Itse päätin kuitenkin myydä jo aiemmin puoliintuneen pienehkön positioni loput pois. Syynä yksinkertaisesti se että epäilen kesä-efektin leikkaavan Suomisen hintaa, jolloin voi EHKÄ vielä syksyä kohti hypätä hetkeksi kyytiin. En myöskään täysin jaa Helskyn näkemystä siitä että pyyhkiminen jatkuisi vahvana kun korona-rokotteet on jaettu ja epidemia haihtumassa..
Tietenkin on hiuksen hieno mahdollisuus että olen väärässä ja Korona-huuma lennättää yrityksen uusiin ennätyksiin.
Nyt pitäisi sitten hetki istua käsien päällä ennen kaupoille paluuta, jos (haluaa) uskoa/o kesälamaannuksen tulevan markkinoille kuten ehkä "normaalitilanteessa" usein käy.
Suominen sai kuuden vuoden rahaa 1,5 prosentin marginaalilla. On tämä rahoitusmarkkina oikeasti sairas. Yhtiölle melkoisen non event, kyllä tuollaisen 50M voi ottaa muistakin syistä kuin yli-investoidakseen itsensä sippiin.
Miulla on vähän Suomista ja en oikein tiedä, mitä sille pitäisi tehdä. Lappu on numerojen valossa edullinen, mutta kun suhdannetilanteessa kaikki näyttää erinomaiselta, yleensä pitäisi syklisiä painaa ulos.
En mie vieläkään tiiä. Ollaan vaan ja hodlaillaan.
Inderesillä selvästi negatiivisin Q2 ennuste (konsensusotanta toki pieni), ja kurssi on jo ottanut hyvää etukenoa ennen Q2 tulosta. Toisaalta ei olisi ensimmäinen kerta, kun Inderesin ennuste biitattaisiin reilusti. Ehkäpä tätä voisi ainakin keventää, ellei kaikkia myydä.
Vuoden 2020 tilinpäätöstiedotteessaan, julkaistu 4.2.2021, Suominen arvioi, että sen vertailukelpoinen käyttökate (EBITDA) vuonna 2021 olisi vuoden 2020 tasolla. Suominen nyt odottaa, että sen vertailukelpoinen käyttökate (EBITDA) vuonna 2021 laskee vuodesta 2020.
“Markkinoiden näkemys on, että pitkällä aikavälillä pyyhintätuotteiden loppukäyttäjäkysyntä jatkuu korkeammalla tasolla kuin ennen koronaviruspandemiaa. Toisen vuosineljänneksen loppua kohti kuitenkin erityisesti pohjoisamerikkalaiset asiakkaamme alkoivat kokea äkillistä kysynnän hidastumista, joka yhdistettynä poikkeukselliseen varastojen kasvattamiseen läpi koko hankintaketjun on saanut varastotasot epätasapainoon ja siten vaikuttanut myös Suomisen tilauksiin. Odotamme, että tuotteidemme kysyntä palautuu, kun tämä väliaikainen epätasapaino markkinoilla on ohi. Tämän hetken näkemyksemme on, että palautuminen alkaa vuoden viimeisellä neljänneksellä,” sanoo Petri Helsky, Suomisen toimitusjohtaja.
Uudet näkymät: Suominen odottaa, että sen vertailukelpoinen käyttökate (EBITDA) vuonna 2021 laskee vuodesta 2020 johtuen kuitukankaiden kysynnän hidastumisesta vuoden 2021 toisella puoliskolla sekä edelleen jossain määrin jatkuvasta volatiliteetista raaka-aine- ja kuljetusmarkkinoilla. Vuonna 2020 Suomisen vertailukelpoinen käyttökate oli 60,9 milj. euroa.
Aikaisemmat näkymät: Suominen odottaa, että sen vertailukelpoinen käyttökate (EBITDA) vuonna 2021 on vuoden 2020 tasolla. Kuitukankaiden kysynnän odotetaan pysyvän vahvana, mutta kasvava volatiliteetti raaka-aine- ja kuljetusmarkkinoilla lisää epävarmuutta ja voi vaikuttaa tulokseen negatiivisesti. Vuonna 2020 Suomisen vertailukelpoinen käyttökate oli 60,9 milj. euroa.
Suominen julkaisee puolivuotisraporttinsa perjantaina 13.8.2021 noin klo 9.30.
Pöh. Meinasin keventää ennen osaria, kun olisi juuri se syklin vaihe (=kaikki näytti hyvältä), jossa tällaisia pitää keventää tai hypätä kokonaan ulos. Sormi oli jo ennen negaria napilla.
En kuitenkaan tehnyt mitään.
"kuitukankaiden kysynnän hidastumisesta vuoden 2021 toisella puoliskolla" tuli kyllä iloisena yllätyksenä. Olin siis odotellut alalle tyypillisten yli-investointien tuovan jossain vaiheessa tarjontapainetta, mutta kysynnän en odottanut hidastuvan. Jos nyt tuo sitten pitää paikkansa.
"Regulaatiossa on ... jotain pahasti pielessä, jos on ok tulosvaroittaa ja antaa tulosraportti heti perään. Pätevän yritysjohdon, jolla on sisäinen laskenta kunnossa, pitäisi olla sen verran kartalla, että osaavat varoittaa hyvissä ajoin." @AkiPyysinghttps://t.co/bCr10hCxd9
Ei valitettavasti käynyt yhtä hyvä tuuri kuin Herantis Pharman kanssa. Edellä mainitun tiedottaessa ikäviä uutisia, satuin olemaan kirjautuneena Nordnettiin. Kerrankin jo sähköpostin otsikosta päättelin oikein, että kannattaa myydä. Tuolloin sainkin koko pienehkön positioni dumpattua jollekin onnettomalle, joka ei vielä ollut tätä uutista nähnyt, tai ainakaan ehtinyt poistamaan omaa ostotoimeksiantoaan.
Suomisen -20% pudotuksen huomasin vasta kun vilkaisin salkkua juuri ennen kuin olin kaapimassa kiukkuisia, flunssaisia ja syömisestä kieltäytyviä pikkulapsia ruokapöytään. Mikäli vaimo olisi vastanut myöntävästi kysymykseen “Voinko nopeasti katsoa minkä takia Suominen on romahtanut?”, olisin välittömästi tilannut hänelle ambulanssin. En tietenkään ole niin tyhmä, että olisin tätä edes harkinnut kysyväni. Joskin lopputulos tässäkin olisi ollut sama, eli ambulanssi olisi tullut, mutta minua varten. Eri syystä, tosin.
Joka tapauksessa kun ruokatilanne oli ohi, ja ainakin toinen lapsi ruokittu kolmella muumikeksillä ja lusikallisella jäätelöä, se ei suinkaan tarkoittanut, että aikaa yhtään sen enempää järkevään päätöksentekoon. Viivyttely osoittautui lopulta onnenpotkuksi. Lasku oli hieman palautunut, ennen kuin itse ryhdyin paniikkimyyntiin.
Päätökseni perustin käytännössä otsikkoon, että Suominen alentaa näkymiään loppuvuodelle, sillä yllättäen Pohjois-Amerikan kysyntä oli tyrehtynyt ja varastot täynnä. Suominen itse arvioi, että pyyhkiminen kuitenkin jää pysyvästi pre-koronaan verrattuna, ja että varastoja sulatellaan H2:lla.
Varsinaisen myyntipäätöksen taustalla tapahtunut pohdinta meni jotakuinkin näin: Jos johto ei halunnut ennustaa näkymiä hyvin pitkään koronan alettua, mutta heti kun ennusti, niin joutuivat pian rukkaamaan niitä. Ei ole kovin hyvä track record. Muistelin myös osakkeen aiempaa käyttäytymistä, kun julkaistiin ennusteet kirkkaasti ylittävät osarit (osake kiittää pienellä miinuksella). Taustalla myös kummitteli Akinkin useaan otteeseen ilmaisema yli-investointipelko. Kaiken tämän seurauksena laitoin potin pihalle, ja koin turvallisemmaksi arvioida etäisyydeltä sopiiko tähän enää koskea.
Mikäli jatkuu, niin tarkoittaako tämäkään lopulta pysyvästi parempia aikoja?
Kun yritän pohtia vastausta kysymykseen nro 1, niin toki luulisi pari vuotta agressiivista pyyhkimistä johtavan ainakin osalle tapaan. Aika on ainakin tarpeeksi pitkä tavan muodostamiseen. Toisaalta, jos ajattelen omaa käyttäytymistä (olen varmasti riittävä otos), niin minun käyttäytyminen tuskin muuttuu. Käytin pahimpaan korona-aikaan muutaman ylimääräisen pyllypyyhkeen pyyhkiäkseni syöttötuolin sekä tavallista isomman pinta-alan ruokapöydästä, johon lapset yltävät.Silloin harvoin siis kun uskalsi kodista ulos. Lopulta huomasin, että lapset silti onnistuvat nuolemaan mitä kyseenalaisempia kohteita, tai ainakin koskemaan niitä ja laittamaan sormet suuhun. Päädyin lopulta, että pöydän ja syöttötuolin puhtaus on huolenaiheista pienin, ja tyydyn jatkossa rapsuttamaan vain suurimmat edellisten jättämät ruokajämät. Näin ainakin minun korteni Suomisen (tai kuka ikinä valmistaakaan Rainbown kosteuspyyhkeiden kankaan) kekoon on varsin mitätön.
Kankaita menee muuhunkin kuin lasten peppupyyhkeisiin, mutta kun yritän miettiä ylipäätään miten hygienia- tai siivuostuotteiden kysyntä muuttuisi pysyvällä tavalla, niin en itse keksi. Tämä ei toki tarkoita, etteikö syitä olisi olemassa, jos minä en niitä keksi.
Tästä pääsenkin toiseen kysymykseen - mikäli kysyntä on pysyvästi suurempaa jatkossakin, niin tarkoittaako se kuitenkaan parempaa tulosta pysyvästi? Alalla toki vallihauta siinä mielessä, että vastaavaa materiaalia tuottavia linjastoja ei pystytetä hetkessä - koneet ovat mittatilaustuotteita. Suomisenkin tapauksessa taidettiin avata aiemmin suljettuja linjastoja, sekä lisäinvestointiin kapasiteetin kasvattamiseen ainakin Yhdysvalloissa. Nämä valmistuivat muistaakseni juuri nyt, kun kysyntä on tyrehtynyt.
Oletettavasti kilpailijatkin ovat tehneet samoja peliliikkeitä, eli kysyntään on lopulta vastattu. Millä tavalla jatkossa pystytään puolustamaan hintoja, jos ollaankin tilanteessa jossa on ylituotantoa? Nykyinen kysynnän tyrehtyminen viittaa mielestäni enemmän tähän, kuin siihen, että kyseessä oli vain väliaikainen/ennakoimaton virhearvio koko tuotantoketjussa.
Kun vilkaisee Yhdysvaltojen tartuntalukua ja peilaa sitä Suomisen tuotteiden elinkaareen, niin luultavasti kysyntäromahdus johtui hyvästä jaksosta ennen Deltaa. On hyvinkin mahdollista, että Deltan ansiosta varastot sulatellaankin varsin ripeästi, mutta mikä on sitten tulevaisuus tämän jälkeen?
Pahasti riippuvaisena halvemmalla takaisinostamiseen otin Suomista takaisin, kun kerran halvemmalla sai. Tämä oli melko vähällä pohdinnalla tullut betsi, mutta sen ansiosta jaksanen katsoa seuraavan webcastin, vaikka positio on edellen pienehkö.
Luin nyt uudestaan invst:in pohdinnan ja pidin sitä oikeasti pohdittuna. Ehkä otin vähän liian hätäisesti. Mutta onhan siinä hilpeyttä olla kerrankin megatrendin oikealla puolella. Uskon kuitenkin https://www.pokeritieto.com/aihe/pyyhkiminen/ lisääntyvän jatkossakin.
Pahasti riippuvaisena halvemmalla takaisinostamiseen otin Suomista takaisin, kun kerran halvemmalla sai. Tämä oli melko vähällä pohdinnalla tullut betsi, mutta sen ansiosta jaksanen katsoa seuraavan webcastin, vaikka positio on edellen pienehkö.
Luin nyt uudestaan invst:in pohdinnan ja pidin sitä oikeasti pohdittuna. Ehkä otin vähän liian hätäisesti. Mutta onhan siinä hilpeyttä olla kerrankin megatrendin oikealla puolella. Uskon kuitenkin https://www.pokeritieto.com/aihe/pyyhkiminen/ lisääntyvän jatkossakin.
Suominen jatkaa tarpomista. Vähän tällaista pelkäsinkin. Joten ajattelin ostaa loputkin myydyt takaisin. Tämän kertominen on sikäli hölmöä, että miulla on voimassa olevalla ostolaidalla kamaa. Mutta sama se. Kunhan en vain ole mukahauska.
Suominen Oyj:n tilinpäätöstiedote 1.1. –31.12.2021
Koko vuoden tulos vahva haasteista huolimatta
Loka–joulukuu 2021 lyhyesti:
- Liikevaihto kasvoi 4 % ja oli 115,6 milj. euroa (111,1)
- Vertailukelpoinen käyttökate oli 9,0 milj. euroa (13,5)
- Liiketoiminnan rahavirta laski edellisvuodesta ja oli 2,9 milj. euroa (17,9)
Tilikausi 2021 lyhyesti:
- Liikevaihto laski 3 % ja oli 443,2 milj. euroa (458,9)
- Vertailukelpoinen käyttökate oli 47,0 milj. euroa (60,9)
- Liiketoiminnan rahavirta oli 11,1 milj. euroa (57,0)
- Hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle 0,20 euron osakekohtaista osinkoa
Näkymät:
Suominen odottaa, että sen vertailukelpoinen käyttökate (EBITDA) vuonna 2022 laskee vuodesta 2021. Pääsyyt ovat tiettyjen asiakkaiden edelleen korkeat varastotasot sekä tämänhetkisestä koronatilanteesta johtuvat operatiiviset haasteet koko toimitusketjussa, joista molemmat vaikuttavat tulokseen negatiivisesti varsinkin ensimmäisellä neljänneksellä. Vuonna 2021 Suomisen vertailukelpoinen käyttökate oli 47,0 milj. euroa.
Hallituksen esitys osingosta:
Hallitus ehdottaa, että 31.12.2021 päättyneeltä tilikaudelta jaetaan osinkoa 0,20 euroa osakkeelta
Edellinen ostoni viisi päivää sitten osoittautui hätäiseksi. Ostin tänään lisää @3,95, kun löysin lisää vähän pitemmän aikaa sitten myytyjä. Tieteellinen sijoittaminen kunniaan.
Pohdin asiaa vähän enemmänkin: "Tiedostavat" sijoittajat tietävät, että Q1 tulee olemaan huono ja Suomisen ohjeistavan tippuvaa käyttökatetta 2022. Raaka-aineen hinnannousut menevät hitaasti myyntihintoihin, jos silloinkaan. Mutta yritän Wayne Gretzkynä pohtia minne kiekko menee, enkä missä se juuri nyt on. 226M markkina-arvo ja 459M liikevaihto pitävät sisällään potentiaalia, kun megatrenditkin pitäisi olla puolella.
Tosin sen verran innokasta myyjää tuntuu olevan kuitenkin paikalla, että jätin vielä yhden halvemmalla ostamisammuksen käyttämättä. Otan varmaan sen sisään, jos kurssi edelleen liukuu.
Pidän kyllä hyvin mahdollisena, että Suominen tarpoo vielä 2022 ja 2023:kin. Suominen investoi innokkaasti 2020-2021 ja luultavasti koko toimiala, kun keksivät pyyhkimisen lisääntyvän. Positioni on kuitenkin sen verran pieni, että voin pitää montakin vuotta tarvittaessa. Odotellessa voi nostella 20 sentin osinkoa (5%). Ainakin tänä keväänä. Lapun kunnolla tankkaaminen vaatisi lisätutkimuksia.
Suominen itse väittää, että sillä on jotenkin erityisen erinomaisia tuotteita = kilpailuetua. Tätä vähän epäilen. Onko meillä alan oikeita tuntijoita?
Suominen ilmoitti ottavansa käyttöön "energialisämaksun" tuotteissaan. Aina on hyvä päivä oppia uusi sana.
Tämä nyt tällaiselle tuulipuku-Suomissijoittajalle on huono uutinen. En ollut kelaillut, että Suomisen kokonaiskuluista 10% tulee energiasta. Ja Italiassa ja Espanjassa vieläpä kaasusta.
Tätä on sen verran vähän, että taidan mennä poppamieheksi. Johonkin kolmoseen voisi ehkä vähän täydennysostaa. Kurssi nyt @3,60. Tykkään kyllä seiskan alle olevista EV/EBITDA-luvuista lähivuosille (Inderes). Jos toteutuvat, kurssikin on toisella tasolla. Mutta tämän kanssa isosti painiakseen pitäisi tätä elää ja hengittää vähän enemään iholla,
Lupailin maaliskuussa ostaa lisää Suomista, jos se menee kolmoseen. Ennen mies vaimonsa myö, kuin sanansa syö, joten olen sitten ostellutkin.
Tänään 3541 kappaleen vaihdolla viiden pinnan nousu on tyypillinen kesäpörssi-ilmiö. Tosin mukaan mahtui 14.00 uutinen: "Ilmoituksen mukaan OP-Henkivakuutus Oy:n omistus Suominen Oyj:ssä on ylittänyt 5 % liputusrajan". Harmillista, että lappua kalastelee Kampin kapitalistien lisksi myös ossuuspankkiväki.
Vanhana kontrasijoittajana vietän usein enemmän aikaa ruudulla kesällä kuin talvella. Nimittäin kun laidat ovat ohuemmat, liikkuvat yksittäiset kurssit enemmän. Ja kaikista vuodenajoista myös kesällä ihmisiä kuolee ja menee poikki. Kun veljenpojat painavat Pena-sedän Suomiset laitaan juhannuksen jälkeisellä viikolla, siellä olisi parempi olla mie ainoana vastaanottajana.
- Liikevaihto kasvoi 4 % ja oli 118,0 milj. euroa (113,6)
- Vertailukelpoinen käyttökate laski ja oli 1,9 milj. euroa (15,3)
- Liiketoiminnan rahavirta oli 11,9 milj. euroa (1,2)
Tammi–kesäkuu 2022 lyhyesti:
- Liikevaihto oli vertailukauden tasolla ja oli 228,3 milj. euroa (229,0)
- Vertailukelpoinen käyttökate heikkeni ja oli 5,2 milj. euroa (33,8)
- Liiketoiminnan rahavirta oli 9,2 milj. euroa (17,1)
Näkymät vuodelle 2022 muuttumattomat
Suominen odottaa, että sen vertailukelpoinen käyttökate (EBITDA) vuonna 2022 laskee selvästi vuodesta 2021. Ukrainan sota on pahentanut jo entisestään merkittävää raaka-aineiden, energian ja kuljetusten kustannusinflaatiota. Lisäksi, vaikka asiakkaiden varastotasojen normalisoituminen Yhdysvalloissa on edennyt, on se ollut jonkin verran odotettua hitaampaa. Nämä tekijät vaikuttavat koko vuoden tulokseen negatiivisesti, vaikkakin uskomme tuotteidemme kysynnän parantuvan vuoden toisella puoliskolla. Vuonna 2021 Suomisen vertailukelpoinen käyttökate oli 47,0 milj. euroa.
Katselin Petri Helskyn Inderesin haastattelua. En oikein vakuuttunut enkä jaksanut. Ymmärrän, että puhutaan muiden junk productseina. Mutta silti oli oppimisprosessia jaksaa loppuun. Enkä oikein jaksanutkaan, vaan aloin jo kurkkia muualle nettiin.
Johtopäätös: Strong hodl. Näitä on kuitenkin aika vähän, etsin videolta syitä lisäämiseen, enkä löytänyt.
Suominen on tänään salkkuni nousukärjessä +6,42% @3,48 ilmeisesti siksi, että muutkin kuin mie huomasivat ex-vaasislaisen Sirpa Koskisen tulleen toissapäivänä nimitetyksi väliaikaiseksi talousjohtajaksi.
Sirpan muistan parhaiten siitä, että se kävi räyhäämässä meille asuntolan seitsemännen kerroksen yläkerrassa pitämästämme metelistä (ihan aiheesta, no problem). Vahvaa CFO-ainesta siis jo opiskeluaikoina😎.
Hilpeää on muuten ollut havaita, miten sieltä Vaasankadulta on ryömitty kaikenlaisiin hommiin. Yllättävin näistä on Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo, joka kannattaa keskimääräistä vaasislaista kireämpää verotuspolitiikkaa. Tosin se ei Vaasiksella sen enempää bilettänyt kuin niistä valittanutkaan, vaan luimi melko erakkona ympäriinsä.
Suominen jatkaa sarjapettämistään, mutta jakaa osinkoa ja lupaa ensi vuodelta parempaa:
Suomisen liikevaihto oli loka-joulukuussa 133,1 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 115,6 miljoonaa. Inderes odotti Suomiselta etukäteen 138 miljoonan euron liikevaihtoa.
Suomisen vertailukelpoinen käyttökate laski 5,0 miljoonaan euroon vertailukauden 9,0 miljoonasta. Inderesin odotuksissa vertailukelpoista käyttökatetta olisi syntynyt 6,7 miljoonaa euroa.
Suomisen raportoitu liiketulos oli vuoden viimeisellä neljänneksellä -5,0 miljoonaa euroa, kun vertailukaudella tulosta kertyi vielä 3,9 miljoonaa. Inderes odotti liiketuloksen olleen -2,8 miljoonaa euroa.
Suomisen koko vuoden liiketulokseksi tuli neljännen kvartaalin tuloksen myötä -9,0 miljoonaa euroa. Tappiollisesta liiketuloksesta huolimatta yhtiö ilmoitti aikovansa jakaa tilikaudelta 0,10 euron osakekohtaisen osingon, vaikka Inderes oli ennustanut, ettei osinkoa jaeta.
Suominen odottaa, että sen vertailukelpoinen käyttökate tulee nousemaan tänä vuonna suhteessa vuoteen 2022. Viime vuoden vertailukelpoinen käyttökate oli 15,3 miljoonaa euroa.
Kun "EDISTYMINEN VASTUULLISUUDESSA" on osarin ylivoimaisesti pisin kappale, voi olla käytännön varma, että kuraa on tullut uikkariin.#Suominen on salkussani jostain epäselvästä syystä.
Pitää katsoa ketju läpi, mitä olen tästä oikein pohtinut. Jotain 166 miljoonan markkina-arvoa ja puolen miljardin liikevaihtoa varmaan vertaillut. Ja toivonut parasta. Mutta toivossa on hyvä elää, sanoi lapamato. Äidinäidinisäni oli muuten nimeltään Toivo, ja sillä oli oikeasti lapamato. Ei kuitenkaan kuollut siihen eikä Lappeenrannan 1918 teloituksiinkaan, vaikka punakaartissa heiluikin.
Thomas Olsen, johtaja, Amerikat liiketoiminta-alue, jättää Suomisen hakeutuakseen uusiin tehtäviin Suomisen ulkopuolella. Markku Koivisto on nimitetty väliaikaiseksi johtajaksi Amerikat liiketoiminta-alueelle. Koivisto jatkaa myös nykyisessä roolissaan EMEA liiketoiminta-alueen johtajana sekä teknologiajohtajana. Muutos astuu voimaan tästä päivästä lähtien.
Rekrytointiprosessi uuden Amerikat liiketoiminta-alueen johtajan löytämiseksi aloitetaan välittömästi.
“Haluan kiittää Thomasta hänen panoksestaan johtaa Amerikat liiketoiminta-aluetta sekä hänen arvokkaasta työstään johtoryhmässä“, sanoo Tommi Björnman, Suomisen toimitusjohtaja.
Muistan, että Suomiselta tuli joskus hyvä uutinen. En tosin muista mikä se oli ja milloin se tuli.