Kauppakeskuksista ei osta enää kukaan mitään, kun verkkokaupasta saa halvemmalla. Tätä olen lukenut ja kuullut ihan runsain mitoin. Kokeilinkin verkkokauppaa viime vuonna, ja tilasin muutaman kirjan Adlibriksestä. Kirjat tulivat perille monta viikkoa ja eniten kaipaamani jäi tulematta kokonaan. Päätin jatkossa maksaa sovinnolla alakerran Suomalaiselle Kirjakaupalle enemmän kirjoista kuin millä niitä netistä saisi.
En usko olevani ainoa ihminen universumissa, joka ei siirrä kaikkia ostoksiaan verkkokauppaan. Tai ainakin toivon näin, koska lämpenin keskiviikkona ostamaan 88.666 kappaletta lisää Pohjoismaisiin kauppakeskuksiin sijoittanutta Cityconia. Nyt niitä on sijoitusyhtiöni salkussa yhteensä nätti luku 333.666 kappaletta.
Koska ateistin ei ole realistista odottaa apua Daavidin kaupungissa syntyneeltä Vapahtajalta, olen katsonut viisaammaksi pyytää apua ensimmäiseltä arkkienkeliltä ja päättää isot ostokseni Pedon lukuun. Lisäksi sijoituksissakin on sallittua pitää omaa hauskaa. Vaikka pankkien ja pankkiiriliikkeiden analyytikot ovatkin ehkä eri mieltä. Hymyileeköhän modernit anaalit muuten edes kännissä?
Ostosretkelle kannusti Citykanin dramaattinen kurssilasku.
Käsittelen nimittäin kurssilaskua edelleen lähtökohtaisesti ostoperusteena, toisin kuin momentum-sijoittajat. Lisäksi ostatin kuukausi sitten osaketta passiiviselle sijoitusyhtiölleni @8,05, vaikka olin siihen asti aina kasilla alkavilla kevennellyt. Takinkääntöni vahvin peruste oli tuolloin koronarokotteiden hyvä teho Israelissa. Tähän kohtaan en sitten mainitse mitään Israelin johtavasta uskonnosta, ettei Cityconin IR:stä taas vaadita kolumnini sensuroimista. Mainittakoon, että jos otan yhteyttä yhtiökumppaneihini ostoehdotuksella, se on voimakkain mahdollinen kannanottoni minkään osakkeen oston puolesta. En nimittäin erityisesti tykkää ympäripuhua ihmisiä, enkä olla vastuussa päähänpistoistani muille kuin itselleni.
Ostatin esimerkiksi tähänkin sijoitusyhtiöön Ovaroa huhtikuussa 2019, ja siitä pörssikurssi ei ole kovinkaan paljon laskenut. Eli ihan täysin erehtymätön en ole ollut. Kuten en nytkään, kuten käppyrästä näkyy. Pojat laittoivat miun vaikuttamatta päätökseen oravat tappiolla lihoiksi, kun kuulivat miun olevan ehdolla hallitukseen. Tunnemme toisemme muuten 35 vuoden takaa, ja ymmärrän kaikkien 80-luvun loppupuolen näyttöjeni perusteella myyntipäätöksen hyvin. Miulle toki sanoivat, että eivät halua tehdä mitään pörssi-ilmoituksia tai tulla epäillyiksi insider-kaupoista.
Mutta Warren Noutopöytätarjoilu plus t sanoi: ”Price is what you pay, value is what you get”, eli Katie Pricelle maksat, ja vauvakuvia saat.
Citycon tuli siis keskiviikkona alas kuin kivi, koska Cityconia toiseksi eniten omistava CPP Investment Board European Holdings S.à r.l. myi tiistai-iltana pörssin sulkeutumisen jälkeen puolet osakkeistaan ns. nopeutetussa tarjousmenettelyssä, jossa hinta asettui @7,30, kun osake pörssissä päättyi @7,99.
Tuijottelen aina välillä Cityconinkin ruutua, ja olen melkoisen varma, että tiistaina puoliltapäivin joku jo tiesi aiheesta ja painoi vähän Citykania lihoiksi.
Annan pisteitä ammattimaisesta suorittamisesta, koska volyymia ei nostettu eikä hintaa painettu poskettomasti. Mutta huoli pois Pete Parkkosella ja insider-myyjilläkin: Fiva ei varmasti tutki, ja vaikka tutkisikin, ei löytäisi mitään. Myyjät olivat ammattilaisia, joten eivät murru poliisikuulusteluissakaan, joten tässä yhteydessä en edes vaadi mitään toimenpiteitä.
Tälläkin kertaa siis osakekurssin laskun syynä oli jonkun tahon myyntihalukkuus. Puhuvat päät kertovat CNBC:llä kurssilaskun syiksi milloin Fedin lausunnot ja milloin korkojen nousun, mutta aina kysymys on loppujen lopuksi kysynnästä ja tarjonnasta. Tällä kertaa kovaa maata 13,3 miljoonan Citykanin ostamiseen löytyi @7,30.
Tällainen huutokauppa toimii siten, että järjestävä pankkiiriliike (tällä kertaa UBS) ilmoittaa parhaille asiakkailleen mahdollisuudesta osallistua tapahtumaan. Tämä sisältää luultavasti kaikki suomalaisetkin isot instituutiot. Minimibidi on klassisesti 100.000 euroa, siksi piensijoittajille ei soitella. Koska en ole tehnyt kaupan kauppaa (eikä ole soppariakaan) UBS:lle, miulle ei soitettu. Jos olisi muuten soitettu, olisin kyllä bidannut ja saanut muiden mukana.
Muutaman kerran olen Paretolla osallistunut vastaaviin. Mutta yhden miehen kioskin resurssit eivät riitä kovin monien linjojen auki pitämiseen, joten en kiukuttele yhtään. It is, what it is. Tai kuten pääministeri Marin sanoi ”Get over it”, älä itke Iines.
Uutista lukiessani sanoin itsekseni viisikirjaimisen naisen sukupuolielintä kuvailevan sanan, jota ei Sijoitustiedon kaltaisessa perhejulkaisussa sovi ääneen sanoa. Tiesin ampuneeni helmikuussa harhalaukauksia, kun hallussani olleet Citykanit lisääntyivät kuin peltomyyrät.
Sellaiset, jotka sanovat ”Mitään ei ole hävitty, ennen kuin osakkeet on myyty” peittävät varmaan urheiluautonsakin pressulla, kun sitä on Viikinmäessä naarmutettu ja sanovat ”Eihän tässä kuinkaan käynyt”. Autojen naarmuttajille muuten sopiva rangaistus olisi kuukausi koronarajoitusten vastaista mielenosoittamista yksin Vaasankadulla.
Yhtiön fundamentit (~ rahavirtojen nykyarvo) eivät muuttuneet siis mihinkään, mutta hinta roikahti radikaalisti. Kanadalaisella rahastolla voi olla Cityconin myymiseen paljon muitakin syitä, kuin vahva sisäpiirinäkemys yhtiön tilasta. Kun hoidossa on 475 miljardia Kanadan dollaria (= 329 miljardia euroa), ei siinä päätös vajaalla 100 miljoonalla osakkeiden myymisestä jostain itärajariskisestä Natoon kuulumattomasta maasta vaadi kuin esimerkiksi yhden salkunhoitajan yhden Venäjä-uutisen lukemisen.
Vuosikymmenten varrella olen monia kertoja ostanut ulkomaisten sijoittajien Suomen markkinan dumppauksista lappuja vaihtelevalla menestyksellä. Luulen pärjänneeni, mutta mitään tilastoja ei ole. Ajattelen kuitenkin kotikenttäedun olevan miulla.
Olen käsityksessä, että Cityconin kauppakeskukset ovat liikenteen solmukohdissa. En usko ihmisten linnoittautuvan etätöihinsä koronan jälkeen, vaan joidenkin kaipaavan vähän sosiaalisia kontaktejakin. En usko eurokorkojen merkittävään nousuun. Tiedän Cityconin johdon hyvinvoinnin olevan vahvasti sitoutetun osakkeenomistajien intressien kanssa. Tykkään juutalaisista samalla puolella osakkeenomistusta, vaikka Citycon ei tämän ääneen sanomisesta tykkääkään.
Hinnalla @7,4 Cityconin tämän vuoden P/E omilla historiallisesti aavistuksen alakanttiin olleilla ennusteillaan näyttäisi olevan 12 ja osinkotuotto 6,8%. Nämä ovat nollakorkomaailmassa houkuttelevia lukuja. Kysymys onkin nyt, pitääkö Cityconin nykyinen tulostaso? Muutenhan kurssi väkisinkin jossain vaiheessa nousee.
Mie arvailen, että kunhan sekä THL on riittävästi sekoillut että perhe- ja peruspalveluministeri antanut kryptisiä lausuntojaan ja koko Suomi rokotettu kauppakeskuksiin tulevan taas elämää. Sama muissa Pohjoismaissa ja jopa Virossa. Osakkeiden arvostuksenhan pitäisi sitä paitsi perustua kaikkien tulevien vuosien eikä välttämättä juuri korona-ajan tuloksiin.
Huomattavaa on, että pohdinnoissani saattaa olla paljon tyytyväisen kauppakeskusasujan biasta. En kuitenkaan vaikuta olevan ainoa ihminen Suomessa, jonka mielestä hissi baariin, Alkoon ja ruokakauppaan on ylivoimainen liikenneväline.
Citycon aikoo nimittäin laajentua asuntosijoittajaksi. Kauppakeskusten yhteyteen tulevassa täydennysrakentamisessa näen paljon potentiaalia, jos oletamme Cityconin pystyvän hoitamaan prosessin ammattitaitoisesti. Pääomistaja Gazit-Globen aikainen Citycon on hoitanut nähdäkseni kauppakeskuksiaan hyvin ammattimaisesti, joten on ihan mahdollista, että onnistuvat tässäkin.
En siis pidä ostojani mitenkään entisten junien vessan varmana. Jos eurokorot vastoin näkemystäni radikaalisti nousevat, pataan on tulossa. Voivathan ihmiset myös linnoittautua luoliinsa lähivuosiksi ja Cityconinkin kauppakeskukset kuihtua. Asuinrakennushankkeissakin on joillakin aina välillä tullut turskaakin.
Lisäksi mihinkään osakkeen välittömään iloiseen rallaamiseen en valitettavasti oikein jaksa uskoa. Cityconia on huutokaupan jälkeen vaihdettu 6,2 miljoonaa kappaletta, joten ostetuista 13,3 miljoonasta osakkeesta on vähintään vielä 7,1 miljoonasta pikikset ottamatta. Instituutiot (ja mie) ottavat nöyrästi tarjottuja pieniäkin pikavoittoja vastaan. Lisäksi kun spekulantit ostavat @7,40, on vaikka takaisin kasiin matkalla vastassa paljon innokkaita myyjiä. Kanukeillekin jäi vielä puolet lapuistaan, ja saattavat hyvinkin ampua loputkin, jos Citykani vähänkään päätään nykyisestä piilostaan nostaa.
Joten jos etsii jotain ten-baggereitä, kannattaa katsella liikevaihdottomia yhtiöitä, eikä solidia kassavirtaa vuosikymmenestä toiseen generoivia ja kunnolla skaalautumattomassa bisneksessä operoivia kioskeja. Ne on joka tapauksessa melko täyteen hinnoiteltu. Jos esimerkiksi Citycon nousisi rivakahkosti kymppiin, miulla olisi tuskin omaa kanin kania sitä näkemässä.
Mutta joka tapauksessa tunsin itseni Big Swinging Dickiksi, kun heittelin viiden tuhannen lapun osto-odia (eng. order, toimeksianto) keskiviikkona sisään ja aina vain tuli Citykania lapaan. Luottolimiitit tykkäävät, kun niitä käytetään.
Kävi miten kävi, näin isosti en muistaakseni ole yhtenä päivänä mitään osaketta aiemmin ostanut. On ainakin tarina lapsille kerrottavana, jos onnistun perintörahansa Citykaneihin upottamaan.
Sijoitustieto 21.2.2021: Citycon ei saanut kunnon koronaa
Keskustele Cityconista tässä ketjussa
kuva: citycon.com