36
forum
|

kaleeri

+86
Liittynyt:
5.8.2014
Viestejä:
260

Moi! Olen kehitellyt ajatusta sijoitusosakeyhtiön perustamisesta. Yhtiöön olisi tarkoitus siirtää ainakin pörssiosakkeita sekä sijoitusasunto-osakkeita, tai tarkemmin osuuksia niistä. Omistan yhdestä asunto-osakkeesta 51%, toisesta 50% ja kolmannesta 1/3. Näistä kahteen ensimmäiseen liittyy myös lainaa. Omaisuuden siirto yhtiöön on sinänsä yksinkertaista, mutta osaako joku kertoa, miten lainojen kanssa olisi parasta menetellä? Lainojen korot haluaisi kuitenkin hyödyntää verotuksessa. Onko ainut vaihtoehto neuvotella yrityksen nimiin uusi laina jolla maksaa pois henkilökohtaiset lainat? Lainaehdot yrityksille ovat käsittääkseni huonommat.

Voisiko henkilökohtaisiin lainoihin vaihtaa vakuudeksi perustettavan yrityksen osakkeita. Tällöin jos nostaisi yrityksestä sen verran osinkoja, että korot saisi juuri vähennettyä (nykyään listaamattoman OY:n osingoista 150000e tuloon asti 25% on veronalaista pääomatuloa eli vero% 7,5).

0
0
27.1.2015 - 15:05

PassionNotMoney

+1
Liittynyt:
2.11.2014
Viestejä:
15

Hei

viime kesänä vastaavaan kuvioon neuvotellessani lainoja kahden eri pankin kanssa, lopputuloksena jäi käteen. Asiakkuus pankista ehdot hyvät pankille, mutta yhtiölle ei liiketoiminnalisesti kannattavat. Toisen kanssa ehdot ok, mutta soveltui ainostaan omistus aika periodille kaksi vuotta. Tämä olisi sopinut kuviooni, mutta case kuitenkin päättyi myyjän peruuttamaan hyväksyttyyn ostotarjoukseen, josta sopimusakkoa tuli hänelle 5 % sovitusta kauppahinnasta.

Yrityslainat ovat lyhyt aikaisia max viisi vuotta tai bullet lainoja max kaksi vuotta. Korko- ja kuluhinnoittelu huomattavasti yksityistätasoa korkeampi. Sopii mainiosti lyhytaikaiseen omistamiseen, mutta ei esim vuokraus bisnekseen. Liiketoiminta suunnitelma on ehdoton, edes lainaehtojen saamiseksi.

0
0
27.1.2015 - 15:16

Sijoitustieto

+2004
Liittynyt:
9.6.2014
Viestejä:
1263

Hyvä avaus, muutenkin sijoitusyhtiön perustamiseen liittyvistä asioista on tullut meille useampia kyselyitä. Tässä ketjussa voi siis esittää myös ylempiä kysymyksiä ja keskustella aiheesta laajemminkin.

0
0
27.1.2015 - 15:33

kaleeri

OP
+86
Liittynyt:
5.8.2014
Viestejä:
260

Voisin itse avata omia motiiveja yhtiön perustamiseen. Suurimpana tekijänä on luonnollisesti verohyöty. Vuokratuloista vero% putoaisi 30-> 20 ellen nosta voittoja ulos yrityksestä vaan sijoitan eteenpäin. Sama pätee luovutusvoittoihin ja yhtiön omistamien pörssiosakkeiden osinkoihin (vero% 0.75x20=15%). Toki sitten kun rahaa kotiuttaa ulos yhtiöstä, maksetaan tuo 7, 5%. Mutta jos voittoja ei kotiuta, toimii yhtiö hieman samaan tyyliin kuin vakuutuskuori ja luo korkoa korolle -efektiä. Toki yritys tuo muitakin etuja kuin myös haittoja, eritoten hallintotyötä tai -kuluja.

0
0
28.1.2015 - 13:34

kaleeri

OP
+86
Liittynyt:
5.8.2014
Viestejä:
260

PassionNotMoney: en yrityslainoista tiedä, mutta jos ovat noin lyhytaikaisia, eivät sovi omaan tarkoitukseen kovin hyvin. Onneksi lainani on sidottu lähes kokonaan yhteen asuntoon. Voisi siis harkita kahden velattoman as.osakkeen siirtämistä firman nimiin ja velan vakuutena olevan kämpän kuten myös lainan säilyttämistä omissa nimissä.

0
0
29.1.2015 - 09:08

Rainer Kokkolasta

-1
Liittynyt:
18.7.2014
Viestejä:
8

Kaleeri: "Omaisuuden siirto yhtiöön on sinänsä yksinkertaista, "

Minkalaisia kuluja tasta tulee, jos siirrat yksityishenkilon omistamia osakkeita osakeyhtioon? Pitaako ne kaytannossa myyda markkinahintaan Oy:lle, jolloin myyntivoittoverot realisoituvat?

 

0
0
29.1.2015 - 11:48

Leipuri

+33
Liittynyt:
9.8.2014
Viestejä:
106

Veikkaisin, että apporttiomaisuutena voidaan siirtää eli käytännössä sijoitat omaan yhtiöön. En ole aivan varma, mutta itelle tilitoimistosta sanottiin kun olen yhdistämässä Ay:tä Oy:hyn. Käsittääkseni, jos olet perustamssa Oy:tä, niin perustamisvaiheessa ei kannate määrittää osakkeelle arvoa (voin toki olla väärässä). Suosittelisin Oy:n perustamiseen tilitoimistoa ja sielläkin tenttaamaan perustelut kaikille vastauksille.

Edit. sijoitusyhtiössä voi olla eri säännöt.

0
0
29.1.2015 - 14:51

kaleeri

OP
+86
Liittynyt:
5.8.2014
Viestejä:
260

En tosiaankaan ole asiantuntija, mutta olen siinä uskossa, että osakkeiden siirrosta yhtiöön menee varainsiirtovero 2%? ja lisäksi luovutusvoitot/tappiot realisoituvat. Itsellä ei valitettavasti liikoja voittoja ole, joten ei haittaa. Ajattelin siirtää osakkeita yhtiöön pikkuhiljaa siihen malliin, että uudet ostot teen firman nimiin. Näin vältyn suuremmilta transaktiokuluilta. Varainsiirtoveron voi kiertää myymällä henk.koht. osakkeet ja siirtämällä käteistä yhtiöön, jossa taas ostaa? Riippuu toki summista ja välittäjän palkkioista kumpi tulee edullisemmaksi. Täytyy laskeskella osakekohtaisesti miten siirtää ja missä vaiheessa

0
0
30.1.2015 - 17:46

Aki Pyysing

+13503
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7012

Sijoitusyhtiö on nykyverotilanteessa näppärä kapistus, jos ei osinkoja ole pakko maksaa. Tästä syystä minullakin on sellaisia. Jos verokanta on 20%, voin maksaa, enkä edes jaksa pohtia kuori- tms. järjestelyitä.

Suosittelisin minimipääoman yhtiötä, johon sitten lainaa rahaa. Tämä järjestely on näppärä purkaa, jos/kun verotusta taas kerran rukataan uudestaan. Pantiksi yhtiöön jää vain kertyneet voittovarat, jos on tarvetta siirtyä johonkin verotehokkaampaan järjestelyyn.

Osakkeet voi toki lyödä apporttina yhtiöön, mutta varainsiirtovero menee anyways ja se on sitten opossa ja "jumissa" yhtiössä. Arvo on määriteltävä ja se on "käypä arvo". Jos myy yli- tai alihintaan voi verottajalta tulla sanomista, tosin erilaista eri tapauksissa.

Jos olemassaolevat kamat haluaa jostain syystä kuitenkin yhtiön alle, mieluummin myisin ne sitten yhtiöön, jolloin yhtiö jää sinulle velkaa ja sitten tätä lainaa voi lyhennellä tarvittaessa. Optimitapauksessa onnistuu vierasvelkapantti ja saat pitää lainasi omissa nimissäsi siten, että yhtiö panttaa ostamansa osakkeet velkojesi vakuudeksi. Vierasvelkapantteja tosin nykypäivänä hyväksytään tosi nihkeästi, en ole tainnut sellaista tällä vuosituhannella yrittää virittää. Vaatii ainakin yhtiöjärjestykseen vakuuksien antamisen.

 

0
0
31.1.2015 - 14:33

kaleeri

OP
+86
Liittynyt:
5.8.2014
Viestejä:
260

Kiitos vinkeistä. Täytyy ehdottomasti sijoittaa minimipääoma ja lainata yhtiölle käteistä, joilla sitten ostaa osakkeita. Mitä asunto-osakkeisiin tulee, ne varmaan kannattaa myydä yhtiölle velaksi. Varainsiirtoverohan asunto-osakkeesta tässä tapauksessa tulee maksaa, mutta sille ei kai voi mitään? Olen laskeskellut, että yhtiön verohyöty maksaa omassa tapauksesssani varainsiirtoveron takaisin noin viidessä vuodessa. Velallista as. osaketta en varmaankaan myy yhtiölle, koska se on tarkoitus realisoida lähitulevaisuudessa, enkä siksi halua maksaa varainsiirtoveroa. Täten vierasvelkapanttimahdollisuutta minun ei tarvitse tällä erää selvitellä.

Käyn tulevana perjantaina keskustelemassa suunnitelmastani ja selvittelemässä käytännön asioita uusyrityskeskuksella. Voin raportoida tänne jos siellä selviää jotain uutta.

0
0
21.7.2015 - 12:08

bullero

-1
Liittynyt:
11.6.2015
Viestejä:
47

Millaisista summista puhutaan että oma holdingyhtiö olisi veroteknisesti järkevää? Oletuksena että tekee itse mm.kirjanpidon. Tilintarkastustahan ei tarvitse pienten yhtiöiden tehdä. En usko tämän itselläni olevan realistinen vaihtoehto vielä, mutta korkoa korolle-efektin saisin käyntiin tehokkaammin kun ikääkin vasta 21 allekirjoittaneella. Salkun koko 10k eli ei vielä ihan ole ajankohtaista. Homma tosin kiinnostaa erittäin paljon. Vielä ei ole isoja realisoimattomia luovutusvoittojakaan, mistä en kykenisi luopumaan. Asia on toinen jos vaikkapa kolminumeroisia kasvuprosenteja lapussa alla ja puolen vuoden palkkatulot. Siinä vaiheessa alkaisin itsekin epäroimään. Mites kaleerin projekti etenee?

0
0
7.4.2016 - 13:50

Jere Man

-1
Liittynyt:
14.3.2016
Viestejä:
4

Hei! Itse en ole mukana lainoja antamassa, mutta mukana uuden verkkosivuston kehityksessä lainojen kilpailutuspalvelulle. Kerrankin nämä vippi hommat kuulostaa edes vähän järkeviltä. Sivuston omistajat pyörittävät hommaa Norjassa isommalla volyymilla ja homma toimii mielestäni peremmin kuin kenelläkään muulla tähän mennessä. Palvelu on siis täysin ilmainen ja tulokseksi siitä saat halvimman lainatarjouksen. Mukana on myös pankit eikä ainoastaan rahoitusyhtiöt joiden korot ja kulut ovat välillä aivan tähtitieetellisiä. Kaikki palaute sivuston ulkoasusta on tervettulutta, joko kommentilla, yksityisviestillä tai sähköpostitse. Sivusto on siis xx

0
0
25.4.2016 - 12:34

kalifi78

Liittynyt:
25.4.2016
Viestejä:
2

Asiaan liittyen, jos sattuisi olemaan 150k käteistä ja tarkoituksena asuntosijoittamisen aloittaminen yrityksen kautta. Onko käsitystä kannattaako nuo rahat lainata yritykselle vai laittaa omaan pääomaan? Firmalla olisi aputoiminimellä satunnaisesti erilaista liiketoimintaa kuin asuntosijoittaminen.

0
0
25.4.2016 - 14:01

KepilläJäätä

+643
Liittynyt:
11.1.2015
Viestejä:
430
kalifi78 kirjoitti:

Asiaan liittyen, jos sattuisi olemaan 150k käteistä ja tarkoituksena asuntosijoittamisen aloittaminen yrityksen kautta. Onko käsitystä kannattaako nuo rahat lainata yritykselle vai laittaa omaan pääomaan? Firmalla olisi aputoiminimellä satunnaisesti erilaista liiketoimintaa kuin asuntosijoittaminen.

Onhan tuossa vaihtoehtoja. Järkevyys riippunee paljolti siitä aiotko ottaa yhtiölle lisärahoitusta vai menna omarahoitteisesti.

 Vähemmällä paperityöllä selviät jos myönnät lainan firmalle. Jos taas laitat omaan pääomaan niin pistä SVOP- rahastoon, jolloin voit tuon rahaston myöhemmin purkaa/jakaa rahat firmasta ilman että joudut ylimääräisiä veroja maksamaan vrt. osinkovero.

Jos pistät omaan pääomaan niin firman tase näyttää paljon kivemmalta, mistä voi olla hyötyä rahoittajien arvioidessa firman kuntoa. Osakaslaina taas on velkarahaa firmalle ja siten yritys näyttää huonompikuntoiselta. Sitten vielä on välimallin vaihtoehto, eli pääomalaina, jonka rahoittajat yleensä arvostavat oman pääoman erän kaltaiseksi.

Itse melkein lainottaisin firmaa ja jos jossain vaiheessa rahoituksen saamisen edellytyksenä on korkeampi omavaraisuusaste niin siirtäisin osakaslainaa tarpeellisen määrän svoppiin tai pääomalainaksi.

 

0
0
26.4.2016 - 09:21

kaleeri

OP
+86
Liittynyt:
5.8.2014
Viestejä:
260
bullero kirjoitti:

Millaisista summista puhutaan että oma holdingyhtiö olisi veroteknisesti järkevää? Oletuksena että tekee itse mm.kirjanpidon. Tilintarkastustahan ei tarvitse pienten yhtiöiden tehdä. En usko tämän itselläni olevan realistinen vaihtoehto vielä, mutta korkoa korolle-efektin saisin käyntiin tehokkaammin kun ikääkin vasta 21 allekirjoittaneella. Salkun koko 10k eli ei vielä ihan ole ajankohtaista. Homma tosin kiinnostaa erittäin paljon. Vielä ei ole isoja realisoimattomia luovutusvoittojakaan, mistä en kykenisi luopumaan. Asia on toinen jos vaikkapa kolminumeroisia kasvuprosenteja lapussa alla ja puolen vuoden palkkatulot. Siinä vaiheessa alkaisin itsekin epäroimään. Mites kaleerin projekti etenee?

Nyt tulee vastaus aika myöhässä, mutta vastataan kuitenkin. Miksi ei olisi veroteknisesti järkevää jo pienissä summissa, jos hoitaa kirjanpidon ja muun hallintatyön itse, eikä ajattele tähän kuluvaa aikaa kustannuksena vaan opiskeluna. Ainoita pakollisia lisäkuluja lienee perustamiskulut oliko 330e ja pankin kulut yritystilistä 5-10e/kk. Sanoisin että jos aloitat 10k salkulla, saat varmasti kaikki tuotot verottomana useita vuosia, tämä siitä syystä, että voit laittaa yritykselle kuluja (em. lisäksi) esim. puhelin, internet, matkakulut, työhuone jne. Samoja kuluja tosin voi laittaa henkilöpuolellakin, mutta yrityspuolella helpommin. Miten nyt lakiuudistuksen jälkeen, voiko yksityishenkilö vähentää noita em. kuluja  luovutusvoitoista tai osingoista vai ainoastaan muista pääomatuloista kuten vuokratuloista?

Kuten puhuit, siirtymä yhtiön kautta sijoittamiseen on helpompaa silloin, kun suuria realisoimattomia luovutusvoittoja ei ole kertynyt. Itse tein siirtymän pikku hiljaa siten, että pyrin tekemään myynnit yksityispuolelta ja ostot yrityspuolelle. Mun projekti on mennyt jo aika paljon eteenpäin. Yhtiön perustin helmikuussa 2015 ja aloitin sijoitusten siirtämisen yhtiöön. Nyt siellä on lähes kaikki arvopaperit ja myös yksi asunto-osake. Kiinnostuin yhtiön taloushallinnosta ja veroasioista niin paljon, että muutettuani kesällä 15 Helsinkiin aloin tarjoamaan yrityksen kautta tilitoimistopalveluita. Homma lähti yllättävän hyvin käyntiin ja pyörii jo aika hyvin. Askel askeleelta opitaan uutta ja mennään eteenpäin. Sivut löytyy: http://www.tilitoimistohelsinki.net/

 

0
0
26.4.2016 - 10:13

AAA

+11
Liittynyt:
3.1.2016
Viestejä:
28

Ainoa este itselleni sijoitusyhtiön perustamisessa on velkarahoitus. Suurilla velkaosuuksilla sijoittaessa (asunnot, osakkeet) marginaalit tuppaavat ilmeisesti kasvamaan oy:n kautta toimiessa, eikä vivun saaminen käsittääkseni ainakaan helpotu Oy vs yksityinen. Tässä olen tosin kuulopuheiden varassa. Velkarahan osuus on kuitenkin vielä merkittävä minun kokoluokan sijoitusomaisuudella, kun varsinaista elinikäisen velkavankeuden riskiä ei ole.

0
0
26.4.2016 - 11:34

kaleeri

OP
+86
Liittynyt:
5.8.2014
Viestejä:
260

Yleiskuva taitaa olla juuri näin, että yritykselle marginaalit ja muut kulut ovat korkeammat, vakuusvaateet tiukemmat sekä laina-ajat turhan lyhyitä. Ehdot siis kaikin puolin huonommat, mutta loppujen lopuksihan kaikki on kuitenkin neuvottelukysymyksiä. Pitäisi käydä tosissaan neuvottelemassa pankissa

0
0
2.5.2016 - 08:43

kalifi78

Liittynyt:
25.4.2016
Viestejä:
2
KepilläJäätä kirjoitti:

 Itse melkein lainottaisin firmaa ja jos jossain vaiheessa rahoituksen saamisen edellytyksenä on korkeampi omavaraisuusaste niin siirtäisin osakaslainaa tarpeellisen määrän svoppiin tai pääomalainaksi.

Kiitos kommenteista KepilläJäätä.

Pari pointtia. Lainaamisesta, millaisilla lainaehtokikkailuilla laina kannattaa myöntää? Jos kuvitellaan, että lainaan yritykselleni kuin pankkilaina esim. 100k € / 25v / korko 5%. Tällöin lainan lyhennys on luokkaa 585€/kk. Jos saan vuokraa 600€ /kk ja siitä pois vastike 100€. Käteen jää 500€ ja ollaan reilusti persnetolla eli ei edes pysty hoitamaan lyhennyksiä. Pitääkö tuo laina-aika olla sitten olla tyyliin 50v tai jokin bullet-tyyppinen ratkaisu, vai miten homma pitää hoitaa?

Toinen vaihtoehto: jos laittaa summan omaan pääomaan (SVOP), niin eikö se tällöin kasvata yhtiön nettovarallisuutta, joka mahdollistaisi jossain vaiheessa nuo semiverottomat osingot 8% osakkeen matemaattisesta arvosta.

Onko tietoa (helpohko lukuisesta) kirjallisuudesta, jossa hommaa on selitetty.

0
0
2.5.2016 - 14:56

Aki Pyysing

+13503
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7012
kalifi78 kirjoitti:

 

KepilläJäätä wrote:

 

 Itse melkein lainottaisin firmaa ja jos jossain vaiheessa rahoituksen saamisen edellytyksenä on korkeampi omavaraisuusaste niin siirtäisin osakaslainaa tarpeellisen määrän svoppiin tai pääomalainaksi.

 

 

Kiitos kommenteista KepilläJäätä.

Pari pointtia. Lainaamisesta, millaisilla lainaehtokikkailuilla laina kannattaa myöntää? Jos kuvitellaan, että lainaan yritykselleni kuin pankkilaina esim. 100k € / 25v / korko 5%. Tällöin lainan lyhennys on luokkaa 585€/kk. Jos saan vuokraa 600€ /kk ja siitä pois vastike 100€. Käteen jää 500€ ja ollaan reilusti persnetolla eli ei edes pysty hoitamaan lyhennyksiä. Pitääkö tuo laina-aika olla sitten olla tyyliin 50v tai jokin bullet-tyyppinen ratkaisu, vai miten homma pitää hoitaa?

Toinen vaihtoehto: jos laittaa summan omaan pääomaan (SVOP), niin eikö se tällöin kasvata yhtiön nettovarallisuutta, joka mahdollistaisi jossain vaiheessa nuo semiverottomat osingot 8% osakkeen matemaattisesta arvosta.

Onko tietoa (helpohko lukuisesta) kirjallisuudesta, jossa hommaa on selitetty.

Lainaehdot voi itse päättää ja säätää matkan varrella. Mitän pankkityyppistä pakkoa ei ole sille, että täytyy lyhentää jonkun tietyn verran kuussa. Laittaisin ehdot tyyliin "lyhentää saa milloin vaan ja erääntyy 20 vuoden päästä." 20 vuoden päästä voi sitten tehdä uusia velan tai mitä tahansa.

Omaan pääomaan laitamisessa on riskinä, että tämä on tasku, johon Ville Niinistö, Antti Rinne ja Li Andersson haluaisivat kovasti työntää kätensä ja näillä näkymin nämä voittavat vaalit kolmen vuoden päästä. Ja heillä on hyvin mielikuvitusta kaikkeen mahdolliseen oman pääoman rankaisuun. 

0
0
2.5.2016 - 18:02

KepilläJäätä

+643
Liittynyt:
11.1.2015
Viestejä:
430

Joo oon Akin kanssa ihan samoilla linjoilla.

Aikaisemmin taisi olla tuossa svopin jakamisen verollisuudessa ristiriitaisia tulkintoja.

Eikä tämä verottajan nykyinenkään tulkinta svopin jakamisesta niin suoraviivaisen selkeä ole:

Kun yhtiö jakaa varoja vapaan oman pääoman rahastosta, yhtiön tulee erikseen selvittää, onko kysymyksessä voittovarojen jakaminen vai pääoman palauttaminen. Jos sijoitetun vapaan oman pääoman rahaston varojen jakaminen rajoittuu varoihin, jotka ovat alun perin syntyneet osakkeenomistajien tai muiden kuin osakkeenomistajien tekemien pääomansijoitusten myötä, varojen jakamista on Verohallituksen käsityksen mukaan pidettävä pääomapalautuksena. Ellei riittävän luotettavasti voida selvittää, että sijoitetun vapaan oman pääoman rahastosta jaetut varat ovat luonteeltaan pääomapalautusta, varojen jakoon sovelletaan verotuksessa osinkoa koskevia säännöksiä.

Sitten kun vasuripoliitikot näistä pääsevät päättämään niin voi hyvin olla että linjaus on taas toisenlainen ja svopinkin jakamista aletaan rokottamaan.

Itse melkein lainottaisin maxit ja kuten Aki totesi niin joustavalla maksuohjelmalla ja tilanteen mukaan lyhentää lainaa.

 

0
0
2.5.2016 - 22:31

hauturi

+3208
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2371

Ja koron kanssa voi miettiä onko järkevämpää jättää nekin rahat yhtiön tulokseen, vai ottaa itselleen pääomatuloina.

0
0
19.9.2016 - 09:13

react55

-13
Liittynyt:
19.9.2016
Viestejä:
9

Itse tulen siirtämään varani holding yhtiöni svop -rahastoon, ja hoitamaan sijoitustoimintaa sitä kautta seuraavista syistä:

- Yksinkertaisempaa ja helpompaa kirjanpidon kannalta.
- Varat voi (kuten lainanakin) palauttaa kokonaisuudessaan milloin tahansa verottomasti, pääomanpalautuksena
- Yhtiön tase paranee, joka parantaa esim. mahdollisuuksia saada yrityslainaa
- Yhtiön nettovarallisuus nousee, joka suurentaa edullisten osinkojen jakomäärää omistajille.

Omalla kohdallani en näe lähes lainkaan syitä miksi siirtäisin varoja lainana Oy:lle.

Lisäksi kysyisin teiltä joilla on kokemusta arvopaperikaupsta osakeyhtiön kautta: Jos oy tekee voittoa esim. käymällä päiväkauppaa arvopapereilla ja saa osinkoja, mutta sijoittaa nämä varat välittömästi uudelleen takaisin yhtiöön, vaikkapa rahastojen, arvopapereiden tai asuntosijoitusten muodossa, lasketaanko varat tästä huolimatta tilikauden päätteeksi oy:n tulokseen, josta maksetaan verot? Osakeyhtiöhän maksaa vain tuloksesta 20% yhteisöveron.

0
0
19.9.2016 - 10:19

kaleeri

OP
+86
Liittynyt:
5.8.2014
Viestejä:
260

Osinkotulot ja luovutusvoitot lasketaan ehdottomasti tulokseen. Uudet sijoitukset eivät ole kulua vaan aktivoidaan tilinpäätöksessä taseeseen.

Hyviä pointteja svop-rahaston hyödyistä. Svop täytyy kuitenkin palauttaa 10 vuoden kuluessa tai se ei ole enää vapaasti palautettavissa. Ehkä rahastoa voi kierrättää tekemällä palautuksia ja sijoittamalla uusia svoppeja. Ei ole tästä kokemusta, mutta vaatii varmasti kirjanpitotyötä. En osaa sanoa onko tällainen kierrätys ongelma verottajalle.

0
0
10.12.2016 - 17:45

Tomi Haataja

+483
Liittynyt:
10.12.2016
Viestejä:
216

Teillä joilla on oma sijoitusyhtiö, niin millä tavalla merkkaatte valuuttakursseista aiheutuvat voitot/tappiot kirjanpitoon? Otetaan nyt esimerkiksi että sinulla on euro ja dollaritili ja teet vuoden sisällä valuutanvaihtoja näiden välillä. 

Itse olen yrittänyt ratkaista asiaa siten, että en merkkaa valuuttakurssin voittoja tai tappioita vuoden sisällä. Merkkaan siis valuutanvaihdot aina päivän päätöskurssilla, mutta en laske kyseiseen vaihtoon sisältyvää tappiota/voittoa. Vuoden lopussa sitten vertaan tilien saldoa kirjanpidossa ja tosielämässä. Näiden erotuksesta saadaan valuuttakurssin aiheuttamat voitot/tappiot jotka merkkaan tilikauden viimeisenä päivänä kirjanpitoon. 

Verotuksellisestihan tässä ei ole mitään väärää, mutta meneekö kirjanpitolain mukaan jos valuutanvaihtoja on vähän (alle 30 vuoden sisällä) ja summat suhteellisen pieniä? Olisiko tiheämpi kirjaus (esim. kuukausittain) parempi? Jos alkaisin kirjata voiton/tappion jokaiseen valuutanvaihtoon, niin hommasta tulisi aivan liian monimutkaista, kun dollaritilin arvo muuttuu jo pelkästään osakekaupankin takia. 

0
0
10.12.2016 - 21:58

kaleeri

OP
+86
Liittynyt:
5.8.2014
Viestejä:
260

Itse olen tehnyt juuri samoin kuin sinä ja samoilla perusteilla. Ei kai ole kenenkään etu tehdä turhia kirjauksia ja laskelmia, joiden vaikutus lopputulokseen on mitätön. Eikös tässä voida ajatella sovellettavan kirjanpitolain "olennaisuuden periaatetta"?

Mitään ennakkotapauksia tai virallisia vahvistuksia minulla ei ole tiedossa, ainoastaan muutama mielipide.

0
0
13.12.2016 - 00:58

Tomi Haataja

+483
Liittynyt:
10.12.2016
Viestejä:
216

Kiitos vastauksesta. Sinulla on ilmeisesti mennyt tilinpäätöksessäkin läpi vai onko firma vasta aloitettu? Itse olen muutaman lakiopiskeljian ja kauppisopiskelijan kanssa tästä keskustellut ja vastaus on ollut, että tuskin tuota varsinaista kirjanpidon oikeellisuutta edes vilkaistaan jos liikevaihto on alle 100 000. Olen myös samaa mieltä, että tuostahan tulisi aivan hirvittävä työmaa tarkastajalle jos alkaisin kirjata nuo voitot/tappiot joka kerralla. Pitäisi ottaa huomioon niin moni asia, että jokaisen valuuttavaihtoviennin tositteesta tulisi muutaman sivun mittainen laskelma. 

Hyvä huomio muuten tuo olennaisuuden periaate! Enpä tajunnut ajatella sitä. 

0
0
13.12.2016 - 08:22

kaleeri

OP
+86
Liittynyt:
5.8.2014
Viestejä:
260

Ensimmäinen veroilmoitus on palautettu, päätöstä ei ole vielä tullut. Postaan tänne jos tulee jotain.

Eihän veroilmoituksen liitteistä (tulos, tase ja liitetiedot) edes käy ilmi tarkkaa kirjanpitoa. Eli asiaa katsotaan vaan jos verohallinto pyytää lisätietoja, tekee verotarkastuksen tms.

Vai tarkoitiko tilintarkastusta? Sitä ei ole tehty. Asiaa voisi tietysti kysyä aiheen tuntevalta tilintarkastajalta.

0
0
14.12.2016 - 11:16

puutteenperä

+5
Liittynyt:
14.12.2016
Viestejä:
4

Itse olen myös punninnut sijoitusyhtiön etuja ja vaivaa, Nyt sijoitusvarallisuus kotimaisissa osakkeissa, mutta lähinnä tulevaisuutta silmälläpitäen pohdin.

Kyselenkin onko kukaan selvitellyt tai perustanut sijoitusyhtiötä Viroon? Käsittääkseni Virossa byrokratia on helppoa ja yhtiön saa perustettua edullisesti. Veroprosentti taitaa olla 20%, ja kuten tunnettua vero maksetaan vasta tuloja firmasta ulos nostettaessa. Eli tuotot uudelleensijoitettaessa hyödyn pitäisi olla tuntuva verrattuna Suomeen.

Suomalaisen verovelvollisen saadessa Virosta osinkoja niitä verotetaan vastaavasti kuin kotimaisiakin, eli matemaattisella arvolla osinko jaetaan ansio ja po-vero-osuuteen. Oma järkeilyni menee niin että kun tulosta ei veroteta varat jälleen sijoitettaessa lainkaan, niin matemaattinen arvo kasvaa nopeammin tasolle jolloin pääsee nauttimaan verottomista osingoista. Toki firman voi tyhjentää halutessaan kirjat siirtämällä 20% verolla (jos siis on tyhjennettävää ja lainsäädäntö ei ole muuttunut). Plus jos täällä Suomessa ihan alkaa menemään homma mahdottomaksi (Akin veikkaus tulevista vaalivoittajista) niin ehkä pölyt olisi helpompi pyyhkiä jaloista jos olisi ulkomailla jo vähän jalansijaa.

Haasteina lienee kirjanpito, ja tietenkin maariskiä tulee lisää. Ja virolainen firma saanee vielä huonommin lainoitusta kuin kotimainen? Tietenkin mietin sitä että voisiko tarvittaessa lainaa ottaa henk.koht mikäli takuita löytyy, ja lainata rahat eteenpäin firmalle? 

Tuleeko mieleen muita ongel.. siis haasteita?

Sellaisen tiedon löysin verkon syövereistä, että kiinteä toimipaikka Suomeen voidaan tulkita jos saa kiinteistön vuokratuloa ja tällöin helposti joutuu maksamaan tästä tulosta po-veron Suomeen, toki en tiedä koskeeko tämä myös sijotusyhtiötä vai pääosin firmoja jotka ihan tuottavatkin jotain tuotetta / palvelua. Asunto-osakkeiden kohdalla näin ei saman tekstin mukaan kuitenkaan normaalisti ollut.

Mitäs sanotte?

0
0
15.12.2016 - 00:11

khufu

+239
Liittynyt:
26.2.2015
Viestejä:
192

Se nyt kannattaa ainakin ottaa huomioon, että verottajalla on mahdollisuus verottaa virolaista yhtiötä kuin suomalaista, mikäli yhtiön liiketoiminnan ja johdon katsotaan olevan Suomessa ja koko järjestelyn tarkoitukseksi katsotaan verojen välttely. Kiinteistöjen kyseessä ollessa verotusoikeus on muistikuvani mukaan joka tapauksessa kotimaisella verokarhulla.

0
0