Poliisihallitus pyrki sulkemaan pokerikeskustelupalstat heti tuoreeltaan vuonna 2005. Silloin vihollinen ei saanut edes tikapuita muureillemme pystyyn. Vaikka motivaatio arpajaishallinnon silloisella capo di tutti capilla Jouni Laiholla oli kohdallaan. Olihan hän nuorena nimismiehenä ottanut sökössä pataan, joten kyseessä täytyi olla turmiollinen onnenpeli.
Nyt on antagonistini hallitusneuvos Laiho hyvin ansaitulla eläkkeellä ja miekin ollut omistusintressitön jo vuosikausia. Ja niinpä suomalaisilta pokerikeskustelupalstoilta sammutetaan valot 5.12.2022.
Mitä ilmeisimmin uudet soturit ovat Pohassa kovempia ja Pokerisivuilla pehmeämpiä. Tosin Kustaa II Adolfin jälkeisten ruotsalaisten laskeminen sotureiksi on vähän enemmänkin kuin aavistuksen arveluttavaa. Ja hakkapeliittoja Gustavillakin oli kärjessä.
Lisenssijärjestelmä sopi peukaloruuviksi ruotsalaisille
Rahapeliasioissa vähänkään sivistyneet tietävät Suomen siirtyvän seuraavalla vaalikaudella lisenssijärjestelmään. Tämä ”lisenssijärjestelmä” tarkoittaa vain vähän äreämpiä nettipelejä. Esimerkiksi lotto ja fyysiset mummorullat pysyvät monopolilla.
Tällä vaalikaudella Viisikko näytti keskaria rahapelialasta jotain ymmärtäville, ja päätti Veikkauksen Blokkikoskien vaatimista maksublokeista ennen asiantuntijakuulemisia. Ellen olisi luvannut monillekin intressipiireille käyttää jatkossa vähän asiallisempaa kieltä, kirjoittaisin tähän ”Vittu mitä porukkaa”.
Edellisellä arpajaislakikierroksella ei lisenssijärjestelmään siirtymistä edes käsitelty, koska Veikkaus ja sen edunsaajat eivät halunneet. Käytännössä asian lienee päättänyt SOSTE:n Vertti Kiukas (SDP), jolla on varmasti rahapelisivistymättömän kuningattaren (SDP) korva. Kokoomustaustaisille Veikkauksen Blokkikoskille Sanna Marin tuskin on juuri korvaansa lotkauttanut.
Lisäksi alalla hyvin tiedetään, että Uutta Veikkausta ei perustettu rahapeliyhtiöksi. Vaan Vertti Kiukaksen Suomen Pankiksi, joka harjoitti myös rahapelitoimintaa. Tuottojen tippuminen kohujen ja koronan myötä johti siihen, että kaikkia Suomen verttejä elättävät tällä hetkellä veronmaksajat, eivätkä enää peliongelmaiset.
Lisenssijärjestelmään on käytännössä löytynyt poliittinen konsensus. Kristillisdemokraatit ainoana haraavat vastaan, mutta lähinnä siksi, etteivät ymmärrä mistä on kysymys. Ehkä isä antaa heille kuitenkin anteeksi.
On melko no-brainer valita nettirahapelijärjestelmäksi sellainen malli, joka tuottaa enemmän rahaa, mutta vähemmän peliongelmia. Kunhan vain löytää kaikista puolueista väkeä, jotka jaksavat perehtyä asiaan. Nyt nämä ovat käsittääkseni jo löytyneet.
Edellisen hallituksen jälkiliukkaana ovat vuodenvaihteessa tulossa osittaiset maksublokit. Pokeriyhdistyksen puheenjohtaja Wille Rydman onnistui nimittäin perustuslakivaliokunnassa torpedoimaan vain kotiutusten blokkauksen. Sisäministeriö soveltaa blokkeja vain niihin ulkomaanpelleihin, jotka jatkavat markkinointia Suomeen. Ja onnistui tällä vipuvarrella pelottelemaan Henrik Kindredin sulkemaan pokerikeskustelupalstat markkinointivälineinä.
Aavistuksen hilpeää on, että henrikit kuvittelevat Poliisihallituksen edessä ehdottoman antautumisen tarkoittavan niille varmaa lisenssiä ja edullisia ehtoja vuonna 2026. Suomessa rahapelilainsäädäntö on kuitenkin aivan eri prosessi kuin muissa Pohjoismaissa. Oma mediaaniarvaukseni onkin Suomeen tulevan sellaisen lisenssijärjestelmän, jossa nettovoiton tekeminen on käytännön mahdotonta muille kuin ehkä PAFfille ja Veikkaukselle.
Miuta joka tapauksessa viluttaa kuin isoa oravaa, että vajaa tuhat pokerikolumniani ja vino pino muita postauksia menee puhuksiin luultavasti ainakin lisenssijärjestelmän tuloon asti. Joka aivan hirveällä ylisuorittamisella voisi olla jo 2025. En laita linkkiä vanhoihin kolumneihini, koska ylihuomenna se ei enää toimisi.
Kostoksi
South-East’s Gonna Rise Again
Aloitteestani Sijoitustieto avasi keskustelupalstalleen pokeri- ja vedonlyöntiosion sekä oman alueensa näiden alojen blogeille. Ihan sama mitä kirjeitä Poliisihallitus lähettelee, emme aio näitä sulkea. Osin tämä johtuu tosin siitä, että pokeri- ja vedonlyöntiaiheinen sisällöntuotanto on laillista. Paljon miehekkäämpää olisi uhota, jos tekisi uhmalla jotain laitonta.
Suomalainen Rahapeliyhdistys ry järjesti keskiviikkona keskustelutilaisuuden Suomen rahapelijärjestelmän tulevaisuuden näkymistä. Kuvassa Antti Koivula haastattelee Pokeriyhdistyksen varapuheenjohtajaa.
Tilaisuus oli sikälikin hyvä, että paikalla oli neljä kansanedustajaakin: Sinuhe Wallinheimo (kok.), Merja Kyllönen (vas.), Pasi Kivisaari (kesk.) ja Marko Asell (SDP). Näistä Marko Asell painijana on ollut Veikkauksen pelikohteenakin ja Sinuhe Wallinheimo maalivahtina oli syvimmälle tulevaan lisenssijärjestelmään porautunut. Merja Kyllönen osoitti myötätuntoa jopa pokerinpelaajia kohtaan, mikä on poikkeuksellista. Eihän meistä kukaan oikeasti välitä.
Tällaisia pitäisi järjestää enemmän. Aika on ajanut ohi rahapelijärjestelmämme kabinettipäätöksistä. Toivottavasti.