Söin ensimmäisen kotipizzani joskus 90-luvun alkupuolella. Tykkäsin kyllä, mutta en sentään sokeasti rakastunut. Manalan Gorgo säilytti paikkansa eturivissä. Tein silti aina tilaisuuden tullen syrjähyppyjä Kotipizzan Americanaan tupla-aurajuustolla nauttien joka siivusta. Painonhallintasyistä olen valitettavasti joutunut lopettamaan pizzojen syönnin lähes kokonaan, vaikka hyvin ne maistuisivat vieläkin.
Luin Kotipizzan antiesitteen ja prospectuksen joskus alkuvuodesta hätäisesti. Tykkäsin siitä, että hallituksessa ja johtoryhmässä oli paljon 60-luvun loppupuolella syntyneitä kauppatieteiden maistereita. Joukossa oli yksi kurssikaverinikin, joka muun muassa kerran pätevästi soitti opiskelijakämpässäni ilmakitaraa tennismailalla joskus aamuviiden maissa.
Prospectuksissa varoitellaan aina kaikista heinäsirkoista ja kerrotaan monella kymmenellä sivulla yksityiskohtia sijoittajalainsäädännöstä Suomessa. Esimerkiksi ilman tietoa Euroclear Finlandin lakisääteisen kirjausrahaston vähimmäismäärän minimisuhteesta viimeisen viiden kalenterivuoden aikana säilytettävänä olleiden arvo-osuuksien yhteismäärään sijoituspäätöstä olisikin hankala tehdä. Tämä on siis 0,0048 prosenttia, jos joku sivistymätön ei sitä sattuisi tietämään.
Tämän ensiarvoisen tärkeän tiedon lisäksi olen kiinnostunut myös yhtiön markkina-arvosta anti-hinnalla. Tämä on yleensä erinomaisen vaikea kaivaa, eikä Kotipizzan tapaus tehnyt poikkeusta. Kun se osoittautui lähes liikevaihdon luokkaa olevaksi, menetin kiinnostukseni antia kohtaan. Kotipizzalla ei ole erityisiä kasvunäkymiä, ja kun antihinnalla P/E oli luokkaa 17, en nähnyt yhtiötä yhtä houkuttelevana sijoituskohteena kuin pizzojaan.
Samaan tulokseen muuten päätyi Kauppalehden analyytikko Ari Rajala, ja tämä varmasti osaltaan vaikutti annin takkuamiseen. Annin järjestäjän OP:n väki ja Rajala tuskin nykyisin ottavat ryhmähaleja ainakaan päivittäin. Anti ei mennyt kaupaksi ennen kuin merkintähintaa laskettiin ysistä vitoseen, tosin samalla osakemäärää nostettiin, joten markkina-arvo annin jälkeen ei juuri muuttunut. Lopulta osakkeita työnnettiin kaikkiin OP-ryhmän taskuihin, kuten OP-henkivakuutus Oy:hyn ja OP-Eläkekassaan ja yhtiö lopulta pääsi kuin pääsikin listalle.
Minun elämäni helpottuisi muuten jonkun verran, jos prospectuksista löytäisi helposti kolme lukua: yrityksen liikevaihto, tulos ja markkina-arvo antihinnalla. Toisaalta tämä saattaisi viedä minulta kilpailuetua markkinoilla, kun kykyni yleensä riittävät (viitseliäisyys ei aina riitä) tämän kaivamiseen kaiken tarpeettoman sijoitusjargonin keskeltä. Silti preferoisin tällaista käytäntöä, koska osakesijoittamisen suosion lisääntyminen olisi hyväksi kansantaloudellemme.
Ilmainen tenttivihje kauppakorkeakouluihin: Kaiva Kotipizzan prospectuksesta markkina-arvo. Näin fiksua tehtävää ei ainakaan HKKK:ssa minun aikanani ollut.
Annin jälkeen yhtiön pörssikurssi pyöri listautumishinnan viiden euron haminoissa pienellä vaihdolla. Tähän tuli muutos perjantaina 18. joulukuuta, jolloin kurssi nousi maltillisesti yli antihinnan ensimmäistä kertaa heinäkuun jälkeen. Maanantai-aamuna OP-Pohjola ”otti seurantaan” Kotipizzan ja laittoi osakkeelle tavoitehinnaksi 7,80 euroa. Tietenkin oli täysin random walkia (=satunnaiskehitystä), että osake otti pienen nykyn perjantai-iltana. Eihän kukaan lintukodossamme voisi kuvitella käyttävänsä hyväkseen tietoa siitä, että maanantaina tulee ostosuositus. Ja voihan hyvin olla, että OP:n analyytikot löysivät Kotipizzan vasta viikonloppuna. Lisäksi on melko varmaa, että CIA järjesti kaksoistornien romahtamisen.
Ostosuosituksen jälkeen kurssi nousi rivakasti kutoseen. OP-ryhmä oli myyntipuolella ainakin 40 prosenttia osakevaihdosta huolimatta siitä, että kurssi oli vielä reilusti alle tavoitehinnan. Normaalisti passiivinen talouslehdistömme jopa älähti tästä. Tiistaina eli loppiaisaattona 5. tammikuuta Mirko Hurmerinta kirjoitti tästä ansiokkaan jutun Arvopaperiin. Tämän seurauksena kurssi roikahti 5,62:een asti iltapäivästä.
Loppiaisen jälkeisenä torstaina kurssi kipusi kuitenkin takaisin kuuteen euroon. Kello 13.45 Kotipizza julkaisi pörssitiedotteen myyntinsä yllättävän positiivisesta kehityksestä. Tiedote taisi olla vähän hätäisesti laadittu, koska sitä täytyi korjata kello 15.30 vielä paremmaksi. Kurssi pysytteli torstaina ja perjantaina kuutosen päällä.
Kauppalehti kyseli sitten Finanssivalvonnalta, että mitäs meinaatte asialle tehdä. Markkinavalvoja Jaakko Eskola kertoi, että ei syytä huoleen, ”Merkittäviä tiedotteita edeltävä kaupankäynti käydään säännönmukaisesti läpi”.
Koko talouslehdistömme alkoi haistaa verta ja Hesarille Eskola kertoi, että ”Tutkinnan aloittamisen ratkaisee julkistetun tiedotteen merkittävyys, ei sitä edeltäneen kaupankäynnin määrä tai osakekurssi.”
Taloussanomat sai kiinni Kotipizzan toimitusjohtaja Tomi Tervasen, joka kertoi, että ”tiedossamme ei ole vuotoja, eikä vuotoja ole tapahtunut”. Hyvä, sittenhän se selvisi: Mitään pahaa ei ollutkaan tapahtunut.
Minä edustan kuitenkin koulukuntaa, että jos se näyttää lehmältä ja ammuu, se on tosi usein lehmä. Minäpä kerron, mitä näiden pohjalta päättelen tapahtuneen:
Joulukuussa joku käytti hyväkseen OP:n analyysiosastolta tulevaa ostosuositusta ja osti vähän osakkeita. Tämä joku oli varsin näppärä toimessaan, koska ei vedättänyt hintaa kovin paljoa.
OP-ryhmän analyysi Kotipizzasta oli tehty siksi, että OP-ryhmällä oli osakkeita salkussaan enemmän kuin halusi, eikä niinkään analyytikon ammatillisesta kiinnostuksesta kotipizzoihin.
Arvopaperin juttu pöyhäisi muurahaispesää sekä Kotipizzassa että Osuuspankissa. Veikkaan, että ilman sitä mitään pörssitiedotetta ei ollut Kotipizzalta loppiaisen jälkeisenä torstaina todellakaan tulossa.
Joku vuoti myös jollekin tulossa olevasta positiivisesta tulosvaroituksesta ennen sen julkaisua. Tämä osti osaketta heti aamusta, koska muuten kurssi olisi jatkanut laskuaan. Jos esimerkiksi minä olisin ostanut osaketta OP:n suosituksen perusteella, olisin painanut ne ostolaitaan heti luettuani Arvopaperista asioiden oikean laidan.
Sitten ennustan mitä jatkossa tapahtuu: Fiva tutkii, tekikö joku sisäpiiriläisistä kauppoja tänä aikana. Kun kukaan ei tietenkään ole omissa nimissään mitään tehnyt, todetaan, ettei kukaan mitään ole vuotanut.
Eskolan lausunto siitä, että tiedotetta edeltäneellä kaupalla ei ole mitään merkitystä, vaan ainoastaan tiedotteen merkittävyydellä, kertoo lähinnä siitä miten kujalla siellä ollaan. Jos kaupoista pystyy päättelemään, että sisäpiiritietoa on käytännön varmuudella käytetty, eikö se sitten riitä hakemaan ostajia tai myyjiä kuulusteluihin?
Toimitusjohtajana olisin sanonut, että syytös on vakava ja sitä täytyy tutkia myös yhtiön toimesta. En olisi mennyt rinta kaarella kertomaan, että kukaan ei ole vuotanut. Tieto tulevasta tiedotteesta ei yleensä rajoitu pelkästään varsinaisiin sisäpiiriläisiin. Mitenkään varmuudella ei voi tietää, josko joku sittenkin olisi lankomiehelleen jotain vinkannut.
Osakemarkkinoiden toimivuuden kannalta sisäpiirikaupan kitkeminen olisi ensiarvoisen tärkeää. En todellakaan ole holhousyhteiskuntamme ihannoija, mutta en näe miten sisäpiirikaupan valvonta hoituisi ilman viranomaisia ja niiden pakkokeinoja.
Osakemarkkinoiden toimivuus on valitettavasti keskimääräisen ministerin ymmärryksen ja huolenaiheiden ulkopuolella. Antti Rinteelle esimerkiksi pörssikurssien nousu oli merkki siitä, että ay-liike on neuvotellut liian löysästi tai valtio verottanut liian vähän.
Enkä ole vaatimassa lisää varoja Finanssivalvonnalle, vaan toiminnan fokusoimista. Siellä voisi käyttää vähän vähemmän aikaa prospectuksien pilkkujen viilaamiseen ja keskittyä sen sijaan oikeisiin väärinkäytöksiin.
Prospectus:
Antiesite:
https://www.op.fi/media/liitteet?cid=151860455&srcpl=4
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/kotipizzan-anti-epailyttaa/9qYbNdGf
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/kotipizza-laski-listautumisantinsa-osakkeiden-hintaa/5nf9RkYr
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/kotipizzan-kurssinousu-valvojan-syyniin/numLNUAK
http://www.hs.fi/talous/a1452145302686