Kolumnit

Kaikki eivät menneetkään nettiin

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Useampi kaveri on yrittänyt opettaa miulle, miten nettikauppa lopulta tappaa kaikki kauppakeskukset. En ole ollut kovin oppivainen. Näen paljon helpommaksi käydä itse kaupassa kuin yrittää täyttää jotain nettitilausta ja sitten päivystää sen saapumista esimerkiksi kello 14-18. Erityisen helppoa kaupassa käynti on, jos asuu kauppakeskuksen yläkerrassa. Lisäksi kauppamatkalla voi piipahtaa baariin. Pienet välijallut kun piristävät kivasti.

Vielä enemmän kuitenkin piristävät salkun raskaimman lapun odotuksia paremmat osavuosikatsaukset. Citycon nosti keskiviikkoiltana nettotulosennustettaan per osake puolella sentillä.

Pasila, Porilaisten marssi

Teoreettisesti on mahdollista, että pistin jopa tanssiksi osarin puolivälissä.

Tämä ei siis ole läppää, sillä ei kiinteistösijoitusyhtiöltä kannata pääsääntöisesti odottaa mitään Normandian maihinnousua. Jos inflaatioaikana kauppakeskuskioski saa nostettua tulosennustehaarukkansa alalaitaa edes eunukin erektion verran, on se oikein hyvä asia.

Muutkin kuin mie tykkäsivät ja osake rallatteli keskiviikon seiskasta perjantain päätöskurssiin @7,485. Nuoret ja ahneet räkivät seitsemän prosentin nousujen päälle, mutta mie askartelen paljon tiukemmillakin spreadeillä:

Citycon kurssikehitys juokseva vuosi. Siniset ostoja, punaiset myyntejä

Citykani ei ole kovin kauas vuodentakaisesta pomppinut (+1,01%). Mutta hyppinyt kuitenkin. Ja mie lyönyt kania vastapalloon suuntaan sekä toiseen. Pyydänkin ekonomisti Juha Itkoselta anteeksi aiheuttamaani kansantaloudellista vahinkoa, kun en ole ollut työttömänä työnhakijana.

Kaupan toisilta osapuolilta en anteeksi pyytele. Hehän saivat ansiostani osakkeistaan vähän parempaa hintaa. Enkä Nordnetin maajohtajalta Suvi Tuppuraiselta. Ei, vaan vaadinkin Suvilta osakespekulaationedistämispalkintoa.

Lisäksi Citycon on tällä periodilla jakanut viidenkymmenen sentin edestä osinkoporkkanoita. Tai pääoman palautuksiksi niitä kutsuvat, mutta sama asia (verotuksellisestikin). Osakkaiden ruokinta on tapahtunut kvartaaleittain 0,125 euroa per laaki.

Cityconin(kin) tapauksessa kannattaa kiinnittää huomiota vain oikaistuun EPS (=earnings per share) -ennusteeseen 0,54€. Raportoitu oikaisematon operatiivinen tulosennuste per osake 0,68-0,72€ ei pidä sisällään hybridien korkoja. Viimeisten tietojen mukaan ne maksetaan ihan oikealla rahalla hybridienhaltijoille eikä suinkaan osakkeenomistajille. Ja on siten enemmän kuin perusteltua vähentää. 

Päivitin excelini, ja Cityconin kurssilla 7,485 EPRA (= European Public Real Estate Association) P/E (hinta per tulos) on tulosennusteensa keskipisteellä 13,9. Osinkotuotto on 6,7%, eli melkein koko tulos jaetaan. Tosin likviditeettiä löytyy osingon jakamisen lisäksi muun muassa omien lainojen halvalla lunastamiseen. Citykanilla on nimittäin puolen miljardin porkkanavarasto käyttämättömien luottolimiittien muodossa.

P/EPRA NRV (kuvaa arvoa, joka vaadittaisiin yhtiön uudelleenrakentamiseen ja olettaa, ettei omaisuuseristä luovuta) on 63% ja P/EPRA NTA (painottuu kuvaamaan yhtiön aineellisten omaisuuserien arvoa ja olettaa, että yhtiö ostaa ja myy omaisuuseriä, selkeyttäen laskennallisen verovelan määrää) on 71%. Eli osakkeesta maksetaan selvästi vähemmän kuin yhtiöllä on nettovarallisuutta per osake.

Näillä tunnusluvuilla kioski on halpa, joskaan ei enää niin sikahalpa, kuten seiskassa. Mutta pitää Marinin hallituksen nostaa kiinteistöveroja rankasti ja laman tulla syvänä, ettei Citycon tee 2023 parempaa tulosta kuin 2022.

Espoon Lippulaivasta tulee ensi vuonna 12 megaa enemmän kuin 2022 ja se on melkein kymmenen pinnaa lisää oikaistuun operatiiviseen tulokseen. Indeksitarkistukset vuokriin (92% indeksoituja) tulevat vuoden vaihteessa. Veloista on 100% kiinteäkorkoisia. "Rakennusoikeuspotentiaalia" on 300M ja seuraavan 12 kuukauden aikana odotetaan tästä realisoituvaksi 60M.

Eli Citycon rakennuttelee kauppakeskustensa ympärille asuinrakennuksia, mitä pidän parempana kasvustrategiana kuin monella kasvuyritykseksi itseään kutsuvalla on. Tai ainakin varmempana.

Vaikka CEO F. Scott Ball hehkutti Cityconin saavutuksia kuin Donald Trump itseään, ovat ennusteensa aina olleet varovaisia, mutta toteutumaan taipuvaisia.

Norjassa on muuten 32% Cityconin kiinteistöistä ja voisin visioida, että siellä ei ostovoima ota ihan hirveästi lähipäivinä osumaa. Tämä ihan sillä ekonomistin ajatuksella, että öljy ja kaasu ovat aika messevissä hinnoissa.

Suomessa (ja Virossa) on 48% ja Ruotsissa (ja Tanskassa) 19% sijaitsevat loput. Näiden maiden näkymät eivät ole yhtä hyviä kuin turskilla. Toisaalta suhdanteet tulevat ja menevät, mutta Cityconin kauppakeskukset seisovat. Ainakin elinkaarensa loppuun asti, jona aikana otetaan kaikki mahdolliset vuokratuotot irti. Käykää kurkkaamassa vaikka Tapiolan Heikintoria.

Olin siis tyytyväinen osariin kuin Pietari Brahe Suomeen. Miulla on lappua niin paljon, etten ilkeä enempää hehkuttaa. Mutta sen sijaan vaihdankin sävellajin duurista molliin ja kusen Kamuxin kintuille kuin Ismo Alangon koira.

Talk to the hand

Kamux antoi torstaina kello 18.20 tulosvaroituksen. Helsingin pörssi sulkee kello 18.30. Perjantaina oli tulossa osari.

Tulosvaroitus annetaan klo 18.20 kahdesta syystä:

1.) Halutaan tehdä insiderkauppoja ennen varoitusta. Jos asiasta päättävä kokous pidetään pörssi ollessa kiinni, ja negari tuupataan ulos ennen kaupankäynnin aukeamista, ei kukaan voi käyttää ko. sisäpiiritietoa hyödyksi.

tai

2.) Ei oikeasti välitetä pörssin suhteen kuin pilkkujen noudattamisesta. Osaketta tulee sitä haluaville syliin algoritmeiltä sen verran kuin ovat ruudulle laittaneet. Nämä ovatkin sitten varmasti jatkossa tosi tyytyväisiä omistajia!

Kauppalehden haastattelema toimitusjohtaja Juha Kalliokoski piti päätään ylpeänä pystyssä, ja kertoi ”Tulosvaroitus on sellaista sisäpiiritietoa, joka pitää julkistaa viipymättä, ja näin me teimme”. Näinhän se on, haistakaa vaan paska kaikkien maiden yhtyneet osakespekulantit. Tosin pörssi ei olisi varmasti antanut pyyhkeitä, vaikka olisi julkaistu vaikkapa kymmenen minuuttia myöhemmin.

Ja puhu sie käelle, toimitusjohtaja Kalliokoski. Kauppalehti Option haastattelussa kerroit seuraavasi myyntilukuja joka päivä. On aivan selvää, että heikentyneet näkymät ovat olleet toimitusjohtajan tiedossa jo pitkään. Negaria vain jostain syystä pihdattiin. Erikoinen julkistamiskellonaika saattaa hyvin selittyä sillä, että joku hallituksessa on tajunnut, että tästähän saattaa tulla sanomista.

Alleviivaan tässä sitä, että osavuosikatsaus kertoo luvuista 1.4.-30.6. Tulosvaroitus tuli 10.8., eli 40 päivää sen jälkeen, kun Kamuxin toimitusjohtajalla oli jo paljon parempaa kuin kutitustuntumaa koko kauden luvuista.

Ymmärrän hyvin, että Kamuxin omistajat kävivät kierroksilla. Miekin suivaannuin, vaikka ei ollut Kamuxin Kamuxia. Tällaisessa tilanteessa laitetaan yleensä lappua laitaan ihan raskaalla kädellä noudattaen Vanhan Kaartin Spekulanttiliiton ohjetta ”Jos positio vituttaa, myy kaikki heti”.

Mustasydämisenä opportunistina ostin marraskuussa 2019 myymäni Kamuxit sitten perjantaina halvemmalla takaisin.

Lähes yhtä paljon kuin Oravan ostoista, miulle on kuittailtu parin viime vuoden aikana Kamuxin myynneistä. En ole ottanut kierroksia, sillä jätän strategiani mukaisesti joukkohysteriaosakkeet ihan muille sijoittajille ja jatkan paskaosakkeiden kaivamista. Tällä kertaa lapio osui Kamuxiin.

Enpä muuten teknokuplan raunioilla käsiäni lämmitellessäni todellakaan osannut visioida kuplaa käytettyjen autojen kauppiaan ympärille.

Tulosvaroitusten tullessa kaupankäynti pitäisi hetkeksi keskeyttää, ja näiltä mellakoilta vältyttäisiin. Tässä on tosin oma nauta ojassa, sillä kuulun juuri siihen väkeen, joka ottaa profareissa (eng. profit warning) algoritmeilta osumaa.

Viimeksi näin kävi 20.7., kun Trainers’ House antoi negarin kello 18.15. Koska haluan ajatella entisistä kurssitovereista hyvää, arvelen tässä tapauksessa onnettoman ajankohdan johtuneen pelkästä ajattelemattomuudesta.

Citycon osavuosikatsaus Q2/2022

9.1.2022 Kaupankäynti tuo hyvinvointia

8.5.2022 Citycon rakentaa vallihautoja

Keskustele: Citycon, Kamux

Keskustelufoorumi:

Suosituimmat foorumiviestit viimeisen kuukauden ajalta

Artikkelit

Pentti Jokinen: Kuluttajakuulumiset Q3

Pentti Jokinen
21.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Kamux Q3/24: Joko on liian halpaa?

Almanakka
18.11.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Korkoherkät Kamux ja Kojamo

Aki Pyysing
17.11.2024
east Lue lisää