Artikkelit

Maailman vakautta uhkaavat riskit vuonna 2017

Sijoitustieto |
Jaa Twiittaa

Vuosi 2016 oli täynnä geopoliittisia yllätyksiä. Epäonnistunut vallankaappaus Turkissa, Venäjän armeijan sekaantuminen Syyrian tilanteeseen sekä globalismin hyljeksintä länsimaissa. Globalismin vastustus ilmeni erityisesti populismin voittokulun ajurina merkittävissä kansanäänestyksissä, kuten USA:n presidentinvaaleissa sekä Britannian EU-äänestyksessä.

Näissä ei kuitenkaan ollut riittävästi sysäämään pörssejä laskuun pitkäaikaisen nousun päätteeksi.

Pörsseissä on saatu nauttia lähes yhtäjaksoisesti kahdeksan vuoden nousuputkesta. Yhdysvaltojen S&P500 –indeksi on on noin kolminkertaistunut vuonna 2009 alkaneesta käänteestä. Helsingissä nousu on ollut hieman töyssyisempää, mutta nousua on täälläkin kertynyt noin 300% vuodesta 2009 laskien.

Indeksien valossa kaikki on siis erinomaisesti. Alla Sijoitustiedon kokoama kooste Eurasia Groupin maailman poliittisten riskien listasta vuodelle 2017. Löytyykö pidemmän kurssilaskun aiheuttaja näistä uhkakuvista?

Arvaamaton Amerikka

Donald Trumpin odotettua pehmeämpi ja sovittelevampi voitonpuhe sai maailman hengähtämään helpotuksesta. Yhdysvaltojen pitkään jatkunut tavoittelu USA-johtoisesta maailmanjärjestyksestä yhteisine sääntöineen on kuitenkin saattanut tulla päätökseen. Trumpin linja vaikuttaa ketterämmältä kansallisten intressien vaalimiselta, sisältäen kauppasodalla uhkailua sekä Yhdysvaltalaisia yhtiöitä suosivaa politiikkaa, muun maailman kustannuksella.

Tästä saattavat närkästyä sekä pitkäaikaiset liittolaiset, että näihin lukeutumattomat Kiina ja Venäjä.

Teknologian kehitys ja Lähi-Itä

Lähi-idässä vallassa olevilla on ollut viime vuosina aiempaa enemmän huolen aiheita. Teknologinen kehitys hajauttaa ja epävakauttaa Lähi-Itää entisestään ja tämä tapahtuu samanaikaisesti useista syistä.

Energiasektorin teknologinen mullistus erityisesti Yhdysvalloissa on ajanut OPEC-maiden öljy- jä kaasusektoria ahtaammalle.

Talouksien uhkana on myös automaatioteknologian kehittyminen, joka vie työllistymismahdollisuuksia jo valmiiksi korkeasta nuorisotyöttömyydestä kärsivillä alueilla.

Teknologian kehitys helpottaa samanmielisten ryhmien yhteenliittymistä ja mielipiteidenvaihtoa keskenään, muilta piilossa. Tämä aiheuttaa uhkia niin kansainvälisen terrorismin, kuin paikallisten valtaapitävien kannalta.

Teknologinen kehitys helpottaa myös cyber-terrorismia, ja nämä seikat yhdessä saattavat syöstä osan Lähi-Idän valtioista entistä pahempaan epävakauden tilaan.

Mitä Kiina tekee?

Vallassa oleva kommunistinen puolue pitää merkittävän puoluekokouksensa syksyllä. Järjestyksessään 19. kansallinen kongressi päättää maan tulevan johtajan sekä samalla poliittisen lähitulevaisuuden.

Presidentti Xi Jingping nähdään tällä hetkellä erittäin herkäksi ulkoisille ärsykkeille, erityisesti mikäli ne uhkaavat Kiinan kansallisia etuja. Trump on ennen virkaanastumistaan ehtinyt sorkkia muurahaispesää jo useaan otteeseen. Ärsytystä Kiinassa ovat aiheuttaneet mm. Kiinan kauppaan liittyvillä toimenpiteillä vihjailu, yhden Kiinan politiikan jatkumisen kyseenalaistaminen Trumpin käydessä puhelinkeskustelua Taiwanin presidentin kanssa, sekä Trumpin Kiinaa koskeva twiittailu.

Euroopan tulevaisuus

Angela Merkel on näyttäytynyt ainoana merkittävänä johtajana Euroopassa ja Merkelin johtajuus on osoittautunut elintärkeäksi etenkin kriisien hallinnassa. Nyt jo valmiiksi epävakaassa tilanteessa Euroopan tilannetta mutkistavat tulevien Saksan vaalien lisäksi Ranskan presidentin vaalit, sekä olemassa olevat Kreikan finanssiongelmat, Brexit neuvottelut ja vaikeutuneet suhteet Venäjän ja Turkin kanssa.

Tällä hetkellä Merkelin jatko maansa johdossa näyttää todennäköiseltä, mutta paljonko Saksan vahvan johtajan imago on jo ottanut kolhua? Merkelille luetut poliittiset tappiot, kuten populismin nousu, pakolaiskriisin kiistelty hoitaminen, sekä hieman linjasta poikkeava äärioikeiston miellyttäminen saattavat synnyttää Eurooppaan valtatyhjiön.

Talouskehityksen hidastumien reformien lykkäysten takia

Useiden vallanvaihdosten ollessa edessä talouden rakenteellisten uudistuksien tekoa karsastetaan ja lykätään vaalien yli. Saksa, Ranska ja Kiina, sekä myöhemmin Venäjä, kohtaavat merkittävät vaalit lähitulevaisuudessa.

Intian pääministeri Narendra Modi on tehnyt merkittäviä uudistuksia vähentääkseen korruptiota ja köyhyyttä. Mexicon Enrique Pena Nieto on uudistanut maansa verotusta, koulutusta sekä energia- ja televiestintäsektoria. Nämä kaksi johtajaa saattavat jo kokea tehneensä oman osansa.

Politiikan sekaantuminen keskuspankkeihin

Keskuspankit ovat joutuneet myrskyn silmään kehittyneillä markkinoilla kun poliitikot käyttävät keskuspankkeja syntipukkeina talouden ongelmiin. Tämä saattaa uhata keskuspankkien asemaa vakautta luovina teknokraattisina instituutioina, toisin sanoen uhata päätösten tekoa tieteellisten faktojen pohjalta ja puolestaan lisätä poliittisia intressejä päätöksenteossa.

Yhdysvaltojen keskuspankin Fedn pääjohtaja Janet Yellen astuu sivuun tammikuussa 2018 ja Trumpin pelätään nimittävän Fedin johtoon hänen henkilökohtaisen liittolaisensa ja vievän Fedin uskottavuuden vuosiksi eteenpäin. Tällä saattaisi olla laajoja vaikutuksia globaalissa taloudessa.

Lisää vakautta uhkaavia riskejä löydät tekstin pääasiallisena lähteenä käytetystä Eurasia Groupin tuoreesta (3.1.2017) TOP RISKS 2017: THE GEOPOLITICAL RECESSION -raportista.

Keskustelua tulevasta täällä: Ennustukset vuodelle 2017

Teksti: Sijoitustieto.fi / Juha Toivanen
Palaute: yllapito (at) sijoitustieto.fi

Mainos: Coinmotion

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.

Artikkelit

Markkinat reagoivat voimakkaasti inflaatiodataan

Johannes Ankelo
16.1.2025
east Lue lisää
Kolumnit

Toivoa saa tarjota

Aki Pyysing
12.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

EcoUp – rakennusmarkkinan heräämistä odotellessa?

Iikka Numminen
12.1.2025
east Lue lisää