Kolumnit

Kannabista, tekoälyä ja geeniterapiaa sijoitussalkkuun?

Daytrader |
Jaa Twiittaa

Kannabiksella voi saada mukavan rauhallisen olon, mutta sijoitussalkuissa se voi aiheuttaa ahdistusta osaamattomille. 

Pari viikkoa sitten Tilray-niminen yhtiö Yhdysvalloissa kolminkertaistui muutaman päivän aikana. Kokonaistuotto parin kuukauden pörssinoteeraushistorian aikana nousi 1800 prosentin paikkeille. Ei hassumpaa! Yhtiö kehittää lääkkeitä ja öljytuotteita kannabiksesta.

Mikä tekee noususta vieläkin erikoisemman, että yhtiö oli parhaimmillaan 30 miljardin dollarin arvoinen, vaikka sille ennustetaan vain 42 miljoonan dollarin liikevaihtoa. Tuloksellakaan näin suurta arvoa on vaikea perustella, koska nettotappiota ennustetaan kertyvän 33 miljoonaa dollaria. Parissa viikossa osakkeesta on sulanut 56 %.

Kirjoitetaan nyt vielä varmuuden vuoksi: Jos ostit Tilrayta pari viikkoa sitten hyvänä sijoituksena, sinun kannattaa antaa varasi lähes kenen tahansa muun hoidettavaksi — poisluettuna ehkä vyölaukkumiehet ja OneCoin-varainhoitajat.

Kyse on tietenkin pörssien uusimmasta villityksestä eli kannabiskuplasta. En tiedä vielä, missä vaiheessa tällä hetkellä mennään, mutta näen paljon yhteyksiä vuosituhannen vaihteen internetkuplaan. Tuloksilla ei nytkään ole mitään väliä, ja pelkkä kannabiksen lisääminen yhtiön liiketoiminnaksi moninkertaistaa osakekurssin. Luultavasti tälläkin kertaa kupla paisuu vielä paljon suuremmaksi. Nordnetin mukaan kannabis on asiakkaiden kuumin peruna tällä hetkellä, joten ihan alkuvaiheessakaan tuskin ollaan. Hyvä analyysi tilanteesta lienee podcast, jossa jopa kannabisrahaston vetäjä kertoo homman menneen vähän turhan pitkälle.

Myös se on teknokuplan kanssa yhteistä, että uskon tämän toimialan olevan ennen pitkää valtavaa ja monipuolista liiketoimintaa. Jotkut näistä yrityksistä osoittautuvat hintansa väärtiksi. Suuri osa nykyisistä yhtiöistä ja listautuvista päätyy kuitenkin arvottomiksi. Kun kaikilta alan yhtiöiltä odotetaan läpimurtoa, ei pettymyksiltä voida välttyä. Emme tiedä mikä yhtiö on kannabisalan Amazon. Ja vaikka tietäisimme, emme luultavasti pysty pitämään osaketta läpi sen kuplaa seuraavan välttämättömän romahduksen, missä voittajaosakkeet myydään muiden mukana pohjamutiin. Amazon laski parhaimmillaan yli 95% teknokuplan huipuista, ja on seitsemänä eri vuotena kokenut yli 40% laskun. Vain psykopaatti olisi pitänyt Amazonit koko tämän ajan ilman yöunien menettämistä.

Kannabis on vain yksi lukuisista villityksistä, mitä sijoitusmarkkinoilla aika ajoin kohtaamme. Ajattelin, että voisi tehdä hyvää palauttaa jotain lähihistorian sijoitusteemoja, joita suurin osa asiantuntijoista piti niin sanotusti varmoina nakkeina. Sijoittajien hurahtaminen villityksiin ei ole mikään uusi juttu. Vuosisatojen ajan vähän väliä tulee uusia villityksiä. Sitten kerran vuosikymmenessä tai kahdessa sijoittajilla on tapana painaa aivot off-tilaan, ja menettää rahansa täysin maalaisjärjen vastaisissa sijoituskuplissa.

2007 BRIC-osakkeet (Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina)

Ennen suurta finanssikriisiä ajateltiin, että suuret kehittyvien markkinoiden maat ovat paras paikka, mihin rahoja voi laittaa tuottamaan. Jos sijoitit vuoden 2007 syksyllä uuteen BRIC-indeksiosuusrahastoon, on omistuksesi arvo euroissa 11 vuotta myöhemmin pysynyt kutakuinkin samana.

2008 Aurinkoenergiaosakkeet

Aurinkoenergian tuotanto maailmassa on 30-kertaistunut viimeisen 10 vuoden aikana. Eli vuonna 2008 aurinkoenergiaan sijoittanut on varmasti pärjännyt huikean hyvin nähdessään tämän kehityksen? No ei aivan — Aurinkoenergiaan sijoittava yhdysvaltalainen ETF tunnuksella TAN on laskenut kymmenessä vuodessa 92%. Valtava kasvupotentiaali ei ole aina yhtä kuin suuret voitot. Kun sijoitat kuplaan, tuottosi ovat heikot — olivat kasvunäkymät kuinka hyviä tahansa.

2010 Raaka-aineiden supersykli

Kiina ja muut kehittyvät markkinat tarvitsevat niin paljon raaka-aineita, ettemme millään pysty louhimaan niitä riittävästi. Unohdettiin kansantaloustieteen ne harvat käytännössäkin toimivat mallit. Eli hinnan nousu lisää investointeja, ja investoinnit lisäävät viiveellä tuotantoa. Lisääntynyt tuotanto taas laskee hintaa. Raaka-aineet ja niiden tuottajat eivät ole vieläkään saavuttaneet vuoden 2010 lopun tasoja lähes kahdeksan vuoden talouskasvusta huolimatta.

2011 Kulta on ainoa suoja keskuspankkien tyranniaa vastaan

Yhdysvaltojen keskuspankin painokoneet aiheuttavat hyperinflaation, joten sinulla täytyy olla kultaa. Kullan arvo nousi yli 1900 dollarin — lähes kolminkertaistuen kolmessa vuodessa. Yhdysvalloissa jopa osakkeisiin aikaisemmin keskittyneet rahastot alkoivat omistaa kultaosuuksia. Ehkä tiedätkin jo, että kullan hinta on tällä hetkellä lähes 40 % alempana.

2013 3D-tulostus

Kohta pystyt tulostamaan itsellesi ihan mitä tahansa! Mahdollisuudet olivat rajattomat ja joka kotiin olivat tulossa 3D-tulostimet. 3D Systems oli yksi kolmiulotteisen tulostuksen pioneereista.  Sen markkina-arvo ylitti jopa 10 miljardia dollaria, vaikka liikevaihto kuluttajille suunnatuista 3D-tulostimista oli vähäistä. Tulostimet jäivät harvojen huviksi ja valmistajien kurssit romahtivat yli 90 %.

2015 Kiina

Kiinan osakeindeksit 2,5-kertaistuivat alle vuodessa. Kiinan politbyroo tuntui voittamattomalta ja Kiinan nousu maailman suurimmaksi talousmahdiksi oli vain ajan kysymys. Nousu paljastui spekuloinniksi, ja Shanghain pörssi on vieläkin 45 % alle kolmen vuoden takaisten huippujen. 

2017 Bitcoin ja muut kryptovaluutat

Kryptovaluutat vähintään kymmenkertaistuivat, mutta monet satakertaistuivat. Oli kryptovaluutoista mitä mieltä tahansa, oli vuoden 2017 lopun maniassa järjettömiä piirteitä. Nyt hinnoista on hävinnyt suurin osa pois. Kirjoitin vuodenvaihteessa enemmän tästä ilmiöstä.

2018 Kannabis

Arvauksia seuraavien vuosien innostumisista:

2019 Itseohjautuvat autot ja muut tekoälyyn perustuvat liiketoiminnat?

2020 Geeniterapia?

Kun markkinoille syntyy hype, se harvoin on täysin vailla perusteita. Vaikka 1990-luvun lopun internetkuplalle naureskeltiin jälkikäteen, suurin osa sen ajan ideoista osoittautui 15 vuotta myöhemmin tuottaviksi liikeideoiksi. Liikkeellä oltiin vain liian ajoissa. Nykyään lemmikkiruoan myynti netissä on iso bisnes, vaikka sitä aiemmin yrittäneen pets.com tarinalla kuvataan teknokuplan irvokkuutta. 

Yksi legendaarisimmista spekuloijista George Soros sanoi kuplista näin: ”Kun näen kuplan muodostuvan, kiirehdin ostamaan, lisäten bensaa liekkeihin”. Kuplan muodostumisvaiheessa sijoituksen moninkertaistuminen on mahdollista nopeassa ajassa. Mutta tätä peliä en suosittele kuin enintään ammattilaisille. Yksityissijoittajan pitäisi siis pystyä erottamaan positiiviset pitkän ajan trendit lyhytaikaisista manioista. Kaikkein määrittävin ero näissä on optimismin ja spekulaation määrä.

Siinä vaiheessa kuin yksityissijoittajat innostuvat sankoin joukoin jostakin, on usein jo liikaa optimismia ilmassa. Optimismi on myrkkyä odotetuille tuotoille. Villityksiin ei siis kannata lähteä mukaan ainakaan enää siinä vaiheessa, kun sukulaiset ja taksikuskit kyselevät jonkin kuuman sijoituksen kannattavuutta.

Megatrendeihin sijoittaminen taas voi olla ihan järkevää. Kaupungistumisesta tai digitalisoinnista hyötyvät yhtiöt ovat pärjänneet varsin hyvin viimeisen vuosikymmenen aikana. Mutta, esimerkiksi kaupungistumisesta hyötyvissä osakkeissa ei ole missään vaiheessa ollutkaan vaihetta, jossa pyrittäisiin lyhytaikaisiin voittoihin tai moninkertaistumisiin.

Sijoittajan täytyy siis määrittää sijoitusteemasta kaksi asiaa:

1. Kuinka merkittävä ja pitkäaikainen tämä muutos maailmassa on?

2. Kuinka paljon sijoittajat ovat jo ladanneet odotuksia tälle ilmiölle?

Oman kokemukseni mukaan lähes kaikki tarmo laitetaan ensimmäisen kysymyksen miettimiseen. Itse ajattelen pääasiassa aina toista kysymystä. Odotusten määrittäminen on kaikki kaikessa.

Optimismi on aina yhteydessä hintaan, mitä sijoituksesta joudut maksamaan. Vaikka yritys olisi kuinka hyvä, on maksettu hinta aina oleellinen osa sijoituspäätöstä. Oikeastaan se kaikkein tärkein. En tarkoita, että pitäisi ostaa vain halpoja osakkeita. Mutta hinnan pitää olla vähintään linjassa odotuksiisi yhtiön kasvusta ja menestyksestä.

Itse olen mahdolliseen tekoälyvillitykseen varautunut Veoneer-nimisellä yhtiöllä, joka tuottaa välttämättömiä laitteita itseohjautuviin autoihin. Mielestäni se on nyt melko järkevästi hinnoiteltu. Suuri paino salkussa selittyy kuitenkin teorialla, että koska pörssissä on huutava pula itseohjautuvien autojen tulevasta hypestä hyötyvistä osakkeista, Veoneer voi ennen pitkää nousta paljon arvokkaammaksi kuin sen omasta mielestäni kuuluisi olla. Selkeästi tekoälystä hyötyvät yhtiöt kuten Nvidia ovat jo optimistisesti hinnoiteltuja, joten yritän löytää vähän vähemmän esillä olleita nimiä. 

Geeniterapiaan tutustuminen on yksi loppuvuoden oppimisen paikoista. Kun asioista kirjoitellaan laajalti medioissa, on paras sijoitushetki jo ohitettu.

Jos varoituksesta huolimatta päätät spekuloida kuumilla osakkeilla, varaa sijoitussalkustasi pieni osa pelisalkulle. Kun valtaosa omistuksista on indeksiosuuksissa, kiinteistöissä tai vakaissa yhtiöissä, voi 5-10 % osuuden salkusta käyttää jännittävämpiin asioihin. Kunhan muistaa, että useimmat harrastukset maksavat rahaa.

Daytraderin blogissa voit lueskella miehen kuulumisia

Yhteistyökumppaniksi:

Näkyvyys Sijoitustiedossa, ota yhteyttä!

Artikkelit

Boreo — Mörnijä vai moninkertaistuja?

Iikka Numminen
19.1.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Markkinat reagoivat voimakkaasti inflaatiodataan

Johannes Ankelo
16.1.2025
east Lue lisää
Kolumnit

Toivoa saa tarjota

Aki Pyysing
12.1.2025
east Lue lisää