On käytännön varmaa, että korona uppoaa maailmantalouden kulmaan. Kun kukaan ei kohta lennä Kiinaan, eikä Kiinasta, ovat taloudelliset menetykset ziljoonaluokkaa. Kiina ajautuu jossain määrin koronan eristämäksi - ja siinä jää moni komponenttitoimitus matkalle.
Sijoittajat ymmärtävät globaalien yhtiöiden riippuvuuden toimitusketjujen eheydestä paremmin kuin trumpetit. Maanantai aloitetaan pörssissä ärhäkällä Drop’n’Rollilla. Amerikka lähti perjantaina edellä ja meidän nilkit painaa maanantaina perässä.
En ajatellut olla se legendaarinen paras eli nopein panikoija. Tässä toki olisikin jo auttamattomasti myöhässä. Sen sijaan ajattelin yrittää koppailla alkuvuoden myyntejä varovasti halvemmalla takaisin. Myytyjen osakkeiden ostaminen halvemmalla onkin osakespekulantille parasta viihdettä.
Jätän kokonaan murehtimatta, tappaako korona meidät kaikki – tai edes vanhukset. Kerta elää ja mersu ajaa, minun tietojeni mukaan ihmisten kuolleisuusprosentti on pysynyt toistaiseksi sisukkaasti siinä samassa sadassa.
Seurailen Sijoitustiedon erinomaista koronaketjua ja valtamediaa lähinnä pohtiakseni, miten kauan osakemarkkinoiden paniikki jatkuu. Etukäteen ei voi mitenkään tietää, jatkuvatko karhujen pidot päivän vai vuoden. Oman korona-analyysin tekemisen näen ajanhukkana ainakin niin kauan kuin nimimerkki ”petteri” Sijoitustiedossa tilannetta tarkkailee.
Pörssimarkkinat ovat sikäli tehokkaat, että kaikenlaisiin pandemiauutisiin ne ylireagoivat yhtä vaivattomasti kuin vihervasemmisto Wille Rydmaniin Hesarin lauantaivieraana. Joten lähtökohtaisesti suhtaudun koronaan ostomahdollisuutena. Lisää kuolleita on odotettavissa, ja eiköhän perinteiset panikoijat paina nappia ihan vanhaan malliin.
Olen elämää muuttavat osakemarkkinatilini tehnyt aina vastapalloon potkaisemalla. Markan vuoden 1992 kellutuksen jälkeen vientiosakkeet jatkoivat koomailua pitkään, vaikka kovalla markalla oman jalan sahaaminen oli juuri lopetettu. Kaivoin rahaa jo kertaalleen käännettyjenkin kantojen alta ja laitoin sen kiinni kovimpaan metsävipuun mitä löysin. Seuraavana vuonna nousin nettovaralliseksi ja tilanne on sen jälkeen onneksi säilynyt.
Finanssikriisissä liian aikaisin ostetuilla osakkeilla olen ratsastellut pitkään välillä vähän hevosta vaihtaen. Varsin nopeasti droppiostokseni paikkailivat toisen avioeroni vuonna 2010 tekemän suoneniskun.
Otin nämä esille, koska tällaisilla eväillä tulee ihminen helposti ylimieliseksi kuin entinen kauppa- ja teollisuusministerimme Antti Kalliomäki Moskovassa 1980. Hän nimittäin hyppäsi seiväshypyn SE:n 566 juuri Moskovan olympialaisten aattona ja aloitti karsinnan hypyt ainoana 540:stä kolme kertaa tiputtamalla. Kaikki 535 hypänneet pääsivät finaaliin.
Eli kannattaa suhtautua epäluuloisesti kohtuullisesti pärjänneen dippiostajan beesaamiseen. Sillä on saattanut nousta kusi päähän ja sen myötä arvostelukyky sumentunut.
Koronan mahdollinen suotuisa sivuvaikutus
Koronavirus näyttäisi iskevän jopa USA:n varsin itsekeskeiseen talouteen. Suomen talous rimpuilee viennin varassa ja USA:ssa sävellajin määrää kotimainen kuluttaja. Chicagon ostopäällikköindeksi tippui tammikuussa 42,9:ään, kun ekonomistien odotus oli 48,5. Kaikki luvut alle viidenkympin indikoivat taantumaa. Chicago PMI ennustaa tarkkaan ottaen Keskilännen teollisuutta.
USA:n presidentinvaalit ratkaistaneen juurikin Midwestissä. Siellä ovat vaa’ankieliosavaltioista Ohio, Michigan ja Wisconsin. Talouden kyykkääminen haittaa aina istuvan presidentin uudelleenvalintaa, oli se hänen vikansa tai ei. Lisäksi Chicagon indeksillä yleisesti katsotaan olevan parempaa ennustusvoimaa koko USA:n talouteen kuin Saska Saarikoskella USA:n vaaleihin.
Olin muuten vähän yllättynyt, kun Hesari oli sunnuntainumerossaan päästänyt Saskan analysoimaan myös näitä presidentinvaaleja. Odotusarvo-osaamisensa ja vedonlyöntimarkkinan ymmärtämisensä eivät olleet liikaa Trumpin 0,0:n viime vaalien ennusteesta lisääntyneet:
”Juuri nyt asiantuntijat uskovat Trumpin voittoon … Vedonlyöjät tarjoavat Trumpille kertoimen ¾ … Ennusteisiin on turha luottaa liikaa, sillä samat asiantuntijat pitivät Hillary Clintonia selvänä ennakkosuosikkina.”
Olen aika monelle sarvikuonolalle yrittänyt jänkätä, että jos on suosikki, se ei tarkoita, että voittaa kerran kerrasta. Lisäksi 10 prosentin todennäköisyys toteutuu nykymatematiikankin mukaan kerran kymmenestä. Jos muuten ymmärtäisi vedonlyönnistä vähänkin enemmän, käyttäisi suomalaisille lukijoille Veikkauksesta tuttua kerrointa 1,75.
Saskan juttu kokonaisuutena oli kuitenkin hyvä, vaikkakaan ei huomioinut koronaviruksen pelotevaikutusta. Aivan samoin kuin kauppasodan uhka jäädyttää investoinnit, pysäyttää pelkkä pandemian uhka talouskasvun. Nyt on jo laitettu risteilyalus karanteeniin ilman varsinaista koronatapausta ja venäläiset estäneet Kiinasta tulevan lentokoneen välilaskun. Joten USA:n vahva talous voi hyvin lähteä koronasta luisuun, joka jatkuu vaaliuurnille asti, vaikka virus kuriin saataisiinkin.
George Bush vanhempi jäi valitsematta minilaman takia, ja niin voi käydä myös Donald J. Trumpille. Ei abortinvastaisille totuudessa pysymisellä ole väliä, mutta oma lompakko kyllä kiinnostaa.
Paniikkiostokohteet
Ajattelin aluksi tehdä pelkästään turvalyöntejä. Kun osakemarkkinat ryskyvät, syöksyvät ne aina perusteettoman laajalla rintamalla. Myös defensiiviset osakkeet, joiden teoreettinen arvostus pienistä lamoista lähinnä hyötyy, tulevat Alberto Tombana alas.
Eli luultavasti ostelen dropin tullen jotain melko koronasuojattua eli tyyliin pankkeja ja kiinteistösijoitusyhtiöitä. Syklisten osto-ohjelmani aloitan aikaisintaan sitten, jos Suomessakin alkaa olla koronan hoitokapasiteetti tiukoilla – ja vientiyhtiöiden kurssit ainakin puoliintuneet.
Toki jos petteri kirjoittaa, että epidemian selkä on nyt selvästi taittunut, saatan yrittää palloa vähän jotain Nordeaa jännempäänkin pussiin – ellei ole jo liian myöhäistä.
Paroni Rothschildia mukaillen: Osakkeita on syytä ostaa silloin, kun koronaepäiltyjä pyörtyy kadulla.
Keskustele koronaviruksesta tässä ketjussa
Johannes Ankelo: Kyykyttääkö Wuhanin koronavirus markkinoita?