä ja olen tähän ainakin jossain määrin henkisesti varautunut. Jos SaiPa häviää, en yleensä someta aiheesta enää mitään. Sievistä raportoinen jatkossakin, kävi miten kävi.

Talouselämä 19.4.2002: Lunastaja talloo piensijoittajan

Pokeritieto 9.6.2010: Vanha sotaratsu

Kauppalehti 29.10.2014: Sievi Capitalista käynnissä riitaisa vääntö

Osakesäästäjä 26.8.2021: Sievi Capitalin ja Boreon yhdistymisuutinen herättää kysymyksiä

Sijoitustieto 3.10.2021: Ahnehtiiko Preato liikaa Sievi Capital/Boreo fuusiossa?

Sijoitustieto 28.11.2021: Qukaan ei Dajunnut

Kauppalehti 9.12.2021: Suursijoittaja Mikko Laakkonen yllyttää Sievi Capitalin piensijoittajia kapinaan Boreo-fuusiota vastaan – ”Vaihtosuhteen pitäisi olla toisin päin”

Sievi Capital -keskusteluketju

YouTube

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava

Kolumnit

Korkoherkät Kamux ja Kojamo

Aki Pyysing
17.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Näin ostat osuuden Mäntsälän datakeskuksen kasvusta

Antti Leinonen
16.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Esa Juntunen: Omistusasuminen on yliarvostettu tapa vaurastua

Esa Juntunen
11.11.2024
east Lue lisää