Pari sanaa tehokkaista markkinoista. Parissa artikkelissa Aki on maininnut, että markkinat eivät ole tehokkaat. Tämä on toki totta. Markkinoiden tehokkuus on asymptoottinen akateeminen käsite. Kun sijoittajien lukumäärä kasvaa rajatta ja he hyödyntävät informaation rajatta lähes reaaliaikaisesti, markkinat lähestyvät tehokkuuden käsitettä - teoriassa. Syrjäisillä markkinoilla kuten Suomessa on vähemmän Aki Pyysingejä, jotka analysoivat markkina-informaatiota rationaalisesti, jotta hinnoittelu lähestyisi täydellisen markkinainformaation odotusarvoa. Sama näyttäisi toimivan myös likvidemmillä markkinoilla meidän pikkumarkkinan ulkopuolella. Eräs paraattiesimerkki on Warren Buffet, joka on tunnettu fundamenttisijoittamisen hahmo - ja varsin menestynyt sellainen. Epärationaalisuus luo kuplia ja tilaisuuksia. Esimerkiksi pokerissa esiintyy epärationaalisuutta myös pelaajilla, joiden tiedän teoriassa tietävän, miten pitäisi jokin tilanne pelata - mukaanlukien minä. Toisaalta on myös ihan puhdasta tietämättömyyttä ja välinpitämättömyyttä. Sama yleistyy sijoitusmarkkinaan, mistä seuraa hinnoitteluvirheitä ja havainto, että markkinat eivät ole tehokkaat -> Syntyy tilaus edgelle kuten pokerissa.
Maailman suurimmat valuuttaparit (kuten EURUSD) ovat esimerkki markkinasta, jossa markkinan tehokkuus on korkeahko. Valuuttapareilla tehdään kauppaa suurilla volyymeillä ja liikkeitä analysoivat jatkuvasti high frequency kaupankäyntialgoritmit. Markkinan tehokkuus menee jopa niin pitkälle, että kaikille suurimmille brokereille on annettu yhtä pitkät kiinteät johdot, jotta valonnopeus / latenssiviive ei anna etua kaupankäyntiin. Valuuttapareilla on toki myös johdannaismarkkina, jossa kaikkein eksoottisimmat tuotteet eivät ole enää likvidejä (= ei vanilla-tuotteet) ja syntyy epätehokkaita tilanteita. Valuuttaparien kaupassa on toki omat WinCapitansa, mutta en usko, että Fx-spot tai Fx-swap kaupalla voisi tehdä "näkemyksellä" ja analyysillä voittoa pitkällä juoksulla, koska markkinat ovat siellä tehokkaat.
Mitä tulee kiinteistösijoittamiseen, niin ilman parempaa tietoa kohteesta NAVin tulisi olla peukalosääntönä alle 90%, jos ei ole fundamenttidriftejä ylöspäin, koska pitää hinnoitella markkinariski- ja hinnoitteluvirheriski. Isossa kiinteistöportfoliossa tosin hinnoitteluvirheriski pyöristyy pois, jos sen jakauma on symmetrinen ja odotusarvo 0.