Uudessa kolumnissa oli virhe siinä kun sanoit terveydenhuoltosektoria parhaiten pärjänneeksi. Terveydenhuolto oli kuitenkin kuvaajassasi vasta 4. paras ja sykliset eniten tuottanut 2009 jälkeen.
Hyvää juttua jälleen kuitenkin, johtuen ehkä siitä että pidän samoja riskejä merkittävimpinä. Kiinan yrityslainapommi pahin ja Euroopan velkakriisi part2(Italia, Belgia, Ranska, Portugali asenneilmapiiriltään kuralla). Fangista en huolestu. Noissa erikoisrahastojen mekaniikoissa oli eniten uutta mulle.
"USA:ssa pörsseissä on juuri tehty uudet kaikkien aikojen huiput. Samanaikaisesti Euroopassa on ollut synkempää. Marraskuun alun jälkeen kurssit ovat olleet laskusuunnassa. Esimerkiksi Eurostoxx 50-indeksi kävi alimmillaan viisi prosenttia marraskuun alun huipun alapuolella.
Oletan, että monella lukijalla osakesalkku on voimakkaasti Suomea ylipainottava – vaikka rahoitusteoria kertookin, että on vähän tyhmää olla kova home bias päällä – eli asunto, työpaikka ja osakesijoitukset samassa maassa."
The inconvenient truth for asset managers is that strong secular trends—a moderation in long-term investment returns, an aging demographic shifting from an accumulation to withdrawal phase, the runoff of large pension funds, and pricing pressure driven by passive investments—are now firmly in control and will weigh on the industry for the next 20 years. Welcome to the new abnormal of asset management.
"Tyypillisesti vuodenvaihteessa kertaillaan mennyttä vuotta ja tulkitaan kahvinporoja alkavalle vuodelle.
Aloitetaan menneestä. Euroopassa 2017 pörssit kokivat kaksi 10% kokoluokan korjausliikettä. Molemmat korjausliikkeet tapahtuivat euron vahvistumispiikkien aikaan. Dollareissa mitattuna Eurooppa ja USA kulkivatkin paremmin käsi kädessä. Markkinakorjauksien osalta 2017 oli leppoisampi kuin 2016, jolloin nähtiin kahden 10% korjauksen lisäksi yksi peräti 20% korjausliike. Tässä ei pitäisi olla mitään yllättävää – käytännössä joka vuosi nousumarkkinankin aikaan nähdään vastaavankokoisia korjausliikkeitä. "
Populistipuolueet ovat toki tuuliviirejä melkeinpä määritelmän mukaisesti. Eilen oli kuitenkin uutisissa, että Viisi Tähteä on pakittelemassa euroero puheistaan. Itseäni tämä kiinnostaa velkakirjashorttien kannalta. Olisihan se melkoinen sotku.
Ajattelin muutamalla sanalla päivittää pörssin hyvin innostuneen tammikuun myötä edellistä tekstiäni kuluvan vuoden mahdollisista korjauksen paikoista. Tiivistäen, tammi-helmikuu näyttää hyvältä.
"Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla on villit bakkanaalit käynnissä. S&P 500 osakeindeksi on noussut vuoden alusta 7,5 prosenttia ja viimeisen vuoden aikana 25 prosenttia. Markkinoilla alkaa vihdoin olla euforian tunnusmerkkejä. Viimeaikojen nousu on ollut täysin ainutlaatuinen pörssien historiassa tasaisuutensa takia.Perjantain yli prosentin päivänousu oli ensimmäinen laatuaan sitten syyskuun. Koskaan aiemmin pörssi ei ole onnistunut nousemaan 15 prosenttia näin tasaisesti."
"Laitan tämän suoraan alkuun. Minä en lähde tätä markkinaa ostamaan, ennen kuin DAXissa ja SP500-indeksissä on nähty yksi selkeä nousupäivä, ja mieluiten sellainen talvisotamainen räyhänousupäivä. Mitään selkeää ”palautuminen keskiarvoon”- tai ”valuaatiot kohdallaan”-tasoa ei nyt ole, eikä data- tai tapahtumakalenterissa ole mitään sellaista tekijää, joka antaisi olettaa, että nyt vaan panikoidaan jostain vaalista tai yksittäisestä heikosta talousluvusta. Siksi putoava puukko-markkina kiinnostaa minua yhtä paljon kuin imurointi miesflunssassa."
Valta vaihtui Fedissä Yelleniltä Powellille, maanantai oli Jeromen ensimmäinen päivä ruorissa. Omassa markokalenterissa Fedin johdon vaihtuminen on tussattu merkitykselliseksi tapahtumaksi.
Se on sitten eri asia menikö Powell sanomaan (tai jätti sanomatta) jotain vai oliko Janet jättänyt jonkun QT-jekun muhimaan vikan päivän läppänä.
"Laitan tämän suoraan alkuun. Minä en lähde tätä markkinaa ostamaan, ennen kuin DAXissa ja SP500-indeksissä on nähty yksi selkeä nousupäivä, ja mieluiten sellainen talvisotamainen räyhänousupäivä. Mitään selkeää ”palautuminen keskiarvoon”- tai ”valuaatiot kohdallaan”-tasoa ei nyt ole, eikä data- tai tapahtumakalenterissa ole mitään sellaista tekijää, joka antaisi olettaa, että nyt vaan panikoidaan jostain vaalista tai yksittäisestä heikosta talousluvusta. Siksi putoava puukko-markkina kiinnostaa minua yhtä paljon kuin imurointi miesflunssassa."
Tätä kirjoittaessa VIX huitelee nyt perjantai-iltana 16 pinnan nousussa arvossa 32,25. Jos tämä syöksy jatkuu jenkkilässä illan päätökseen taitaa maanantaina meillä olla jälleen itkupotkumarkkina edessä. Tukkapöllyä. Tässä tapauksessa uutisoinnissa nousee esiin väistämättä ennakkojulistuksia bear-markkinan alusta. Olisi erittäin hauska kuulla viikonloppuna jengin ennakointia maanantain suhteen, joko perälauta lyödään kunnolla auki?
Kiinassa taasen keskusjohtoisesti kaunis kehoitus lisätä osakepainoa ja välttää myymistä.
China Is Said to Call on Companies, Mutual Funds to Boost Stocks (Bloomberg)
"Over the weekend, the China Securities Regulatory Commission and other regulators sent informal directives to some major stockholders encouraging them to purchase more shares in the mainland-listed firms they invest in, according to the people, who asked not to be identified because the instructions were not made public. They called on some mutual funds to avoid being net sellers of equities as well."
"Edellisessä kolumnissa oli pikaiset kommenttini osakemarkkinoiden rajuun pudotukseen. (Juhani Huopainen 6.2: Rekyyli, krässi vai karhu?) Rojahdus jäi etenkin Suomessa hyvin vaatimattomaksi – OMX25-indeksin lasku jäi alle kuuden prosentin, ja 2017 kesäkuusta alkanut yleisindeksin sahaaminen on jatkunut toistaiseksi ennalleen. Nyt on menossa jo viides yritys läpäistä tuo kyseinen kesäkuun huippu, mutta alaskaan ei olla päästy."
SSAB ja Outokumpu ovat aina nykäisseet varovasti ylös USAn puhuessa terästulleista. SSAB on USAn isoin levyvalmistaja ja paikalliset hinnankorotukset menevät melko suoraan osakkeenomistajien kukkaroon. Outokumpua on riivannut rapakontakaisen toiminnan huono kannattavuus ja tilanteen korjaantuminen tarjoaisi ihanteellisen myyntitilaisuuden.
Nyt kun tullit lopulta luvattiin, nousivat jenkkien teräs- ja kaivostalot ylämäkeen (1.3.2018 X 5,74% , AKS 9,49% , CLF 10.24% ) mutta SSAB ja Outokumpu avasivat puolestaan 2.3.2018 reiluun alamäkeen (kirjoitushetkellä klo 11.18 molemmat noin 3% laskussa).
Kyseessä on joko ostomahdollisuus, tai oikeutettu pelko tulliprosenttien ylimitoituksesta, mahdollisesta kauppasodasta ja halpateräksen suuntautumisesta Trumplandin sijasta Eurooppaan. Jokainen tehköön itse omat varovaiset laskelmansa ja hyvät ihmiset jakakoon laskunsa sijoitustieto.fi :ssä.
Trumpin aloittama kauppasota on ollut suurin huoleni pörssikurssien suhteen. Ilman kauppasotaa pääteoriani on ollut, että jenkit voivat hyvin laskea, mutta ainakaan Suomen defensiiviset eivät tästä juuri hittiä ota. Kauppasodan pelossa syklisiä ei tällä hetkellä juuri salkustani löydy.
Luin jostakin, että EU:lla olisi valmiina vastasuunnitelma tulleiksi, jotka sattuvat republikaanikauppasotureiden kotiosavaltioihin. Että tällainen suunnitelma olisi olemassa ja se vielä toteutettaisiin tuntuu liikaa vaadituksi Brysseliltä. Tulleihin on kuitenkin pakko vastata, koska jos annat pikkulapsille periksi, ne ottavat lisää tilaa. Stand up to bullying on amerikkalainen peruskasvatusohje.
Kun USA:n johdossa on hönö narsisti, Kiinassa fiksu despootti ja Venäjällä häikäilemätön opportunisti, on suurin toivomme tilanteen rauhottumisessa Kiinassa. Xillä on eniten hävittävää kauppasodan tullessa. Trump pysyy vallassa vaaleihin asti joka tapauksessa, Putin pysyy vallassa niin kauan kuin ei dementoidu, mutta Kiinassa pitkään aikaan näkemätön taloudellinen laskukausi toisi mellakoita, joissa voi käydä miten vain.
Kiinan kommunistinen puolue perustaa yksinvaltansa taloudelliseen kasvuun. Jos talous kääntyy laskuun, kansa pysyy rauhassa vain tankeilla yli ajelemalla, mutta siellä on aika paljon porukkaa yliajettavaksi.
Kuten Peter Seligson TE:ssä sanoi, taloudessa näyttää kaikki poikkeuksellisen hyvältä. Trump kehuskeli, miten hän on nostanut pörssikursseja. Mie sanoisin, että pörssikurssit ilman Trumpia olisivat ainakin meillä paljon korkeammalla ja USA:ssakin ainakin vakaammalla pohjalla. Toki Trumpin veroanalennukset nousukauden huipulla ennestään antoivat 10-15% nostetta, mutta niiden ajoituksesta voi olla lähinnä yhtä mieltä.
Päähuoleni eivät olekaan pörssikurssit, vaan kauppasotien tuomat oikeat sodat ja mellakat. Pienet pakolaismurheet ja terroristit ovat ihan marginaali-ilmiöitä verrattuna siihen, jos alkaa oikea rytinä.
Höh, eihän se aloita kauppasotaa joka ilmoittaa tullimaksusta vaan se joka sanoo "tähän on vastattava" :(
Trumpia pelottavampia ovat he jotka Trumpia pelkäävät. Minun puolestani ihan OK jos veropäätösten jälkeen vähän jarrutellaan taloutta vetämällä tuottajahinnat katosta läpi. Eurooppalaisia teräsfirmoja voi vähän pänniä, mutta kansa kiittää kun talot, autot ja sillat ovat halpoja.
EDIT. Euroopan vaikutukset sillä oletuksella siis että teräksen kokonaiskysyntä jotenkin dramaattisesti muuttuisi tai USA perustaisi yön yli 10 uutta terästehdasta, mitkä ovat molemmat mielestäni vähän hölmöjä oletuksia.
Teräksen hinta on globaalisti vetänyt posketonta rallia 2016-2018 (tässäpä perhanasti numeroita), heppamiehiä en tunne kuin Euroopasta, mutta tältä mantereelta tietävät kertoa että harmittaa myydä eioota kun terästehtaiden kapasiteetti ei riitä. Kiina on alkanut sulkemaan vanhaa masuunituotantoa saasteiden takia (FT:n juttu) ja jenkissä teräsfirmat julkaisivat hyviä tuloksia 2017 ( US Steel , Nucor , jopa ikuinen tappiokone AK Steel ) . Huomionarvoista lienee että masuunifirmoja US Steeliä ja AK Steeliä ei näyttänyt edes rallihinnoilla saada kapasiteetin käyttöastetta "kestävälle taholle" ja siitä huolimatta tuli paksu tili. Kaariuunifirmat tietty vetivät vielä hirveämmät tilit ja vetävät jatkossakin.
Historiaa lukeneet tietävät edellisen republikaanipresidentin tulliseikkailut. Täysmittaisen kauppasodan riski oli tuolloinkin suuri, mutta onneksi EU:n vastatoimet keskittyivät lähinnä appelsiineihin ja muihin kannattamattomiin republikaanialueiden verokassasta lypsäviin kohteisiin: Wikipedia: 2002 United States steel tariff . Joku masuuni saattoi pysyä pystyssä kuukauden pidempään, mutta reilun puolentoista vuoden "suojelun" tuloksena oli lähinnä 200 000 tuhottua työpaikkaa: paperi minua fiksummilta
Nyt jos Trump lyö tulleja teräkselle kärsijöinä ovat seuraavat tahot: Kanada, ehkä Brasilia (mutta ketä oikeesti kiinnostaa Brasilia?), Jenkkilän terästä käyttävä teollisuus, sekä Jenkkilän kuluttajat jotka haluaisivat teräksestä tehtyjä tai teräksellä tuotettuja hyödykkeitä. Loppumaailmaa tämän menon ei mielestäni pitäisi kiinnostaa, sillä teräkselle riittää ostajia eikä ne viennit jenkkeihin oikeasti niin paljon tipu kun ei X ja AKS jaksanut aiemmillakaan huippuhinnoilla nostaa käyttöasteita. Jos nyt Euroopassa esim. olisi helpompi saada laadukasta terästä niin tämän kuvittelisi olevan taloudelle oikein mukava juttu ja paikalliset teräspytingit kestävät nykyhinnoilla pienen kolhun katteisiin.
TL;DR: jenkit kierivät omassa sonnassaan, eikä meidän pidä "kostaa" matkimalla. Kanadalle voisi lähettää jonkun myötätuntopaketin.
Sori aiemmat low-effort postailut, päiväsaikaan ei kerkeä kasata lukuja ja lähteitä mutta jos se harmittaa niin toivottavasti sen voi sanoa hyvän mielen terveisillä.
Joku vanha ukko, secretary of commerce Wilbur Smith tai vastaava sanoi pari tuntia sitten CNBC:llä että tämä tariffi juttu on "peanuts" ja muut ylireagoi. En sitten tiedä mutta ainakin tällä hetkellä ameerikan markkina on hieman toipunut pahimmasta montusta.
Itse näen tämänkin hetken osto signaalina. Vähän niinku pikkupoikana hiekkiksellä "isot" pojat tuli sanomaan, että mä oon paras ja mul on best neppis. Silti kun vedettiin perinteinen GrandPrix ja kelli oli munanmitta, niin suhteellisuusteria ja aurinko oli meitsin puolella, joka olin 135 cm pitkä Kalliossa siihen aikaan kun vastustaja oli 165cm.
Onneksi oli 5 kierrosta niin noi vanhat ei jaksanu keskittyy.
Jälleen kerran vaaleissa odotettua vähän huonompi tulos. Osakkeet dippaa alkuun, treiderit pakoilee ensimmäiset minuutit suojasatamiin. Sit huomataan, että ostajat ovat olleet jo pari kuukautta varovaisia Euroopan markkinan suhteen juuri Italian vaalien takia, ja nyt ne ovat ohi. Tulos ei ole pahin mahdollinen katastrofi, joten voikin taas ostaa. Shorttarit menevät paniikkiin ja ostavat laidasta kiireen vilkkaa.
Tässähän ei tiedetä vielä ydinasiaa, eli minkälainen hallitus muodostuu. Sieltä voi tulla vielä ikävä yllätys. En ole valmis lyömään vetoa Euroopan nousun puolesta, muttei se aikaisempien tulosten jälkeen yllättäisi.
Pikkusen ajoittainen foliohattu kurkistaa hattuhyllyltä. Mietin kun trump alkoi kauppasodalla leikittelemään että onko tarkoitus kääntää median huomiota kouluammunnoista ja NRA keissistä pois..
Pikkusen ajoittainen foliohattu kurkistaa hattuhyllyltä. Mietin kun trump alkoi kauppasodalla leikittelemään että onko tarkoitus kääntää median huomiota kouluammunnoista ja NRA keissistä pois..
Ei tuo ole foliohattuilua, vaan realistista poliittista analyysia. Kouluammuntoja enemmän Trump haluaisi mediahuomion kuitenkin pois Muellerin tutkimuksista.
Mutta tärkein syy Trumpin kauppasotakellojen soittamiseen löytyy tästä:
"Pari viikkoa sitten tuli arvailtua, että kevät menisi sahailevan nousun merkeissä. Näin on ainakin toistaiseksi päässyt käymään.
Kun indeksivolatiliteettikuplan puhkeamisesta ja USA:n tariffeista oli selvitty, huolenaiheiksi nousi USA:n Valkoisen talon henkilöstön nopea vaihtuvuus ja somejättien mahdollinen ajautuminen sääntelyn alle."
Mie tykkään jenkkityylistä kaivaa sinänsä merkityksettömiä tilastoja mistä tahansa. Elämme historiallisia aikoja, sillä "The worst start to the second quarter for U.S. stocks since the Great Depression is weighing on global indexes."
Mie en ole Suomen osakemarkkinasta juuri huolissaan, mutta yhden narsistisen pikkulapsen oikutteluista kyllä. Uskoni ihmiskuntaan on sikäli heikennyt, että Trumpin acceptance-rate on nousuut, ja suomalaiset faninsa ovat edelleen sitä mieltä, että se on hyvä jätkä, kun yrittää ajaa maailman globaaliin lamaan.
Höpö höpö Aki, vahvat johtajat ovat aina pelottaneet ihmisiä. Mutta tämä aika vaatii vahvoja johtaja, ei Obaman kaltaisia ylhäältä johdettuja sätkynukkeja.