4
forum
|

Dronningholm

+32
Liittynyt:
25.6.2015
Viestejä:
47

Uskon muidenkin viime aikoina pohtineen, että milloin luopua omistuksistaan markkinoiden trendin ollessa näin isosti bearish. 

Olen tutustunut muutamien menestyneiden treidaajien toimintatapoihin ja heitä yhdistää hyvin tiukat stopp loss-tasot. Toki johdannaisten kanssa nopea tappion kuittaaminen on eri asia, kuin esim osakkeiden, mutta uskon kuitenkin  sääntöjen, ainakin sovellettuna olevan aivan toimivia myös muilla markkinoilla.

Osalla näistä guruista oli tietty prosentti, jonka jälkeen positiota kevennetään tai myydään kokonaan.

Osa suhtautui average downiin täysin pois suljettuna vaihtoehtona.

Osalla oli tiukka stop loss-taso ja tappiot realisoitiin nopeasti, mikäli usko omaan hevoseen oli edelleen kova otettiin uusi positio ja taas tiukat stopp lossit. Markkinakäännettä ikään kuin pilkittiin, jolloin saattoi syntyä useita pieniä tappioita ja käänteen tullessa pyrittiin isoon tuottoon.

Tämän aiheen pohtiminen on vaikuttanut minuun positiivisesti siten, että henkisesti koen tappion realisoimisen aiempaa helpompana. 

Olisi mukava kuulla muiden mielipiteitä  aiheesta. 

12.2.2016 - 10:57

Lehtopöllö

+344
Liittynyt:
17.9.2014
Viestejä:
392

Mielenkiintoinen aihe. On tätäkin tullut jonkin verran pohdittua ja monissa sijoitusopuksissa puhutaan tämän puolesta. Itse olen kuitenkin aika paljolti osta ja unohda-sijoittaja ja teen paljon enemmän ostoja kuin myyntejä. Average downia on tullut käytettyä huomattavan paljon enemmän kuin stop lossia. Ostan vain kohteita, joissa on omasta mielestäni halpa arvostustaso. Jos kurssi tippuu ilman negatiivisia uutisia, on arvostustaso vain entistä edullisempi ja syy ostaa lisää eikä myydä vanhoja pois. Negatiivisten uutisten vaikutus on sitten eri asia ja yritystä pitäisi ajatella ostojen/myyntien kannalta vain sen hetken tietojen perusteella.

Omaa sijoitushistoriaa pohtiessa voi sanoa että Outotecin kanssa on palanut sormet kun sitä on tullut lisättyä pari kertaa laskeviin kursseihin. Se taitaakin olla ainoa kohdalle osunut esimerkki lupaavasta firmasta, jonka alamäki on vain jatkanut laskuaan loputtomasti. Fortumiakin on tullut ostettua laskeviin kursseihin myös, mutta nykyinen hinta ei ole kovin paljoa keskihintaa alempana.

Koen stop lossin käyttämättä jättämisen onnistuneen kuitenkin useaan otteeseen. Nokia laski yli 50 % hankintahinnastani ja nyt se on reilusti yli tuplannut alkusijoitukseni. Valoen alkusijoitus laski yli 50 % ja nyt se on tuplannut alkusijoitukseni. Ponssen alkusijoitus laski 30 % ja nyt se on reilusti yli tuplannut alkusijoitukseni. Toki näistä voi jälkiviisastella vaikka mitä, mutta kärsivällinen odottaminen on usein kantanut hedelmää hyvien yritysten kyydissä.

 

12.2.2016 - 12:23

Aki Pyysing

+13745
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7055

Stop loss on lähinnä teknisen analyysin normaali tomintamalli. Kun on kerran luettu väärä signaali, katkaistaan tappiot nopeasti. Average downia teknikot pitävät tosiaankin itsemurhaisena. Epävarmalle fundamentalistille (=esim. mie) avg down taas on ihan normaali lähestymistapa. Siitä on aika kauan, kun kuvittelin tietäväni, mihin jonkun osakkeen kurssi välittömästi menee. Juuri tämän tiedon saavuttamiseen teknisellä analyysillä toki pyritäänkin. 

Jos tekisin päiväkauppaa, joka pohjaisi tekniseen analyysiin, käyttäisin stop lossia kyllä. Kun näin ei ole, pidän jonkun kiinteän stop loss -rajan asettamista lähinnä Nerolan mainostamana "hötkyilemisenä". Kaikki riippuu kaikesta, ja otetaan tilanne kerrallaan. Jos meni ensimmäinen päätös vihkoon, re-evaluoidaan ja suhtaudutaan ensimmäiseenkin päätökseen kriittisesti. Tästä voi löytää melko helposti analogian pokeriin.

Jos on taipumusta Seppo Saarion hienosti kuvailemaan paniikkimyyntiin, silloin on toki syytä käyttää tiukahkoja stop loss -rajoja. 

 

12.2.2016 - 12:50

PikkuPro

+6157
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2911

Voin olla väärässä, mutta käsitykseni on, että "Average Down" on huonossa maineessa koska moni piensijoittaja käyttää sitä intuitiivisesti eli yksinkertaisesti ostaa kun halvemmalla saa, syitä laskuun paljon kelaamatta. Koska termillä on niin paistikas maine, niin mutuilen, että juuri siksi Aki (ja mie myös joskus, fanipoika kun olen) sitä termiä tykkää käytellä välillä ostojaan perustellakseen vaikka oleellisena eroja paistimeininkiin on se, että nyt on tehty alkuanalyysi ja ennen halvemmalla ostamista on koettu, että laskulle ei ole perusteita tai se on ylimitoitettu eli sillä kertaa halvempi tosiaan koetaan halvempana mutta kokemus ei ole automaatti.

Average Down voi strategiana eli 100% järjestelmällisenä toimintana olla vain ns. paistikasta koska välillä pätevä syy laskulle löytyy. Siksi termillä on syystä paistikas maine ja juuri siksi Akin huumorintajun omaava tykkää sitä käyttää omissa ostoissaan. Tämä mutuilua mutta imo oleellista koska jos oon oikeessa, niin oletan, että Akin termin itseironinen viljely on sikäli haasteellista, että ironia ei kaikille ST välity.

30.8.2016 - 20:55

planze

Liittynyt:
30.8.2016
Viestejä:
1

Minkälaista hintapoikkeama-% olette pitäneet järkevänä liukuvan stop loss -myynnin yhteydessä ts. missä on taso, jolla tavara menee kaupaksi varmuudella, muttei liian halvalla?

Vai osaako Nordnet laskea tarjousta, jos lasku jatkuu ennen kauppojen syntymistä?