Kolumnit

Kolumni: Nalle yllätti taas positiivisesti

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Populisteilla on taas aihetta haukkua Björn Wahlroosia. Sekä UPM-Kymmene että Nordea nimittäin julkaisivat viime viikolla markkinoiden odotukset ylittäneet tulokset. Kummankin kurssi nousi ja molemmissa on Nalle hallituksen puheenjohtajana. Taas Wahlroos siis rikastui entisestään repimällä tuloksen irti työntekijöiden selkänahasta. Esimerkiksi Antti Rinne saa puolestani ihan vapaasti lainata edellistä lausetta.

Sekä pankkitoimiala että metsä- ja energiateollisuus ovat olleet tuomittuja auringonlaskun aloiksi jo pitkään. Nallen firmat vain ovat sisukkaasti pitäneet nenän pinnalla vuosikymmenestä toiseen. Minäkin olen onnistunut siivestämään erinomaisia tuottoja, koska olen luottanut veturiin vaikeasta radasta huolimatta. Tosin luottoa olisi pitänyt olla vieläkin enemmän, koska tällä hetkellä salkusta löytyy wahlroosilaisista narikoista vain Nordeaa. Sammot ja UPM:t olen pääosin myynyt.

Nordea

Svenska Dagbladet kertoi meille kesäkuussa, että Nordean on kerättävä omistajiltaan tyyliin 8 miljardia euroa täyttääkseen finanssivalvojan pääomavaatimukset. Nordean konsernijohtaja Casper von Koskull kiisti tämän jyrkästi. Mie uskoin Koskullia enkä hiuspussipäiden taloussopuleita ja ostin lisää Nordeaa, kun se ilmeisesti huhuista ja Brexit-äänestyksestä johtuen roikahti iloisesti.

Valitettavasti nämä ostot on jo myyty, koska viime keskiviikon Nordean osavuosikatsauksessa Nordean vakavaraisuus ylitti kepeästi Finasinspektionin asettaman yllättävän kovan ydinvakavaraisuuden minimivaatimuksen. Myin siis hätäpäissäni nykykurssia halvemmalla.

Viimeiseen 12 kuukauteen Nordea on tehnyt tulosta 87 senttiä. Perjantain päätöskurssilla 9,63 tällä saa P/E:ksi maltillisen 11. Keväällä tulee osinkoa tyyliin 65 senttiä, koska Nalle haluaa pitää kiinni kasvavista osingoista ja tänä vuonna jaettiin 64 senttiä. Osinkotuotto olisi siis messevä 6,3 prosenttia.

Yritän istua ainakin loppujen Nordeoideni päällä vähän sisukkaammin. Olisi uhkarohkeata hypätä kokonaan Nallen junan kyydistä pois. Jos Deutsche Bankin tai jonkun muun ongelmat saavat kurssia niiamaan, olen siellä odottelemassa.

UPM-Kymmene

Viime tiistaina UPM yllätti markkinat tekemällä kovemman tuloksen kuin yksikään analyytikko oli odottanut. Kurssikin liikahti kymmenen pinnaa ylöspäin ja on nyt korkeammalla tasolla kuin kertaakaan vuosikymmeneen. Analyytikotkin päivittelivät tavoitehintojaan kurssinousun myötä.

Minä irrotin viimeisistä omistani jo seitsemäntoista euron haminoissa, kun pelotti, että laskeva sellun ja sähkön hinta heittää kapuloita UPM:n tulosrattaisiin. Tulosorientoituneesti tämäkin osoittautui liian hätäiseksi voittojen kotiuttamiseksi.

Nykykurssilla 21,55 yhtiö treidaa tyyliin P/E:llä 14 ja osinkotuotto tullee olemaan suuruusluokkaa vajaa viisi prosenttia. Mitenkään kalliisti hinnoiteltu se ei ole vieläkään. Tuskin kuitenkaan pystyn ostamaan takaisin kalliimmalla mitä olen myynyt. Osakemarkkinat kun ovat kovin hermostuneet ja näen kaikenlaisia mahdollisia kauppasotia taivaanrannassa vaikka sentään EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimus vihdoin tänään allekirjoitettiinkin.

Näin ollen minulla on muitakin varsinaisia syklisiä osakkeita salkussa hyvin niukasti. Jätän ne tässä tilanteessa minua reippaammille ja optimistisemmille sijoittajille. Minä olen jo siinä iässä, jossa on perusteltua siirtyä vähän defensiivisempään sijoittamiseen.

Hallituksen puheenjohtaja

Usein väitetään, että yhtiön tärkein työntekijä on sen toimitusjohtaja. Vasemmistolaiset poliitikot toki väittävät, että tj:llä ei ole mitään väliä, eikä niille pitäisi maksaa ainakaan sitä mitä niille omistajat ovat päättäneetkään maksaa. Minä ja useimmat muut sijoittajat ovat sitä mieltä, että toimitusjohtajalla on paljonkin väliä. Hänen esimiehensä, valitsijansa ja mahdollinen erottajansa on kuitenkin yhtiön hallitus. Riippuu yhtiöstä, miten isoilla palleilla hallituksen puheenjohtaja istuu. Epäilen, että Nallen hallituksissa puheenjohtajan ääntä kuunnellaan keskimääräistäkin herkemmällä korvalla.

Joka tapauksessa sijoituskohteita tutkiessa kannattaisi perehtyä toimitusjohtajan lisäksi myös hpj:n kyvykkyyteen. Jos siellä istuu Björn Wahlroos tai kaltaisensa, sijoittajalla on murheita keskimääräistä vähemmän.

Keskustele kolumnista täällä.

Yhteistyökumppanit: Esa Juntunen

Tilaa nyt huippusuositut -ja arvostelut saaneet Esa Juntusen sijoitus- ja henkilökohtaisen talouden kirjat kirja.fistä

Henkilökohtainen talous

Esa Juntunen: Mitä on todellinen vauraus ja tuoko raha onnea?

Esa Juntunen
16.12.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Outokumpu varoitti

Aki Pyysing
15.12.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Eikö enää tarvitse siivota?

Antti Leinonen
14.12.2024
east Lue lisää