30.1.2018 - 18:20

muugg

+35
Liittynyt:
2.8.2017
Viestejä:
109

Olen myös osallistumassa Admicomin antiin. Iso miinus tietysti suuromistaja joka on tuomittu talousrikollinen, asian vähättely antitilanteessa ei parantanut suhtautumista kys henkilöön ja firmaan. Muuten paperilla firman luvut ja tarinat näyttävät oikein hyviltä.

Antitiedoissa on lausahdus "Lisäksi johtoryhmää, hallitusta ja uusia henkilöstömerkintöjä koskee 180 päivän lock up-sitoumus, ennen kuin osakkeet ovat vapaasti vaihdettavia.", eli alkuvuonna isot omistajat eivät pääse vielä rahastamaan. Inderes on tehnyt ipo-analyysit ja ennustaa noin 20% upsidea arvostuksessa. Lisäksi Nordea ilmeisesti toimii alussa markkinatakaajana, joten vaikea nähdä että kurssi lähtisi muualle kuin ylös.

0
0
2.2.2018 - 10:29

Sijoitustieto

+2004
Liittynyt:
9.6.2014
Viestejä:
1263

Daytrader 2.2.2018: Tuloskaudella treidarit ja sijoittajat punnitaan

"Karnevaali nimeltään tuloskausi on taas täällä. Neljä kertaa vuodessa on aika, jolloin salkunhoitajien ja sijoittajien suista kuuluu joko tuskan huudahduksia tai ilon kiljahduksia. Treiderille nämä jaksot tarkoittavat liikettä osakekursseissa. Tämä markkinan ominaisuus kun loistaa nykyään muuten poissaolollaan, niin tuloskaudelle kohdistuu painetta tilien tekoon.  Olen seuraavaan kirjoittanut keskiviikon ja torstain treidailuista, jolloin seitsemän OMXH25 yhtiötä julkaisi tilinpäätöksensä. Lopputulos näinä päivinä oli hyvä, muttei varsinaisesti erinomainen. Kunnon tappioiden puuttuminen tarkoittaa, ettei riskiä ole ollut riittävästi.  75 % onnistumisprosentti ei ole mitenkään erityisen hyvä tuloskaudella. 

Tilinpäätöksen julkistuksissa kaikkien huomio alkaa olla jo kuluvassa vuodessa. Kaikkein tärkeintä on, miten ennusteet vuodesta 2018 muuttuvat tilinpäätöksen myötä  – ei niinkään oliko vuoden 2017 tulos 10 miljoonaa euroa matalampi vai korkeampi kuin ennustettiin."

0
0
2.2.2018 - 16:11

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Amerikassa palkoissa alkaa vihdoin olla edes vähän painetta ylöspäin parin surkean kuukauden jälkeen. Yksi kuukausi ei vielä kesää tee, mutta heikko palkkakehitys oli kuitenkin yksi tärkeä tekijä pörssien Goldilocks (hyvää talouskasvua ilman inflaatiota) nousussa. Nyt palkkojen nousu oli vauhdikkainta sitten 2009. Sitten lyödään tähän vielä veronalennukset ja bonuksena päälle mahdollinen infrastruktuuripaketti. Kuulostaa täydelliseltä myrskyltä koroille. Kuvaaja palkkojen noususta Y/Y:

 

Korot ovat hyvässä nousussa, mikä sopii enemmän kuin hyvin itselleni. Pitkään kaikki makropositioni menivät väärään suuntaan. Nyt ne ovat alkaneet mennä kaikki oikeaan. Jäädään odotteleen. Jossain vaiheessa pörssit pelästyvät. Ja koska Yhdysvalloissa mennään niin paljon edellä, niin vaikea nähdä dollarin heikentyvän siinä määrin mitä lähes kaikki tuntuvat odottavan.

Yhdysvaltojen 10 vuotinen korko:

 

Koitan keretä viikonloppuna kirjoitteleen tammikuun kehityksestä vähän enemmän.

0
0
2.2.2018 - 18:41

Tomi Haataja

+483
Liittynyt:
10.12.2016
Viestejä:
216

Good call! Inflaatio-odotusten merkitys on näyttäytynyt aika voimakkaana koroissa ylöspäin ja sentimenttiä tukevaa dataakin on alkanut tulla lisää. Pakottanut minutkin poistumaan pitkistä koroista.

Pieni kysymys tähän liittyen korkojen ja osakkeiden välisestä korrelaatiosta ja niiden merkityksestä markkinoihin: Korkojen ja osakkeiden korrelaatio on ollut voimakkaasti negatiivinen historiallisen pitkään. Tällä viikolla nähtiin pienimuotoinen sell off yhtä aikaa sekä osakkeissa että koroissa eli korrelaatio näyttäisi kääntyvän positiiviseksi. Nyt jos inflaatiopaineet jatkaa heräämistään, korot nousevat ja korot-osakkeet-korrelaatio voimistuu, niin näetkö tässä mitään systeemistä riskiä markkinoille? Esimerkiksi risk parity -strategioiden AUM taitaa tällä hetkellä olla noin 500 miljardia ja jos negatiivinen korrelaatio muuttuu positiiviseksi ja laskumarkkina käynnistyy, niin voiko tämä vain voimistaa volatiliteetin nousua ja markkinan laskua? Eli millään rebalansoinnilla tai "hajauttamalla" ei voi paeta. Tällainen skenaario taitaa olla eläkeyhtiöille aika suurta myrkkyä. Esim. 60/40 -portfolio on tähän mennessä saanut nauttia pisimmästä nousumarkkinasta sataan vuoteen:

0
0
2.2.2018 - 20:11

_TS_

+4
Liittynyt:
2.9.2016
Viestejä:
25

Hauska lukea treidipäivistä ja paljonko volyymia on. Paljonko sulla tulee liikevaihtoa vuositasolla? Ja meneekö kaikki yhtiöiden kautta?

0
0
5.2.2018 - 15:13

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Tomi Haataja: No mun mielestä inflaatio-odotusten ei tarvitsisi edes nousta, ja silti korkojen pitäisi Euroopassa nousta pari prosenttia. Jos tyypillinen 10y reaalinen korko velkakirjoista on ollut 1,5-2,5%, niin nyt se on esim Ranskassa -0,5% ja -0,9% Saksassa. Mun call on enemmän, että pitkät korot ovat järjettömällä tasolla. Pieni nousu inflaatiossa on vain katalysti, joka voisi saada lumivyöryn liikkelle. Vielä 2000-luvun alkupuolella Saksan 10y reaalikorko oli 3%, kun nyt se on -0,9%. Aina voi perustella, että nyt on uusi aikakausi jne, mutta yleensä kaikki idiotismit poistuvat ennen pitkää markkinalta.

Katsoin twitterissä, että meinasit jo alkaa kontraamaan korkojen nousua. Kannattaa kuitenkin ensin miettiä, että vaikka deflationarinen ympäristö tulevaisuudessa toteutuisi, miksi se vaikuttaisi korkoihin tänä vuonna. Ja vaikka onnistuisi ennakoimaan matalan inflaation oikein, voi tehdä reilut turskat jos velkakirjojen reaalikorot palaavat edes jossain määrin normaaleihin rajoihin. Makrossa kaikki kestää kauemmin kuin odottaisi, mutta kun muutos tapahtuu, se on rajumpi kuin luulisi. Keskuspankit ovat jättämässä näyttämön, vaikka toki sinne palaavat seuraavassa taantumassa.

Aika moni rahasto vetää karrikoituna 50% osakkeissa ja 150% valtion velkakirjoissa tyyppisellä portfoliolla. Se on toiminut aivan taivaallisen hyvin viimeisen 35 vuoden aikana. Seuraavan kymmenen vuoden aikana se ei tule toimimaan ollenkaan. Tämän lisäksi suurin osa maailman eläkerahastoista vaatii 6-8% tuoton pitääkseen eläkesysteemin pystyssä. Valtion velkakirjoista hajautettu portfolio tuottaa luokkaa 2% ja länsimaiset osakkeet luultavasti alle 5%. 15 vuoden päästä ihmetellään miten niin iso osa eläkekassoista meni nurin ja valtiot joutuvat niitä pelastamaan. Suomessa tilanne on paljon keskimääräistä parempi, mutta eiköhän mun ikäluokka joudu olemaan aika pitkään töissä maksaen entistä korkeampia eläkemaksuja.

Korkojen nousu samalla kun osakkeet laskee on tietenkin kivuliaampaa monelle markkinaosapuolelle verrattuna tavanomaiseen tilanteeseen, jossa velkakirjat suojaavat salkkua osakkeiden laskiessa. Mutten usko risk parity-rahastojen voivan aiheuttaa varsinaisia romahduksia. Ihan jo siitä yksinkertaisesta syystä, että niiden rebalansointi tapahtuu harvemmin kuin ihmiset ymmärtävät. Mutta toki jos volatiliteetti lisääntyy, niin risk parity voi jossain tilanteissa sitä lisätä. Passiivisissa rahastoissa muhii myös paljon riskejä. Esim velkakirja ETF:t eivät ole kriisitilanteissa niin likvidejä kuin sijoittajat olettavat. Etenkään yrityslainapuolella. Ei näitä nousukaudella ajatella, mutta jälki voi laskukaudella olla rumaa. No tilaisuuksiahan se tarjoaa, jos jotain myydään alihintaan.

Nykyinen markkinainfrastruktuuri algoritmeineen, pankkien vetäytyminen markkinatakauksesta, ETF:n suosion nousu, velkavivun paisuminen yms kyllä helpottavat kunnnon panikoinnin aikaansaamista, jolloin aika pienikin tekijä voi aiheuttaa 10% dropin osakemarkkinalla. Mutta ne kuuluvat sijoittamiseen.

_TS_: Kauppoja tulee suuruusluokaltaan pari sataa miljoonaa  euroa vuodessa. Enemmän toki tulisi, jos markkina vähän liikkuisi. Teen kauppaa kahden yrityksen kautta ja osan henkilökohtaisilta tileiltä. Vähän aina hyvä katsoa mikä on hyvä tasapaino verotuksen kannalta.

0
0
5.2.2018 - 18:04

Tuntematon käyttäjä (ei varmistettu)

-604
Liittynyt:
Viestejä:
1399

Tai sitten keskuspankit sosialisoivat omistajavaltioidensa velan negatiivisella reaalikorolla ad infinitum, koska reaalitalous - ja siten siten poliittinen tasapaino - ei kestäisi selvästi positiivisen reaalikoron ympäristöä. 

0
0
5.2.2018 - 18:45

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Vuosi on lähtenyt oikein hyvin käyntiin. Tulosta tulee hyvin ja nautin työnteosta enemmän kuin oikeastaan missään vaiheessa viime vuonna. Päivätreidauksella markkinalta on irronnut 56 tuhatta euroa ja pitkät positiot ovat paisuneet 46 tuhannella eurolla. Tasasin vuodenvaihteessa likvidin käytettävissä olevan pääoman miljoonaan euroon, joten tuottoja on helppo laskea. Nyt on siis tasan +10% kasassa.

Tein aiemmin excel taulukkoa salkusta, mutta se tuntui työläältä. Mielummin pistän senkin ajan johonkin hauskaan. Kerron jatkossa vähän vapaamuotoisemmin liikkeistäni ja positioistani. Pahoittelut, jos joku sitä oli seurannut. Pitkään yrittäjänä olleena on vaikea tehdä jotain jossei se ole sisäisesti motivoitunutta. Voi olla, että keksin seurantaan jonkun kätevämmän tavan.

Alkuvuoden muuvit:

- Pörssi jyskytti alkuun ylös juuri niinkuin pelkäsin. Eli shortit S&P500 iski ylös 7,5% eli tuplavauhtia mun longeihin (EM, Suomiosakkeet) verrattuna. Eli alkuun tuli turskaa. Tammikuun lopussa sentimentti tuntui kuitenkin menevän överiksi. Retail sijoittajat olivat all-in 2-3x vivutetuissa ETF:ssä, retail sijoittajat optimistisimpia kurssikehityksestä vuosikymmeniin ja uutiskirjoittajien sentimentti-indeksi lähestyi ATH:ta positiivisuudessaan. Eihän nämä tilastollisesti ole mitään varma nakki indikaattoreja, mutta niitä kasaantui aika paljon ja sopi hyvin yhteen omien havaintojen kanssa. Samaan aikaan Jenkkien talous kuumenee ja korot paukkaa ylös. Ostin vähän myyntioptioita ja menin nettoshortiksi. Ei mikään iso treidi, mutta kuitenkin yli 10 tonnia plussaa tällä muutaman päivän veivillä. Otin kiinni optiot kun VIX nousi hyvin ja S&P500 laski yhtenä päivänä 2%. En oikein tiedä jatkosta. Tuntuu suunnilleen yhtä todennäköiseltä, että tämä laukkaa suoraa päätä takaisin ylös kuin että jatkaisi alas. En ole yhtäään vielä vakuuttunut, että syklin huippuja olisi nähty. On sekin toki mahdollista. Koska haluan nähdä, että tämä lähtisi alas, olen taipuvainen lukemaan markkinaa tämän biaksen kautta, joten pitää olla tarkkana ettei iske itseään jäytävään shorttipositioon. Kuitenkaan ei mun mielestä olla missään optimaalisessa shorttipaikassa vielä. Eli nyt on pieni alle 10% nettolongi positio päällä kun ostin yhden sopimuksen S&P500 futuuria kiinni.

Osakepuolella tuli yksittäisi virheitä (Martela long, Neste short liian aikaseen), mutta toisaalta muutamia ihan hyviä holdeja mm snägärit vuodenvaihteessa, Nokia ja Telia. Uskon, että osakkeissa korrelaatiot tulevat kasvamaan, joten en ole niin paljon panostanut osakkeiden valintaan kun ajasta ollut vähän tiukkaa. Olen joskus kuullut osuvan huomion, että tasaisessa nousumarkkinassa osake liikkuu 50% yhtiökohtaisista syistä, 25% toimialakohtaisesta syistä ja 25% markkinan mukaan. Epävarmuuden vallitessa yhtiökohtainen tippuu 25% ja markkina ottaa 50%. Tämä on toki hyvin karkea arvio. Mutta yritän vain kuvata, miksi en panosta ihan niin paljon osakevalintaan kun treidaukseen ja markkinan analysoimiseen juuri nyt - uskon siis, että vola on kasvamaan päin ja sen myötä korrelaatiot. Yritän parantaa ja löytää ulkomailta jatkossa kohteita, kunhan tuloskausi saadaan alta pois.

- Alkuvuoden isoimmat voitot tuli koroista(+35 teur). Mulla on noin 1,6 meur edestä shortteja pitkiin velkakirjoihin. Vaihdoin vähän Saksaa Italiaan, joten shortteja on nyt 5 sopimusta Ranskaa(1,0%) , 4 sopimusta Saksaa(0,75%), 2 sopimusta Italiaa(2,02%), Italia on hedge epäedullisen vaalituloksen varalta. Jos Italiassa perseiltäis oikein huolella, niin korko vois nousta prosentin, mikä korvaisi pitkälti 0,2-0,3% laskun Ranskassa ja Saksassa, kun sijoittajat pakenevat turvasatamiin. Lisäksi on vähän Jenkkien +20 vuotisia shorttina edelleen. Nousun ajoitus oli vähän myöhässä mun optiopositioiden kannalta, jotka erääntyy parin viikon päästä(valtaosa aika-arvosta ehti tuhoutua ennen liikettä vaikka voittoa näistä tulikin). Pitäisi vähän panostaa enemmän, että optioiden erääntyminen ja striket olis tasaisemmin valittu, eikä keskittyisi yksittäiseen hetkeen ja hintaan. OTM-optiot on vaan aika epälikvidejä pidemmillä erääntymisillä.

-Öljystä tuli isoin ärsytys alkuvuodesta kun se jatkoi nousuaan. Mulla ei ole siihen positiota, muuta kuin rahallisesti vähäpätöinen erä OTM calleja 80 strikella. Kirjoitin viime kesänä analyysiä itselleni, jossa ennakoin aika hyvin hinnankehityksen, mutta lopulta päädyin luopumaan positiosta, koska halusin pienentää riskejä ja öljy on tunnettu kovasta volasta. Valtava määrä vaivaa oikeaan analyysin, mutta tulos jäi lopulta saamatta. No semmoista sattuu. Silloin oli toisaalta tärkein saada hyvä fiilis ja öljy tuntui painolastilta. Samoin WTI-Brent haara olisi lopulta kyllä palautunut tasoille, joissa olisin päässyt pienille voitoille 20 tonnin tappion sijasta. Hindsight 20/20

MItä katselen mielenkiinnolla:

- Agriculture ETF:t, esim DBA. Maataloustuotteiden hinnat ovat pysyneet pitkään alhaalla. Alkuun tuottajat vastaavat hinnanlaskuun ottamalla kaiken irti plänteistään, jotta kassavirrat pysyvät hyvinä. Pikkuhiljaa matalat hinnat ja nousevat polttoaineiden hinnat alkavat rokottaa. Homma ei ole enää niin kannattavaa, lannoiteostoja, työvoimaa ja investointeja aletaan säännöstellä. Tuotetaan vähän siis vähemmän. Fundamentit näyttävät vielä nyt pahoilta, mutta sitten kun ne alkavat näyttää paremmilta, liike ylöspäin on jo pitkällä. Suhteellisen alhaiset hinnat ovat jatkuneet viitisen vuotta. Lajikkeet ja teknologia kyllä kehittyvät. Samaan aikaan kuitenkin ilmastonmuutos ja väestönkasvu tekevät työtä toiseen suuntaan. Jossain vaiheessa Agri tuotteita aletaan katsomaan hedgeinä inflaatiolle ja pörssin laskulle - Sijoittajat hyppäävät mukaan kun trendi saadaan ylös. Sitten voidaan mennä ylös joku irrationaalinen 100% ja syklissä mennään siihen vaiheeseen, jossa taas kaikkea tuotetaan liikaa, koska hinnat ovat sijoittajien takia liian korkeat.

-Kryptovaluutat ovat kovassa laskussa. Shorttaaminen näiltä tasoilta ei enää ole mielekästä. Haluaisin kuitenkin nähdä oikein kunnon puhdistavan loppulaskun, ennen kuin uskallan tänne edes pientä pääomaa laittaa (1-2% pääomasta).

Päivitys päivätreidikuvaajaan. Tuloskauden alkuun on taas saanut vähän paksumpia palkkeja.

Varmaan jotain oleellista unohtui, mutta palailen sitten kun muistan niitä!

EDIT: Vastaan samalla tuohon Ailan kommenttiin. Näin voi hyvin käydä. Mun pointti vain on, että siihen on vielä monta vuotta aikaa ja sekin skenaario on kaukana varmasta. Markkinat eivät yritä miellyttää keskuspankkeja ja taloutta - korot voivat mennä asentoon, joka on lopulta hyvin epäedullinen taloudelle (kuten joskus tapahtuu - usein korot ovat tärkeä tekijä laskukauden aiheuttajana). Ihan niinkuin öljy voi laskea niin alhaalle, ettei sen tuottaminen ole juuri enää kenellekään kannattavaa. Se, että reaalikorko pysyisi hyvin matalana vaatisi mielestäni lisätoimia tänä vuonna keskuspankeilta - mihin en oikein usko. Viimeisen parin viime vuoden tärkein oppitunti mulle on ollut, ettei kannata jumiutua ajatteluun, että koska jotain tapahtuu luultavasti joskus myöhemmin, markkina ottaisi sen huomioon jo lähitulevaisuudessa.

 

0
0
6.2.2018 - 03:22

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Huhheijaa, sieltähän se kunnon korjaus tuli. Futuureissa huipuista pohjille korjaus on ollut käytännössä 10%, S&P500 indeksissäkin yli 8%.

Vähän vitsikästä että olen odottanut tätä kieli pitkällä jo jonkin aikaa ja sit ostan just edellisenä päivänä optiot kiinni kun alkaa rytiseen. :D 

Markkina on taas markkina. Itse lisäsin nettolong astetta 25%:n ostamalla hedget kiinni 2600 päältä. Aika kova saisi rytinä olla, että yli 50%:n mennään. Ei mulla ole hajuakaan oliko tämä tässä vai otetaanko vielä toinen mokoma lisää. Olen aikaisemmin ollut aika hyvin hajulla missä vaiheessa dipit loppuu ja ollut ostamassa salkut täyteen. Tämä on nyt vaikeampi, koska olemme markkinasyklin loppuvaiheissa, eikä dippi enää ole välttämättä dippi vaan aikanaan karhumarkkinan alkusysäys.

En jaksa keskellä yötä alkaa 4,5%  ”romahduksen” syytä selvittää. Mutta kun tietää mikä VIX positiot futuureissa ja käänteisessä vola ETF:saä, ei ole kovin villi veikkaus arvata että sieltä se liike on lähtenyt. Mikä on naurettavaa koska noi on suuressa mittakaavassa aika mikki hiiri kokoluokkaa itsessään. Sitten kun ottaa nuo jutut edellisestä postista, niin ei voi olla täysin yllättynyt. Toivottavasti tämä herättelee ihmisiä.

Huomenna salkku ottaa hittiä kun korot tulee alas, mutta olen ihan tyytyväinen että keinotekoinen volakuolema on nyt luultavasti loppu.

0
0
6.2.2018 - 08:57

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Markkina romahtaa kertovat uutiset. Kukaan ei vaan osaa selittää sitä muulla kuin teknisillä syillä ja pieleen menneillä vola betteinä. 

Mutta kannattaa muistaa, että iso karhu markkina tarvitsee joko täysin kestämättömät arvostukset(US nyt ei kovin kaukana) talouden heikkenemisen( katsotaan ensi vuonna) tai korkojen varsin voimakkaan nousun (romahdus ei sitä edistä).

En osta tätä dippiä niinkuin edellisiä. Mutten kyllä usko että tämä on se ison liikkeen alku, joten en enää ole shorttina. Rahaa on odottamassa pääsyä osakkeisiin, korot laskivat paniikin myötä ja olemme palanneet monin paikoin vasta alkutalven lukemiin, joten psykologinen vahinko on vielä rajattua. Eli todennäköisemmin tämä on vain korjaus ja tarvitsemme jotain muuta syvempään laskuun.

Eli en yllättyisi rekyylistä ylöspäinkään. Toki Euroopassa avataan syväkyykkyyn ensin.

0
0
6.2.2018 - 20:13

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Kirjotellaan nyt kun sattuu ja tapahtuu, pahoittelut kun ei oikein ehdi kaikkea auki kirjoittaan, jää jargonia tekstiin. Eli eilen jenkkilässä lasketeltiin yli 4% ja vielä pari prosenttia siihen päälle afterissa kun vix lopullisesti lähti käsistä ja sitä ETF:n kautta shortanneilla pyyhittiin pörssisalin lattiaa. 

Mun base case oli kuitenkin, että tämä on enemmän flash crash henkinen, ja on todennäköisempää että jo tiistaina saadaan rekyyli varsinkin Euroopassa, joita ei nämä jenkkien sekoilujen pitäisi edes koskea samassa määrin. Eli pläni oli myydä alkuun vähän osakkeita ensipaniikin takia ja kääntää jo ensimmäisen vartin aikana reilusti longiksi, mikä olisikin tuottanut erittäin hyvin. Harmitti kun olin edellisenä päivänä heitellyt optiot meneen aikamoisella alennuksella tämänpäiväiseen.

Aamulla oli vähän häikkää toimeksiannoissa. Välittäjälle meni ihan kohtalaisesti myyntitoimeksiantoja, mutta koska ne menivät läpi vasta viiveellä, päädyin myymään mm. 60 tuhatta Nordeaa Tukholmassa avaushuutokauppaan eli moninkertaisesti aiottuun. Kylmä hiki alkoi valua otsalle siinä vaiheessa kun tajusin, että mulla onkin 800 tuhannen euron arvosta shortteja auki, eikä ostotoimeksiannot mene enää läpi pörssiin asti. Kaupankäyntiohjelma heittää uudestaan ja uudestaan mut pihalle, enkä saa edes välittäjälle puhelua läpi. Ruotsin kaksi suurinta nettivälittäjää oli aamunavauksen aivan junturassa, kun taas moni pienempi toimi mainiosti.

Onni onnettomuudessa, että tilanne korjaantui melko nopeasti, ostin hinnasta välittämättä kaiken kiinni ja otin 3,5 tuhatta euroa turskaa. Osakkeet nousivat aamulla melko nopeasti ja mun piti vielä tsekkailla salkut kuntoon, ettei tule enää mitään yllätyksiä, kun salkkujen päivityskään ei ollut ihan tikissä. Ei ole ollut todella moneen vuoteen kaupankäynnissä tuommosia ongelmia, niin en enää ollut varautunut. Ketutti aivan älyttömästi, koska tulonmenetys oli vähintään tuplasti tuon hävityn verran. Totesin, että on turha oikein tehdä mitään isoa tässä mielentilassa. 

Illalla paremmalla fiiliksellä pysty jo treidaan jenkkimarkkinaa. Oletukseni, että jenkit ampaisee ylös(verrattuna futuurien näyttämään -2% avaukseen) avauksesta tuotti hyvin. Edellisen päivän lasku ei ollut niinkään lähtöisin yksittäisten osakkeiden myynnistä vaan futuureiden myynnistä. Siitä tuli tunne, että laskun syyt olivat mekaaniset, eivätkä se, että ihmiset haluaisivat eroon osakkeistaan 

Shorttasin VIX futuuria ensimmäistä kertaa varmaan viiteen vuoteen. Mietin, että sen johdannaisissa(leveroidut ETF:t) oli edellisenä päivänä menettänyt monet koko pääomansa, joten hinnoittelu on varmaan aika villiä. Yleensä treidauksessa käytetään ajatusta "Tee sama kuin kaikki muutkin, mutta vähän aiemmin". Ok, mutta tässä tapauksessa oma ajatukseni oli enemmänkin "Tee sama kuin kaikki muutkin, mutta sen jälkeen kun kaikki muut ovat räjähtäneet kappaleiksi". VIX futuuri treidasikin aika arvattavasti ja sillä tuli tulosta pitkälti päälle kymppitonni - eli siihen sidotulle pääomalle tuli 40% tuotto kolmella treidillä. S&P500 futuuri treidaus meni myöskin nappiin vaikka hyvin tiukalla stopareilla sitä tein. Kaikkein vähiten halusin jäädä kiinni ylikalliiseen indeksiin, jos rysähdys jostain syystä jatkuisikin.

Vaikka optioiden ennenaikainen myynti ja aamun kaupankäyntihäiriöt veivät vähän tilejä, päätyi päivä kuitenkin ATH:n(all time high) melkein prosentin marginaalilla. Se on hyvä saavutus varsinkin kun indeksit ovat ottaneet 5-8% alaspäin viime päivinä. Koska kaikki suojat on poissa, on sijoitusaste osakkeisiin nyt 30%, mistä ei toki yhtään ole jenkkimarkkinaa. Annetaan markkinan kertoa mihin se haluaa mennä. Vuoden 2018 ennakossa kirjoittelin, että odotan keväälle korjausta ja että se vielä ostetaan umpeen. Se on varmaan edelleen perusoletus, mutten ole valmis sijoitusastetta tämän takia nostamaan. Markkinan tarkka ajoittaminen on vaikeaa, mutta imo todennäköisesti viimeistä vuotta jo viedään. Ollaan hyvin varovaisia.

 

0
0
7.2.2018 - 10:37

Joonas85

+25
Liittynyt:
11.9.2017
Viestejä:
50

Pakko myös kehua tätä blogia! Erittäin mielenkiintoista luettavaa treideistä ja analyyseistä. Sellainen kysymys tuli mieleen, että tarjoaako mielestäsi osinkodipit pelipaikkoja? Esimerkiksi viime keväänä ennakoin että Fortumin osake tulee laskemaan osingon irtoamispäivänä huomattavasti osinkoa enemmän ja myin kaikki ennen sitä. Näin myös lopulta kävi, mutta kun pikkurahoilla pelaa, niin kulujen kälkeen kyseisestä muuvist ei oikeastaan ollut hyötyä. 

0
0
7.2.2018 - 14:05

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Thanks Joonas85!

Osingoissa on pelipaikkoja. Tein kandityöni osakekurssin reaktioista osinkoihin. Itse tein aikoinani kun osinkojen verohyöty OY:ssä oli suurempi, että ostin kaikkia 2,5-4,5 % osinkotuottoa tahkoavien yhtiöiden osakkeita viikko ennne osinkoa ja myin heti osingon jälkeen. Nappasin verohyödyn ja pienen kurssihyödyn. Mutta "osinkoyhtiöissä" taas kurssiliike tuppasi olemaan osinkoa isompi, joten siinä ei ollut kovin paljon pihviä. En ole pariin vuoteen ollut kovin aktiivinen osingoissa, mutta kyllä, on niissä aiemmin ollut paikkoja!

Vinkki sijoittajille. Älä osta yhtiötä tulospäivänä hyvän osingon ja tuloksen takia, jos yhtiö guidaa paskaa seuraavaa vuotta. Siinä harvoin käy hyvin. Kyllä Orionissa ennen pitkää tulee aika, jossa isot sijotttajat alkavat osinkomielessä ostaan, mutta eiköhän tämä negari ensi vuodelle ole vielä kylmä suihku. Orion guidaa aina varovaisesti, mutta tämä laskeva liikevaihto/ laskeva tulos kombo jättää kyllä monet kylmäksi. Kun emme tiedä onko laskeva tulos 260 vai 285 meur. Ulkomaiset sijoittajat eivät tykkää epävarmuudesta, joten voisin veikata, että tänään kotimaiset tankkaa isosti ja ulkkarit myy. Itse myin Orionia aika paljon tulokseen. Eihän näistä toki ikinä varmasti tiedä, vaikka tosta vielä ylös painais. Osakkeen ei mun mielestä kuuluisi mennä kovin paljoa alas(lähellekään 10%), en vain tiedä miten Orionia tuplahinnalla momentumiin ostaneet ulkkari pääsevät tuosta ohjeistuksesta yli.

EDIT: Alzheimer lääke meni vielä pieleen, mitä en aiemmin huomannut, joten ei se yli 10% niin älytön lasku oliskaan. Toi alkuperäinen teksti oli vielä ajalta kun Orion oli -4% alas.

0
0
8.2.2018 - 09:31

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Nopea kommentti Nesteeseen. Tulos oli vähän turhan vahva makuuni. Se ei ollut superhyvä niinkuin edellinen, muttei toisaalta löytynyt myyjiäkään tuohon. Se kertoo jotain. Ostin shortteja kiinni jo ennen tulosta ja loput sen jälkeen.

Kun shorttaa jotain osaketta jolla on kova nousu takana, tietää että pettymykseen reaktio olisi kova. Jos pettymystä ei tule, voi olla järkevä siirtyä hetkeksi syrjään. Olen edelleen sitä mieltä, että Neste on yliarvostettu, mutta toisaalta tiedän earnings drift ilmiöstä, eli positiiviset tulosylittäjät tuppaavat jatkamaan nousua tilastollisesti yli viikon. Ei kiinnosta katsoa kun momentum koneet hivuttavat kurssia ylöspäin. Mieluummin menen vaikka longiksi. Hommassa ei ole kyse oikeassa olon osoittamisesta, vaan rahan tekemisestä. Eli palataan shorttien kanssa Nesteeseen vähän myöhemmin.

Lopulta voi olla, ettei Nesteen negatiiviset katalystit vain osu, ja kurssi jää ylemmäksi. Sitten vaan myönnetään, että case ei mennyt putkeen.

0
0
8.2.2018 - 09:36

Aki Pyysing

+13502
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7012
Daytrader kirjoitti:

Nopea kommentti Nesteeseen.

Valtio myy Teliat. Nesteenkään myynti ei varmasti ole tältä hallitukselta poissuljettua, kuten taannoin kehotitkin tekemään.

0
0
8.2.2018 - 10:03

gdg

Liittynyt:
13.12.2017
Viestejä:
2

Ensinnäkin kiitokset erittäin mielenkiintoisesta blogista!
Selkeästi merkittävin syy miksi tulee nykyään seurattua sivustoa aktiivisesti. 

Olisin kysynyt päätöksen teostasi ja ajoituksesta liittyen tulosjulkkareihin. 
Jos kerran algoritmit hoitaa treidaamisen heti perustuen tulosjulkistusten avainlukuihin niin missä vaiheessa itse avaat positiot/ tai suljet ne?
Eli miten varmistat että et ole jäljessä? 
Avaatko ne jo ennen julkistusta perustuen aikaisempaan trendiin eli esim jos osakkeella on ollut vahva nousu ilman todellista parannusta niin oletat
että pienikin heikkous luvuissa aiheuttaa ison dropin? 

0
0
9.2.2018 - 09:26

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Eilinen 4% lasku jenkeissä iski vähän puun takaa. Edelleenkään en näe kovin huolestuttavia merkkejä. Retail sijoittajat ovat vetäneet valtavasti rahaa markkinalta, eli samat tahot jotka ovat alkuvuoden ostaneet. Vastapainona instituutioilla on pelivaraa. High Yield korkojen spreadit ovat olleet nousussa, mutta hyvin maltillisesti. Mitään äärimmäistä pakoa turvasatamiin ei olla nähty. Kaikki tuntuu suurista laskuprosenteista huolimatta vielä olevan järjestyksessä. Pitkät korot eivät ole laskeneet, joten uskon edelleen, että tämä on arvostuskorjaus, jolle alkutahdit antoi korkojen nousu, panikointiin siirryttiin vix-vedonlyönnin mönkään mennessä, ja nyt sitä jatkaa retail rahan panikointi ja jossain määrin volatiliteettiin sidoksissa olevien rahastojen myynnit.

Markkina on kallis, ja riskejä ei täysimääräisesti vieläkään huomioida, mutten usko tämän tästä lähtevät karhumarkkinaan. Kannattaa huomioida: Vedän 30% sijoitusasteella, koska nousumarkkina on mielestäni loppuvaiheissaan(ihan niinkuin se ikinä olisi helppoa!), joissa ennustaminen on vaikeaa. Kaikki sijoitukseni on Pohjoismaissa ja kehittyvillä markkinoilla, koska ne eivät ole niin törkykalliita. 

Tänään itsekin kärsin jo vähän tästä laskusta, koska suojaus loistaa poissaolollaan. Mulla on jäänyt turhan paljon treideistä ei-niin-laatuyhtiöitä salkkuun - vähän Afarakkia, Neota, Sanomaa, Stokkaa ja YIT:tä. Ei niitä tänään kannata myydä, muttei toisaalta nuo ole mitään bear markkinan kestäviäkään ole, niin lähiaikoina pyritään niistä mahdollisesti eroon.

Eilen salkku olikin jo yli +15% ylhäällä vuoden alusta. Eli jos 8.2. on koossa vuoden minitavoite, voi siitä pari prosenttia antaa hyvällä mielin takaisin.

Olen ihmetellyt miten palstalla tehdään quotet, nyt vasta tajusin, että se on ollut tuossa nenän edessä koko ajan.

gdg kirjoitti:

Ensinnäkin kiitokset erittäin mielenkiintoisesta blogista!
Selkeästi merkittävin syy miksi tulee nykyään seurattua sivustoa aktiivisesti. 

Olisin kysynyt päätöksen teostasi ja ajoituksesta liittyen tulosjulkkareihin. 
Jos kerran algoritmit hoitaa treidaamisen heti perustuen tulosjulkistusten avainlukuihin niin missä vaiheessa itse avaat positiot/ tai suljet ne?
Eli miten varmistat että et ole jäljessä? 
Avaatko ne jo ennen julkistusta perustuen aikaisempaan trendiin eli esim jos osakkeella on ollut vahva nousu ilman todellista parannusta niin oletat
että pienikin heikkous luvuissa aiheuttaa ison dropin? 

Kiitos itsellesi!

Algoritmit hoitavat kyllä salamannopeat reagoinnit. Ne eivät ole kuitenkaan älyttömän fiksuja. Enimmäkseen taitavat keskittyä tuloskomponenttiin ja varmasti jotain muutakin siinä sivussa. Ja tottakai olen jäljessä. Katson onko hinta vielä sopiva ja teen vedon jos on. Tapauskohtaisesti näissä mennään. Esimerkiksi Amer on noussut viime vuosina lähes aina ellei pettymys ole selkeä, joten yritin sitä eilen mieluummin longata.Tarvitsee ymmärtää sekä sijoituspsykologiaa, tilinpäätösanalyysiä että tehdä kotiläksynsä hyvin siitä, miten osake käyttäytyy uutisten tullessa. Joissakin osakkeissa tarina on tärkeä, eikä pieni tulosongelma sitä pilaa. Toisessa osakkeissa saattaa olla täysin kyse siitä, mitä viimeiselle riville jää. Lisää yhtälöön nykajan heikko likviditeetti ja satunnaisesti hölmöt algoritmit, niin homma ei ole helppoa (katso vaikka Cargotecin pähkähullu 10% kurssinousu eilen ihan vain sen takia että SEB halusi ottaa nopeasti 20 tuhatta osaketta sisään). Pitää keskisttyä siihen 10%:n tuloksista, joissa selkeän edun löytää. Yleensä tykkään, jos tuloksessa on joku vaikeammin tulkittava asia, siinä sitten pääsee erottumaan. Koska treidereitä ei nykyään ole enää siinä määrin kuin ennen, pitää yrittää miettiä mitä pitempiä sijoituksia tekevät instituutiot tästä miettivät. Epälikvidimmissä lapuissa on hyvin tyypillistä, että hyvä tulos on ainoa paikka saada 1% osakkeista myytyä muutamissa päivissä, mikä torppaa nousun nopeasti.

 

0
0
12.2.2018 - 01:08

Viltsu

-3
Liittynyt:
5.3.2017
Viestejä:
55

Top 10 opukset jotka on tehnyt suurimman vaikutuksen tai mitä suosittelisit lukemisiksi muille? Yleissivistyksen vuoksi tai mitkä ovat auttaneet urassasi? Kerkesitkö jo kahlaamaan joululahjaksi listaamiasi opuksia; Mitä mieltä olet esimerkiksi " Extraordinary Popular Delusions and The Madness of Crowds":sta tai Bankers Who Broke the Worldista (tai joku mainitsi Amazonin kommenteissa että "Creature from Jekell Island" olisi hyvää esilukemista Bankersille)?

0
0
12.2.2018 - 17:10

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Ray Dalio alkaa päästä mun kannalle näissä asioissa. Koska markkina on niin herkällä, niin tämmönen pikkujuttu voi pilata tunnelmaa taas. Aivan tuore postaus Linkediniin:

https://www.linkedin.com/pulse/its-all-classic-main-questions-timing-wh…

Eli yhteenvetona: Bisnessykli voikin olla jo vähän pidemmällä kuin ollaan ajateltu + Trump&kongressi lisää parhaansa mukaan bensaa liekkeihin. Tällöin tulosten nousun lisäksi korotkin nousevat vauhdilla. Koska talous on herkkä korkojen nousuille, taantuman riski seuraavana 18-24 kuukauden aikana on kasvanut. Ja, että seuraava taantuma voi olla hankala, koska keskuspankeilla ei ole niin paljon keinoja käytössä ja varallisuuserot voivat aiheuttaa luokkien välillä epävakautta. Oma huomioni olisi vielä, että osakemarkkina taas lähtee yleensä vähän aikasemmin laskuun.

Viltsu: Koitan lähipäivinä tehdä jonkun yhteenvedon kirjoista. Mun pitäisi Sijoitustiedon kolumni vielä tänään kirjoitella, niin ei ehdi kirjahyllyä käydä läpi just nyt. Palaan asiaan. Joulun kirjoista olen vasta lukenut Dalion ja Platform revolutionin. Molemmat ihan ok, ei ihan vastanneet odotuksia, koska suurin osa jutuista oli tuttuja. Mulla on pari kirjaa mennyt ohituslistalla lukuun, mutta palataan siihen myöhemmin.

 

0
0
13.2.2018 - 09:04

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Olen joulun kirjoja selaillut läpi kyllä, mutta kunnolla pääsen vasta lukemaan lomalla 21.2-7.3. Tuo Extraordinary Popular etc kirja on vähän raskaslukuinen, olen sen aikoinaan lainannut. Lords of Financea suosittelen sulle, jos kiinnostaa lukea suuresta lamasta ja keskuspankkiireista. Ei se mitään esilukemista kyllä tarvi. Toki kansantaloustieteestä on hyvä jotain tietää pohjille.

Laitan tähän kirjoja, jotka on mielestäni hyvä lukea. Varmaan monta todella tärkeetä unohtuukin. Boldattuna ehkä nuo kaikkein tärkeimmät, mitkä on kokeneet monta lukukertaa. Haastattelukirjat korostuvat suhteessa how-to treidikirjoihin. Kyllä esim Elderin kirjat on silti ihan hyviä. Ehkä joskus myöhemmin täydennän listaa ja laitan lyhyet yhteenvedot tärkeimmistä.

Treidaus

“Reminiscences of a Stock Operator” — Edwin Lefevre, 1923

“Market Wizards” — Jack Schwager, 1989

” The New Market Wizards” – Jack Schwager

”Stock Market Wizards” — Jack Schwager

“The Alchemy of Finance” — George Soros, 1987

”The Invisible Hands” Steven Drobny

”Inside the House of Money” — Steven Drobny

”Hedge Fund Market Wizards” — Jack Schwager

”Technical Analysis of the Financial Markets” —John J Murphy

 

Riski ja psykologia

“Against the Gods: The Remarkable Story of Risk” — Peter Bernstein, 1998

“Fooled By Randomness: The Hidden Role of Chance in Life and in the Markets” — Nassim Nicholas Taleb, 2001

”Irrational Exuberance” — Rober J. Shiller

”The Misbehaviour of Markets” — Benoit Mandelbrot

”Thinking, Fast and Slow” — Daniel Kahneman

”Trading in the Zone” Mark Douglas

 

Sijoitus

“Stocks for the Long Run” — Jeremy Siegel, 1994

“The Intelligent Investor” — Benjamin Graham, 1949

“Common Stocks and Uncommon Profits” — Philip A. Fisher, 1958

”Beyond Greed and Fear” — Hersh Shefrin

”Winning on Wall Street” — Martin Zweig

“One Up On Wall Street” — Peter Lynch, 2000

“What Works on Wall Street” — James O’Shaughnessy, 1997

“The Most Important Thing” — Howard Marks, 2011

”The Little Book That Beats the Market” Joel Greenblat

”Berkshire Hathaway Letters to Shaholders 1965-2014”

”Miten Sijoitan Pörssiosakkeisiin” —Seppo Saario

 

Viihteellisempi

“Liar’s Poker” — Michael Lewis, 1989

“When Genius Failed” — Roger Lowenstein, 2000

“The Big Short” — Michael Lewis, 2010

Hedgehoggin” — Barton Biggs

”Cityboy – Beer and Loathing in the Square Mile” Geraint Anderson

0
0
13.2.2018 - 09:26

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Hyvän alkuvuoden jälkeen ehkä enite  huolettaa  seuraava kuvaaja, eli US 10y koron ja rahastojen positointi siihen

Alkuvuoden aikana shortit korkofutuureihin ovat nousseet melko korkealta tasolta kaikkien aikojen huippuunsa. Jos fundamentit tukevat liikettä, se on luultavasti ok. Mutta jonkinlainen korjausliike varmasti tulee kuitenkin matkan varrella, koska tämä porukka on sitä kaikkein nopeajalkaisinta markkinoilla. Sama tilanne positioinnissa oli kuitenkin jo syksyllä myös öljyssä, mutta se painoi ylös ilman isompia takapakkeja aina helmikuuhun asti. Siellä ne fundat tukivat viikko toisensa jälkeen markkinaa.

Omissa kirjoissa varsinainen inlfaatioshokki USA:ssa tulee vasta maalis-huhtikuun luvuista, joten jos tammi-helmikuun talous- ja etenkin inflaatiodata ei ylitä odotuksia, korot luultavasti korjaavat alaspäin. Esim keskiviikon USA CPI luvuista tarvittaisiin Y/Y Headline vähintään 1,9% ja core 1,7% - markkinakorkojen nousu vaatisi sitten 2,0% ja 1,8%. Eli koska positiointi on shortimpi, odotusten täytyy olla korkeammalla.

Vaikka itselläni treidit on pääasiassa Euroopan koroissa, uskoisin Yhdysvaltojen tällä hetkellä olevan se talous, jonka korkoja muut seurailevat. Fundamielessä en ole huolestunut, korkojen pitäisi kyllä nousta tänä vuonna kaiken järjen mukaan. Pitää vaan sitten sinnitellä, jos välissä tulee 0,2-0,3% korjaus. Vaikka seuraavan kuukauden korkokehitysnäkemykseni on siis vähän pessimistinen, en haluaisi tästä trendistä hypätä pois.

0
0
13.2.2018 - 10:46

Aki Pyysing

+13502
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7012
Daytrader kirjoitti:

Vaikka itselläni treidit on pääasiassa Euroopan koroissa, uskoisin Yhdysvaltojen tällä hetkellä olevan se talous, jonka korkoja muut seurailevat. Fundamielessä en ole huolestunut, korkojen pitäisi kyllä nousta tänä vuonna kaiken järjen mukaan.

Mie ihmettelen joitenkin tuttujeni logiikkaa, joilla on tulot euroissa, rahat lähinnä eurokiinteistöissä ja osakkeet lihoina, koska jenkkikorko nousee kohta. Mutta oikeassa siis olet, eli USA:n korkoja seurailevat ja miekin odotan niiden toki nousevan.

Ajelen itse matalalla korkeintaan 100% osakesijoitusasteella, koska ei lyhyet eurokorot pysty lähivuosina käytännössä nousemaan. Joten P/E 10 on ihan hyvä demokratian itsepuolustus.

0
0
13.2.2018 - 18:08

toisaalta

+10
Liittynyt:
17.1.2016
Viestejä:
8

Nuo viihteellisen osaston kirjat olen minäkin lukenut ja tykännyt paitsi en tuota Hedgehogginia, laitanpa lukulistalle. Itse suosittelisin samaan osastoon seuraavia, joista osa aika vähän tunnettuja:

"Money Mavericks" - Lars Kroijer, 2010

Käytännönläheinen kuvaus ja muistelma Lontoon hedgefund-maailmasta entisen managerin kirjoittamana. Ei ehkä niin viihteellinen mutta todenmukainen.

"Frozen Assets" - Armann Thorvaldsson, 2009

Kaupthingin nousun ja tuhon kuvaus. Kirjoittajana Kaupthingin brittitytäryhtiön johtoon nuorena noussut islantilainen.

"Ugly Americans" - Ben Mezrich, 2004

Ylläolevia viihteellisempi ammattikirjoittajan kirja hedgefund-maailman tulosta Aasiaan.

"Dark Pools" - Scott Patterson, 2012

WSJ:n toimittajan kertomus siitä miten jenkkien kaupankäynti- ja markkinarakenne muovautui. Hiukan sekava ja ylipitkä kirja ja turhan liioittelevakin paikoiten, mutta treidaajalle silti mielenkiintoinen.

0
0
14.2.2018 - 09:23

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441
Aki Pyysing kirjoitti:

Mie ihmettelen joitenkin tuttujeni logiikkaa, joilla on tulot euroissa, rahat lähinnä eurokiinteistöissä ja osakkeet lihoina, koska jenkkikorko nousee kohta. Mutta oikeassa siis olet, eli USA:n korkoja seurailevat ja miekin odotan niiden toki nousevan.

Ajelen itse matalalla korkeintaan 100% osakesijoitusasteella, koska ei lyhyet eurokorot pysty lähivuosina käytännössä nousemaan. Joten P/E 10 on ihan hyvä demokratian itsepuolustus.

Olet luultavasti oikeassa lyhyiden korkojen jumiutumisesta nollaan. Mutta tuo on kaikkien oletus tällä hetkellä. Mitäs jos kahina Iranissa saa öljyn hinnan tuplaamaan. Päälle vähän sääntelyä ja kauppasotia ympäri maailman, ja meillä on yhtäkkiä viiden prosentin inflaatio parin vuoden päästä. Paljon Euribor olisi silloin? Vähintään kolme. Ei se korkeampi korko Etelä-Eurooppaa tappaisi, vaan korkeampi reaalikorko. Hyvin epätodennäköistä toki. Itse koitan löytää epätodennäköisiä skenaarioita, joita ei yhtään hinnoitella markkinalla, Soroksen opein: "Markets are constantly in a state of uncertainty and flux, and money is made by discounting the obvious and betting on the unexpected. " Mutta jos reaalikorko on riittävän negatiivinen, niin ei se kiinteistöjen hintoja rokottaisi.

Toisaalta: Hyviä vinkkejä, yhtään en ole lukenut, mutta parista olen kuullut ennenkin, että olisivat lukemisen arvoisia. Aika monta kirjaa jonossa, mutta eiköhän noista pari mene tilaukseen kevään aikana.

BTW. vähensin korkobettejä aamusta. Eiköhän tänään nähdä jonkinlainen pettymys.

0
0
14.2.2018 - 15:52

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Boom! Yhdysvaltojen CPI 2,1% vrs 1,9 odotettu, Core 1,8% vrs 1,7%.

Jenkkipörssien futuurit viivana melkein pari prosenttia alas. Melkoinen reaktio varsinkin kun korot eivät nousseet niin kovin paljoa. Lisäsin positiot 15:30:10 aikaisempaan ja vielä vähän päälle. Euroopan korot lähtivät vähän hitaasti ylös. No onko 10 sekuntia hitaasti, emmä tiedä.

Lisätään yhtälöön vielä alkukeväästä tasoittuvat puhelinliittymät ja käytettyjen autojen efekti, niin core CPI on 2,2-2,3% huhtikuussa ilman mitään ihmeempiäkin. FED:n suosima PCE core sekin yli 2%.

No pitää muistaa, ettei yksittäisellä datapisteellä oikeasti ole niin paljon vaikutusta muuhun kuin sentimenttiin. Nämä viimeaikaiset datapisteet mielestäni kyllä sopivat siihen mitä pitäisi tapahtua kaiken muun huomioonottaen. Koska tämä on vain yksi datapiste, tuo 1,8% lasku S&P500 futuureissa oli ylireagointi. Ostin yhden sopimuksen vaan, kun markkina on niin hermostunut. Kuukausi sitten tämmönen printti olisi aiheuttanut 0,2-0,3% laskun ei -1,8%.

0
0
19.2.2018 - 12:47

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Lomakausi alkaa. Lähden lämpimään nauttimaan hyvin ansaittua lomaa. Palataan markkinoille kunnolla taas parin viikon päästä. Vuoden tuotot ovat yli +15 % tasolla. En aio nostaa vuositavoitteita hyvän alkuvuoden takia. Tavoitteiden nostaminen jatkuvasti on hyvä tapa pitää itsensä onnettomana.  

Tuloskausi sujui hyvin. Pääosin treidaus oli erittäin osuvaa, mutta aika varovaista. Voitot liian nopea kotiuttaminen oli kuitenkin ehkä isompi ongelma kuin liian pienet positiot. Orionista voittoa tuli päälle 25 tuhatta euroa parissa tunnissa, mutta siinäkin olisi vaan pitänyt olla varmuutta mennä pitempään isolla shortilla. Jossain määrin pitää kuitenkin tehdä kompromisseja oman mukavuudenhalun ja tuloksenteon välillä.

Osittain mua pelottaa pitää isoja positioita tulospäivinä, koska likviditeetti on surkeata ja sen määrittäminen tarjouskirjaa katsomalla mahdotonta. Joten ihan suurimpien lappujen ulkopuolella jo muutaman sadan tuhannen euron possasta eroon pääsy voi aiheuttaa monen prosentin liikkeen miljardifirmassa. Ei varmasti kuulosta uskottavalta? No ei toki, mutta kyllä nuo tarjouskirjan hilavitkuttimet ovat aika vilkkaita ja momentum algot hyppäävät ilolla vähän pienempienkin toimeksiantojen edelle. Toki vastapuoli yleensä löytyy kun hinta on riittävästi vinksallaan, mutta se yleensä vaatii joko todella ison liikkeen tai ainakin jonkin verran aikaa. Ja lopultahan esim. Cargotecin 10% nousu avauksesta huonoon tulokseen teki ihan hyvän tilin mulle sinä päivänä kun siihen myi, vaikka alkuun näyttikin aika synkältä.

Olen käynyt kauppaa alkuvuodesta 35 päivää. Niistä yksi on ollut negatiivinen, loput positiivisia. Koska markkinat ovat tehokkaat, on mulla täytynyt käydä mieletön munkki. Toivottavasti tuuri jatkuu!

Tuuria on tosin käynyt vähän pitempään. Mulla on aika monta sijoitus- ja treiditiliä, mutta tämä Nordnetin tili on päässyt irtaantumaan aika hyvin OMXH25 indeksin jäädessä polkemaan paikalleen viimeisen kuuden vuoden aikana. Vähän jopa pelottaa, että kyse on kuplasta, kun kuvaaja alkaa näyttää Bitcoinin vastaavalta?

Kieltämättä tämä on aika Inderesmäinen oman hännän nostatus. Mutta kun vähän väliä törmää näihin ”olet idiootti kun luulet, etteivät markkinat ole 100 % tehokkaat” porukoihin. En jaksa alkaa vääntämään. Ja eihän prosentuaalinen tuotto olisi läheskään noin hyvä, ellei tuolta nostaisi vähän väliä rahaa rauhallisemmille tileille, elämiseen ja verokarhulle.Treidauksessa pääomaa tarvitsee eniten mielenrauhan tuojaksi.

Muutamia random asioita mitä olen tänä aamuna miettinyt:

1. HIGH YIELD ETF shorttaus. Olen pitempään miettinyt, että seuraavan kerran taantuma-pelkojen iskiessä, high yield joukkovelkakirjojen ETF:ssä voitaisiin nähdä paniikki. Kun junk bondien markkina menee vaikeammaksi, jo muutenkin jähmeä kaupankäynti hidastuu. Samaan aikaan ETF kaupankäynti vilkastuu, kun sijoittajat pyrkivät myymään ennen muita. On hieman arveluttavaa, että epälikvideihin tuotteisiin sijoittavia indeksirahastoja pidetään täysin likvideinä.

Olen ajatellut, että tämä on edessä vasta aikaisintaan 2018 syksyllä, todennäköisesti paljon myöhemmin. Kuitenkin viimeaikainen VIX-vedonlyönti kalabaliikki on saanut sijoittajat huomioimaan High Yield ongelman ihan eri lailla kuin aikaisemmin. Nyt kun näihin ETF:n on jo lisätty hyvin paljon shortteja ja myyntioptioiden preemiot ovat olleet kasvussa, ei ole enää niin selvää, että tästä tulee niin hyvää treidiä kuin aiemmin ajattelin. Eli shortit ETF:ssä kuten JNK ja HYG tuovat vähän turvatyynyä paniikkiin ja toisaalta optiot ovat kalliimpia kuin olisin toivonut. Oikealla ajoituksella on silti varmasti hyvät rahat tehtävissä, mutta ajoitus on aina näissä kaikkein vaikein asia. Etenkin kun aika-arvon hinta on kasvanut. Jos pelipaikka tulee, se on molempiin suuntiin. Eli ennakoidaan paniikkia, mutta paniikissa ollaan ostopilkkien kanssa kerätään liian halpoja junk bondeja tarvittaessa vaikka pitkän ajan salkkuihin.

2. Orion A ja B sarjojen hinnan ero. Onko kellään aavistusta missä Orionin osakesarjojen hinnaneron paisumisessa on kyse? Tuntuu, että OP, Nordea ja Nordnet välittäjiltä tulee jatkuvasti pieniä ostoja A-sarjaan, joten voisiko kyse olla vaan, että sijoittajat haluavat ostaa perinteistä osinkolehmää, eivätkä niin välitä hinnan erosta. Nykyisellä omistajarakenteella on vaikea nähdä, että fuusio tilanteessa äänisarjallinen osake vedettäisiin ylös samalla tavalla kuin joskus 80-luvun lopun riehoissa. Toisaalta osakkeiden yhdistäminenkin on aika kaukainen skenaario, eikä siinäkään yleensä nähdä yli 10 % preemioita. Erikoista vain, että suhde on pysynyt 2008 kriisiä lukuun ottamatta aika hyvin tuon 1-1 suhteen ja nyt on oltu 10% alennuksella. Luulisi, että jossain vaiheessa joku päättää, että arvostaa likviditeettiä enemmän kuin äänivaltaa, ja ero tasoittuu. Sen takia aika paljon A:ta shorttina, B:tä salkussa. Alla kuvaaja Orion B ja sen alapuolella B/A suhdeluku, joka kertoo siis B:n alennuksen suhteessa Aahan.

3. Jenkkimarkkina vetää muuta maailmaa. Varmasti piinallisin tilanne monelle S&P500 ja muita jenkki-indeksejä shortanneille olisi, jos pamautettaisiin tästä nopeasti vielä all-time-hight. Ja kun tietää, että markkinalla on joskus tapana ajelehtia sinne, mikä aiheuttaa pelureille suurimman tuskan, niin en pitäisi tätä kovin epätodennäköisenä skenaariona. Soroksen teoria bull-markkinoista ja kuplista sisältää olettaman, että jokainen ostettu dippi voimistaa osallistujien euforiaa markkinoiden näkymiin. Dipit toimivat siis jonkinlaisena polttoaineena nousulle. Joten siinä mielessä helmikuun korjausliike ei vähennä kunnon loppukiiman todennäköisyyttä. Itse aion kyllä suojata taas salkkuni, jos tästä noustaan. Ja jos kunnolla noustaan, niin menen nettoshortiksi.

4. Vestas ostoharkintaan jos osake laskee. Ostin Vestasia hyvin halvalla 2012, mutta luovuin siitä aivan turhan aikaisin. Osakkeella tulee olemaan haasteita seuraavat pari vuotta. Yhdysvalloissa tuet ovat vähemmän anteliaita, ja se tulee näkymään Vestasin tuloksessa. Pitkällä tähtäimellä kannattaa kuitenkin katsoa Vestasin arvostustasoa ja miettiä&seurata huoltoliiketoimintaa hyvin tarkasti. Jos yhtiö onnistuu tekemään Koneet huollon suhteen, osakkeen hinta on ennen pitkää yli tuhat kruunua. Laitetoimituksissa tukiasiat sotkee ja varmasti kilpailu jatkuu hyvin tiukkana. Vestasilla on iso nettokassa, jonka huomioiden hinnoittelu on halpa. EV/EBITDA 6 kertoo hyvin synkistä näkymistä markkinajohtajalle. Näkisin, että sijoittajat ovat tässä liian lyhytnäköisiä. Liiketoiminta luultavasti pärjää heikommin pari vuotta kuin mitä analyytikot ennustavat nyt, mutta itse olisin siinä vaiheessa ostaja.

5. Tein sovinnon Mr. Trumpin kanssa ja vierailen herran lukaalissa. 2016 lopussa menin osakemarkkinan suhteen hyvin varovaiseksi arvostusten ja Donald Trumpin takia. Pidän miestä edelleen täytenä idioottina, mutta alunperin arvioin hänet huomattavasti vaarallisemmaksi henkilöksi markkinan suhteen. Tämä oli mainio opetus, ettei kannata sotkea omia poliittisia näkemyksiä sijoitusten kanssa. Jotenkin tämä väärä näkemys taisi laukaista yli puolen vuoden alisuoriutumisen ja turhaumien ketjun. Päätin nyt tehdä asialle lopullisen sovituksen, ja varasin herra Trumpin hotellista viikon loman toukokuussa. Luultavasti kurpitsaukko ei itse paikalla ole, mutta itseäni jo pelkkä varaus nauratti. Miehen tukeminen toki sapettaa, mutta jossain määrin ympyrä sulkeutuu.

6. Salkun kevätsiivous. Keventelin tänään epälikvidejä osakkeita salkuista ja vähän muutenkin mitä oli tarttunut haaviin. Lehto treidi oli lopulta hyvä, mutta olen tyytyväinen alle 10% tuottoihinkin siitä. H&M saa myös lähteä pikkutappioilla, mutta siihen varmaan palaan myöhemmin. Pienet positiot Neot ja Goforet lähtivät myös. Salkkujen kevätsiivousta siis. Joukkovelkakirja shorttien jättö vähän epäilyttää kun olen vähän epävarma kuukauden näkymistä niille. Toisaalta muistuu mieleen ne lukemattomat kerrat kun olen kotiuttanut voitot hyvässä nousutrendissä ja sitten myöhemmin on ollut vaikeuksia enää hypätä kyytiin korkeammalla hinnalla. Ehkä tällä kertaa vain istutaan.

Katsotaan ehdinkö vielä jonkun kolumnin ennen lomaa repäistä, ei kyllä pysty lupaamaan, kun hoidettavia asioita riittää.

0
0
19.2.2018 - 16:23

Tomi Haataja

+483
Liittynyt:
10.12.2016
Viestejä:
216
Daytrader kirjoitti:

Kuitenkin viimeaikainen VIX-vedonlyönti kalabaliikki on saanut sijoittajat huomioimaan High Yield ongelman ihan eri lailla kuin aikaisemmin. Nyt kun näihin ETF:n on jo lisätty hyvin paljon shortteja ja myyntioptioiden preemiot ovat olleet kasvussa, ei ole enää niin selvää, että tästä tulee niin hyvää treidiä kuin aiemmin ajattelin. Eli shortit ETF:ssä kuten JNK ja HYG tuovat vähän turvatyynyä paniikkiin ja toisaalta optiot ovat kalliimpia kuin olisin toivonut. Oikealla ajoituksella on silti varmasti hyvät rahat tehtävissä, mutta ajoitus on aina näissä kaikkein vaikein asia. Etenkin kun aika-arvon hinta on kasvanut.

Näen itsekin tän vähän samalla tavalla, ainakin toi voisi selittää sitä, miksi noiden indeksioptioiden implisiittiset volatiliteetit nousi niin paljon, vaikka itse indeksin putoaminen jäi melko vaisuksi suhteessa siihen, mitä historiallisen betan perusteella olisi voinut olettaa.

High yield markkina näytti koko viime syksyn missaavaan osakemarkkinoiden euforian eli tuota shorttaamalla joutui maksamaan käytännössä vain carryn. Jos tästä nyt euforia lähtee taas uudestaan voimistumaan, niin mitä mieltä olet: Voisiko sama trendi edelleen jatkua eli high yield ei lähde osakkeiden nousuun mukaan? Varsinkin nyt, kun uutiset on täyttyneet noista ETF:iin liittyvistä jutuista ja high yield -ETF:ien mahdolliset ongelmatkin on kans olleet pinnalla paljon. Implisiittinen volatitileetti kyllä on korkea, joten puttien kanssa ajoittaminen pitää onnistua, mutta miten esim. bear call spreadi? Saa aika-arvon puolelleen eikä tarvitse välittää volatiliteetista. Mun mielestä tuntuu epätodennäköiseltä, että nousevien korkojen ympäristössä riskispreadit tekisi uudet pohjat, kun ollaan jo muutenkin syklin loppupuolella...

0
0
26.2.2018 - 19:40

EkeKeke

+75
Liittynyt:
23.2.2015
Viestejä:
120

Hyvät kirjoitukset ja mielenkiintoiset aiheet. Oikein suuri kiitos kun jaksat tänne kirjoitella. Etenkin päiväkauppa on aina mielenkiintoista, kun sitä ei taida kovin moni Suomessa harrastaa.

Käytätkö mitään stock screenereitä, kun valikoit päivän kauppoja vai käytkö vaan uutisia läpi  ?

Vai selaatko suoraan kaikki ison volyymin OMX Helsinki osakkeet läpi ?

0
0
3.3.2018 - 17:27

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Täysloma vietetty, mutta ensi viikko menee kyllä vielä hyvin pehmeään laskuun. Kävihän siinä niin, että korkojen nousun puolesta sentimentti taisi mennä turhankin riehakkaaksi ja korot ja sitä myöten salkun tuotto ottivat vähän takapakkia. Nestekin keuli nätisti, mutta näyttäisi palautuneen lähtökuoppiin muun markkinan mukana. Ja näköjään Orion A treidasi jo 16% preemiolla B:n - go figure. Onneksi sentään kävi pieni tuuri, että sain 8 tonnia voittoa, kun satuin lomilta myymään pari S&P500 sopimusta 2770 ja kiinni parin päivän päästä pitkälti alta 2700.

Tomi Haataja kirjoitti:

High yield markkina näytti koko viime syksyn missaavaan osakemarkkinoiden euforian eli tuota shorttaamalla joutui maksamaan käytännössä vain carryn. Jos tästä nyt euforia lähtee taas uudestaan voimistumaan, niin mitä mieltä olet: Voisiko sama trendi edelleen jatkua eli high yield ei lähde osakkeiden nousuun mukaan? Varsinkin nyt, kun uutiset on täyttyneet noista ETF:iin liittyvistä jutuista ja high yield -ETF:ien mahdolliset ongelmatkin on kans olleet pinnalla paljon. Implisiittinen volatitileetti kyllä on korkea, joten puttien kanssa ajoittaminen pitää onnistua, mutta miten esim. bear call spreadi? Saa aika-arvon puolelleen eikä tarvitse välittää volatiliteetista. Mun mielestä tuntuu epätodennäköiseltä, että nousevien korkojen ympäristössä riskispreadit tekisi uudet pohjat, kun ollaan jo muutenkin syklin loppupuolella...

High Yield spreadit olivat jo valmiiksi hyvin tiukat, ja HY korot absoluuttisesti about kaikkien aikojen matalimmalla tasolla. Upside HY:ssä on siis hyvin rajattu, mutta positiivinen carry(hieno termi holdauksen tuotolle) muuhun ympäristöön nähden vielä kohtalainen. Joten en usko, että ETF:ssä on merkittävää nousuvaraa, vaikka osakkeet nousisivat. Jos miettii vaikka, että olemalla vuoden aikasessa olet jo 6% häviöllä kun liike alkaa(HY korko+shorttikorko). Sitten seuraavana vuotena HY lainojen arvon pitää laskea 12%, jotta pääset edes omillesi. 12% lasku koroissa on jo iso liike. Sen takia en ole kovin innossani shorttaamaan roskalainoja ennen kuin on näkemys, koska taantuma voisi alkaa. Tämä siis versus short Eurooppalaisissa bondeissa, missä carry on vain 1%, jolloin ajoitusvirheen kustannus on melko pieni.

EkeKeke kirjoitti:

Hyvät kirjoitukset ja mielenkiintoiset aiheet. Oikein suuri kiitos kun jaksat tänne kirjoitella. Etenkin päiväkauppa on aina mielenkiintoista, kun sitä ei taida kovin moni Suomessa harrastaa.

Käytätkö mitään stock screenereitä, kun valikoit päivän kauppoja vai käytkö vaan uutisia läpi  ?

Vai selaatko suoraan kaikki ison volyymin OMX Helsinki osakkeet läpi ?

Kiitos kommenteista! Joo ennemminkin tarkoitus olisi kirjoittaa paljon enemmän. Olen lukenut, kuunnellut ja pohtinut asioita viimeisen 5 kuukauden aikana enemmän kuin ennen, muttei se ole vielä aikarajoitteiden takia näkynyt runsaana kirjoittamisena. Jatkossa pitäisi olla vähän enemmän aikaa.

No treidauksessa aika oleellista on, että kohde liikkuu. Joten tarkkailen eniten nousseita ja eniten laskeneita osakkeita eri pörsseissä. Toki aina paras, jos pystyy ennakoimaan uutisvirrasta tekijät etukäteen, mitkä nostavat jonkun osakkeen noiden listojen kärkeen. Ei mulla ole mitään erityistä skreenaus-työkaluja sinänsä ole. Mulla on työpöydällä about 15 graafia eri osakkeista, joita jonkin verran sitten vaihtelen.

BTW. Olen saanut tähän keskusteluun about 20 myönteistä palautetta tähän mennessä. Se on tietysti hienoa. Mutta, mielelläni otan kyllä parannuskohteitakin huomioon. Vastakkaiset näkemykset ovat aina hyödyllisiä. Virheitä sattuu väkisinkin - aina parempi mitä nopeammin joku kylvää epäilyksen siemenen mieleen.

Mietin tänään kolumnin aiheita, tässä joitakin, mistä luulen että on yli 50% todennäköisyys, että saan asiasta kirjoituksen aikaan. Ei missään paremmuusjärjestyksessä:

1. Ostoslistan teko ja toteutussuunnitelma laskumarkkinaa varten. Eli mitkä osakkeet tällä hetkellä ovat listalla ja ja miten välttää sudenkuopat tässä toiminnassa. Esim. mielelläni omistaisin Googlea, mutta mieluummin vähän edullisemmin. 

2. Osakkeiden shorttaamisella rahan tekeminen. Eri shorttaustyylit - Esim hype, fad, fraud, sykleihin perustuvat shorttaukset. Mulla on jonkin verran ollut näissä menestystä. Miten shorttaamalla voi parantaa tuotto/riski suhdetta verrattuna long only sijoittamiseen.

3. Treidaa kuin guru. Eli otan 6-10 eniten muhun vaikutuksen tehneitä spekulantteja vähän Hämäläinen/Oksaharju kirjan tyyliin. Kaikkein ilmiselvimpien ajatusten sijaan (cut losses etc) voisi yrittää filtteröidä niitä mistä ei niin paljon puhuta, mutta olen todennut hyödylliseksi.

4. Mitkä ovat top X suurimmat myytit ja väärinymmärrykset markkinasta.

5. Suhtautuminen rahaan sijoittamisessa/treidauksessa/elämässä. Mediassa on aika paljon juttuja rikastumisesta, downsiftaamisesta ja sijoittamisella eläköitymisestä. Itse olen aika paljon asiaa miettinyt moneltakin kantilta-

6. Mua kiinnostaisi tehdä joka viikko joku "katsaus viikkoon" henkinen kirjoitus, jossa kävisi lyhyesti läpi tärkeimmät jutut markkinalla, mitä opin tällä viikolla, mitä luin tai kuuntelin, ja mitkä osakkeet kiinnostivat. Koitan varmaan tehdä betaversion tänne blogipuolelle ja katsoa minkälaatuista juttua saa aikaan ja tuntuuko se rasitteelta vai ilolta.

7. Ostomielessä analyysejä olisi kiva tehdä muutamasta suomalaisesta ja ulkomaisesta yhtiöstä.

8. Vähän laajemmin käsitellä miten ihmisten kannattaisi sijoittaa vrs mitä ihmiset tekevät. Näistä kirjoitellaan aika monotoonisesti Suomessa - joka vuosi samat "sijoita osinkoyhtiöihin, hajauta moneen yhtiöön" etc.. Käyn aika paljon läpi muiden, lähinnä kaupallisten tekijöiden, dataa läpi. Eli voisi tuoda vähän lisäarvoa vähän perehtyneemmälle sijoittajalle. Miten hyödyntää hajauttamista, mitkä trade-offit muiden kuin osakkeiden lisäämisessä salkkuun on. Mikä on momentumia, arvoajattelun ja muiden faktorien merkitys tuotto/riskin maksimoimiseen. Miksi systemaattinen sijoitusmalli voittaa 95%:lla ihmisistä intuitioon tai edes vakaaseen harkintaan perustuvat mallit. Tai miten huomata omat sokeat pisteet sijoittamisessa. Joku voisi ajatella, että suutari pysyköön lestissään - kirjoita treidaamisesta. Toisaalta uskon, että näistä sijoittamisen jutuista voisi olla todellista hyötyä laajemmalle massalle.

Tämmösiä muistiinpanoja tulevaisuutta varten.

 

0
0
3.3.2018 - 18:08

Krenjuussa

+124
Liittynyt:
27.10.2016
Viestejä:
188

Kohta 6 ois todella arvokasta jos edes pari kertaa kuukadessa jaksaisit pienen selittämisen kirjoittaa. Uskon myös että ei tarvitse kovin kaukaa lähteä hakemaan kolumniaiheita, edellinen "normipäivä treidauksessa" kolumni oli todella mielenkiintoinen ja itse ainakin lukisin vastaavia todella usein. Toki eihän kukaan halua omia päiväkirjojaan jatkuvasti pitää mutta jos joskus tulee joku päivä jolloin on mielenkiintoisempia kauppoja niin varmasti on lukijoita niistä kertovalle lyhyemmällekkin raportille. Itse asiassa koko ajatusprosessin avaaminen on ainakin minun mielestäni todella mielenkiintoista, ihan lähtien siitä mistä saat kipinän tarkastella jotain osaketta ja mitä oletuksia teet sille tapahtuvan...

Mielenkiintoista lukea kirjoituksia joissa on otettu visiota ja hyvin perusteltu miksi visio vaikutti hyvältä/huonolta, kävi itse treidissä miten hyvänsä.

Blogi ja kirjoituksesi muutenkin parasta materiaalia Akin kirjoituksien lisäksi tällä sivustolla.

Kaikki muutkin kirjoitusaiheet kyllä kuulostivat hyviltä ja uskon yleisön niistä kiinnostuvan päätät sitten mistä hyvänsä kirjoittaa.

 

 

0
0