Jo ennakkoon lähes 10.000 kappaletta myynyt sijoituskirja ’Sijoita kuin guru’ kolahti äskettäin Sijoitustiedon postilaatikkoon, kirja on tuore, se näki julkaisunsa viime viikolla 10.8.2016. Kokenut taloustoimittaja ja kirjailija Karo Hämäläinen on yhdistänyt voimansa nuoren sijoitusvelhon, Jukka Oksaharjun kanssa, jolla hänelläkin on jo muutama kirjoitettu sijoitusopus vyöllään. Höysteenä kirjassa on mukana vielä esipuheen kirjoittanut Björn Wahlroos. Odotukset ovat siis kovat.
|
|
Kirjan päävisio on koota maailman menestyneimpien sijoittajien opit helposti yksiin kansiin, niin aloittelijan, kuin kokeneemman sijoittajan saataville.
Kirja sisältää Hämäläisen koostamat teoreettisemmat osuudet kahdeksan legendaarisen sijoittajan esittelyistä, teoksista ja sijoitustyyleistä, jonka jälkeen vuorossa ovat Oksaharjun peilailut tyylien kohtaamisesta nykypäivän kanssa. Oksaharju pohdiskelee mitä kukakin vanhemmista guruista saattaisi miettiä nykypäivän markkinoista ja mitkä osakkeet saattaisivat sopia heidän sijoituskriteereidensä alle.
Wahlroos toteaa esipuheessaan, että sijoittajan on parempi olla kokoajan vähän väärässä kuin yleensä oikeassa ja kerran täysin väärässä. Hän pohjustaa kirjaa lausahduksella, että kirjassa läpikäydyt sijoitusmetodit ovat tapoja käsitellä epävarmuutta ja epätäydellistä informaatiota kaikkien tapojen ollen silti puutteellisia ja mahdottomia todistaa toistaan paremmiksi. Epätäydellinen ratkaisu ongelmaan on kuitenkin lähes aina huomattavasti parempi kuin virheellinen malli.
Maailman kuuluisimpien sijoitusgurujen epätäydellisiä ratkaisuja opiskelemalla voineekin perustellusti odottaa löytävänsä hieman paremman epätäydellisen ratkaisun. Kirjan guruista osa uskoo tehokkaiden markkinoiden hypoteesiin, osa vahvemmin, osa heikommin. Suurempi osa kuitenkin pyrkii ylituottoon ja näkee markkinoilla mahdollisuuksia työtä tekevälle. Benjamin Graham esimerkiksi näkee sijoittajan tuoton määräytyvän enemmän älyllisten ponnistelujen määrästä, kuin sijoittajan riskinsietokyvystä. Kasvun metsästäjä Philip A. Fisher toteaa sijoittajalle oleellisimmaksi kurssikehityksen arvailemisen sijaan yhtiöiden analysoinnin ja liiketoimintansa moninkertaistavien yhtiöiden löytämisen.
Tehokkaiden markkinoiden puolestapuhuja Burton G. Malkiel taas uskoo, ettei kukaan kykene johdonmukaisesti ennustamaan osakemarkkinoiden suuntaa tai yksittäisen osakkeen houkuttelevuutta muita paremmin, eli ylituoton saaminen markkinoilta on mahdotonta.
Peter Lynchiä Oksaharju ei malta olla lynkkaamatta – hän näkee muutamia selkeitä epäloogisuuksia, muun muassa sen, että Lynch suosii yhtiöille omien osakkeidensa ostamista ja heti perään osingon maksamista ulos yhtiöstä. Oksaharju huomioi myös, että Lynchin yksilöllisen sijoitusstrategian itseisarvo tuntuu olevan löytää mahdollisimman suuri määrä kymmenkertaistujia, joilloin optimi olisi ostaa kaikkia maailman osakkeita.
Jeremy J. Siegelin osuus tiivistyy klassikkoteos Stocks for the long runin pääsanomaan siitä, että osakkeet ovat olleet tuottoisin sijoituskohde pitkällä kahdensadan vuoden aikavälillä tuottaen 6.6% vuosien 1802-2012 välillä, pitkien valtionlainojen jääden 3.6% tuottoon ja lyhyiden 2.7% tuottoon.
Mielenkiintoinen vastarannan kiiski Robert Shiller ennusti teoksessaan Irrational Exuberance teknokuplan ja toisessa painoksessaan Yhdysvaltojen 2008 puhjenneen asuntokuplan. Hänen nimensä onkin jäänyt historiaan kuplien ennustajana, mutta myös Yhdysvaltojen tärkeimmän asunto – ja kiinteistöhintoja seuraavan kuumemittarin Case-Shiller-indeksin toisena luojana.
William J. Bernstein listaa sijoittamisen neljä kivijalkaa, sijoittajan tulee tuntea sijoittamisen teoria, historia, psykologia sekä toimialan toimintatavat.
Warren Buffet on varmasti valtayleisölle se kaikkein tunnetuin sijoittaja. Eikä syyttä, sillä Buffettin Berkshire Hathaway on noussut vuodesta 1964 vuoden 2015 loppuun mennessä 798 981 prosenttia kun S&P 500 samassa ajassa vain 11 355 prosenttia. Buffett ei ole kuitenkaan pärjännyt aivan niin hyvin viime aikoina, sillä yhdestätoista vuositappiosta indeksiin nähden viisi on ajoittanut vuosille 2009-2015. Oksaharju nostaakin mielenkiintoisen pointin nykyhetkeen, sillä historian valossa kupla on käsillä silloin kun indeksit päihittävät Buffettin, näin tapahtui muun muassa vuosina 1980 ja 1999 ja näin on käymässä myös tällä hetkellä.
Kirja soveltuu mainiosti luettavaksi aina aloittelijasta kokeneempaan sijoittajaan, Hämäläisen tekemät gurujen teosten ja ajatusten esittelyt ovat sopivan pituisia ja helppolukuisia. Sisältöä on kuitenkin riittävästi luomaan ymmärryksen kunkin gurun mielen syövereistä sekä herättämään mielenkiinnon, jos lukija haluaa jatkaa syventymistä kirjoittajien klassikkoteoksilla. Toisaalta kirja olisi tylsä ilman Oksaharjun sovelluksia nykypäivään, sillä onhan se nyt vain kiinnostavaa spekuloida mitä osakkeita esimerkiksi Warren Buffet valitsisi kotopörssistämme.
Ikäänkuin bonuksena kirjan lopussa on vielä gurujen oppeihin perustuvat Oksaharjun kokoamat 14 sijoitusvinkkiä - mutta ne saa lukea vasta koko kirjan luettuaan.
Juha / Sijoitustieto.fi