18.10.2022 - 15:09

HC Bailut

+195
Liittynyt:
1.2.2022
Viestejä:
99
IJPAK kirjoitti:

 

Husse72 kirjoitti:

Onko Aptosta kukaan kerennyt enempää tutkailemaan? Binancen listoille 19.10 01:00 (UTC)

 

En ole juuri perehtynyt, mutta ainakaan sijoittaminen tuohon ei tällä hetkellä kiinnosta twiittiketjussa mainituista syistä johtuen:

https://twitter.com/cobie/status/1582208726639206400

Taustalla ilmeisesti samaa porukkaa kuin ennenkin näissä uusissa layer 1 ratkaisuissa, jotka päätyneet kovan hypen mukana ylös ja sitten myyty tuulipuvuille kalliilla ja projekti ei lopulta täytä odotuksia. En ole asiaa tutkinut, mutta Twitterissä osunut tuollaisia kommentteja silmään.

21.10.2022 - 19:28

Casteliero

+6971
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2266

https://techcrunch.com/2022/10/18/redditors-have-created-millions-of-cr…

Tuossa on ehkä ensimmäinen hyvä esimerkki siitä, miten käyttäjä ei edes tajua käyttävänsä lohkoketjuja tai kryptoja, vaikka käyttää niitä. Eli Reddit loi NFT:itä Polygon ketjussa ja tarjosi niitä ostettaviksi avatareiksi omaan palveluunsa. 40000 kappaletta oli noita avatareja myynnissä, hinnat 9,99-99,99 dollarin välillä. 2,5 miljoonaa uutta lohkoketjulompakkoa syntyi tuon seurauksena. 

Missään vaiheessa ei mainittu, että ne on NFT:itä, vaan niitä myytiin digitaalisina keräilytuotteina. Missään ei myöskään mainittu lohkoketjua ja ostaminen tapahtui luottokortilla ja fiat-rahoilla. Eli jos käyttäjä ei ollut perehtynyt itse asiaan, niin hän osti vaan luottokortilla jpg-kuvia. Ja ne kaikki meni nopeasti kaupaksi. Nyt pitäisi viimeistään ihmisten alkaa ymmärtämään, että nämä teknologiat tulee palveluiden taustalle ja käyttäjät ei välttämättä koskaan tajua käyttävänsä lohkoketjuja. Käytetään fiat-rahaa ja normaaleita maksupalveluita ja pankkeja. Kustannustehokkuuden ja digitaalisen yksilöidyn arvon, sekä niukkuuden, käytännössä melkein kaikki palvelut tulevat näitä joka tapauksessa taustalla käyttämään.

Tuossa esimerkissä näkee hyvin myös tuon EVM rakenteen ja hyödyn. Eli nuo NFT:t on luotu Polygon-ketjussa, joka on EVM yhteensopiva Ethereum side chain. Se ostaa itse turvallisuuden suoraan Ethereumilta. Ja Reddit käyttää sitten palvelunsa sisällä omaa applikaatio spesifioitua omaa versiotaan Polygonin ketjusta. Se voi ostaa siten oman turvallisuutensa Polygonilta tai Ethereumilta, koska se on EVM-pohjaisena yhteensopiva niiden kanssa. 

Ja tuo on se idea noilla L2 ja sidechain ratkaisuilla. Ne voi olla pelkästään yhtä palvelua palvelevia ketjuja, mutta ne ostaa turvallisuuden sieltä alemmilta tasoilta. New York Stock Exchange voi vaikka tehdä samanlaisen oman applikaatio spesifin ketjun itselleen, jossa kaikki osakekauppa pyörii heidän omassa hallinnassaan, ja se vaikka päivän päätteeksi käy validoimassa kaikki päivän tapahtumat nippuna Ethereum-ketjuun, ja näin ollen ostaa sieltä turvallisuutta.

Polygonista sen verran, että se voi olla yksi isoimmista voittajista seuraavalla bull-markkinalla. EVM-ympäristö on se, missä suurin osa palveluista haluaa olla ja omat palvelunsa sinne kehittää. Ethereum on itsessään kallis kehittämiseen, eikä sen ole tarkoituskaan enää palvella execution tasona, vaan se liikenne ohjataan sinne L2:lle ja sidechaineille. Tällöin vaihtoehdoiksi jää juuri nuo L2-ketjut tai sidechainit, jollainen Polygon on. L2-ratkaisut eivät ole vielä oikein täysin valmiita, eikä niitä myöskään ole vielä kunnolla battle testattu suurilla käyttäjämäärillä, kun taas Polygon on ollut jo käytössä ja pyörimässä pidemmän aikaa. Tällöin Polygon on se helpoin valinta lähteä kokeilemaan halvalla EVM-ympäristössä omia palveluitaan. Ja sitä on moni iso firma tehnytkin. Meta, Starbucks, Disney jne. Se on toistaiseksi se turvallisin keino päästä käsiksi EVM-ympäristön käyttäjiin, kehittäjiin ja palveluihin, suhteellisen halvalla. Sillä uskon, että vielä pari vuotta se ainakin tulee ottamaan noita isoja nimiä itselleen, ennen kuin Ethereum saa shardingin ja L2:set alkaa olla isoilla käyttäjämassoilla testattu. Sen jälkeen eri palvelut saattaa alkaa kehittää omia app spesifejä L2-ketjuja, tai siirtyä muuten niihin. Ehkä jopa Ethereumin L1 tasolle, jos turvallisuus on prioriteetti nro 1. Mutta uskon, että tulevaisuudessa esim L2-ketjun pystyy perustamaan käytännössä yhtä helposti, kuin nykyään vaikka wordpress nettisaitin.

Disclaimerina sellanen, että minulla ei itsellä ole yhtään Polygonia tällä hetkellä. Aiemmin on ollut ja voi tulevaisuudessa olla, mutta juuri nyt ei ole.

Aptos oli nyt ilmeisesti tullut markkinoille, eikä se kovin suurta kannatusta saanut oikein mistään suunnasta. Ilmeisesti koko token release oli ihan floppi. Muutenkin itsellä on ainakin sellanen fiilis, että tuo L1 huuma on jo loppunut ja meillä on käytännössä jo ne ketjut olemassa, jotka todennäköisesti on niitä menestyviä. Ethereum, Cardano, Solana, Algorand, Avalanche, Near jne. Uudet ketjut ei todennäköisesti pysty enää tarjoamaan mitään niin merkittävää uudistusta, että se jättäisi edellisten ketjujen jo aikaan saaman verkostovaikutuksen alleen. Ja mitä esim Aptos ja nuo muutamat muut uudet ketjut käytännössä tarjoaa, on vaan nopeampia monoliittisia ketjuja, eikä se välttämättä ole se oikea suunta enää.

Itse ainakin uskon, että seuraavat hypetetyt alueet on pelaaminen, sekä L2 ratkaisut. Ja DeFi voi tehdä uuden tulemisen nyt, kun Ethereumin steikkaus on saatu aikaiseksi ja meillä on käytännössä vakiintunut yield, mitä voi hyväksi käyttää DeFi-palveluissa. Sillä itse olen vähän kokoajan ostanut tuota Immutable X:ää, joka on tuolla pelaamisen ja L2-palveluiden alueella. Ja Polygon on myös noita molempia, silläkin se on myös omasta mielestä seuraavia isoimpia nousijoita. Pelaamisen puolelta muita voisi olla esim. Gala, Solana, Ultra jne. Metaverseen en itse oikein jaksa innostua vielä. Se on minun mielestä vielä vuosien päässä, ennen kuin siitä saadaan järkevän oloisia palveluita aikaiseksi. Siihen asti pelit voi käytännössä ajaa tuota Metaversen asiaakin. Esim vaikka joku uusi GTA online versio voisi ihan hyvin toimia metaverse-tyylisesti, jossa voi omistaa kiinteistöjä ja asuntoja pelimaailmasta, sekä pelissä käytettäviä tarvikkeita jne. No, aika näyttää, mutta itse ainakin panostan tuonne pelaamisen ja L2-palveluiden suuntaan.

Ja nuo ei sitten tietenkään ole mitään sijoitussuosituksia edelleenkään, pelkästään omia mielipiteitä ja näkemyksiä. 

https://www.coindesk.com/business/2022/10/17/bny-mellon-says-client-dem…

En tiedä oliko tämä jo täällä, eli BNY Mellon julkaisee krypto custody palvelun. Siitä oli jo uutiset joskus alkuviikosta tai viime viikolla, mutta nyt oli tuo artikkeli tullut, jossa ne avaavat vähän syitä tuolle palvelulle. 

“What we've heard from our clients is they want institutional grade solutions in the space,” Vince said on the call, noting 75% of them are either investing or actively considering investing in digital assets, and a full 90% expect to be putting money into tokenized assets within the next few years.

Eli ilmeisesti kysyntää olisi.

https://www.cnbc.com/2022/10/20/europes-9-billion-digital-bank-n26-laun…

N26 myös julkaisi kryptotreidaus mahdollisuuden asiakkailleen.

https://cointelegraph.com/news/4-5t-asset-manager-fidelity-offers-eth-c…

Fidelity myös mahdollistaa nyt Ethereum custodyn ja treidauksen asiakkailleen.

Aiemminhan oli myös uutisia noista, jo ylläkin mainituista, muista tradfi-krypto-palveluista. Eli Mastercard mahdollistaa pankeille ja asiakkaille krypto-ostot, Nasdaq rakentaa custody palvelua, Fidelity yhdessä Citin ja jonkun kolmannen kanssa on rakentamassa kryptopörssiä. Jotain muutakin taisi olla, mutta ei niitä kaikkia muista, eikä niitä oikein tule talteenkaan laitettua. Mutta suunta on taas hyvä, kunhan sääntely saadaan vielä kuntoon.

Sääntelystä on myös ollut nyt pari päivää polemiikkia, kun Sam Bankman-Friedin avustama sääntelyehdotus on tullut julkiseksi. Se käytännössä ajaisi kaikki keskittämättömät DeFi-palvelut keskitettyjen rajapintojen taakse. Itsehän olen ollut jo kauan sitä mieltä, että näin se loppujen lopuksi tulee suurelta osin käymään joka tapauksessa, mutta katsotaan nyt miten käy. Ei se ihan täysin kontrolloimatonkaan DeFi ole mitenkään realistinen vaihtoehto, mutta ehkä jotain digi-id ratkaisuja sinne voi rakentaa, mutta ne ei vaan ole vielä oikein valmiina. Tietysti sitä parempi, mitä vähemmän rajoittavaa sääntelyä näin alkuvaiheessa tehdään, koska uutta sääntelyä on aina helpompi tehdä, kuin korjata vanhaa. Ja jos nyt tehdään asioista liian vaikeita, niin ne todennäköisesti jää liian vaikeiksi. Mutta kyllä minä silti tuotakin sääntelyehdotusta pidän parempana, kuin nykytilaa.

Mutta siinäpä vähän viime aikaisia fiiliksiä, mitä nyt on sattunut päässä pyörimään. Ensiviikolla voi ajatukset olla jo ihan erilaiset, sen verran kokoajan tapahtuu nyt kaikkea, vaikka kursseissa se ei näykään. 

EDIT: Laitetaan vielä yksi Ethereum haippaus loppuun. Eli tällä tahdilla ollaan parin kolmen päivän päässä Ethereiden määrässä samalla tasolla, kun oltiin ennen mergeä. Ja sen jälkeen, jos/kun sama tahti jatkuu, niin mennään vaan kokoajan syvemmälle alaspäin. Eli supply pienenee hyvää vauhtia. https://ultrasound.money/

Tällä hetkellä siis Mergen jälkeen luotu nettona noin 2500 etheriä, kun se olisi ollut proof-of-workin aikana ennen mergeä yli 430 000 etheriä.

21.10.2022 - 23:17

Hamppi10

+37
Liittynyt:
15.10.2018
Viestejä:
86

Minkälaisena Riskinä / haittana näette ethereumille  tämän tiettyjen tahojen staking dominanssin ? Lidolla pelkästään n.30% .

21.10.2022 - 23:39

Casteliero

+6971
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2266
Hamppi10 kirjoitti:

Minkälaisena Riskinä / haittana näette ethereumille  tämän tiettyjen tahojen staking dominanssin ? Lidolla pelkästään n.30% .

Hyvin pienenä. Jos Fidelity rakentaa custody palvelun, niin he todennäköisesti rakentaa myös steikkauspalvelun. Sama Nasdaqilla. Ja sama kaikilla, jotka tulee rakentamaan custody palveluita. Se tasoittuu ajan myötä.

Ja vielä mielenkiintoisena lisänä tuohon steikkaukseen liittyen ja koska Bitcoinistit muistaa kritisoida 2016 Ethereum forkkia, jossa peruttiin DAO hakkerointi: Tällä hetkellä on steikattuna noin 14,5miljoonaa Etheriä ja DAO hakkeri sai aikoinaan 11,5miljoonaa etheriä. Eli olisi pystynyt melkein yksinään tekemään 51% hyökkäyksen. Tai tuhoamaan kurssin jo monta kertaa jne. Bitcoinistien agendaa tämä olisi toki puoltanut, koska olisi Ethereumin tuhonnut, ja sillä sitä aina muistuttaavat, mutta Ethereumin kehityksen kannalta oli elintärkeää perua tuo hakkerointi tuossa vaiheessa projektin kehitystä. Ja silloin se oli vielä mahdollista.

24.10.2022 - 10:40

Antti Hyppänen

+2305
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
801
Hamppi10 kirjoitti:

Minkälaisena Riskinä / haittana näette ethereumille  tämän tiettyjen tahojen staking dominanssin ? Lidolla pelkästään n.30% .

Tuo Lidon 30% ei pidä käytännössä paikkaansa. Se esitetään yhtenä entiteettinä, vaikka kyse on isommasta joukosta validaattoreita.

"Lido isn’t even a pool. Lido can’t decide what blocks anyone of their underlying node operators mine. Lido also can’t fire any of their node operators or remove stake from them as it currently stands."

Lähde: https://twitter.com/ercwl/status/1570675496794591233

2.11.2022 - 07:13

Husse72

+249
Liittynyt:
10.5.2022
Viestejä:
268

Saas nähdä kuinka hyvin lisää Crypto.com tunnettavuutta sekä uusia asiakkaita kun sponssaavat FIFA World Cup Qatar 2022 joka ei ole ihan kaikista pienin puulaki cup.

3.11.2022 - 08:17

Casteliero

+6971
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2266

https://twitter.com/TyLobban/status/1587679344792829954

JP Morgan tehnyt ensimmäisen live treidin avoimessa lohkoketjussa käyttäen DeFiä, tokenisoituja talletuksia ja verifioituja identiteettejä. Niillä ollut just tuo ajattelumalli tuossa, mistä ylempänä kirjoitin Polygonista. Eli tuo JP Morganin treidi on hoidettu Polygonissa.

1st, we used @0xPolygon for the trade because we wanted to do this on #Ethereum and needed cheap gas fees for some expensive operations around Identity verification.

Eli on haluttu EVM-ympäristöön, ja on haluttu turvallisuus Ethereumilta, mutta haluttu halvat siirrot, joten tällä hetkellä paras vaihtoehto on silloin Polygon. Ennen kuin muut L2 ratkaisut kehittyvät paremmiksi. DeFi-tuotteista he olivat käyttäneet Aavetta.

https://www.coindesk.com/web3/2022/11/02/instagram-users-will-soon-be-a…

Instagramissa pystyy kohta minttaamaan ja myymään NFT:itä. Tuki NFT:ille on jo ollut, mutta nyt uutena tulee tuo niiden minttaus ja myyntimahdollisuus. Aiemmin on ollut tuki Ethereumille, Polygonille ja Flowlle, nyt tulee uutena mukaan tuki Solanalle. Ja tietty suurimmalle osalle käytetyimmistä lompakoista. 

https://cointelegraph.com/news/nifty-news-gamestop-nft-market-goes-live…

Gamestop on myös saanut pelituotteisiin liittyvän NFT-kauppansa liveksi. Se käyttää Immutable X:ää ja Loopringiä. Tarkoitus on siis luoda kauppa peleissä käytettäville tuotteille, jotka on NFT:itä. Ja koska ne tulevaisuudessa tulee todennäköisesti yleistymään peleissä, niin varmasti ovat ihan hyvissä asemissa tuon kaupan kanssa. Itse kuvittelisin ainakin, että myös mahdollisuus yhdistää kauppa ja sen likviditeetti suoraan peleihin tulee olemaan jossain vaiheessa mahdollista.

https://www.moneygram.com/mgo/us/en/m/crypto/

Moneygram alkoi tarjoamaan kryptojen ostoa ja myyntiä.

https://cointelegraph.com/news/union-bank-of-the-philippines-launches-b…

Samoin Filippiinien Union Bank

Eli hommat etenee tälläkin viikolla ihan hyvää vauhtia eteenpäin, vaikka vieläkään se ei kursseissa oikein näy. Mutta keväällä alkaa se sääntely selkeytymään Usassakin, niin jospa sitten pääsisi taas hyviin nousuihin.

 

EDIT: Tämä piti vielä lisätä: https://coinchapter.com/ethereum-l2-solutions-optimism-and-arbitrum-fli…

Eli Ethereumin L2 ratkaisujen, Arbitrumin ja Optimismin, TVL on jo ylittänyt Solanan. Toki kyse vasta yhdestä mittarista, mutta aiemmin olen jo sanonut, että nuo on ne Solanan kilpailijat tulevaisuudessa, ei Ethereum. Ja omasta mielestä ainakin selkeästi parempia vaihtoehtoja, koska siirrot on yhtä nopeita ja halpoja, mutta ne saa turvallisuuden suoraan Ethereumista ja pääsee EVM-ympäristöön. Solana on oma suljettu ympäristönsä ja koska se suorittaa kaiken L1 tasolla, joutuu se antamaan tuossa turvallisuudessa paljon periksi vs Ethereum ja L2. Eli itselle on ainakin no-brainer, että nuo L2 EVM-ketjut on parempia vaihtoehtoja.

3.11.2022 - 22:57

Never_too_old_…

+69
Liittynyt:
25.12.2017
Viestejä:
69
Casteliero kirjoitti:

https://www.moneygram.com/mgo/us/en/m/crypto/

Moneygram alkoi tarjoamaan kryptojen ostoa ja myyntiä.

https://cointelegraph.com/news/union-bank-of-the-philippines-launches-bi...

Samoin Filippiinien Union Bank

Eli hommat etenee tälläkin viikolla ihan hyvää vauhtia eteenpäin, vaikka vieläkään se ei kursseissa oikein näy. Mutta keväällä alkaa se sääntely selkeytymään Usassakin, niin jospa sitten pääsisi taas hyviin nousuihin.

En tiedä miten paljon nämä yksittäiset toimijat markkinaan vaikuttavat, mutta koko ajan tuntuu toimijoita tulevan lisää. Hyvä niin. Binancessa olen katsellut viimeiset muutamat viikot mielenkiinnolla BTC:n volyymin kehittymistä. Kurssi ei tosiaan liiku oikeastaan minnekään mutta pitkoa vaihtuu ns. "tuelta" tällä hetkellä. Kohta mennään?

 

4.11.2022 - 06:29

Casteliero

+6971
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2266

https://www.cnbc.com/2022/11/03/fidelity-to-open-commission-free-crypto…

Fidelity avaa retail asiakkaille komissiovapaan kryptotreidauksen.

Never_too_old_to_rock kirjoitti:

Casteliero kirjoitti:
https://www.moneygram.com/mgo/us/en/m/crypto/

Moneygram alkoi tarjoamaan kryptojen ostoa ja myyntiä.

https://cointelegraph.com/news/union-bank-of-the-philippines-launches-bi...

Samoin Filippiinien Union Bank

Eli hommat etenee tälläkin viikolla ihan hyvää vauhtia eteenpäin, vaikka vieläkään se ei kursseissa oikein näy. Mutta keväällä alkaa se sääntely selkeytymään Usassakin, niin jospa sitten pääsisi taas hyviin nousuihin.

En tiedä miten paljon nämä yksittäiset toimijat markkinaan vaikuttavat, mutta koko ajan tuntuu toimijoita tulevan lisää. Hyvä niin. Binancessa olen katsellut viimeiset muutamat viikot mielenkiinnolla BTC:n volyymin kehittymistä. Kurssi ei tosiaan liiku oikeastaan minnekään mutta pitkoa vaihtuu ns. "tuelta" tällä hetkellä. Kohta mennään?

Ne vaikuttaa yllättävän paljon. Varsinkin, kun retail-ralli alkaa uudestaan. Ja muutenkin tietty adoption kannalta. Normi Oskareille tilin tekeminen kryptopörssiin on usein todella ison kynnyksen takana. Pitää lähetellä kuvia passista jne. Ei se kiinnosta suurinta osaa ihmisistä. Mitä lähemmäs tuo kryptojen hankinta mahdollisuus tulee niitä tuttuja ja turvallisia, päivittäin käytettyjä, rahoitus- ja maksupalveluita, niin sitä matalemmaksi tuo hankintakynnys tippuu. 

Filippiineillä on n. 100 miljoonaa asukasta ja siellä oli kovin Axie infinity huuma koko maailmassa. Todennäköisesti on vieläkin. Siellä on isot markkinat. Ja Moneygramilla on kymmeniä miljoonia asiakkaita. "MoneyGram has grown to serve over 150 million people in the last five years."

Kun halutaan parantaa konversiota ja liikennettä, niin palvelun turvallisuus, sekä luotettavuus on merkittäviä asioita. Ne, jo tutut palvelut, joita jo valmiiksi käyttää, on tuttuja ja turvallisia. Sen jälkeen pienistä puroista alkaa kasvamaan isoja virtoja.

4.11.2022 - 10:41

Husse72

+249
Liittynyt:
10.5.2022
Viestejä:
268
Casteliero kirjoitti:

Normi Oskareille tilin tekeminen kryptopörssiin on usein todella ison kynnyksen takana. Pitää lähetellä kuvia passista jne.

 

Se on juuri näin, itse näkisin vielä osaamattomuuden mahdottomuutena joillekin. Ehkä Coinbasen tilin luominen onnistuu JOILTAIN mutta sitten kun alat kertomaan vaikka nyt ihan esimerkkinä Pancakeswapin toiminnasta niin öö joo ei, mulle kyllä riittää pelkkä Coinbase. Työpaikalla jos menet edes mainitsemaan BTC niin olet leimattu roistoksi. Muutama tyyppi tälläkin viikolla hehkutti Eurojaskan suurta pottia ja nämä tyypit laittavat säännöllisesti 50-100€ / kk Veikkaukselle ja tätä jatkunut vuosia eikä mitään muuta kuin muutamia euroja tullut takaisin, aika huonoa pisnestä. 

8.11.2022 - 12:54

Antti Hyppänen

+2305
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
801

Kun tänne ei ole vielä kukaan raportoinut, niin puffataan vähän sitten omaa julkaisua.

Niille jotka eivät seuraa skeneä 24/7, niin kryptovaluuttojen maailmassa on käynnissä nyt oikea Game of Thrones. Kaksi vaikutusvaltaisinta miljardööriä eli FTX:n Sam Bankman-Fried ja Binancen Changpeng Zhao kalistelevat sapeleita. Sijoittajat seuraavat suurella mielenkiinnolla mitä tapahtuu, kuka putoaa pelistä ja miten käy FTT-tokenille.

FTX-pörssistä on ollut käynnissä eilisestä lähtien jonkinlainen bank run tämän seurauksena. Tosi moni asiakas on kotiuttanut varansa varmuuden vuoksi. Kirjoitin äsken Bitcoinkeskuksen uutiskatsaukseen selvennystä tilanteesta: https://bitcoinkeskus.com/8-11-uutiskatsaus-ftx-lbry-coinbase-krp-fed/

8.11.2022 - 14:13

jpkl

+121
Liittynyt:
27.6.2014
Viestejä:
223

Kiitos Antti infosta. Onko mielipidettä näistä välittäjistä, lähinnä Coinbase, yhtiöinä ja sijoituskohteina? Olen jostain ymmärtänyt että mitä enemmän sääntelyä (ja muiden ongelmia) alalle tulee, sataisi tämä Coinbasen laariin asiakasmäärissä. Onko ihan metsässä tämä näkemys?

8.11.2022 - 15:08

Crusader

-15
Liittynyt:
17.9.2020
Viestejä:
223

Ei kai nyt kukaan itseään oikeasti kunnioittava sijoittaja sijoita näihin, holhoukseen pitäisi julistaa. Yhdelläkään "nettirahalla" ei ole asevoimia takana suojelemassa mitkä kaikilla muilla maailman keskuspankeilla on. Monenko rahat pitää hävitä muunmuaassa Pohjois-Koreaan että järki tulee päähän, mutta jokainen sijoittaa tyylillään ja en epäile yhtään että eikö jotkuut olisi tienannut tällä, etenkin näissä "pyramidi" jutuissa ensimmäiset tuppaa tekemään.

8.11.2022 - 18:51

Antti Hyppänen

+2305
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
801

Oli kyllä todella raju ja nopea käänne tuo. Eli käytännössä CZ poisti pahimman kilpailijansa markkinoilta parilla twiitillä alle kahdessa päivässä? surprise "Only in crypto". Saa nähdä mitä tästä draamasta paljastuu tulevina päivinä ja viikkoina.

[quote]

Kiitos Antti infosta. Onko mielipidettä näistä välittäjistä, lähinnä Coinbase, yhtiöinä ja sijoituskohteina? Olen jostain ymmärtänyt että mitä enemmän sääntelyä (ja muiden ongelmia) alalle tulee, sataisi tämä Coinbasen laariin asiakasmäärissä. Onko ihan metsässä tämä näkemys?

Coinbase on ollut pörssissä nyt reilut 1,5 vuotta ja osakekurssi on seurannut vahvasti kryptomarkkinoiden yleistä kehitystä. Niiden treidausvolyymit ja tuotot on laskeneet samassa suhteessa kun markkinat on hiljentyneet. Näkisin itse Coinbasen vaihtoehtona vain siinä tapauksessa, jos haluaa portfolioon saada kryptosektoria mukaan mutta syystä tai toisesta ei halua ostaa suoraan esim. Bitcoinia tai jotain Bitcoinin kurssitrackeria.

Vaikea kuitenkin nähdä, että Coinbasen osakkeessa olisi sama upside kuin kryptoissa, mutta kyllä se yhtä paljon romahtaa. Ennemmin itse sijoittaisin suoraan ETH & BTC kuin ostaisin COIN.

8.11.2022 - 19:19

jpkl

+121
Liittynyt:
27.6.2014
Viestejä:
223

Ok, kiitos vastauksesta. Kai sitä on tuollaisen perinteisesti listatun pörssivälittäjän ajatellut turvallisemmaksi ja paremmin ennakoitavissa olevaksi (ymmärrettävät tulot - menot jne) kuin suora sijoitus kryptoihin - jos haluaisi kuitenkin pienellä siivulla olla mukana siinäkin omaisuusluokassa. Eihän sitä tiedä vaikka joku päivä vielä rohkaistuisi ostamaan suoraan ETH tai BTC...

9.11.2022 - 12:06

Antti Hyppänen

+2305
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
801
jpkl kirjoitti:

Ok, kiitos vastauksesta. Kai sitä on tuollaisen perinteisesti listatun pörssivälittäjän ajatellut turvallisemmaksi ja paremmin ennakoitavissa olevaksi (ymmärrettävät tulot - menot jne) kuin suora sijoitus kryptoihin - jos haluaisi kuitenkin pienellä siivulla olla mukana siinäkin omaisuusluokassa. Eihän sitä tiedä vaikka joku päivä vielä rohkaistuisi ostamaan suoraan ETH tai BTC...

Todennäköisesti moni perinteinen osakesijoittaja hankkii Coinbasen osaketta juuri siksi, että haluaa saada siivun kryptosektorin kehityksestä, mutta ei vielä syystä tai toisesta halua koskea ETH tai BTC. Tietyillä instikoilla tai eläkeyhtiöillä voi olla myös rajoitteita mitkä estävät suorat kryptosijoitukset. Siinä tapauksessa vaihtoehtoja on tietysti muitakin. Löytyy monia Bitcoin-louhintafirmoja, Microstrategy, Block, erilaisia ETN/ETF-tuotteita jne. Coinbasen ostaminen on enemmän sijoitus koko kryptovaluuttamarkkinaan. Silloin ei tarvitse valita markkinoilta yhtä voittajaa. 

Jos omistaa jo kryptoja, en näe juuri nyt hyötyä sijoittaa Coinbaseen. Jos ei omista kryptoja, mutta haluaa jotenkin mukaan sektoriin ostamatta suoraan mitään kryptovaluuttaa, niin silloin Coinbase on vaihtoehto. Hyvin todennäköisesti sen osake lähtee nousuun siinä vaiheessa kun kryptosektori aikanaan toipuu tästä kuopasta.

9.11.2022 - 12:32

ItiksenKiekko

+507
Liittynyt:
8.7.2017
Viestejä:
311

Crypto.com'ssa ei tule nostoissa / siirroissa niitä vahvistettaessa vahvistustekstaria puhelimeenlaugh 

E: eilen vielä 20.30 aikaan tuli, kun tein pienen tankkauksen

EE: nyt niitä sitten tulee ja paljon. Noin 5min viiveellä.

9.11.2022 - 13:07

Antti Hyppänen

+2305
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
801
Husse72 kirjoitti:

Etheria lisää lompakoihin mut onko vieläkään halpaa jaa-a 🤷‍♂️

Monta kuukautta on odoteltu sitä, että Bitcoin tekisi vielä yhden pudotuksen jonnekin 10-14K maastoon. Aiemmin tänä vuonna Terran romahdus ja myöhemmin Celsius & 3AC aiheuttivat usean kymmenen prosentin romahduksen Bitcoinin kurssiin. Altcoinit tippuivat kertaluokkaa enemmän.  Nyt jos koskaan tuo viimeinen (toivottavasti tämän karhumarkkinan viimeinen) iso romahdus tapahtuu. Vielä ei ole mitään tietoa siitä, millainen reikä FTX:n ja/tai Alamedan taseessa on, joudutaanko jotain kryptoja myymään, ostaako Binance edes lopulta FTX:n jne. Siihen päälle voi vielä tulla huonoa inflaatiodataa jenkkilästä ja osakemarkkinoilta laskua. 

Jos aikoo ostella nyt dippejä niin kannattaa jättää kyllä kuivaa ruutia varastoon. Markkina on tosi herkässä tilassa ja voi syöksyä yhdestä uutisesta paljon syvemmäs.

9.11.2022 - 13:58

Husse72

+249
Liittynyt:
10.5.2022
Viestejä:
268

Kyllä, jotenkin tosi ristiriitaiset tunnelmat ainakin itsellä tai niillä kahdella aivosolulla. Toinen huutaa lisää laskua ja toinen taas toppuuttelee et lähdettäis jo pikkuhiljaa ylämäkeen

9.11.2022 - 14:21

Casteliero

+6971
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2266

Kyllähän ne taas melkosen sopan keitti. No mutta jos jotain hyvää haluaa löytää, niin Ethereum on nyt deflatorinen https://ultrasound.money/

Coinbasen osakkeen ostaminen voi itseasiassa olla nyt ihan järkevääkin. FTX on ollut jenkkimarkkinoilla kuitenkin se Coinbasen haastaja käytännössä ja nyt sille kävi niinku kävi ja asiakkaat varmasti etsii uudet pörssit kolikoilleen. Turvallisuus voi olla se avainsana ja Coinbase on aika hyvässä maineessa kuitenkin. Se voi äkkiäkin saada isotkin määrät uusia asiakkaita.

9.11.2022 - 15:08

Antti Hyppänen

+2305
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
801

Binance US toimii toki myös jenkkimarkkinoilla. FTX:n asiakasprofiili taitaa olla vähän enemmän pro trader -osastoa, joten voi valua enemmän sinne suuntaan myös? Sitten löytyy myös Kraken suht isona pelurina Yhdysvalloissa. 

Toki, toistaiseksi olevien tietojen mukaan FTX Globalin romahdus ei koskettaisi FTX US -pörssiä mitenkään. Mutta kuinka moni sitten haluaa jäädä sinne asiakkaaksi? En ole seurannut tarkemmin minkälaisia raportointeja noi jenkkipörssit tekee taseistaan. Yhä useampi toimija aikoo ilmeisesti seurata nyt mm. Krakenin jalanjälkiä ja alkaa toteuttaa Proof of Reserves. Myös Binance tekee tämän (CZ:n mukaan).

https://twitter.com/BitcoinMagazine/status/1590324667474010112

9.11.2022 - 17:44

Antti Hyppänen

+2305
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
801

CZ julkaisi Binancen sisäisen tiedotteen aiheesta: https://twitter.com/cz_binance/status/1590351182513729544

Tänään ei ole FTX vs. Binance -casessa tapahtunut oikeastaan mitään kummempaa. Kaikki on vielä täysin auki.

a) Mitä tarkalleen ottaen tapahtui tiistaina? Keneltä kaikilta FTX yritti kysellä apuja?

b) Miksi FTX:llä ei ollut asiaskasvaroja? Nyt spekuloidaan, että ne oli lainattu Alamedalle joka teki niillä jotain.

c) Ostaako Binance FTX:n? Jos kyllä, niin miten rajuilla ehdoilla. Jos ei, niin millainen romahdus sitten nähdään?

d) Miten Alameda tarkalleen liittyy tähän koko sotkuun? Firman CEO twiittasi pari päivää sitten, että siellä on yli 10 miljardia dollaria balanssia enemmän mitä Coindeskin "paljastusjutussa". Mitä näille varoille kävi?

Ja paljon muuta. Kirjoitan tästä kattavan raportin kunhan kunhan koko sotku alkaa pikkuhiljaa selvitä. Nyt ei oikeastaan tiedetä muuta kuin se, että FTX ajautui likviditeettikriisiin ja pisti ovet säppiin. Ja Binancen DD prosessi on käynnissä.

Tulevina päivinä ja viikkoina selviää myös se, miten monilla eri firmoilla paloi rahaa tähän sotkuun. Esim. Mike Novogratzin Galaxy Digitalilla on $77 miljoonaa FTX:ssä https://t.co/jeY5oWDfDa