Artikkelit

NFT-kupla puhkeaa, mutta ne ovat tulleet jäädäkseen

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

“Mitä jos kuplan kuumimpana hetkenä näemme kaiken selkeimmin?”, kysyy toisinajattelijana tunnettu Peter Thiel. Hän viittaa kysymyksellään siihen, miten teknokuplan aikana mikä tahansa .com-päätteinen nettisivusto sai valtavat arvostukset pörssissä vain romahtaakseen myöhemmin. Teknohuuman taustalla häämötti kuitenkin visio internetin tulevaisuudesta.

Pets.com mainosti 30 sekuntia kaikkein kalleimmalla mainospaikalla, jenkkifutiksen Super Bowlin puoliajalla. Vaikkei yhtiöstä tullut kaikkien aikojen menestystarinaa, luotiin kuplan huipuissa mielikuvaa siltä, miltä maailma voi tulevaisuudessa näyttää: internet dominoi ihmisten arkipäivää ja ostokset siirtyvät enemmissä määrin nettiin.

Meneillään olevassa NFT-huumassa on viitteitä vastaavanlaisesta kajastuksesta.

NFT, eli Non-Fungible Token, on lohkoketjussa sijaitseva digitaalinen todistus omistusoikeudesta.

Bitcoin, Ethereum, Solana ja muut kryptovaluutat ovat “Fungible Tokens”. Yksi bitcoin on samanlainen kuin kaikki muut bitcoinit ja niitä voidaan vaihtaa keskenään samalla arvolla.

Kukin NFT sen sijaan on ainutlaatuinen.

Siinä missä osakekirja oli paperimuotoinen arvopaperi, joka todisti omistuksen osakkeesta tai osakkeista, on lohkoketjuun tallennettu osake-NFT digitaalinen versio samasta asiasta.

NFT-markkina tällä hetkellä

Ihmiset ovat kautta aikojen pelanneet status-pelejä. Toyotalla pääsee mainiosti paikasta toiseen, mutta Mersu antaa omistajastaan paremman kuvan ja nostaa statusta. Kännykkää ja lompakkoa voisi kantaa vaikka muovipussissa, mutta Hermeksen laukku muuttaa mielikuvaa sen kantajasta.

Nykynuoriso voi mieluummin ostaa sadalla eurolla uuden skinin Fortnite-peliin kuin uudet Niken tossut. Status-signalointi muuttuu nuorempien sukupolvien myötä enemmän ja enemmän digitaaliseksi.

Kryptomiljonäärit ja -miljardöörit ostavat kuvia kivistä ja apinoista päätähuimaavilla summilla ja asettavat ne Twitter-profiilikuvikseen. Millä muulla tapaa kaikki voisivat tietää, että anonyymillä twiittaajalla on hilloa purkit täynnä?

Status-pelit ovat olennainen osa ihmisen luontoa, eikä se kollektiivisesti tule muuttumaan vaikka keskimääräinen sijoitustietolainen tuskin pröystäilee varoillaan.

Tällä hetkellä NFT-markkinoilla pelataan pääasiassa status-pelejä, mutta tulevaisuudessa NFT-sopimusten käyttö tulee olemaan huomattavasti käytännöllisempää.

Yksi ensimmäisiä NFT-projekteja on LarvaLabsin CryptoPunks, joka koostuu 10 000 uniikista hahmosta, punkista. Halvimman punkin hinta on tällä hetkellä 91 ETH, eli noin 345 000 dollaria. Vaihtoa CryptoPunkseille on elinkaarensa aikana kertynyt 1,19 miljardia dollaria.

Arvokkaimman punksin viimeisen kaupan hinta oli 4 200 ETH eli 7,58 miljoonaa dollaria. Kyseessä on Punk #3100 ja kauppa tehtiin tämän vuoden maaliskuussa.

Muita suosittuja projekteja ovat esimerkiksi Bored Ape Yacht Club…

...ja Pudgy Penguins.

Suurin osa projekteista on tällä hetkellä Ethereumin verkossa, mutta kilpailevalla Solanan smart contracts-alustalla on tarjota omat NFT-kokoelmansa, kuten esimerkiksi Degenerate Apes.

Ehkä huvittavin projekti on EtherRock, joiden NFT:t koostuvat yksinkertaisista kivien kuvista. Halvimman hinta on tällä hetkellä 599 ETH eli 2,1 miljoonaa dollaria ja kallein kivi vaihtoi lompakkoa 888 ETH:n hinnalla muutama päivä sitten.

Suosituimmat NFT-projektit löytyvät DappRadar-sivustolta.

Suurin NFT-markkinapaikka on OpenSea, jossa taiteilijat voivat mintata taideteoksiaan NFT-muotoon ja myydä niitä markkinapaikalla.

OpenSean käyttäjämäärä ja vaihto ovat olleet voimakkaassa nousussa heinäkuun lopulta lähtien.

NFT-huuma sai alkunsa maalikuussa, jolloin kryptopiireissäkin ihmeteltiin jpeg-kuvien suosiota. Tällä hetkellä maaliskuinen piikki näyttää lilliputtimaiselta.

Heinäkuussa vaihtoa eri NFT-pörsseissä kertyi 300 miljoonaa dollaria. Suurin osa vaihdosta tehtiin Opensea-markkinapaikalla.

Elokuussa vaihto nousi huimaan 2,3 miljardiin dollariin.

Vaihto ei koostu ainoastaan jpeg-kuvista, vaan videopeleihin liittyvät NFT-tokenit tekevät nekin nousuaan.

NFT-buumia dominoivat jpegit ja videopelit, mutta “oikean elämän” käyttöön tarkoitetut NFT:t tekevät vasta tuloaan.

Buumin ja hypen keskeltä voi katsoa kauemmas tulevaisuuteen.

Tulevaisuuden käyttötarkoituksia

NFT-markkina tulee kehittymään pitkälle jpegien tuolle puolen, eikä jpeg-sekoilun ei kannata antaa sumentaa pitkää kuvaa.

Fyysisten kohteiden omistusoikeus voidaan tuoda lohkoketjuihin NFT-muodossa. Raoul Palin ja Gary Veynerchukin tulevaisuutta pohtivassa podcastissa mainittiin esimerkkinä mahdollisuus ostaa Manhattanilta 50 miljoonan dollarin arvoinen asunto ja jakaa omistusoikeus sadan ihmisen kesken joille kaikille mintataan omistusoikeutta vastaava NFT. NFT tässä tapauksessa mahdollistaa asunnon tai rakennuksen osittaisen omistamisen. Konseptilla on mahdollisuus mullistaa kiinteistömarkkinan rakennetta.

Asunnon omistusoikeuden voi asuntoa rakennettaessa mintata lohkoketjuun. Omistusoikeutta myydessä voi älysopimukseen (eli NFT:een) laittaa pykälän, jonka mukaan joka kerta asunnon vaihtaessa omistajaa kaksi prosenttia myyntihinnasta menee rojaltina alkuperäiselle rakentajalle omistusoikeuden hamaan loppuun asti.

Sosiaalisessa mediassa suosiota nauttiva muusikko voi jakaa 20 prosenttia oikeuksistaan faneilleen NFT-muodossa ja täten rahoittaa albumiprojektinsa. Tällä taktiikalla muusikko välttää tekemästä sopimusta levy-yhtiön kanssa ja pitää valtaosan tuloista itse sen sijaan, että ne katoaisivat välikäsien taskuihin.

Oletetaan, että kyseinen muusikko onnistuu projektissaan ja albumi on täynnä hittejä. Fani osti muusikon NFT:n, joka vastaa 0,2 prosentin oikeutta tuloihin Spotify-soittokerroista. Muusikko sai rahoitettua projektinsa yhteisönsä tuella ja muusikkoon NFT:n kautta sijoittanut fani tienaa rahaa jokaisesta soittokerrasta. Välikädet jäävät nuolemaan näppejään ja samalla faneista tulee oleellinen osa muusikon markkinointikoneistoa.

Oletettavasti NFT:t tulevat loistamaan erityisesti kulttuuritokeneina ja mahdollistavat kulttuurin muodostuvan sijoituskohteeksi. Tämä pätee niin muusikoihin kuin urheilujoukkueisiin ja moniin muihin yhteisöihin, jossa arvoa voidaan kaksisuuntaisesti vaihtaa. 

Yksi NFT-käyttötarkoitus omalta kryptotaipaleeltani: osallistun MiamiCoinin louhimiseen poolissa, joka koostuu noin 50 mainaajasta. MiamiCoin on avoimen lähdekoodin hajautettu projekti, joka varaa 30 prosenttia louhimiseen käytetyistä varoista Miamin kaupungin käyttöön. Tällä hetkellä louhimisen tuloksena Miamin kaupungille on varattuna jo 3 miljoonaa dollaria, jotka Miami voi esimerkiksi laittaa tuottamaan noin 10 prosentin Bitcoin-yieldiä jollei muuta käyttötarkoitusta varoille keksitä. Kolikolla ei nuoren ikänsä takia ole vielä käyttötarkoitusta, mutta yksi esimerkki voisi olla esimerkiksi ilmainen sisäänpääsy kaupungin järjestämiin coworking-tiloihin. Kehitteillä on koodareiden toimesta monia erilaisia sovelluksia, kuten esimerkiksi äänestyssovellus Miami Voice.

Mainaajien määrä kyseisessä poolissa on rajoitettu, louhijat tekevät muhkeaa tuottoa ja suunnittelemme NFT:n minttaamista kullekin poolin louhijalle. Koska poolaamme varamme yhteen ja tiimi analysoi dataa, onnistumme sen ansiosta louhimaan MIA-kolikkoa tehokkaammin kuin monet muut yksilöt tai poolit. Kyseisen poolin NFT:lla on siis arvoa, sillä ilman NFT:tä ei poolin tuottoihin ole asiaa. Voisin siis joko jatkaa mainaamista pitäen NFT:n tai myydä NFT:n jälkimarkkinoilla mikäli ostaja poolioikeudelle löytyy sopuhinnalla.

Tai sitten MIA menee nolliin, NFT on arvoton ja kaikki louhitut kolikot ovat arvottomia ja palaan artikkeliin muokkaamaan nolon esimerkkini pois. Tämä on toki täysin mahdollinen vaihtoehto, ainakin lauseen alkuosa.

Miten sijoittaa NFT-huumaan?

Mielessäni ei ole epäilystäkään, etteikö nykyinen jgepin ajama NFT-buumi olisi kupla. Ei ole kestävällä pohjalla maksaa poskettomia summia pingviinien kuvasta vain niiden mahdollisen keräilyarvon takia.

Pets.com osake meni nolliin, kuten meni iso osa muistakin internetosakkeista. Samaan aikaan taipaleensa aloittaneen Amazonin osakkeen hinta on tänään 3 750 dollaria. Teknokuplan aikaan se teki 107 taalan huiput.

Jos olisin vedonlyöjä, löisin vetoa sen puolesta, että nykyisistä jpeg-NFT-kuvista 98 prosenttia tulee olemaan arvottomia ajan kuluessa. Pienellä osalla tulee olemaan merkittävää keräilyarvoa.

Ei kannata kuitenkaan sivuuttaa NFT-saagaa ohimenevänä ilmiönä. Ne ovat tulleet jäädäkseen teknologian jatkaessa etenemistään ja maailman digisoituessa. Ne sopivat moneen käyttötarkoitukseen omistusoikeuden todistamiseksi.

Pohtimisen arvoinen tapa sijoittaa NFT-kehitykseen on sijoittaa niitä tarjoavien alustojen kolikoihin, kuten Ethereum tai Solana. Molempien arvot ovat nousseet voimakkaasti, osaltaan NFT-buumin ansiosta.

Esimerkiksi Ethereum-verkossa olevan EtherRock-NFT:n vaihtaessa käsiä, menee kaupasta eräänlainen välityspalkkio, gas. Se ei kuitenkaan mene kenenkään lompakkoon, vaan se poltetaan (burn). Tämä vähentää kierrossa olevien ETH-tokenien määrää ja ceteris paribus aiheuttaa nousupainetta ETH:n hintaan.

ETH:n gas-maksut ovat tällä hetkellä kuitenkin valtavia. ETH-tokeneita palaa sitä enemmän mitä NFT-kuvia treidataan. Tässä äärimmäinen esimerkki NFT-treidaajan gas-maksuista.

Ethereumin kasvaessa verkostovaikutusten ansiosta ja ETH-tokenien palaessa ETH on ajoittain ollut jopa deflatoorinen, eli sitä poltetaan enemmän kuin sitä louhitaan transaktiovolyymin ollessa korkea.

Ethereumin hinta on voimakkaassa nousussa kesädipin jälkeen.

Solana (SOL) on toinen smart contracts-alusta, joka on viime aikoina noussut otsikoihin NFT-huuman ja kurssinousunsa ansiosta.

Solanan gas-maksut ovat dollarin murto-osia, eli lähestulkoon ilmaisia. Tämä tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon NFT-transaktioille Ethereum-verkon maksun suututtaessa monia käyttäjiä.

Ethereumin kalliit gas-maksut ajavat vääjäämättä uutta NFT-trafiikkia halvemmille alustoille kuten Solana, Avalance ja Terra. 

Vastaavia alustoja on useampia ja jokaisella niillä alkaa olla omat NFT-markkinapaikkansa.

NFT-buumin ajaessa smart contracts-alustojen hintoja ylös, huuman vaimentuessa aiheuttaa se vastaavasti laskupainetta alustan hintaan. Alustojen hinta muodostuu myös toki monesta muustakin tekijästä kuten verkostovaikutuksista, DeFi:sta ja spekulatiivisesta kaupankäynnistä, mutta epäilemättä NFT-markkinan buumilla on osaltaan vaikutus hintaan.

NFT-suosion ollessa korkealla kannattaa pitää mielessä, että huijareita riittää siellä, missä raha liikkuu. Nuorella NFT-markkinalla täytyy kriittistä tutkimustyötä tehdä perusteellisesti.

DYOR - Do Your Own Research on kryptomantra, joka tulee pitää mielessä.

Ostat sitten NFT-pingviinejä tai sijoitat niitä minttaaviin smart contracts-alustoihin, kannattaa pitää maalaisjärki mukana. Älä myöskään epäröi kysyä ja keskustella Sijoitustiedon Kryptovaluutat sijoituskohteita-ketjussa.

Sijoitustieto.fi

Avaa tili ja pyydä kirjoitusoikeus foorumille

Henkilökohtainen talous

Esa Juntunen: Mitä on todellinen vauraus ja tuoko raha onnea?

Esa Juntunen
16.12.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Outokumpu varoitti

Aki Pyysing
15.12.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Eikö enää tarvitse siivota?

Antti Leinonen
14.12.2024
east Lue lisää