Artikkelit

Charlie Munger ja päätöksenteon parantamisen jatkokurssi

Almanakka |
Jaa Twiittaa

Tämä artikkeli toimii johdantona tulevalle laajemmalle artikkelisarjalle, jossa pureudutaan syvällisemmin Charlien "The Psychology of Human Misjudgement" -puheessa esittelemään 25 psykologiseen vinoumaan.

Hyvä ystäväni Charlie Munger (1924–2023) oli merkittävä vaikuttaja rahoitus- ja sijoitusmaailmassa, tunnetuin ehkäpä roolistaan Warren Buffettin pitkäaikaisena kumppanina ja Berkshire Hathawayn varapuheenjohtajana vuodesta 1978 aina kuolemaansa saakka. Warren itse on luonnehtinut Charlieta läheisimmäksi yhteistyökumppanikseen ja modernin Berkshire Hathawayn arkkitehdiksi.

Ennen uraansa Berkshire Hathawayssa Charliella oli monipuolinen tausta lakimiehenä, sijoittajana ja filantrooppina. Hän osoitti akateemista lahjakkuutta valmistumalla Harvard Law Schoolista magna cum laude vuonna 1948, vaikka hänellä ei ollutkaan perinteistä alempaa korkeakoulututkintoa. Jo ennen liittymistään Berkshireen Charliella oli oma menestyksekäs sijoitusfirma vuosina 1962–1975, jonka keskimääräinen vuotuinen tuotto ylitti mennen tulen indeksien kehityksen.

Kuva

Berkshire Hathawayssa Charliella oli keskeinen rooli yhtiön sijoitusstrategian laajentamisessa pelkästä osakesijoittamisesta kokonaan omistettujen yritysten hankintaan. Charlien merkittävin opetus Warrenille oli siirtyminen ajattelutavasta, jossa ostettiin kelvollisia yrityksiä erinomaisella hinnalla, kohti erinomaisten yritysten hankkimista kelvollisella hinnalla. Warrenin omien sanojen mukaan tämä strateginen muutos oli ratkaiseva Berkshire Hathawayn myöhemmän menestyksen kannalta. Charlien ajattelua ohjasi monialainen lähestymistapa, jossa hän korosti laajan ymmärryksen merkitystä eri tieteenaloilta, kuten psykologiasta, taloustieteestä, fysiikasta ja liiketoiminnasta, hyvin informoitujen päätösten tekemiseksi. Hän käytti apunaan "mielimallien verkostoa" (latticework of mental models) hahmottaakseen monimutkaisia ongelmia ja tehdäkseen rationaalisia valintoja.

Kuva

Charlien merkittävin opetus Warrenille oli siirtyminen ajattelutavasta, jossa ostettiin kelvollisia yrityksiä erinomaisella hinnalla, kohti erinomaisten yritysten hankkimista kelvollisella hinnalla.

Nimimerkkini Almanakka on johdettu esikuvani Charlie Mungerin tähdittämästä Poor Charlie’s Almanack -kirjasta. Kirjan mielestäni parasta antia on neljännen kappaleen yhdestoista puhe: The Psychology of Human Misjudgement. Puhe on oikeastaan kooste kolmesta eri aikaan pidetystä puheesta, joista tunnetuin lienee 1995 Harvardin yliopistolla pidetty. Puheessaan Charlie käy läpi 25 tärkeää ajatusvinoumaa, jotka vaikuttavat jokaisen meistä elämään. Nämä vinoumat tiedostamalla ja niitä vastaan taistelemalla pystyt pärjäämään paremmin esimerkiksi sijoittajana tai elämässä yleisesti. Palaan itsekin tähän puheeseen tasaisin väliajoin, koska joka kerta siitä ymmärtää jotain uutta.

Pokeri kiehtoi minua aikanaan, koska siinä oli tärkeää ymmärtää muiden pelaajien (ja itsensä) päätösprosesseja ja mitkä asiat vaikuttivat siellä taustalla. Sijoittamisen puolelle mielenkiinto veti, kun ymmärsin samojen vinoumien olevan voimissaan myös siellä – jopa vahvempana. Tästä syystä koen Charlien puheen olleen niin merkityksellinen itselleni – se on auttanut minua ymmärtämään ympäröivää maailmaa ja kiinnostuksenkohteitani paremmin.

Sijoittajat ovat erityisen alttiita psykologisten vinoumien vaikutukselle, mikä voi johtaa irrationaalisiin sijoituspäätöksiin. Charlien opetukset sijoittamisen saralla painottavat kärsivällisyyttä, pitkäaikaista näkökulmaa ja tunteiden hallintaa. Charlie suositteli myös "inversion" eli kääntämisen periaatetta: sijoittajan tulisi miettiä, miten sijoitus voisi epäonnistua, sen sijaan, että keskittyisi vain onnistumisen mahdollisuuksiin. Charlien tunnetuin letkautus tähän liittyen lienee: ”Kerro minulle missä tulen kuolemaan, niin en koskaan mene sinne.” Charlie löysi elämänsä aikana kuitenkin erittäin useita erilaisia päätöksentekon vaikuttavia vinoumia.

Tämä artikkeli toimii johdantona tulevalle laajemmalle artikkelisarjalle, jossa pureudutaan syvällisemmin Charlien "The Psychology of Human Misjudgement" -puheessa esittelemään 25 psykologiseen vinoumaan. Jokaisessa tulevassa artikkelissa käsitellään yksityiskohtaisesti yhtä tai useampaa näistä vinoumista, selitetään niiden taustaa ja toimintaperiaatteita, tuodaan esiin konkreettisia esimerkkejä niiden ilmenemisestä niin arkielämässä kuin sijoitusmaailmassakin sekä tarjotaan käytännön keinoja niiden tunnistamiseen ja välttämiseen.

Tavoitteenani on antaa lukijoille kattava ymmärrys ihmismielen mahdollisista sudenkuopista ja tarjota arvokkaita oivalluksia, jotka auttavat heitä tekemään rationaalisempia ja menestyksekkäämpiä päätöksiä kaikilla elämänalueilla. Ihan kuten Charlie tarjosi ja tarjoaa edelleen jokaisella lukukerralla minulle.

Mainos:

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Näin vältät ylihintaiset osakkeet - maksuton webinaaritallenne

Artikkelit

Osavuosikatsauskalenteri Q1/2025

Sijoitustieto
3.4.2025
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

Hoida laina-asiat järkevästi ja vapauta varoja sijoittamiseen

Arkadia Rahoitus
3.4.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Selkeyttä tariffeihin on (toivottavasti) luvassa

Johannes Ankelo
1.4.2025
east Lue lisää