Artikkelit

Isännöitsijästä asuntosijoittajaksi

Miika Vuorensola |
Jaa Twiittaa

Saamme paljon yhteydenottoja ihmisiltä, jotka haluavat asuntosijoittajaksi tai syventää osaamistaan asuntosijoittamisen saralla. He uskovat, että tulemalla meille töihin, nämä tavoitteet täyttyvät.

Ja oikeassa he ovatkin. Tämä on loogista, sillä meillä on korkeatasoista osaamista asuntosijoittamisen ja vuokranantajuuden saralla. Kuten Sofiakin kuvasi podcast-haastattelussaan, on työpaikka Asuntopehtoorilla hyvä tie tulla paremmaksi asuntosijoittajaksi.

Sofia on elävä esimerkki tästä. Tullessaan meille, hänellä ei ollut yhtään sijoitusasuntoa, mutta nyt puolentoista vuoden jälkeen niitä on useampi.

Välittäjän työssä väkisinkin imee asuntosijoittamisen tietoa kun jatkuvasti palvelee asuntosijoittaja ja näkee minkälaisia asuntoja he omistavat ja kuinka hyvin ne menevät ja pysyvät vuokralla. Tai miten vuokrasuhdetta kannattaa hoitaa tai miten erilaiset sijainnit ja asuntotyypit toimivat.

Tämän vuoksi vuokravälittäjän työ onkin hyvä polku ”pystymetsästä” asuntosijoittajaksi.

Mutta tässä nyt vuoden päivät seurattuani Antti Hynysen vetämää Asuntopehtoori Isännöintiä lähietäisyydeltä, olen todennut, että myös isännöitsijän työ on todella hyvä polku asuntosijoittajaksi.

Isännöitsijän työnkuva on varmaan aika monelle nuorelle epäselvä kun siihen ei oikein omassa arjessa törmää eikä sitä ole juuri minkään koulun opinto-oppaassakaan.

Kuten välittäjän, ei isännöitsijänkään työ vaadi mitään tutkintoa vaan näitä ammatteja voi harjoittaa kuka tahansa. Välitysliikkeessä pitää toki olla puolella LKV- tai LVV-tutkinto, mutta yksittäiseltä työntekijältä sitä ei vaadita.

Isännöinnissä ei ole edes tällaista minimivaadetta, mutta tutkintoja onneksi silti on. Isännöitsijän ammattitutkinto on nimeltään IAT. Lisäksi löytyy AIT- ja ITS-tutkinnot, jotka syventävät osaamista.

Mutta kuten todettu, kuka vaan voi alkaa isännöitsijäksi. Työ (ja työkaverit) tekijäänsä opettaa.

Uskonkin, että moni asuntosijoittamisesta kiinnostunut voisi olla hyvä isännöitsijä. Asuntosijoittaja osaa tulkita taloyhtiön tilinpäätöstä, ymmärtää taloyhtiön remonttien päälle sekä yhtiökokouksen ja hallituksen toimintaa. Tässä onkin käytännössä pähkinänkuoressa isännöitsijän tehtävänkuva.

Tottakai asiaan kuuluu paljon muutakin, mutta ne on helppo oppia kunnollisen perehdytyksen ansiosta ja loput sitten työn ohessa.

Isännöitsijä näkee työssään kaikentyyppisiä asunto-osakkeiden omistajia ja asujia sekä kaikki mahdolliset palveluntuottajat. Hän tietää minkälainen taloyhtiö on hyvä, minkä arvo kehittyy suotuisasti ja miten sen taloutta kannattaa hoitaa. Nämä ovat korvaamattomia taitoja asuntosijoittajalle.

Toisin kun ehkä yleisesti ajatellaan, Isännöitsijän ei tarvitse olla tekninen asiantuntija. Isännöitsijä on ennemmin projektipäällikkö, joka hoitaa isoja ja pieniä projekteja pääprosessissa nimeltä asunto-osakeyhtiö.

Kovaa teknistä osaamista tärkeäämpää on asenne ja kyky toimia erilaisten ihmisten kanssa. Jos olisi pakko valita, palkkaisin sosiaalisesti taitavan isännöitsijän mieluummin kuin teknisesti asiantuntevan. Substanssiosaamista voi opettaa, asennetta ei ehkä.

Isännöitsijän työ on myös siinä mielessä stressittömämpää kuin välittäjän, että kiinteä palkka tuo turvaa omaan arkeen. Isännöitsijän palkkahaitari on tyypillisesti noin 3000-4000 €/kk haarukassa, kokemuksesta ja osaamisesta riippuen. Tämän päälle tulee kokouspalkkiot ja kilometrikorvaukset.

Uskallan väittää, että isännöintitoimistoista Asuntopehtoorilla on paras asuntosijoittamisen osaaminen. Näin ollen olemme oikeasti hyvä vaihtoehto isännöinnin ja asuntosijoittamisen yhdistämiselle.

Mikäli asuntosijoittaminen kiinnostaa, mutta vuokravälittäjän työ ei tunnu omalta, kannattaa ehdottomasti harkita isännöitsijän työtä.

Jos kiinnostus heräsi, ota ihmeessä yhteyttä Anttiin ja tiedustele voisiko urapolkusi isännöitsijäksi alkaa meillä!

Keskustelufoorumi:

Suosituimmat foorumiviestit viimeisen kuukauden ajalta

Artikkelit

Voimakkaasti nousseet kulta ja bitcoin teknisestä vinkkelistä

Johannes Ankelo
22.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Pentti Jokinen: Kuluttajakuulumiset Q3

Pentti Jokinen
21.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Kamux Q3/24: Joko on liian halpaa?

Almanakka
18.11.2024
east Lue lisää