10.4.2018 - 20:43

rockafella

+95
Liittynyt:
11.2.2016
Viestejä:
219

Mä olen myös menossa Pynin omistajien kokoukseen, olisi hauska nähdä siellä!

Lokki: tavallaan Petrihän on rahaston jo sulkenut, kun yli 3 megan merkinnöistä menee 5% merkintäpalkkio :D

 

0
0
10.4.2018 - 21:42

EkeKeke

+75
Liittynyt:
23.2.2015
Viestejä:
120

Minuakin kiinnostaisi pienimuoitinen rapsa PYN yhtiökokouksesta. Harkitsen pienen merkinnän tekemistä rahastoon, mutta en ole vielä tehnyt päätöstä.

Historiallisesti toki on tullut todella hyvä tuotto. Vaikuttaa olevan Petri Deryngillä hyvä näkemys ja isojen liikkeiden ajoituksetkin ilmeisesti kohdillaan

0
0
11.4.2018 - 09:48

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Kirjoitan kokouksesta muiden asioiden lomassa tässä loppuviikosta. Toivottavasti saisin sen torstaina ulos. Joo mua saa tulla jututtaan. Pitkä nuorehko kaveri (sininen kauluspaita ja farkut) erottunee harmaantuvista hieman liian isoa pukua pitävistä miehistä. :)

0
0
12.4.2018 - 10:45

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Oon hyvällä menestyksellä treidannut Sammon ja Nordean kurssisuhdetta aiempina vuosina. Koska osa Sammon tuloksesta tulee Nordean tuloksesta, yhtiöillä luulisi olevan jonkinlainen korrelaatio. Sitten kun vielä IF:n(ja muiden assettien) arvoa voi vähän peilata kilpailijoihin, niin tästä voi vetää johtopäätöksiä niin sanotusta Nallediskontosta tai -preemiosta. Tällä hetkellä sanoisin, että Sampo/Nordean suhteessa kun mennään yli 5 euron niin Nallepreemio on korkea, ja kun mennään alle 4 euron, se on suhteellisen alhainen. Toki Sammon osinko leikkaa tuota suhdetta luokkaa 0,25 alemmaksi. Vaikkei vakuutussektorin arvostus ole kovin korkea, tulokset tuntuvat olevan korkealla tasolla. Yleensä taloustiede ennustaa silloin kilpailun kovenevan, mutta ei tämä case perustu siihen, vaan näiden osakkeiden historialliseen suhteeseen. Lähinnä pointtini on, että IF:n yllätysmomentti ylöspäin on rajattu. Ne ampuvat yli ja palautuvat hieman alemmaksi. Sammossa on varmasti aika paljon osingon hakijoita, joten osinkodipin oletan olevan osinkoa suurempi.

Eli positio on muutama tuhat Sampoa shortissa ja reilu kymppikilo Nordeaa longissa suhteella 5,51. Luultavasti tuplaan position vielä jos päästään 5,7 tasoille.

0
0
13.4.2018 - 09:36

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441
Daytrader kirjoitti:

Ostin kyllä Metsä Boardia 15 tuhatta kappaletta heti aamun huutokaupasta. Omasta näkemyksestäni ”oikea” reaktio olisi ollut 3-4 % nousu, mutta toisaalta tiedän, että markkinoilla on tapana ylireagoida uutisiin. Joten myin osakkeeni vasta, kun se oli noussut yli 6 prosenttia. Enemmän tienasin Stora Ensoa ostamalla. Sillä kun on markkinapositio selluun vielä Metsä Boardia 3,5-kertaa suurempi, joten ajattelin, että nousu tarttuisi myös siihen. Ottaako joku vedon kanssani sitä vastaan, että myös Stora Enso ylittää tulos-odotukset huhtikuussa? Enpä usko.

En saanut ketään lyömään vetoa asiasta. Storalta tuli siis posari 369 meur liikevoitosta, kun odotus oli 328 meur.  En uskoisi, että tämä yksistään riittäisi riemuralliin pörssissä, koska posari on aika odotettu. Mutta Q2 ohjeistuskin on selkeästi yli odotuksen niin koko vuoden tulosennusteet nousevat 6-10%. Jotenkin vaikea nähdä, ettei kurssi nousisi. Mutta, koska ei voi ikinä tietää mikä todellinen odotus on ja mikä positiointi on, niin pitää olla aika avoimella mielellä.

0
0
16.4.2018 - 14:23

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Mikä toimii markkinoilla? Oma kymmenen minuutin henkilökohtainen brainstorm. Ei varmasti kattava, ja jotain virheellistäkin voi mahtua, mutta kunhan heittelen. Kirjoitellaan joskus toisten harkitummin...

Pitkällä tähtäimellä

1. Globaali hajautus, jossa suurin osa sijoituksista on osakkeissa on pitkällä tähtäimellä ylivoimanen. Jatkuvasti kun lisää pääomaa, niin ei tarvitse pörssien laskuistakaan huolehtia.

2. Globaalisti halpojen markkinoiden ostaminen (CAPE/, P/B, P/S, P/FCF), kalliiden myyminen

3. Arvosijoittaminen sekä markkinoiden että yksittäisten osakkeiden suhteen.

4. Momentum sijoittaminen etenkin kimpassa arvosijoittamisen kanssa.

5. Valuaation ja trendien seuraamisen yhdistäminen. Älä myy yliarvostettua markkinaa/osaketta, ennen kuin siirtyy laskutrendiin

6. Shareholder Yield (osinko, buybacks, velan maksu) sijoittaminen mieluummin kuin osinkosijoittaminen

7. Yksittäisten osakkeiden analysoinnissa tuloksen laadun arviointi (kassavirta, varastot, saamiset, poistot yms)

8. Yksittäisten osakkeiden sijoittamisessa hyvä pääoman tuotto takaa kasvun, jossa kaikki raha ei mene investointeihin.

9. Edelliseen liittyen vapaa kassavirta on tuloksiin nähden aliarvostettu

10. Kasvuyhtiöt ovat hyvä silloin kun ne eivät ole liian kalliita. Jos uskot löytäneesi seuraavat 15v yli10%/a kasvavan yhtiön, voi maksaa vähän enemmänkin.

11. Sisäpiiriostot ovat hyvä indikaatio osakkeen tulevalle vahvuudelle

12. Älä taistele keskuspankkeja vastaan.

13. Laatuyhtiöt ja pienet yhtiöt tuottavat luultavasti jatkossakin hieman paremmin kuin muu markkina.

14. Kun pörssissä on kallissa, ripaus tail-risk hedgausta on usein paikallaan.

15. Markkinoilla toistuvat usein samat asiat. Silti markkina voi muuttua, joten ei voi lukkiutua ajattelemaan, että koska jokin on toiminut 100 vuotta, se toimii myös jatkossa

16. Kaikkein suurin ilmainen lounas rahoitusmarkkinoilla on, jos onnistut löytämään positiivisen odotusarvon kohteita, jotka eivät korreloi keskenään. Älä siis vain mieti pelkkää osakemarkkinaa, vaikka sen tuotto olisikin porukan paras.

17. Markkinat eivät ole lähellekään tehokkaat.

 

Lyhellä tähtäimellä

1. Lisää rahaa voitollisiin sijoituksiin, vähennä sijoituksia tappiollisista

2. Lyhyellä tähtäimellä arvostuksilla voi heittää vesilintua, muut tekijät (tulos-odotukset, momentum) ajavat osakkeita

3. Hyvien kuukausien aikaan osakkeet nousevat kuukauden alun tienoilla ja huonoina aikoina laskevat. Rahastojen merkinnät/lunastukset ovat vieläkin oleellisia.

4. USA:ssa buyback blackout aika luo riskiä ennen tuloskautta kun loppumattomalta tuntuva bidi markkinasta häviää. Unohda päiväanomaliat ja 'sell in may' tyyppiset säännöt.

5.  Indeksisijoittamisen suosio nousee, indeksien muutoksilla ja ETF:n suosioiden muutoksilla on väliä yksittäisiin osakkeisiin.

6. Salkunhoitajat dumppaavat osakkeita joskus hinnasta välittämättä, jos tuotto ei miellytä. Hyvissä yhtiöissä ostonpaikkoja.

7. Osakkeet nousevat aina korkeammalle kuin olisit uskonut ja laskevat syvemmälle kuin olisit pelännyt. Lyhyen tähtäimen sijoituksissa KHAT ei ole hyvä strategia.

8. Osakkeet ylireagoivat yhtiökohtaisiin uutisiin ja alireagoivat regulaation ja toimintaympäristön muutoksiin lyhyellä aikavälillä.

9. Kurssikehitys synnyttää narratiiveja, joilla ei usein ole mitään tekemistä kurssikehityksen aiheuttamisen kanssa.

10. Earnings drift toimii vieläkin. Kun yhtiö antaa selkeän positiivisen tulosyllätyksen, kurssinousu tilastollisesti jatkuu viikon tai kaksi.

11. Positiiviset yllätykset tulevat ketjuissa ja negatiiviset yllätykset kasaantuvat.

12. Sentimentti-indikaattorit ovat hyödyllisiä vain ääriarvoissaan. Vain arvot, jotka eivät toistu vuosittain, ovat mielenkiintoisia. Arvot, jotka toistuvat vähemmän kuin kerran 5 vuodessa kertovat jo paljon.

13. Älä mieti asioita kunnarien kautta, vaan pyri säännönmukaisiin tuottoihin. 250 päivään mahtuu paljon tilaisuuksia, vaikka joskus onkin hiljaisempaa

14. Varsinkin lyhyellä tähtäimellä arvioi prosessia, älä pelkkää lopputulosta. Vuosikymmenten aikana sattuu aika pahojakin tappioputkia, vaikka prosessi olisi kunnossa.

15. Kun et pysty ajattelemaan objektiivisesti, vähennä positioita hinnasta välittämättä.

16. Markkinat eivät ole lähellekään tehokkaat.

 

0
0
16.4.2018 - 15:03

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Trumpista tuli mieleen seuraava. Hänen kannattajakuntansa on valmis katsomaan hyvin paljon sormiensa läpi. Nyt kuitenkin hänen asianajajansa Michael Cohenin dokumentit ja koko hässäkkä on takavarikoitu rikostutkinnassa. Näkisin mahdollisena, että sieltä löytyy jotain moraalisesti ja lain kannalta raskauttavaa todistusaineistoa Trumpin suhteen. Jos vain pientä, niin kuppi tuskin menee nurin. Jos löytyy vähän isompaa, niin momentum tässä asiassa voi kääntyä hyvin nopeasti. Siinä vaiheessa, jos Trumpin kansansuosio alittaa 30 %, alkavat omatkin koirat purra ja erkaannuttaa itseään presidentistä. Joten presidentti voi olla ulos virastaan vuoden sisällä. Toki epätodennäköisen puolella, mutta antaisin yli 10% mahdollisuuden.

Tällöin ensireaktio pörssissä olisi luultavasti myydä. Uskoisin, että jälleen kerran se olisi ostopaikka, joka ei kestä kovin kauaa. Luultavasti niin, että sitä ennakoitaisiin ennen itse tapahtumaa reilulla kurssilaskulla, mutta sitten kun itse impeachment saataisiin hyvään vauhtiin, niin huomattaisiin pari asiaa: 1. Mike Pence on markkinan kannalta paljon vähemmän riskinen vaihtoehto. 2. Tärkeimmät uudistukset pörssin kannalta on jo saatettu vauhtiin, josta niitä ei pysäytetä.

Suurin osa geopoliittisesta riskistä ja muusta arvaamattomuudesta häviäisi savuna ilmaan. Vaikea kuvitella, ettei tähän lopulta noustaisi rajusti. Ja siis mulla ei ole mitään Trumppia vastaan(joskin olen lähes kaikesta eri mieltä), menen jopa hänen hotelliin muutaman viikon päästä. Toivoisin, ettei tästä ala Trump-keskustelu.

0
0
16.4.2018 - 15:44

FinnishDGI

+270
Liittynyt:
6.4.2017
Viestejä:
324
Daytrader kirjoitti:

Joten presidentti voi olla ulos virastaan vuoden sisällä. Toki epätodennäköisen puolella, mutta antaisin yli 10% mahdollisuuden.

Ei mennä Trump keskusteluun, mutta sen verran sanon, että presidentin viralta pano on Jenkeissä kyllä sen verran vaikeaa, että pitäisin todennäköisyys arviot  reilusti perinteisen tilastollisen merkitsevyyden nyrkkisäännön (5 %) alla, siinäkin tapauksessa, että jotain rikollista tai lainvastaista löytyisi. Nixonia ei pantu viralta eikä Clintonia. Clinton sai epäluottamuslauseen (impeachment), mutta jatkoi silti kauden loppuun asti. IMO on erittäin epätodennäköista, että Trump ei olisi presidentti kautensa loppuun asti (ellei sitten itse eroa tai satu kuolemaan).

0
0
16.4.2018 - 16:56

Jeans

+2316
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Todella hyvää settiä Daytraderilta kuten aina. Ei sen enempää Trumpista, mutta Betukalla tarjotaan yli 1,5 kerrointa sille, että Trump ei jatkaisi ensimmäistä kautta loppuun asti. Tässä on tietenkin lisäkustannuksena rahan vaihtoehtoiskustannus eli se, että rahat saattavat olla kiinni pisimmillään kolme vuotta. Alhaisen riskittömän koron ja korkeiden pörssivaluaatioiden takia vaihtoehtoiskustannus on kuitenkin matalahko ellei ole Daytrader, joten FinnishDGIn keloilla (itse en ole ihan samaa mieltä) ei olisi mikään huono rahan parkkeerauspaikka.

0
0
16.4.2018 - 19:04

Jeans

+2316
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076
Dino kirjoitti:
Jeans kirjoitti:

mutta Betukalla tarjotaan yli 1,5 kerrointa sille, että Trump ei jatkaisi ensimmäistä kautta loppuun asti. 

olisiko kertoimet kuitenkin niin että tuo n. 1.5 on sille että jatkaa 1.kauden loppuun asti ja n. 2.4 sille että ei jatka

Oho joo kirjoitin väärin, tätä siis tarkoitin, 50% tuottoa sijoitukselle jos jatkaa loppuun asti.

0
0
16.4.2018 - 19:50

FinnishDGI

+270
Liittynyt:
6.4.2017
Viestejä:
324
Jeans kirjoitti:

Todella hyvää settiä Daytraderilta kuten aina. Ei sen enempää Trumpista, mutta Betukalla tarjotaan yli 1,5 kerrointa sille, että Trump ei jatkaisi ensimmäistä kautta loppuun asti. Tässä on tietenkin lisäkustannuksena rahan vaihtoehtoiskustannus eli se, että rahat saattavat olla kiinni pisimmillään kolme vuotta. Alhaisen riskittömän koron ja korkeiden pörssivaluaatioiden takia vaihtoehtoiskustannus on kuitenkin matalahko ellei ole Daytrader, joten FinnishDGIn keloilla (itse en ole ihan samaa mieltä) ei olisi mikään huono rahan parkkeerauspaikka.

Hyvä huomio - miksiköhän tuo ei tullut itselle mieleen :/. Ennen kuin kuitenkaan pistää eläkesäästöt kiinni betsiin, on hyvä huomioida, että tuossa vedossa on mukana myös nuo aiemmin mainitsemani kuolema ja itse eroaminen. Vapaaehtoisen eroamisen todennäköisyyttä voi arvioida kukin omien linssiensä läpi, mutta kuolema sen sijaan on pakko ottaa huomioon, koska Trump täyttää 72 kesäkuussa. Keskimäärin 71-72 vuotiaalla jenkkimiehellä on karkeasti noin 8-9 % todennäköisyys kuolla seuraavan kolmen vuoden aikana. (SSA:n vuoden 2014 kuolemanvaaradata: https://www.ssa.gov/oact/STATS/table4c6.html#fn1, netistä varmaan saa Trumpia paremminkin kuvastavat luvut, jos haluaa kaivaa)

0
0
17.4.2018 - 11:20

Jmakela

+115
Liittynyt:
9.11.2017
Viestejä:
237

En kyllä itse näe että Trump ei jatkaisi kautensa loppuun presidenttinä. Ainut syy miksi ei jatkaisi on terveydentila ja sitä ei voi ennustaa mutta eiköhän hän jatka loppuun. En jaksa uskoa että mitään raskauttavaa lyötyy Venäjä yhteyksistä koska on jo niin pitkään tutkittu ja mitään ei ole tullut ainakaan julkisuuteen.

Jos Trump pystyy pitämään USA talouden kasvussa (vaikka kaikki ei ole hänen ansiontaan) ja työllisyys pysyy samana kuin nyt niin uskon että suurinosa kansalaisista on tyytyväisiä kun taloudella menee hyvin. Ja mitä kyselyihin tulee kansalaisten tyytyväisyydestä/approval ratesta niin ei kaikki uskalla sanoa että ovat edes vähän tyytyväisiä koska Trump. Niin kauan kun USA talous porskuttaa eteenpäin niin ei Trumpilla pitäisi olla mitään hätää.

0
0
18.4.2018 - 13:17

Sijoitustieto

+1994
Liittynyt:
9.6.2014
Viestejä:
1262

Daytrader: Taloudellinen lukutaidottomuus kasvattaa varallisuuseroja

"Ihmiset puhuvat paljon rahasta. Siitä valitetaan ja väännetään jatkuvasti politiikassa ja kahvihuoneissa. Miksi ihmeessä jauhamme maanisesti siitä, miten yhteisiä rahoja kerätään ja jaetaan? Samaan aikaan, emme puhu yhteiskunnassamme juuri ollenkaan siitä, miten rahaa tienataan, säästetään ja sijoitetaan?"

0
0
18.4.2018 - 15:15

Aki Pyysing

+13332
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6974

"Niin kauan kuin kotitalouksilla on yhtä paljon omaisuutta kiinni autokannassamme kuin pörssiosakkeissa, jää suurimmalta osalta vaurastuminen haaveeksi."

"On käsittämätöntä, että opetamme nuorillemme paljon enemmän satuja uskonnoista kuin taloudenhallinnan ja säästämisen perusteista"

Aivan helmiä onelinereita ja muutenkin tärkeää asiaa. Paljonko kotitalouksilla on rahaa kiinni autoissa ja paljon pörssiosakkeissa? Aion lainata täältä ikuisuutteen, jos pitää edes sinnepäin paikkansa.

Luettuani tämän keksin, miksei peruskoulussa opeteta vaurastumisen perusteita: Vasemmistopuolueiden kannatus romahtaisi.

0
0
18.4.2018 - 16:31

K.A.

+21
Liittynyt:
14.12.2017
Viestejä:
39

Tilastokeskus 2013:

Autojen osuus kotitalouksien kokonaisvarallisuudesta on vähän yli 3%, kulkuvälineet yhteensä 4.2%

Rahoitusvarallisuutta on kaikkiaan 21% joka jakaantuu suunnilleen:

-talletukset 8%

-sijoitusrahastot 2%

-pörssiosakkeet 4%

-muut osakkeet 5%

-yksilölliset eläkevakuutukset ja muu rahoitusvarallisuus 2%

 

Asuntojen osuus kokonaisvarallisuudesta on noin 70%

0
0
18.4.2018 - 17:51

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Kiitos palautteesta! Oma lähteeni oli Danske(heillä luultavasti sama K.A:lla). Tämäkin oli pari vuotta vanha, joten saatoin hieman paisutella. Oletin, että kulkuvälineet olisivat pääasiassa autoja. Pörssiosakkeista niin suuri osa on kuitenkin varakkaimmalla 10%:lla, joten ainakin 90%:lle kotitalouksista tämä pitää paikkaansa.

0
0
19.4.2018 - 12:57

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441
Daytrader kirjoitti:

Salkku toisen neljänneksen alussa

Nyt on käynyt niin, että kokonaiskuva on vähän unohtunut, kun on ostellut paljon pieniä positioita salkkuihin. Ostin viime päivinä pörssien laskuun shortteja ja hedgejä kiinni siinä määrin, että sijoituspainoni kasvoi liian suureksi. Se on toki ok, jos markkinoilla koetaan jonkinlainen rekyyli. Mutta jos tästä vielä lasketaan enemmän, ei minulla ole luottamusta pitää yli 50% sijoitusastetta osakkeisiin, koska pidän niitä jossain määrin kalliina. Toinen syy on suuri valtioiden velkakirja -shortti, joka kasvattaa salkkuni altistusta talouden negatiivisille shokeille. Eli nykyisessä tilanteessa salkkuni kärisi talousshokista enemmän kuin 100% osakesalkku, mikä ei ole mielestäni hyväksyttävää. Tarkoitukseni onkin lähiviikkoina myydä jotain, meni osakkeet mihin tahansa. Ehkä todennäköisin skenaario on 2-3% ensin alas ja sitten tätä enemmän ylös. Jossain määrin uskon odotusarvojen olevan sen puolella, että kyse on edelleen korjausliikkeestä, ei bear-markkinan alkusysäyksestä.

60% netto-osakepaino on siis liian suuri. Tänään avauksesta shorttasin 300 teur edestä osakkeita ja niitä ostaessa myin Eurostoxx50 futuuria lyhyeksi ja sain päivän hilattua voitolle.

-8% öljyfutuuri position myötä öljyä on taas salkussa. Hinta on 53 dollari vuoden 2020 lopulle, kun Brent treidaa tällä hetkellä 67,5 dollarissa ja WTI 63 dollarissa. Olen kyllä tietoinen shale tilanteesta.

- Lisäsin myös XOP:ta eli öljyntuottajia. Energia on sijoittajien salkuissa alipainoissa ja energia suhteessa koko markkinaan kaikkien aikojen pohjissa. Myös divergenssi öljyn hintaan on aika raju. XOP sisältää paljon shale tuottajia, joiden tuotanto yllättää ylöspäin samalla kuin hinta on monelle yllättävän hyvä.

Lasken osakepainoa lähiviikkoina, toivottavasti nouseviin kursseihin. Pidetään pää kylmänä. Elämme normaaleja epävarmempia aikoja korkeiden arvostuksien ympäristössä. Se ei tarkoita, että pitää pää työntää hiekkaan, vaan enemmänkin tavallista suurempaa joustavuutta ajattelussa.

Kirjoittelin reilu pari viikkoa sitten, että tarkoitus keventää osakepainoa. No sieltä tuli melkein viiden prosentin nousu, johon oli miellyttävää myydä. Olen myynyt viime päivinä Outokummun, Nokian, Cramon, Verkkokaupan, YIT:n. Lisäksi otin shorttia Yhdysvaltojen kaapeli-TV yhtiöihin (DISH, CHTR), koska niillä on aika komiat velkalastit siihen nähden, että striimaus tulee vuosi vuodelta syömään niiden bisnestä.

Osavuosikatsausten veikkaus on vaikeaa. Mieluummin reagoin kuin ennakoin. Nyt on enemmän varaa ottaa näkemystä vähän pitempiinkin vetoihin osavuosikatsausten perusteella. Bonuksena sain osakepainon tippumaan 40%:n alle. Olen edelleen taipuvainen veikkaamaan nousua mieluummin kuin laskua.

-Öljyala on lentänyt +15% parissa viikossa, mutta oma tavoitteeni on korkeammalla. Öljyn hinta on hyvin herkkä korjauksille positioitumisen takia, mutta näen myös mahdollisuuden komialle nousulle, koska ylimääräiset varastot on nyt kulutettu, joten tuotanto-ongelmat nostaisivat hintaa jyrkästi. Tätä varten mulla on kasa 80 dollarin osto-optioita marraskuulle.

-Olen ihan happy mun joukkovelkakirjashorttien kanssa vaikka ne eivät tuottoa näytäkkään. Teollisuusmetallit ovat +30% Y/Y, kesällä öljy on euroissakin +50% Y/Y, jos se säilyy edes nykyisellä tasollaan. Työntekijöistä alkaa olla monella alalla pulaa. Saksassa tehdään palkkasopimuksia, jotka takaavat vähän anteliaampia korotuksia. USA:ssa vero ja menouudistusten vaikutus alkaa potkimaan. Pitkissä koroissa on vielä riittävästi hinnasta välittämättömiä ostajia, mutta jossain vaiheessa huomataan, ettei Euroopan pitkät korot ole hintatietoisille ostajille läheskään kiinnostavia, jolloin voidaan nähdä aika räväkkää nousua. Jos ei nähdä, häviän aika vähän. Euroa on nyt todella edullista hedgata (jenkille ja japanilaisille maksetaan pari prosenttia lisätuottoa per annum), ja se pitää jossain määrin korkoja hyvin alhaalla. Tämäkin voi muuttua nopeasti.

0
0
22.4.2018 - 13:12

BöC

+58
Liittynyt:
28.3.2016
Viestejä:
73
Daytrader kirjoitti:
Euroa on nyt todella edullista hedgata (jenkille ja japanilaisille maksetaan pari prosenttia lisätuottoa per annum), ja se pitää jossain määrin korkoja hyvin alhaalla. Tämäkin voi muuttua nopeasti.

Pahoittelut jos ei kuulu blogiisi, mutta voisitko avata tätä hieman enemmän? Hedgaus on aika uusi maailma itselleni, joten miten tälläinen kuvio käytännössä toimii?

0
0
22.4.2018 - 15:43

Kekkonen

+1
Liittynyt:
28.6.2017
Viestejä:
5

Löytyykö lyhyen ajan osaketreidaukseen talleja, jotka kouluttavat "hevosia" ilmaiseksi ja ottavat osan treidaajan pitkän aikavälin tuotoista (kuten pokerissa tehdään)?

Tällainen ratkaisu olisi hyvä kouluttajan näkökulmasta esimerkiksi small cappien tehottomuuden hyväksikäyttöön ilman oman ajan tuhlaamista näihin vain pieniä voittoja mahdollistaviin markkinoihin.

0
0
22.4.2018 - 21:41

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441
Parkki kirjoitti:

Pahoittelut jos ei kuulu blogiisi, mutta voisitko avata tätä hieman enemmän? Hedgaus on aika uusi maailma itselleni, joten miten tälläinen kuvio käytännössä toimii?

Kai aina voi perusteluja pyytää! Tämä perustuu pitkälti teoriaan nimeltä interest rate parity (https://en.wikipedia.org/wiki/Interest_rate_parity). Siinä periaatteena on, että tietyin vähän epärealistisin oletuksin, jos maassa X lyhyet korot ovat korkeammat kuin maassa Y, maan Y valuutan oletetaan nousevan arvossa niin, että se kompensoi korkoeron. Jollei näin olisi, voisi maasta Y lainaamalla ja sijoittamalla maahan X saada riskitöntä tuottoa. Tämän ja yleisen euron vahvistumisuskon takia voit(japanilaisena tai jenkkinä) sopia myyväsi Euroa 2,5 prosenttia nykyistä hintaa paremmalla kurssilla vuoden päästä. Eli sijoitat vaikka Suomen vuoden valtionvelkakirjaan -0.5% korkolla, mutta tiedät hyötyväsi valuutassa yli 2%, joten tuottosi on yli 1,5% per annum.

Koska en ole asiantuntija, ja juuri nyt olen väsynyt, niin laitetaan pari linkkiä, joista ehkä tajuaa paremmin.

https://personal.vanguard.com/pdf/ISGHC.pdf

https://www.reuters.com/article/uk-eurozone-currencies-hedging-analysis…

Käytännössä teoria ei ole ollut kovin vedenpitävä, vaan kautta historian korkeakorkoisten maiden valuutoihin sijoittamalla on saanut ylituottoa. Tähän perustuu ns. carry trading, joka on historiassa tuottanut pankeille ison kasan miljardeja, mutta aina välillä pamahtaa naamalle, kun treidit ovat liian suosittuja. Uskon, että kansainvälisille eurobondi sijoittajillekin voi käydä vähän kylmät, kun korot ja hedgaussuhde lähtevät kohta molemmat epäedulliseen suuntaan.

Kuvassa on kuvaaja historiallisesta hedgauskulusta (alkuvuonna 2018 ollaan oltu vielä pitkälti päälle 2%):

Kekkonen kirjoitti:

Löytyykö lyhyen ajan osaketreidaukseen talleja, jotka kouluttavat "hevosia" ilmaiseksi ja ottavat osan treidaajan pitkän aikavälin tuotoista (kuten pokerissa tehdään)?

Tällainen ratkaisu olisi hyvä kouluttajan näkökulmasta esimerkiksi small cappien tehottomuuden hyväksikäyttöön ilman oman ajan tuhlaamista näihin vain pieniä voittoja mahdollistaviin markkinoihin.

Amerikassa treidaukseen liittyy kyllä kaikkea laidasta laitaan, mutta varmaan jonkun verran ihan hyvääkin tallimeininkiä. Olisin luullut, että Suomessa joku työ- tai sopimuslainsäädäntö rajoittaa mitä sopimuksia voi tehdä asian suhteen, mutten kyllä tiedä. Kun sopimus ei välttämättä pidä, jos Suomessa katsotaan, että siinä on kohtuuttomia tai yleisestä tavasta poikkeavia ehtoja.

Suomessa nyt treidaajia on hyvin pieni määrä, enkä ole mistään tämänkaltaisesta kuullut. Jos se mahdollista on, niin kyllä mua vois jossain vaiheessa kiinnostaa kouluttaa jotakuta. Ellei mitään porkkanaa ole, kouluttamisessa on vähän se ongelma, että uhraat aikaa ja vaivaa tehdäksesi itsellesi kilpailijan.

0
0
23.4.2018 - 09:49

big bad bear

+604
Liittynyt:
18.11.2016
Viestejä:
314
Daytrader kirjoitti:

Kuvassa on kuvaaja historiallisesta hedgauskulusta (alkuvuonna 2018 ollaan oltu vielä pitkälti päälle 2%):

EURUSD 1y carry on tällä hetkellä 3.13%... Taalasta onkin tullut carrytrade -valuutta. Toisaalta tuo tuotto sinun pitää eurosijoittajana biitata, jos haluat valuuttariskittömästi sijoittaa esimerkiksi jenkkiosakkeisiin. Tässä kehyksessä eurooppa ja vaikka japania ovat aika paljon houkuttelevampia.

0
0
24.4.2018 - 18:13

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Olipahan paskin treidipäivä pitkään aikaan. Ei rahallisesti menty kun viime viikon perjantaihin, mutta suorituksena se oli pohjanoteeraus. Ja kyllä 6-7 tuhannen euron turskat vieläkin kirpaisee, vaikkei se loogista olekkaan, kun tämä vastaa alle 3%:n lovea alkuvuoden tuloksesta.

Suuri ongelma mulle oli Cargotec. Mulla oli ensinnäkin siihen vanhentuneet konsensusennusteet, niin lähdin shorttaamaan sitä tiukkaan nousuun, kun katsoin, että alitti 7% tuloksen osalta ja tilaukset odotuksiin. No joo, mutta nämä olivat odotukset kaksi viikkoa sitten, viime viikot ne olivat tulleet alas, joten tulos olikin ok. Mikä tilanteesta teki hankalan, niin kurssi nousi aika vauhdilla 10%. Mikä vielä erikoisempaa, se taas palasi melkein koko matkan takaisin alas, aivan kuten tilinpäätöksen jälkeen kolme kuukautta sitten. Tämä on fundamenteista treidaavalle aika hankalaa. Aina vain vähemmän on päivänsisällä ihmisiä tekemässä päätöksiä. Oikea reaktio voi tulla kunhan salkunhoitajat ovat tuloksen rauhassa katsoneet. No joka tapauksessa, oma rookie mistake, monta tonnia takkiin. Sain tappioita jonkin verran kerittyä takaisin laskun myötä.

Toinen ongelma oli, että kun Catepillar ja Sandvik julkistivat samaan aikaan kevyesti odotukset ylittävät tulokset, ostin Otea ja Metsoa. Sandvik liitelee korkeissa kurssisfääreissä, ja huipputulokseen myytiin osaketta lopulta miinukselle asti. Catepillar sentään nousikin, mutta Metso laski pari prosenttia ja olin sitä kauhonut aika määrät(=liikaa) salkkuun. Melko usein tämmöinen treidi on toiminut oikein hyvin, nyt -6 tonnia. Mun mielestä se oli ihan ok veto, tappioita olisi pitänyt vain kotiuttaa agressiivisemmin. Mutta jossain määrin pitää erottaa prosessin laatu ja lopputulos. Tässä lopputulos oli surkeampi kuin prosessi.

Jotenkin kun tuli takaiskuja, niin ei vaan ollut täydessä terässä. Antoi biasten vaikuttaa tekemiseen ja lopputulos oli sen näköistä. No näitä tuppaa tuleen 1-2 vähintään kvarttaaliin. Emme ole koneita.

Muista treidestä tuli kyllä monta tonnia tuottoa, muttei suoritus ollut silti kovin erinomaista. Tämmöiset päivät pitäisi hyödyntää. No ei auta itku markkinoilla. Tänään pääsi aika paljon kirosanoja, mikä nyt on aina vähän lapsellista. Huomenna sitten parempaa. Ja siis tää kukausi on mennyt erinomaisesti, vuosi 25% plussalla. Sinänsä kaikki kitinä on turhaa.

Pistetään vielä päivän kaupat esille. Sanotaan, ettei onnistumisista opi mitään, vaan epäonnistumisista. Joten laitetaan epäonnistumisia talteen. Aika paljon kaupat viuhuneet. Potentiaalinen sarake tarkoittaa tuottoa:

0
0