En ole ennen tätä vuotta ollut kunnolla nesteessä. Joku hassu tammirallioperaatio ja siinä kaikki. Jäin kuitenkin 2024 nestekoukkuun, kun jäin kikkailemaan vuodenvaihteen Nesteilläni. Lisäksi lämpenin tekemään vapun alla vähän jo average downiakin (=ostamaan lisää keskihintaa alentaakseni). Reippaat 50 treidiäni ovat kaikki olleet voitollisia, mutta kevyehkössä positiossani on pienet kurat uikkarissa.
Niinpä en ole päässyt osallistumaan 2014-2021 järjestettyyn Neste Rallyyn kuin 2020 Power Stagelle, koska osake on ollut aina miun maun mukkaa sekä liian kallis että sisältänyt liikaa poliittista riskiä. Nähdäkseni tilanne on sikäli korjautunut, että nyt se sisältää enää paljon poliittista riskiä.
Panic in Helsinki
Viime viikkoina on useampi sijoittajakollega irrottanut ikinesteistään vähintään paniikintapaisessa. Tosin uusiutuvien öljytuotteiden aika on ankeaa ja kauppa kankeaa. ESG-sijoituksia muita paremmin tuottaviksi mainostaneet kävelevät nykyisin kaupungilla huppu päässä plehat silmillä ja Nestekin julkaisi torstaina 25.4. odotukset aripaunosena alittaneen osarin. Osake roikahti parissa päivässä 26 eurosta 22 euroon.
Tavanomaiset epäillyt painoivat laitaan samaa lappua, jota olivat kehuneet neljänkympin päällä maasta taivaaseen. Mutta Sic transit gloria mundi, niin katoaa mainen kunnia. Technopoliksen ostotarjouksen aikoihin vuonna 2018 miekin olin vielä arvostettu kiinteistösijoitusyhtiösijoittaja.
Kenkää ja corporate pasgonia
Sitten maanantaina 29.4. sai kenkää Nesteen toimitusjohtaja Matti Lehmus. Tiedotteessa kerrottiin
”Neste Oyj:n hallitus ja toimitusjohtaja Matti Lehmus ovat yhteisesti sopineet, että Matti Lehmus jättää tehtävänsä toimitusjohtajana. Lehmus on toiminut tehtävässä toukokuusta 2022 lähtien. Hallitun tehtävän siirron varmistamiseksi Lehmus jatkaa toimitusjohtajana kunnes hänen seuraajansa aloittaa.
Hallitus on käynnistänyt uuden toimitusjohtajan hakuprosessin.”
Tässä on totta Lehmuksen toimineen tehtävässä toukokuusta 2022. Yhteisesti sovittiin kuin Jyrki Katainen Ilkka Kanervan kanssa Johanna Tukiaisen tekstiviestikohun seurauksista vuonna 2008.
Lisäksi kun vapun jälkeen saman viikon torstaina ilmoitettiin Outokummun toimitusjohtajan ja Nesteen hallituksen jäsenen Heikki Malisen ottavan Nesteen tahtipuikon haltuunsa, voidaan todeta hakuprosessi käynnistetyksi paljon aikaisemmin kuin kolme päivää sitten. Pörssiyhtiöiden toimitusjohtajia nimittäin aika harvakseltaan repäistään rivakasti avaamattomasta pakasta.
Nesteen hallituksen puheenjohtaja luonnollisesti välttelee mediaa, Kauppalehden mukaan kuin ruttoa. Jos allekirjoittaa hönön tiedotteen, jonka kaikki paitsi Taloussanomien taloustoimittajat tajuavat hönöksi, olisikin tosi hönöä vastata siihen liittyviin jatkokysymyksiin.
Muuten olen sitä mieltä, että hallituksen puheenjohtajiin kannattaisi talousmedian kiinnittää nykyistä enemmän huomiota ja pörssiyhtiön hpj:n virkavelvollisuuksiin kuuluvan myös mediasuhteet. Metson hpj:n Mikael Liliuksen 2010-luvun hiljaisuuden ymmärsin, tultuaan Fortumin toimitusjohtajana 2001-2009 sopulien ilman omaa syytään kivittämäksi. Mutta en vähemmän kaltoin kohdeltujen.
Toimitusjohtajan lähtö sattuu aina
Aina on huono uutinen, kun pörssiyhtiön toimitusjohtaja yllättäen lähtee. Joko firma menettää sateentekijänsä tai sitten jonkun lapasen jäljiltä on savuavia raunioita, joita seuraajansa pitäisi ensin sammuttaa ja sitten uudelleenrakentaa.
Nopea paikkoheitto taas oli hyvä uutinen. Isännätön talo kun ränsistyy väkisin. Helsingin kaupungin lopulta vastentahtoisesti omistaman Kruunuvuorenrannan huvila-alueen viimeinen rakennus paloi 2021.
Vasemmistonuorten kannattaisi ehkä perehtyä yhteisomistamisen ihanuuteen muuallakin kuin bileidensä jatkoilla.
Onko kosheria nostaa hallituksesta toimariksi?
Jotkut vinkuintiaanit valittavat rutiininomaisesti, jos pörssiyhtiö valitsee toimitusjohtajakseen jonkun hallituksen jäsenistä puheenjohtajasta puhumattakaan. Valittajat edustavat yleensä Sijoittavat Hyvesignaloijat ry:tä, jonka perusteeseihin kuuluu ”Uhriudu kaikesta mistä voit”.
Annan tämän heille anteeksi, koska he eivät tiedä mitä he tekevät. Eivätkä luultavasti ole koskaan olleet etsimässä epätoivoisesti toimitusjohtajaa. Ja olleet mukana valitsemassa aivan vääriä. Been there, done that.
Joten on aivan älytöntä sulkea pois mahdollisten toimitusjohtajakandidaattien joukosta niitä, joiden ainakin pitäisi tuntea yhtiön liiketoiminta erinomaisesti jo ennestään. Muistelen lukeneeni vakavasti otettavastakin talouslehdistöstä, että uusi toimitusjohtaja vieraalla toimialalla on pallohukkasena ainakin vuoden.
Toki näen ongelmallisena, jos psykopaatit pörssiyhtiöiden hallituksissa yrittävät kammeta toimitusjohtajaa viralta päästäkseen paikalleen. En näe tätä kovin laajana ilmiönä, vaikka jotain tämän suuntaista on varmaan joskus tapahtunutkin. Huononäköisyyteeni saattaa vaikuttaa, että en missään tapauksessa suostuisi itse yhtään minkään pörssiyhtiön toimitusjohtajaksi. Aivan velvetisti töitä ja hirveä stressi.
Ei oo, ei tuu, ei tipu lämpöö enkä sano juu. Liksa on toki yleensä hyvä, mutta kun Suomen verottaja vie 60 pinnaa, ei operatiivinen vetovastuu välttämättä maistu miuta paljon pätevämmillekään.
Toki Veikkauksen toimitusjohtajaksi voisin suostua. Voi töpätä mitä tahansa ja saa jatkaa samoissa hommissa. Rahapelialaa tuntematon hallitus antaa toimarin täyttää johtoryhmänsä myös rahapelialaa tuntemattomilla Power Point -spesialisteilla, ettei kukaan vain muodostu eläköitymisuhkaksi.
Olen muuten nähnyt aika monta rahapelialan ulkopuolelta tullutta ”yleisjohtajaa” rahapeliyhtiön vetovastuussa. Aina on käynyt kuin Raha-automaattiyhdistykselle toisessa nettipokerisodassa. Pataan on tullut kaikille osapuolille paitsi sodan nostaneille palkkasotureille, jotka ovat jatkaneet tehtävissään hymy naamalla.
Joka tapauksessa en pysty hivenen rahapelirintamille rönsyiltyänikään rakentamaan mitenkään realistista visiota, jossa Heikki Malinen olisi halunnut niin paljon Outokummun toimitusjohtajan paikalta pois, että olisi alkanut katkomaan Lehmuksen juuria päästäkseen tämän paikalle.
Todettaneen siis Malisen valinta kosheriksi.
Tankataanko roos?
Olen tätä kirjoittaessanikin pohdiskellut, pitäisikö hypätä pää edellä Nesteeseen. Anaalien tavoitehintojen keskiarvo on 33 euroa ja kurssi sulki perjantaina @22,07. Siinä olisi nousuvaraa viitisenkymmentä pinnaa.
Eteenpäin katsovaksi P/E-luvuksi on arvottu kymmenen, mikä on historiallisesti Nesteelle matala luku. Omat pohdintani jostain Nesteen tulevista tuloksista voidaan tässä yhteydessä sivuuttaa. En varmasti näe tulevaisuuteen geelitukkia vähemmän sumuisesti. Tosin mitenkähän varmalla pohjalla niidenkään arvaukset lienee?
Yli yksi asiaan perehtynyttä on miulle väittänyt, että Nesteellä on kilpailuetua jätteiden keräämisessä eli polttoaineensa hankinnassa. Kai sitä sitten on?
Ottaisin varmaan muuten ainakin semi-isosti, kuten aina mielestäni edullisesti hinnoiteltuja yhtiöitä paniikkiaikoina, mutta pelkään vähän mitä Malinen mahtaa Lehmuksen varjosta löytää. En edes viitsi yrittää arvailla mitä se voisi olla, mutta jonkunvärinen joutsen sieltä saattaa kuitenkin vielä kurkistaa.
Luultavasti päädyn ”Ollaan vaan ja hodlaillaan” -ratkaisuun tämän, kuten monen muunkin OMX Helsinki 25 -osakkeen, kanssa.
Jotka yleisesti ottaen ovat nähdäkseni juuri nyt melkoisen edullisia. Seuraava pörssikesä tuleekin nähdäkseni olemaan tavallista jännempi. Näen nimittäin teelehdistäni mahdolliseksi sekä nousun kuin tunnin päästä Viagrasta että lörpsähdyksen kuin Risto Ulmala Helsingin EM-kisojen kympillä 1994.