Kultaan sijoittaminen on pitkään ollut sijoittajille mielenkiintoinen, vaihtoehtoinen ja spekulatiivinen sijoituskohde. Monelle sijoittajalle saattaa kuitenkin olla epäselvää mitä kautta kultaan kannattaa sijoittaa tai mitä vaihtoehtoja ylipäätään on tarjolla. Käydään siis läpi viisi järkevää tapaa sijoittaa kultaan.
Kuten allaolevasta kuvaajasta käy ilmi, on kullan hinta pitkän nousukauden jälkeen ollut pari vuotta laskevassa trendissä. Sijoitus kultaan nähdään turvasatamana kun osakeindeksit sakkaavat, joten eipä ihme ettei osakkeiden viime vuosien nousukautena kullan hinta on ollut laskevassa trendissä, kun osakkeet ovat tarjonneet erittäin houkuttelevia tuottoja. Siinä missä osa sijoittajista näkee kullan vaihtoehtoisena valuuttana Yhdysvaltain dollarille, osa sijoittajista on sitä mieltä että kullan hinta on kaikkien aikojen pahin hintakupla.
Sijoitus kultaan ei tarjoa osinkoja tai muuta passiivista tuloa. Kultasijoitus tulee nähdä osana tasapainoista portfoliota, spekulatiivisena tai suojaavana sijoituksena. Kullan hintaan liittyy paljon markkinapsykologiaan liittyviä tekijöitä, esimerkiksi pelko, spekulaatio ja huolet muiden sijoitusluokkien kehityksestä.
Jos sinua kiinnostaa sijoittaa kultaan, seuraavat neljä kätevää tapaa ovat tarjolla:
1. ETF
Kultaan sijoittavia ETF-rahastoja löytyy ETF.comin mukaan 33kpl, mukaanlukien GLD-tunnuksella kulkeva maailman ensimmäinen ja suurin kultaan sijoittava ETF. GLD:n koko tällä hetkellä noin 27 miljardia Yhdysvaltain dollaria. ETF-rahastot sijoittavat suoraan kultaharkkoihin. Wikipedian mukaan vuonna 2010 kaikkien kultaan sijoittavien rahastojen hallussa oli yhteensä noin 2062 tonnia kultaa. Normaali palkkio kulta-ETF:issä on 0,4%.
Kultaan sijoittavien ETF-rahastojen suurimpana etuna on niiden likviditeetti yhdistettynä tarkkaan kullan hinnan trackaamiseen. Niistä maksettava spread, eli osto- ja myyntihinnan välinen hinta on erittäin kilpailukykyinen.
Markkinoilla on tarjolla myös kultaan sijoittavia ETN-tuotteita (Exchange Traded Note) jotka eivät välttämättä sijoita suoraan kultaan vaan tekevät kultasijoituksensa johdannaisten avulla.
2. Osakkeet
Kultaan voi sijoittaa myös osakkeiden muodossa. Kullan kaivosteollisuutta harjoittavien yritysten osakkeita on listattuna maailman eri pörsseihin.
Sijoitus näihin osakkeisiin pitää kuitenkin sisällään tavanomaisen osakesijoituksen riskit. Lisäksi kaivosteollisuuden osakkeet ovat normaalisti muutenkin erittäin volatiili sektori. Nyrkkisääntönä voidaan pitää kullankaivuuosakkeiden kolminkertaista vipuvaikutusta kullan spot-hintaan nähden, sekä ylös että alaspäin.
Kultaosakkeen valinta vaatii tarkkaa tutkimustyötä. Parhaiten pärjäävillä yrityksillä on vahva kullantuotanto ja varastojen kasvu. Niillä on muiden osakesijoitusten tapaan oltava myös vahva johtoporras.
3. Kultakolikot / fyysinen kulta
Jos haluat kultaa tallelokeroosi tai kaivaa sitä takapihallesi kuoppaan, voit ostaa fyysistä kultaa esimerkiksi kultakolikoiden muodossa. Kultakolikot ovat erittäin suosittu sijoitustapa kultaan ympäri maailmaa. Kolikoiden koko alkaa yleensä yhdestä troy-unssista (n. 31g) ja niitä löytyy aina kilon kolikoihin. Troy-unssin painoiset kolikot ovat suosituin kolikkokoko ja niiden jälkimarkkinat ovatkin aktiiviset suosiosta johtuen. Kullan arvon lisäksi kolikoille löytyy myös keräilyarvoa kun erä on myyty loppuun. Nykyiset sijoituskultakolikot sisältävät 99,9% kultaa, lopun osan kolikosta muodostavat eri metallit, esim hopea tai kupari.
4. Kultakorut
Kultakorut säilyttävät paikkansa suosituimpana tapana omistaa kultaa. Erityisesti itämaisissa kulttuureissa kulta on status-symboli, jota monet haluavat omistaa. Vajaa puolet maailman kultakysynnästä tapahtuu kultakorujen muodossa. Kultakorujen kultapitoisuus ilmoitetaan karaatteina - 24 karaatin kultakoru on täyttä kultaa, kun taas 10 karaatin korussa on 10 osaa kultaa ja 14 osaa muita metalleka, joten sen kultapitoisuus on 41.7%.
Ostettaessa kultakoruja sijoituksena kannattaa pitää mielessä että niitä myydään grammamääräisinä, kun taas kultapitoisuus ilmoitetaan karaatteina. Mitä enemmän grammoja kultaa, sitä kalliimpi se luonnollisesti. Myyjän tulee aina vaatia sertifikaatti kullan aitoudesta jotta voit olla varma että ostat oikeaa kultaa.
Kultakoruja ei niiden huonon likviditeetin ansiosta kannata ostaa ensisijaisesti sijoitusmielessä. Et välttämättä saa koltakorua myytäessä täyttä hintaa, tai edes kohtuullista hintaa takaisin varsinkin jos haluat myydä sen epäsopivaan aikaan, joten kultakoru tulee ostaa sillä ajatuksella että pitää korua yllään.