Artikkelit

Onko Bitcoin menettänyt digitaalisen kullan statuksensa?

Antti Hyppänen |
Jaa Twiittaa

Vuoden 2022 alku on ollut rajua menoa sekä osake- että kryptomarkkinoilla. Olemme nähneet tammikuussa toinen toistaan suurempia romahduksia. Sijoittajat ovat olleet vastaavassa paniikissa edellisen kerran maaliskuussa 2020.

Bitcoin on romahtanut osakemarkkinoiden mukana. Moni Bitcoinin vastustaja (sekä kannattaja) on kyseenalaistanut narratiivin digitaalisesta kullasta sekä inflaatiosuojasta. Samaan aikaan kun kulta pitää kurssinsa, Bitcoin liikkuu kuin korkean riskin teknologiaosake.

Käydään tässä artikkelissa läpi Bitcoinin narratiiveja sekä vuosia jatkunutta väittelyä kullan ja Bitcoinin välillä.

Kultaan on sijoitettu tuhansia vuosia

Otetaan ensin lyhyt kertaus kullasta sijoituskohteena.

Muinaiset egyptiläiset alkoivat käyttää kultaa jo 5000 vuotta sitten. Se valikoitui (hopean ohella) vaihdon välineeksi sekä arvon säilyttäjäksi pitkän prosessin päätteeksi. Kullassa yhdistyvät alkuaineena metallin perusominaisuudet, täydellinen kestävyys sekä riittävä niukkuus.

Kulta muuttui rahaksi noin 600 eaa, jolloin nykyisen Turkin alueella asuneet lyydialaiset alkoivat tehdä kultahipuista standardinmukaisia kolikoita. Kultaa on käytetty siitä lähtien valtioiden reservivaluuttana eli reilusti yli 2000 vuotta.

Kulta putosi nykyisen rahajärjestelmämme taustalta vuonna 1971. Yhdysvaltain presidentti Nixon katkaisi kullan ja dollarin välisen suhteen ja lopetti toisen maailmansodan jälkeen perustetun Bretton Woods -järjestelmän. Näin kaikista planeettamme valuutoista tuli fiat-valuuttoja.

Alla olevassa grafiikassa on kullan kurssi sekä S&P 500 -osakeindeksi vuodesta 1971 lähtien (lähde: macrotrends.net)

kulta vs SP500

Kulta on pärjännyt kelvollisesti sijoituskohteena myös modernin talouden aikana. Yllä oleva grafiikka ei tosin huomioi osinkoja. Jos ne sijoitetaan uudelleen (laskuri), osakkeet nousevat kultaan verrattuna selvästi paremmaksi sijoituskohteeksi. 

Viimeiset 10 vuotta ovat olleet kultasijoittajille erityisen heikkoa aikaa. Kulta ei ole hyötynyt keskuspankkien löysästä rahapolitiikasta osakemarkkinoiden tavoin.

Maailman rikkaimmat ihmiset ovat luottaneet kultaan tuhansia vuosia. Se on turvannut omaisuuden kaikenlaisten kriisien keskellä. Digitalisaatio ei ole muuttanut asetelmaa. Digitaalisen vallankumouksen edelläkävijänä tunnettu Kiina on hamstrannut kultaa enemmän kuin mikään muu valtio. Myös keskuspankit ovat kasvattaneet kultareservejään viime vuosina.

Kulta vs Bitcoin -väittely

Bitcoin on digitaalinen maksujärjestelmä sekä valuutta. Äkkiseltään voisi kuvitella, että sillä ei ole mitään tekemistä kullan kanssa. Miksi kultaa ja Bitcoinia ylipäätään verrataan keskenään? Linkkinä toimii itävaltalainen taloustiede.

Moni sijoittaja on löytänyt Bitcoinin juuri itävaltalaisen taloustieteen kautta. Sen edustajat ovat kampanjoineet löysää rahapolitiikkaa vastaan jo kymmeniä vuosia. Kritiikin kohteena on etenkin keskuspankkien toiminta, rahan ostovoiman laskeminen (inflaatio), jatkuva velanotto, markkinoiden manipulointi ym. Kaikki tämä on hyvin tuttua nykyisestä talousympäristöstä.

Itävaltalaisen koulukunnan edustajat puhuvat kovan rahan ja vapaiden markkinoiden tärkeydestä. Yksi johtava teema on paluu kultakantaan. Tunnetuin edustaja lienee Peter Schiff, joka tuli kuuluisaksi ennustaessaan vuoden 2008 finanssikriisin.

peter schiff

Ennen Bitcoinin syntyä kulta oli ainoa vaihtoehto kovan rahan kannattajille. Kun Satoshi Nakamoto loi digitaalisen niukkuuden vuonna 2008, tilanne muuttui. Yhtäkkiä markkinoilla olikin vaihtoehto. Tämä on saanut monet sijoittajat siirtymään kullasta Bitcoiniin. Eikä vähiten siitä syystä, että Bitcoinin kurssikehitys on ollut huimasti parempaa.

Moni Bitcoinin ja kullan kannattaja näkee maailmantalouden ongelmat sekä niiden syyt täysin samalla tavalla. Ero syntyy ratkaisusta tähän ongelmaan. Bitcoin-fanaatikot haluavat Bitcoin-standardin ja kullan ystävät paluun kultakantaan.  

Michael Saylorin luoma narratiivi

Bitcoinin ja kullan vertailu on kiihtynyt viime vuosina. Tähän on syypäänä ennen kaikkea Michael Saylor, joka aloitti kesällä 2020 suoranaisen vallankumouksen. Kukaan ei tiennyt Saylorista sitä ennen yhtään mitään. Nykyisin hän on yksi sijoitusmaailman tunnetuimmista nimistä.

Saylor tuli kesällä 2020 julkisuuteen ostettuaan bitcoineja sadoilla miljoonilla dollareilla Microstrategyn taseeseen. Nykyisin yhtiö omistaa yli 124.000 bitcoinia. Niiden dollariarvo on reilusti suurempi kuin Microstrategyn markkina-arvo. Sayloria on haastateltu satoja kertoja jokaisessa finanssialan mediassa. Hän on rummuttanut Bitcoinia kullan korvaajana tauotta.

Michael Saylor puhuu itse asiassa termistä ’digital property’. Ei mennä tähän nyt tarkemmin tässä artikkelissa. Isossa kuvassa pointti on se, että Bitcoin on saanut sijoitusmaailmassa narratiivin digitaalinen kulta, kulta 2.0, ultimaattinen reserviassetti sekä inflaatiosuoja.

Käynnissä on parhaillaan suuren luokan romahdus osakemarkkinoilla. Kuten avauskappaleessa jo mainitsin, kulta on pitänyt pintansa, mutta Bitcoin on romahtanut teknologiaosakkeiden mukana. Eikö Bitcoin olekaan digitaalista kultaa?

Tässä kohtaa on ymmärrettävä peli Bitcoinin narratiiveista. Käydään niitä läpi seuraavaksi.

Bitcoinin eri narratiivit

Tulin itse mukaan Bitcoin-skeneen viisi vuotta sitten. Tuolloin oli käynnissä sisällissota Bitcoinin skaalauksesta. Se johti Bitcoin Cashin syntyyn sekä muihin kamppailuihin kulisseissa. Some-keskustelu pyöri Bitcoinin siirtomaksujen ympärillä, eikä digitaalisesta kullasta juuri puhuttu.

On tärkeää ymmärtää, että Bitcoin näyttäytyy jokaiselle eri tavalla. El Salvadorin slummeissa elävä kalastaja, Wall Streetin treidaaja tai suomalainen piensijoittaja näkevät Bitcoinin eri tavalla. Se tuo myös jokaiselle erilaisia mahdollisuuksia.

Digitaalinen kulta on suosituin narratiivi tällä hetkellä. Syynä siihen on institutionaalisten sijoittajien nousu, joille Bitcoin näyttäytyy kullan kaltaisena, pitkän aikavälin, reservisijoituksena. Bitcoinilla ei kuitenkaan ole mitään virallista agendaa tai roolia. Sinä voit itse valita, minkä narratiivin haluat ostaa.

Alla on hyvä kuva ARK Investin näkemyksestä Bitcoinille vuonna 2030. Siinä on listattuna erilaisia käyttökohteita ja niiden markkina-arvoja.

ark invest btc

- Remittance network
- Emerging Market Currency
- Economic Settlement Network
- Nation-State Treasury 
- Seizure-Resistant Asset
- Institutional Investment 
- Corporate Treasury
- Digital Gold

Bitcoin toimii jo nyt kaikissa näissä rooleissa. Elsalvadorilaiset nauttivat salamaverkon avulla kuluttomista remittance-maksuista. Bitcoinia on hankittu myös El Salvadorin valtion reserveihin. Se löytyy superrikkaiden sekä instituutioiden porfolioista. Listalla on myös digitaalinen kulta.

Pointtini on se, että jokaisen Bitcoin-sijoittajan on hypättävä kaninkoloon itse ja tehtävä henkilökohtainen matka Bitcoinin ymmärtämiseksi. Sinun on muodostettava oma narratiivisi. Jokaisen sijoitusportfolio, taloudellinen tilanne sekä riskinsietokyky ovat erilaisia. Yksi narratiivi ei sovi kaikille. Media rummuuttaa aina sitä näkökulmaa, joka on suosituin juuri nyt.

On myös tärkeää ymmärtää Bitcoinin hyvin lyhyt historia. Kultaan on sijoitettu tuhansia vuosia ja osakkeitakin treidattu satoja vuosia. Bitcoin on täysin poikkeuksellinen sijoitusluokka. Se hakee vasta paikkaansa sijoitusmaailmassa. Myös moni Bitcoin-sijoittaja oppii matkan varrella näkemään Bitcoinin eri tavoin.

Pitäisikö Bitcoinia ja kultaa verrata?

Kulta on maan sisästä louhittava alkuaine. Se on toiminut vaihdannan välineenä sekä arvonsäilyttäjänä tuhansia vuosia. Kulta on analoginen, se on koruihin ja teollisuuteen kelpaava metalli. Sen arvon vaihtelut ovat perinteisesti olleet pieniä. Kulta on myös reguloitu kaikkialla maailmassa.

Bitcoin on 13 vuotta sitten syntynyt P2P-maksujärjestelmä sekä täysin digitaalinen maksuväline. Se on erittäin volatiili assetti, jonka kurssi voi tuplaantua tai romahtaa hyvin lyhyessä ajassa. Arvonvaihtelut ovat suuria, eikä Bitcoinille ole selkeää regulaatiota.

Näillä sijoituskohteilla ei ole käytännössä mitään yhteistä. On päivänselvää, että Bitcoin on vielä tässä vaiheessa sen historiaa korkean riskin assetti. Sen regulaatiosta käydään yhä jatkuvaa vääntöä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on alkamassa taas kerran vääntö aiheesta.

joe biden btc

Bitcoinin ja kullan linkki on ideologinen, kuten aiemmin kuvasin. Bitcoin ja kulta nähdään tiettyjen talousoppineiden mielestä ratkaisuna samaan ongelmaan. Tätä ideologista keskustelua käydään varmasti jatkossakin, mutta sijoittajan näkökulmasta vertailu on turhaa.

Mihin Bitcoinia sitten pitäisi verrata? Kryptovaluuttoja ei voi suoraan verrata muihin sijoitusluokkiin, koska kyseessä on täysin uusi ja uniikki assetti. Vertailu pitäisi mielestäni tehdä kryptovaluuttojen sisällä. Tässäkin on kuitenkin ongelma.

Ethereum on tunnetuin älysopimustalusta. Markkinoilla on jo toista kymmentä merkittävää kilpailijaa, joten tällaisia platformeja on hyvin loogista vertailla keskenään. Bitcoin on kuitenkin täysin uniikki kryptovaluuttojen maailmassa.

Bitcoinin vertailu muihin valuuttoihin (Litecoin, Bitcoin Cash ym.) ei ole millään tasolla järkevää. Bitcoin on ainoa kryptovaluutta, joka on saanut sijoittajilta hyväksynnän digikulta-narratiiville. Muita vastaavia ei yksinkertaisesti ole olemassa.

Mielestäni Bitcoin täytyy nähdä kryptovaluuttojen maailmassa omana erikoistapauksenaan. Bitcoin ei ole parasta tuottoa tarjoava kryptovaluutta, mutta se on ylivoimaisesti turvallisin betsi etenkin regulaatiomuutosten aikana.

Tärkeintä on oppia ymmärtämään Bitcoin itse. Kaikki ovat joskus aloittelijoita. Silloin on helpointa ostaa some-vaikuttajan narratiivi ja hypätä suosittuun kelkkaan mukaan. Välillä tämä toimii, välillä ei. Pyri muodostamaan oma näkemyksesi Bitcoinista pitkässä juoksussa.

Mainos: Sijoitustiedon tarjous Coinmotionille

Tule keskustelemaan aiheesta Sijoitustiedon foorumille!

Sijoitustieto.fi

Avaa tili ja pyydä kirjoitusoikeus foorumille

Artikkelit

Boreo — Mörnijä vai moninkertaistuja?

Iikka Numminen
19.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Markkinat reagoivat voimakkaasti inflaatiodataan

Johannes Ankelo
16.1.2025
east Lue lisää
Kolumnit

Toivoa saa tarjota

Aki Pyysing
12.1.2025
east Lue lisää