Viime viikon perjantain vahva työllisyysdata USA:sta vahvistaa kysymyksiä, jotka heräsivät jenkkibondiyieldin lasketeltua lokakuun aikana: Milloin Fed lopettaa koronnostot ja milloin ohjauskorkoa leikataan ensimmäistä kertaa tämän syklin aikana?
Morgan Stanleyn pääekonomistin Seth Carpenter pohtii aina skenaarioita eri todennäköisyyksien perusteella eri painotuksilla ja etsii erityisesti asioita, joissa hän voi olla väärässä. Miehen peruskeissin mukaan Fed lopetti koronnostot heinäkuussa, mutta Fed aikoo pitää korot “korkealla pidempään”, kuten sanonta kuuluu, ja ensi vuonna asteittain laskea ohjauskorkoa. Vahva talousdata pakottaa Morgan Stanleyn miettimään lisää kiristystä korkoihin. Lisänostot merkitsisivät koronleikkausten alkamisen pitkittymistä. Toisaalta puheet taantumasta ovat hiljentyneet, mutta eivät vielä kuolleet. Carpenter kertoo nykyisen syklin olevan erilainen kuin viimeisen 30 vuoden aikana koetut syklit, sillä Fed yrittää aktiivisesti hidastaa taloutta. Tämä on huomionarvoista, sillä mikäli Fed aiheuttaa taantuman, se onnistuu myös nostamaan talouden taantumasta pois todennäköisesti vain muutamalla koron leikkauksella.
Koronnostosyklin alussa Carpenter ajatteli Fedin nostavan korkoja inflaation perusteella, ja leikkaavan korkoa reaalitalouden kehittymisen seurauksena. Inflaatio USA:ssa on laskenut huomattavasti, mutta jenkkitalous jatkaa Morgan Stanleyn odotuksia vahvempana. Pankin analyysitiimi nosti Q4 vuositason BKT-kasvuennustetta ylös yli 1 prosenttiyksiköllä heinäkuussa.
Mistä talouden vahvuus sitten johtuu Carpenterin mukaan? 1) Sijoitukset ei-asutuskiinteistöihin ja 2) hallituksen kulutus osavaltio- ja paikallistasolla.
Talouspoliitiikalla on voinut olla suurempi merkitys kuin Morgan Stanley osasi odottaa, pankki myöntää. Syyskuun työllisyysdata osoittaa työmarkkinoiden laaja-alaista vahvuutta. Markkinat hinnoittelevat jo sisään yhtä koronnostoa joko Fedin marraskuun FOMC-kokoukseen tai vuoden loppuun.
Mitä Morgan Stanley voi tässä tapauksessa kertoa korkojen tulevasta kehityksestä?
Mikäli vahva talousdata johtaa lisäkoronnostoon tänä vuonna, joutuu pankki miettimään uudestaan ennustettaan maaliskuun 2024 korkoleikkauksesta. Morgan Stanleyn mukaan vahva data laittaa painetta ennustuksen ajoitukseen, sillä Fed voi olla hidas liikkeissään. Lopputulos olisi korkeampi huippu ja pidempään korkeammat korot ensi vuonna.
Tasapainottaako pankki riskiä toiseen suuntaan?
Vaikka puheet taantumasta ovat hiljentyneet, ne eivät vielä ole täysin kadonneet. Eikä sen vaikutus korkoihin mene Carpenterin mukaan normaalin pelikirjaan. Fedin yrittäessä aktiivisesti laittaa kapuloita talouden rattaisiin ajaakseen inflaation alas, jos taantuma tulee, johtuisi se liian tiukasta rahapolitiikasta. Fed ei tule stimuloimaan markkinoita tyypillisellä 500 korkopisteen leikkaussarjalla, vaan mieluummin nostaa jalkaa jarrulta vain hieman. Terävä 200-250 korkopisteen leikkuu on Morgan Stanleyn mukaan todennäköinen kahden vuoden aikana, mikä vastaisi “pehmeän laskeutumisen” skenaariota. Korot tulisivat olemaan korkeammalla pidempään pankin peruskeississä, mutta myös korkeammalla kuin odotetaan taantuman sattuessa.
Morgan Stanleyn Carpenter pitää pankkinsa edelleen peruskeissiä todennäköisimpäna vaihtoehtona ja odottaa talouden kasvun hidastuvan viimeisellä neljänneksellä. Samalla pankki kehottaa pitämään kaikki skenaariot mielessä, sillä taantuman sattuessa korkojen leikkaukset tulevan olemaan rajoitettuja.
Keskustele markkinoista Sijoitustiedon foorumilla.