Kolumnit

Kolumni: Incap ja Inission – äitiä vai tytärtä?

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

En ehtinyt kiirastorstaina käydä pörssikursseilla heti aamusta, koska oli tärkeämpää tekemistä. Piti nimittäin käydä kiireesti punttisalilla, että ehtisi ajoissa lähteä Lappeenrantaan katsomaan SaiPan playoff-peliä. Vasta kolmen jälkeen auton takapenkiltä käsin aloin tarkastella reaalimaailman kehitystä.

Pörssi oli valmistautumassa pääsiäiseen iloisissa laskutunnelmissa, mutta Incap oli noussut lähes 30 prosenttia. Yritin etsiä syytä nousuun, mutta en löytänyt yhtiön sivuilta sen enempää pörssi- kuin lehdistötiedotettakaan. Tämä saattoi johtua vähän äkkinäisen etsijän lisäksi siitä, että siellä ei ole vieläkään mitään tuoretta uutista.

Luovutin etsimisen, ja päätin ostaa Incapin pääomistajan (41,5 % osakkeista) Inissionin osaketta, jos se ei olisi vielä reagoinut, oli sitten Incapin kurssinousun syynä mikä hyvänsä. Tämä oli tosin pahasti myöhässä, koska länsinaapurimme lähtevät kiirastorstaisin maalaamaan muniaan jo iltapäivästä, ja Tukholman pörssi, missä Inissionia siis noteerataan, oli jo kiinni.

Hyvin harvoin ostan mitään osaketta sillä perusteella, että se on noussut kovasti ilman tietämääni selitystä. Tykkään ostaa mieluummin halvemmalla kuin kalliilla. Oman nappini takana ei ollut Incapeja myytäväksikään, joten hylkäsin Incap/Inission-projektin ja siirryin tutkimaan, olisiko jotain muuta kivaa alennuksella tarjolla ja mitkä ovat illan ottelun kokoonpanot.

Pitkäperjantaina palattuani synkältä Etelä-Karjalan matkalta (SaiPa-JYP 1-4) syvennyin aiheeseen uudelleen. Nousun takana oli Kauppalehden juttu jyväskyläläisestä teknologiayhtiö Aidonista. Jutun mukaan firman liikevaihto kasvaa 100 prosentin vuosivauhtia ja näkymät lisäkasvulle ovat huikeat. Incap taas toimittaa Aidonille elektroniikan valmistuspalveluja yhtiön Viron tehtaalta.

Tämä uutinen oli tietenkin Incapin kannalta erinomaisen hyvä asia. Yhtiöllä on kaksi tehdasta, joista toinen on Intiassa. Viron yksiköstä vähän nimittäin murehdittiin Incapin vuosikertomuksessakin, mutta Intiassa kerrottiin painettavan liki täydellä kapasiteetilla.

Kurssireaktio tosin oli varsin räväkkä siihen nähden, että Viron tehtaassa työskentelee Incapin henkilöstöstä yhdeksän prosenttia ja pyöreästi loput Intiassa. Suomessa on lähinnä hallintoväkeä. En tiedä paljonko Virossa on kapasiteettia. Toivottavasti tilaa on hyvin Aidonin ounastelluille megatilauksille.

Incap on siis elektroniikan sopimusvalmistaja, jonka viime vuoden liikevaihto oli 30,5 miljoonaa ja liiketulos (EBIT) 3,7 miljoonaa. Tämä on sopimusvalmistajalle huikean korkea kateprosentti. Torstain uutisen perusteella näyttäisi toki siltä, että ihan heti ei tarvitsisi katteista tinkiä. Mutta sopimusvalmistaminen on oikeasti verisesti kilpailtu ala. Incapin kaksi suurinta asiakasta tuovat 65 prosenttia liikevaihdosta. Toinen löytää halvemman toimittajan ja siinä humpsahtivat katteet.

Pahanilmanlintuna minun täytyy vielä mainita Incapillä Intiassa käynnissä oleva verotarkastus. Nokiakin ajautui hiljan nujakoimaan Intian veroviranomaisten kanssa, eikä tilanne ole vieläkään käsittääkseni ratkennut. Minä riitelisin mieluummin suomalaisten kuin intialaisten veroviranomaisten kanssa, jos nyt olisi ihan pakko valita ruton ja koleran välillä. Incapin mukaan ei pitäisi olla mitään hätää ja toki toivottavasti näin.

Toisaalta Incapilla on Suomessa kirjaamattomia verosaamisia (=vahvistettuja tappioita) 28,3 miljoonan euron edestä. Niitä tosin voi olla vaikea päästä käyttämään, kun tulos tehdään Intiassa ja Virossa. Pitkään tappiota tehneen Suomen tehtaansahan Incap ajoi alas pari vuotta sitten.

Näillä eväillä pidän Incapin nykyistä markkina-arvoa 36 miljoonaa euroa (kurssilla 0,165) perusteltuna. En siis mitenkään törkeän halpana, mutta en enää sikakalliinakaan. Tämä on hyvä uutinen minulle Inissionin omistajana. Inissionin Incap-omistus hinnoitellaan tällä hinnalla 41,5% x 36M = 14,9 miljoonaa euroa. Inissionin markkina-arvo kurssilla 149 kruunua on pyöreästi 19 miljoonaa euroa. Tämä jättäisi loppuosalle Inissionia hintaa neljä miljoonaa euroa. Kun loppuosa teki liikevaihtoa 280 miljoonaa kruunua (30M€) ja tulosta 10 miljoonaa SEK (1,1M€), voitaneen todeta Inissionin olevan halpaa kuin vanha elektroniikka.

Incap vähentää osakkeidensa lukumäärää uusia osakkeita luovuttaen ja omia osakkeita lunastaen. Suomeksi tämä tarkoittaa, että tulossa on 50:1 reverse split. Kun tämä on toteutettu, vastaa Incapin uusi kurssi vanhaa, kun sen jakaa 50:llä. Eli uudella osakemäärällä kurssi olisi ollut torstaina sulkeutuessa 50 x 0,165 = 8,25 euroa. Tässä pyritään ja päästään pois senttiosakkeen leimasta. Näillä on huono maine, kun niitä on varsinkin takavuosina markkinoitu hyvin arveluttavilla keinoilla, ja jotkut rahastot eivät edes saa niitä ostaa.

Tässä ei tapahdu mitään ihmeellistä. Lähtökohtaisesti vain yhtiön markkina-arvolla on merkitystä, ei nimellishinnalla. Monet pien- ja melko suuretkin sijoittajat ovat toisessa käsityksessä. Käytännössä senttiosakkeet heiluvat enemmän, mutta kyllä isot omistajat alkavat myydä senttiosakettakin, jos sen markkina-arvo alkaa niiden mielestä olla hypetetty, vaikka hinta olisi ”vain” senttejä. Finvera ja Varma luopuivatkin Incapista kolmella sentillä.

Näillä kurssitasoilla odotettavissa ei ole Inissionin ja Incapin fuusiota. En tietenkään tiedä, miksi Inission on päättänyt näyttää Incapin tuloksen mahdollisimman pienenä. Tämä tarkoittaa sitä, että Incapin tulos näytetään goodwill-poistojen jälkeen, ja Incapin pörssikurssilla ei ole asiaan mitään merkitystä. Tarkoituksena ei ole ainakaan keinotekoisesti pönkittää Inissionin pörssikurssia. Vaikuttaa siltä, että Inissionin pörssikurssista tällä hetkellä ei suuresti yhtiössä välitetä. Tästä voisi vetää senkin johtopäätöksen, että omistajat kehittävät yhtiötä pitkäjänteisesti.

Jos jotain Inission/Incapissa ostetaan osakkeita maksuvälineinä käyttäen, on se osake näillä kursseilla Incap. Samaten jos tulee rahoitustarvetta, jossa päädytään hakemaan oman pääomaista rahaa, napsahtaa anti Incapiin. Tai näin ainakin minä tekisin. Koska olen vakuuttunut yhtiöissä valtaa käyttävien Fredrik Berghelin ja Ole Hultebergin täyspäisyydestä, uskon heidän tarvittaessa päätyvän vastaaviin ratkaisuihin. Osakeannit eivät tavallisesti ole omiaan pönkittämään osakkeen kurssia.

Mie pysyttelen siis äidin seurassa, tosin luonnollisesti toivotan tyttärellekin kaikkea hyvää ja paljon muita sulhasia.

P.S. Luin taas kerran närkästyneenä Hesarista, miten pörssiyhtiöitä tavallisesti johdetaan kvartaaleittain. Ei muuten tavallisesti johdeta, eikä ainakaan Incapiä tai Inissionia. Tämä on taloustoimittajien suurelle yleisölle luoma illuusio. Kun yhtiöt julkaisevat tuloksensa kvartaali kerrallaan, on naurettavaa väittää, ettei seuraavista kvartaaleista tai kokonaisista vuosista tai vuosikymmenistä lainkaan välitettäisi.

Keskustele Incapista tässä ketjussa

Mainos:

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Ylituottoa osakepoiminnalla - Maksuton webinaaritallenne

Artikkelit

Esa Juntunen: Omistusasuminen on yliarvostettu tapa vaurastua

Esa Juntunen
11.11.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Mitä akit ja woket oppivat vaaleista?

Aki Pyysing
10.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Marimekko Q3/24: Unikon 60-vuotis juhlavuodesta olisi toivonut juhlavampaa

Almanakka
9.11.2024
east Lue lisää