17.12.2017 - 15:16

Drontti

+10
Liittynyt:
7.11.2016
Viestejä:
26

Koitanpa tuossa illemmalla pistää viestiä, pahoittelen että en ole laittanut vielä mitään vähän kiireitä ollut tässä viime päivinä. 

19.12.2017 - 11:13

Sijoitustieto

+2015
Liittynyt:
9.6.2014
Viestejä:
1269

Daytrader 19.12.2017: Näkymät vuodelle 2018 ja eteenpäin - Tyyntä ennen myrskyä

"Lueskelin talouslehtien ennakoita osakemarkkinasta vuodelle 2018. Lähes jokainen artikkeli toistaa saman mantran: ”Osakkeet ovat kalliita, muttei ole vaihtoehtoja, joten ne jatkavat nousuaan – mutta riskit kasvavat”. Siinä on siis ensi vuosi näppärästi paketoituna, ole hyvä. Lopun riskikommentti antaa näppärän takaportin siinä tapauksessa, että markkina romahtaakin."

19.12.2017 - 11:25

Jmakela

+115
Liittynyt:
9.11.2017
Viestejä:
237

Hyvä oli kirjoitus. Olisi mukava kuulla oma mielipiteesi PYN elite rahastosta. Mielestäni se on yksi parhaista rahastoista mikä on suomalainen vaikka sijoitukset ovatkin Aasiassa. Kun vähän tutkii ja perehtyy rahastoon ja sen hoitajaan (Petri Deryng) niin tulevaisuus näyttää erittäinen positiiviselta. Ajoitus Vietnamin markkinoille siirtymiseen hyvä ja sijoitukset siellä ovat hyviä ja keskittyvät markkinoille joille on tulevaisuudessa kysyntää sekä lisäksi Petrin hyvät välit isoimpien omistuksien pomojen kanssa lupaavat mielestäni kovia tuottolukuja lähitulevaisuudessa. Toki kulut ovat suhteellisen suuret mutta pidemmällä aikavälillä tuotto on hyvää. Ehkä yksi "aliarvostetuimmista" rahastoista Suomessa.

19.12.2017 - 12:24

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Thanks. Mietin lopulta, ettei kirjoitukseni kovin omaperäinen ollut. Meinasin jo heittää koko kolumnin roskiin ja aloitin uuden täysin eri aiheesta. Mutta vaikken ollut siihen tyytyväinen, se edusti tietyn hetken ajattelua, ja mielestäni hyvä mittatikku, kun myöhemmin katsoo mitä oikeasti tapahtui. No editoimalla siitä sai ilmeisesti ihan luettavan. Poistin esim täysin perustelut, miksi talouden pitkä velkasyklin loppumetreillä, ja miten odotetut tuotot olen arvioinut, koska niiitä ei suuri osa jaksa lukea. Niihin voi palata vaikka täällä.

Olen ollut pitkään Eliten pienomistaja. Mietin enemmän lisäostoja kuin myyntejä. Spekulaatio Vietnamin ottamisesta MSCI kehittyvien markkinoiden indeksiin kiihtyy lähivuosina, joka voisi olla syy siihen että aliarvostus purkautuu. Ja kääntyy jopa yliarvostuksen puolelle, jolloin tuplauskin voisi olla edessä lähivuosina.

Tykkään Petri Deryngin hyvän maalaisjärkisestä ajattelusta. Ei tehdä asioista turhan monimutkaisia. Ostetaan halvalla, myydään kalliilla. Koska Suomessa ei ole kovin montaa sekä erottuvaa että taitavaa salkunhoitajaa, sanoisin että Elite on Suomen paras rahasto.

Aikaisemmin tuntui, että heillä oli vähän sokea piste Kiinan markkinan fraudien suhteen. Itseasiassa lähettelin jopa meiliä muutaman firman red flageistä Petrille, ja hän vaan vakuutteli, että kaikki näyttäisi olevan ok, vaikka ne lopulta listattiin pois pörssistä. Sen takia mietin, ettei riskienhallinta ole ihan parasta mahdollista. Mutta Vietnamin markkinalla nämä eivät ole kovin iso ongelma. Ja yhtään täydellistä sijoittajaa ei löydy.

19.12.2017 - 15:06

Ollim

+1
Liittynyt:
26.7.2017
Viestejä:
2

Hyvä että et heittänyt kolumnia roskiin, sillä oli ilo lukea! Kaikenlaisia ennustuksia saa lukea nyt loppuvuodesta, tämä menee suoraan TOP 3.

21.12.2017 - 22:41

kuuleppa

+11
Liittynyt:
21.12.2017
Viestejä:
22

Oli pakko rekisteröityä. Kiitos jälleen hyvästä blogista ja mahtavasta sisällöntuotosta.

Viimeinen kirjoituksesi herätti mielenkiinnon mielipiteestäsi lapsille kk säästämisen kohteesta? Jos sijoitusaika on 13v+ ja puhutaan kympeistä (20-100€/kk) kuukausittaisena sijoituksena? 

Löytyykö nordnetin kuukausisäästettävistä ETF.stä (esim kehittyvät markkinat) jotain joka olisi lähellä näkemystäsi? Seligsson indeksit esim. kehittyviin? Superrahastot? 

Suosisitko isomman potin keräämistä ja näiden sijoittamista osakkeisiin vai edellämainittua tasaista tiputtelua?

 

22.12.2017 - 10:27

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Kiitos!

Suurin osa ihmisistä on suuremmista summista puhuttaessa riskiä karttavia, ja pienissä summissa riskiä etsiviä. Tästä syystä ihmiset sijoittavat liian varovaisesti ja lottoavat 100% liikaa. Ongelma tulee, jos sijoittaa agressiivisesti, muttei pysty pitämään lopulta hermojaan, ja tekee sen takia myyntejä juuri väärään aikaan kun pitäisi ostaa. Tästä syystä suosittelen tutuilla 100% osakepainoa vain kun ikää on alle 50 ja osakkeet ovat mielestäni alle fair valuen. Sen sijaan, jos puhutaan lapsille sijoittamisesta, niin horisontti on niin pitkä ja pääoma yleensä lisätään, niin riskiä voi ottaa. Niin kauan kuin sijoitusaikaa on yli 10 vuotta, niin markkinan laskut ovat jopa toivottavia, koska silloin uuden pääoman tuotto-odotus nousee.

Itselläni on suunnitelmassa säästää lapselle ensin vain kehittyvää markkinaa ja myöhemmin länsimarkkinoita.
Ainoa mitä itse noista omistan, on tuo Vietnam rahasto.

db x-trackers FTSE Vietnam UCITS ETF

Jos se tuntuu liian riskiltä, niin sitten joku Aasian rahastoista. En nyt tunne noita euro-ETF tuotteita kovin hyvin. Mutta välttäisin itse isoa Kiina painoja(esim Kiina+taiwan yli 50%), koska näen jonkin sortin hard landing riskin siellä. 

Superrahastot ovat myös hyviä. Pitkällä aikavälillä pienikin kulu syö korkoa korolle efektiä. Jos merkintäkuluja ei ole, niin en näe mitään syytä miksei voi vain laittaa tota Nordnetin kuukausisäästämiskonetta raksuttamaan. Säästyy vaivaa ja ei tule tehtyä mitään ajoitusyrityksiä.

22.12.2017 - 12:06

kuuleppa

+11
Liittynyt:
21.12.2017
Viestejä:
22

Kiitos vastauksesta! Hyvinhän lasten sijoitukset on kehittynyt viimevuosina vaikka mihin ne olisi ilman näkemystä tunkenut.

Kiinnosti vain sinun näkemyksesi ja kun näillä rahoilla riskiä sietää ja ajallisesti saa hajautettua, niin muokkasin toisen lapsen säästö ohjelmaa lukemani perusteella.

Täytyy vielä huikata tässä muistutuksena, että varsinkin superrahastot ovat kuluttomuudessaan huippuja tehdä alle 1000€ verottomat myynnit. 

Varsinkinlapsille säästäessä hankintahintaa pystyy nostaa kivan monta kertaa vuosien saatossa.  Nämä ovat myös hyviä hetkiä mielestäni analysoida pienen potin kanssa pysyykö säästösuunnitelmassa vai mihin suuntaan mennä. Itse olen päätynyt tämän potin tiputtelemaan osissa takaisin rahastoihin, jolloin koen tekeväni kaksinkertaisen ajallisen hajauttaminen... En tiedä olenko aivan pihalla? :)

23.12.2017 - 17:32

Vanity

Liittynyt:
11.12.2017
Viestejä:
1

Erittäin mielenkiintoisia artikkeleita ja blogitekstejä olet kirjoittanut! Erityisesti päiväkauppaan liittyvät tekstit kiinnostavat suunnattomasti. Blogissa onkin käyty jo jonkin verran keskustelua daytradingin opiskelemisesta, mutta Youtube ei ole noussut esille. Mitä mieltä olet treidausaiheisista kanavista, kuten Timothy Sykes, Warrior Trading, Cameron Fous jne. Onko näissä videoissa hyödyllistä informaatiota vai ovatko ajan hukkaa?

27.12.2017 - 12:32

turola

+5
Liittynyt:
29.12.2016
Viestejä:
7
Daytrader kirjoitti:

Aikaisemmin tuntui, että heillä oli vähän sokea piste Kiinan markkinan fraudien suhteen. Itseasiassa lähettelin jopa meiliä muutaman firman red flageistä...

Kiinnostaisi tietää mitkä asiat, näin yleisesti, ovat mielestäsi näitä punaisia lippuja? 

28.12.2017 - 11:17

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Vanity: thanks! Timothy Sykesistä olen kyllä kuullut. Haluatko oikeasti ottaa neuvoja ihmiseltä, joka poseeraa jatkuvasti dollaritukkujen ja urheiluautojen kanssa? Mies tienaa huomattavati enemmän neuvojen antamisella kuin treidaamisella.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2015-03-18/penny-stock-guru-tim…-

On kait ihan ok, jos haluaa kerätä pääomaa penniosakkeiden treidaamisella. Koko ala on kuitenkin omasta mielestäni niin hämärä, etten jotenkin halua olla missään tekemisissä sen kanssa. Varmasti hänellä on jotain lahjoja treidaamisessa, mutten yrittäisi häntä kopioida.

Warrior Trading näyttää jotenkin järkevämmältä. Siellä on parin videon perusteella ihan hyviä perusasioita. Tekninen analyysi ei ole kuitenkaan mun leipälaji. En usko, että nuo trading patterns kuviot ovat systemaattisesti riittävän tuottavia. Mutta varmasti taitava treideri voi niitäkin käyttää tuottojen tekemiseen (esim breakouts toimii tietyssä ympäristössä, ei systemaattisesti). Eli Warrior Trading näyttää ihan ok:lta, kunhan lopulta tekee itse omat päätelmät, eikä luota sokeasti videoihin.

CameronFous videot näyttävät ihan viihdyttäviltä, mutta menee enemmän Tim Sykes kategoriaan. Penniosakkeita, naisia ja autoja.

En usko, että Youtube tai keskustelupalstat ovat paras lähde treidaamisen oppimiseen. Itse laittasin panoksia enemmän kirjoihin, ja tekisin muistiinpanoja ja paperitreidausta markkinalla. Sopivan kriittisellä asenteella Youtube videot ovat varmasti ihan hyvää vaihtelua.

Turola: Kun kiinalainen osake on arvostettu aivan liian alhaalle, esim P/B 0,5 ja P/E 7, pitää olla erittäin tarkka red flagsien kanssa. Paikalliset usein pystyvät näkemään, ettei tämä yritys ole ihan sitä miltä näyttää, mikä heijastuu hinnoitteluun. Ulkomaisille se on huomattavasti hankalampaa. Seuraavassa jotain punaisia lippuja. Huom, punaiset liput eivät todellakaa tarkoita, että kyse on jostain huijauksesta, vaan niiden pitää herättää hieman varovaisuutta.

1. Rajallinen näkyvyys Kiinan mediassa ja internetissä.

2. Monimutkainen omistusjärjestely. Konsernissa paljon tytäryhtiöitä ja ristiinomistuksia.

3. Suhteellisen alhainen free float (pääomistajien ulkopuoliset omistukset)

4. Kohtuuttoman korkea voittomarginaali suhteessa liiketoiminnan laatuun.

5. Yrityksen tulosraportoinnissa sijoittajille ja Kiinan viranomaisille eroavaisuuksia.

6. Yrityksen jotka alkavat sanalla China. Niin naurettavalta kun se kuulostaa, niin tilastollisesti moninkertaistanut fraud todennäköisyyden.

7. Pieni tilintarkastusyhtiö. Top4 tilintarkastaja antaa turvaa, vaikka niitäkin on onnistuttu huijaamaan. Top10 tilkkareiden ulkopuolelta valittu on jo länsimaiselle sijoittajalle iso miinus.

8. Tilinpäätöstiedot ja kirjanpitokäytäntöjen avaaminen puutteellista.

9. Siilipuolustus kun epäilyjä tulee julki. Usein firmasta ei kuulu mitään, tai pelkkä kielto. Jos epäily olisi aiheeton ja kurssi romahti 40%, niin eikö siihen nyt muutamassa päivässä saada pätevä vastine?

Usein emme saa lopulta tietää, mitä yrityksille kävi. Joskus ne olivat huijauksia, joskus vaan liiketoiminnassa oli äkillinen käännös. Erittäin yleisiä nämä olivat etenkin ns. käänteisissä listauksissa, jossa kiinalainen yritys osti hyvin pienen yhdysvaltalaisyhtiön ja tuli takaportin kautta US pörssiin. Ja siis etten nyt väärää kuvaa anna, niin en mitenkään yksityiskohtaista analyysiä PYN:lle aikoinaan lähettänyt, halusin vaan varmistaa, että ovat tehneet due diligenssin pariin firmaan koska niissä oli hyvin epäilyttäviä piirteitä. Joskus sijoittamisessa toki voi ottaa harkittuja riskejä.

28.12.2017 - 16:18

1000k

Liittynyt:
28.12.2017
Viestejä:
2

Ihan mahtava päiväkirja, kiitos tästä! Itsekin pari vuotta nyt treidaillut työn ohessa enemmän tai vähemmän aktiivisesti ja jossain vaiheessa olen ajatellut pitää oman "treidaus vapaan". Pari kysymystä heräsi joihin kiinnostaisi saada vastaus herra Daytraderilta itseltään:

1. Kuinka määrittelet position koot päivätreidauksessa? Millaisista prosenttimääristä suhteessa rollin kokoon puhutaan yksittäisissä treideissä?

2. Muistaakseni luin että alottaessa sinulla oli n. 60k€ "treidirahaa".. oliko sinulla myös muita tuloja vai kuinka sait tästä raavittua riittävästi rahaa elämiseen? Tuossa etenkin itsellä se suurin huolen aihe jos pelkästään treidaamisella meinaa itsensä elättää. 

Täällä on ollut ihan loistavaa keskustelua ja todella paljon on itse voinut siitä ammentaa omaan tekemiseen.

 

 

29.12.2017 - 15:29

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Kiitos itsellesi 1000k!

1. Position koko riippuu tilaisuuden odotusarvosta, riskistä ja likviditeetistä. Jos näen jossain uutislähteessä tiedon, että Catepillar harkitsee Metson ostoa ja Metso ei ole yhtään liikahtanut, ei mulla ole ongelmaa pistää vaikka koko omaisuutta kiinni hetkellisesti Metsoon. Jos odotettu tuotto on 10x riskin verran ja riski ei ole iso, niin miksei panostaisi kunnolla? Tällaistahan ei joka vuosi tapahdu, mutta jotain vastaavaa. Muistan esim 2015 vuonna kun Yhdysvallat päätti terästulleista ja tiesin hyvin mitä se Outokummulle tarkoitti, niin kyllä sitä ihan kunnolla kauhottiin salkkuihin, varmaan parhaimmillaan yli 50% salkusta ja tais tulla koko pääomalle päivätuottoa jotain 8%. Yleensä kuitenkin positiot ovat 1-10% arvoisia koko pääomasta, jolloin homma menee ihan näppituntumalla. Pienissä lapuissa 100 teur positio on semmoinen, ettei siitä pääse eroon moneen päivään ilman kurssin puskemista, niin silloin se voi olla liian suuri. Yleensä päivittäisessä treidailussa en missään nimessä halua hävitä yli puolta prosenttia pääomasta, mikä jossain määrin rajoittaa positioiden kokoja. Joskus kuitenkin tulee isompia tappioita - aika tasapuolisesti virheiden ja huonon tuurin takia. 

2. 40 teur oli millä aloitin. Sen olin saanut kasaan parin vuoden palkkatuloista vivulla sijoittamalla markkinan käänteeseen. Jäin hyvästä työpaikasta aika pienille tuloille. Laskin, että saan vähintään 2000 eur/kk tuloja ja samalla oppisin. Oli mulla jotain hoitosalkkuja, mistä olisi voinut palkkioita pyytää, jos olisi tullut tarve. Sillon oli jonkin verran kohteita mistä tiesin saavani varmaa tuloa, esim henkilöstöoptioiden treidaus. Muutenkin se 2009-2012 ympäristö oli täynnä hyviä rahantekopaikkoja. Sekä treidauksen että sijoittamisen kannalta. Maksoin vuokraa 375 euroa ja muutenkin kulut oli ihan minimissään. Elin alle keskimääräisten kulujen varmaan siihen saakka, että oli parisataa tuhatta euroa pääomaa. Sen takia sain ensimmäisen vuoden 70 tuhannen euron tileistä selkeästi yli puolet lisättyä pääomaan verojenkin jälkeen. Eiköhän nyky-ympäristössäkin rahaa voi tehdä pienelläkin pääomalla, paikat vaan on harvemmassa.

BTW. Lukasin äskön, että Trump puhu twitterissä Amazonia alas. Sanoi, että valtio subventoi amazonia miljardeilla liian halpoina postimaksuina. Ajattelin, että varmaan tähän on jo reagoitu vaikkei kurssi juurikaan ole liikahtanut. Myin sadalla tuhannella eurolla kuitenkin, ja aika nopeasti sen jälkeen laski puoli prosenttia. Pointti ei toki ole, että Trumpin kommenttien pitäisi vaikuttaa kurssiin. Mutta kun tapana on, että nämä vaikuttavat, niin yllättävää, että isompi liike kestää monta minuuttia lähteä liikkeelle.

30.12.2017 - 15:07

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Vuoden loppu lähestyy. Laitan tähän vielä joulukuun ja vuoden lopun tilanteen. Seuraavassa päivityksessä sitten keskitytään jo uuteen vuoteen 2018. 

Päivätreidaus joulukuussa
Aika vähän paikkoja, niin ei tule koneella pitkiä päiviä istuttua. Pari hyvää päivää pelasti, että kuukaudessa kuitenkin 5-numeroiset tilit. Yllättäen Norjan kruunuissa tilejä enemmän kuin muissa valuutoissa. Bitcoin tilit laskin pitkiin positioihin vaikka tein silläkin joitakin päiväkauppoja. Kokonaisuudessaan q4 ihan hyvä, 70 teur pitäisi nykyään olla perussuoritus.

Koko pääoman kehitys

Salkun Q4 ei saanut yhtään tukea pitkistä positioista, muttei ne enää vuotaneetkaan tuottoja niin pahasti kuin ensimmäisellä vuosipuoliskolla. (luvut vähän kiireessä tehty, toivottavasti ei mitään älyttömyyksiä)

Tuotot koko omalle pääomalle(kaikkien kulujen jälkeen) tänä vuonna olivat luokkaa Q1: -1,5%, Q2: -5%, Q3: +12,5% ja Q4 +4%. Eli semmoiseen +10% päädyttiin. Vaikka vuosi kokonaisuudessan oli heikko, toinen puolisko oli jo ihan ok, jos nyt positiivista haetaan, ja miksei haettaisi. Ensimmäisellä puoliskolla kuitenkin univelat ja isyysvapaat toimivat ihan näppäränä tekosyynä.

Jos nyt sen verran kiusataan itseä, niin IB:ssä osaketuotteet(S&P500 futuuri hedge enimmäkseen) tuottivat -58 teur, Öljytuotteet -60 teur ja korkotuotteet -32 teur. Iso ongelma oli volan kuoleminen, joka tappoi mun optiopositiot poteroihinsa. Näkemykset olivat liian voimakkaat, varmasti sen takia, että 2016 oli niin älyttömän hyvä vuosi (+500 teur ennen veroja). No 2018 vuoteen lähdetään taas nöyränä poikana.

Budjetissa kuluvalle vuodelle piti tulla tulosta 200 teur päivätreidauksesta ja vähintään 100 teur pitkistä positioista.  Tässä oli jo huomioituna aikomus tehdä vähemmän töitä, ja että vuosi tuskin onnistuisi niin hyvin kuin 2016. No osaketreidaus sujui yli 200 edestä, muttei se paljon lämmitä, kun pitkistä positioista tuli reilu 100 turskaa.  Toki pitkistä makro-positioista tuli puolet vähemmän tappiota kuin vuonna 2016 voittoa.  Ja toisaalta jos paskanakin vuotena tekee hyvän elannon hiirtä klikkailemalla, niin turha tässä on enempää ruikuttaa, vaan siirtyä seuraavaan vuoteen.

30.12.2017 - 15:54

stempa

+3
Liittynyt:
9.3.2015
Viestejä:
14

Ensinnäkin kiitoksia erittäin paljon sekä hyvistä kolumneista, että tästä blogista. Ehdottomasti huippuluokan kotimaista sijoitusasiaa ja vielä ilmaiseksi. Kiitos myös Sijoitustiedon väelle tästä.

Oletko jossain avannut tuota näkemystäsi Nesteestä ja shorttipositiotasi? Lappu on tuntunut olevan kovassa nousussa loppuvuoden.

30.12.2017 - 20:42

_TS_

+4
Liittynyt:
2.9.2016
Viestejä:
25

Hyvää settiä, kiitos. Olisi mielenkiintoista kuulla sun treidipäivän ajatuksenjuoksua ikäänkuin päiväkirjanomaisesti. Mitä mietit missäkin kohtaa ja kun teit transaktion niin miksi jne.

1.1.2018 - 09:54

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Kiitoksia stempa ja _TS_ ja hyvää uutta vuotta!

Nesteessä kyse on vaan siitä, että uskon markkina-arvoa kuljettavan tällä hetkellä tietyt systemaattiset fundit, jotka janoavat nousevia tuloksia ja voimakkaasti nousevia kursseja. Uudessa Arvopaperissa proffa Matti Suominenkin käsittelee vähän näitä momentum tekijöitä.  Nämä helvetinkoneet juoksuttivat Orioninkin melkein 60 euroon, mistä melkein puolituttiin, kun pääomavirta kääntyi huonon tuloksen takia päinvastaiseksi. Toki Nesteessä arvostustaso on järkevämpi. Se on kuitenkin koholla verrattuna historialliseen tasoon ja kilpailijoihin. Mikä P/E-tasossa kuitenkin tätäkin enemmän mättää on tuo E-komponentti. Nesteen viimeisen kahden vuoden kaikki on mennyt juuri yrityksen villien toiveiden mukaan. Vielä kirsikkana kakun päälle q3:lla aivan kaikki mahdollinen luonnonkatastrofeja myöten paransi Nesteen tulosta. Kun kaikki on jo priimaa, on vaikea parantaa, mutta ongelmia tuppaa ilmenemään ja Nesteellä potentiaalisia on roppakaupalla.

Neste ei ole mikään ison luottamuksen shortti. Mutta uskon sen tuottavan negatiivisesti seuraavan 5 vuoden aikana, joten se toimii hyvin vastapunnuksena salkun muille omistuksille markkinan laskun varalta. Palaan ehkä tähän ihan oikean analyysin kanssa lähiviikkoina!

Voisin kirjoitella muutaman päivän alkuvuodesta vähän tarkemmin, mitä treidaamisessa on tapahtunut. Katsotaan minkälaisia päiviä tässä on. Viimeistään helmikuun alussa tapahtuu jotain mielenkiitoista, kun tilinpäätökset tulevat.

2.1.2018 - 11:06

Faster

Liittynyt:
2.1.2018
Viestejä:
1

Tosi hyvä blogi. Arvostan!

Olen pitkään halunnut testata daytrading mutta isoin huoli aine on ollut se korkea tuotto verotus Suomessa. Onko se mahdollista tehdä ok tuotto että voi elää kunnolla vai pitäisikö muuttaa Suomesta veron takia jos halua tulla daytraderiksi?

Ruotsilla on sitä ISK(Investeringsparkonto) missä verot tuotossa on vain joku 1,25%

Beskattningsår

Skatt i procent

2017

0,375

2016

0,420

2015

0,270

2014

0,627

2013

0,447

2012

0,495

https://www.avanza.se/placera/telegram/2016/11/24/sparande-0375-skatt-p…

 

Norjalla on Samanlainen systeemi

https://www.nordnet.no/tjenester/kontotyper/aksjesparekonto.html

Tanskalla on sitä tulossakin.

Onko verotus todella iso ongelma?

2.1.2018 - 12:34

Aki Pyysing

+13748
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7056
Faster kirjoitti:

Onko verotus todella iso ongelma?

Ei. Se on tuollainen 20-30%-suuruinen ongelma. Oikea iso ongelma on voitollisesti treidaaminen.

Verotus olisi todella iso ongelma, jos tappioita ei saisi vähentää voitoista.

2.1.2018 - 19:40

_TS_

+4
Liittynyt:
2.9.2016
Viestejä:
25

Oli kiva lukea, etenkin kryptojen kohdalla sarkasmilla on vielä tietynlainen oikeutettu tilaus. Toivottavasti kaikki osaavat nauraa itselleen.

Missä muuten käyt futuurikauppaa? IBllä?

3.1.2018 - 10:22

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Faster: Aki on kyllä aivan oikeassa. Jos ajatellaan, että Suomessa vuosittain 100 uutta ihmistä yrittää päiväkauppaa vähän säännöllisemmin. Heistä 90 tekee tappiota kulujen jälkeen. Yhdeksän tekee voittoa, muttei niin paljon, että kannattaisi päivätöitä lopettaa. Yhdestä voisi tulla ammattilainen.

Kyllä se voiton tekeminen siinä on ongelma. Ei mulle ollut viime vuonna mikään ongelma maksaa 6-numeroista veropottia, vaikken nyt käyttökohteista ihan samaa mieltä olekkaan eduskunnan kanssa. Kun sopivasti yhdistelee osinkoja yrityksestä, palkkatuloja ja henkilökohtaisia pääomatuloja, niin osaketreiderin verot ovat paljon armeliaammat kuin palkkatuloisen.

Jos Tallinnassa viihtyy, niin jollekin se vois olla ihan järkevä vaihtoehto asua, jos tekee tuottoja yli oman tarpeensa. Alkuun saa hyvin korkoa korolle pyörimään kun ei tarvitse yritysveroa maksaa. Itselläni ei ole edes tullut mieleen muuttaa sinne. Ja jostain veroparatiisista tuskin saisi edes tiliä auki Suomessa(?).

_TS_: Huvittaa joo ihmisten vakavuus kaikesta. Ei meistä kukaan tiedä paljon mitään varmaa tulevaisuudesta. Kun riittävästi tulee toistoja, niin huomaa että hyvälläkin suorittamisella tulee koomisia kämmejä. Kryptoketju vakavoitui kummasti kun kupla-kortin ottaa käyttöön. Vaikka mulla pikkushortti on vielä, niin itseasiassa tilien kannalta paras olisi, että bitcoin tuplaisi vielä. Uutta kierrosta vaan kehiin sitten sieltä.

3.1.2018 - 10:45

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Aivan älytön muutos taas pörssikaupankäyntiin vuoden alusta. Alle 10 000 euron jäävuori orderit kielletään. Jos vain ihmiset kävisivät kauppaa, niin ei siinä isoa ongelmaa. Ei mulla olisi mitään tarvetta alle 10k ordereita jäävuorettaa. Mutta tässä on kaksi ihan oikeata ongelmaa: 1. Kun teet 30k orderin jäävuorella, josta toteutuu yli 2/3, niin et voi enää millään tavalla muuttaa sitä jäljellä olevaa kasaa. Lisää kustannuksia kaupankäyntiin. 2. Algoritmien ei tarvitse käyttää pörssin jäävuori toimeksiantoa, vaan he voivat tehdä sen ihan normaaleilla limit ordereilla, kun uuden toimeksiannon pystyy lähettään millisekunneissa. Lisäetua heille. Lisäksi koneellisten kaupankävijöiden fronttausmahdollisuus taas paranee pienille ordereille. Voisi kuvitella, ettei noin pieniä ordereita nokitella, mutta todellisuus on toista.

 

3.1.2018 - 11:57

Jmakela

+115
Liittynyt:
9.11.2017
Viestejä:
237

Jos sinulla on aikaa niin voisitko avata lyhyesti miten MiFID II vaikuttaa kun itse en ole perehtynyt tarkemmin kun itse ole jaksanut selvittää kun ei ole tarvetta. Vai jatkuuko hommat samalla tavalla kuin ennen ja onko tuosta uudesta säännöstelystä jotain hyötyä vs haittaa?

3.1.2018 - 12:47

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Tämä jäävuori muutos on yksi Mifidin ihanuuksia. Sitten välittäjän kulut kasvanevat jossain määrin, mikä voi näkyä paineessa nostaa komissioita. Itse en ole komissiota neuvotellut ihan tappiin asti, niin ei pitäisi siihen tulla muutosta. Sittten futuuripositiot raaka-aineissa pitää alkaa FIVA:lle ilmoittelemaan jos tietyt ehdot täyttyvät. Käytännössä mulla se tarkoittaa, että lähetän FIVA:lle kerran vuodessa sähköpostia, että toimintani raaka-aineissa on sellaista, johon ei tarvita toimilupaa(pitää teoriassa olla joku laskelma tähän). Finanssivalvonnan linkistä tarkemmat määrittelyt, mitä jatkossa pitää ilmoittaa:

http://www.finanssivalvonta.fi/fi/Saantely/Saantelyhankkeet/MiFID/Ilmoi…

Yksi juttu mikä tulee mieleen, on vielä nyö analyysitalojen analyysit. Se on vielä vähän auki, miten niitä aiotaan hinnoitella. Toisaalta varmaan mun kulut kasvavat, mutta valikoima myös kasvaa. Eli teoriassa pystyn ostamaan jonkun ulkkaripankin analyysejä jatkossa, mitkä aiemmin olivat vain instikka-asiakkaille. Toisaalta hinta voi olla turhan kova. Pitää johonkin vetää raja kiinteissä kustannuksissa, muuten sitä on taas oravanpyörässä mukana.

Ja tosiaan mun futuurivälittäjä on IB, kun sitä aiemmin kyseltiin.

 

3.1.2018 - 14:18

Aki Pyysing

+13748
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7056
Daytrader kirjoitti:

Aivan älytön muutos taas pörssikaupankäyntiin vuoden alusta. Alle 10 000 euron jäävuori orderit kielletään. Jos vain ihmiset kävisivät kauppaa, niin ei siinä isoa ongelmaa. Ei mulla olisi mitään tarvetta alle 10k ordereita jäävuorettaa. Mutta tässä on kaksi ihan oikeata ongelmaa: 1. Kun teet 30k orderin jäävuorella, josta toteutuu yli 2/3, niin et voi enää millään tavalla muuttaa sitä jäljellä olevaa kasaa. Lisää kustannuksia kaupankäyntiin. 2. Algoritmien ei tarvitse käyttää pörssin jäävuori toimeksiantoa, vaan he voivat tehdä sen ihan normaaleilla limit ordereilla, kun uuden toimeksiannon pystyy lähettään millisekunneissa. Lisäetua heille. Lisäksi koneellisten kaupankävijöiden fronttausmahdollisuus taas paranee pienille ordereille. Voisi kuvitella, ettei noin pieniä ordereita nokitella, mutta todellisuus on toista.

Törmäsin tänään samaan. Pikkuyhtiöiden erikoismiehelle, joka ei mielellään kyttää koko päivää ruutua, tämä tulee olemaan jonkun tason suonenisku. Miulla on välillä tarvetta jäävuorettaa myös alle 10K ordereita, koska nähdäkseni algoritmit nuuskii volyymeja, mutta eivät näe jäävuoria. Kun laittaa koko määrän esille, algoritmit painaa toiseen laitaan tai vähintään nokittaa isommalla määrällä kuin muuten.   

5.1.2018 - 13:52

BAB

Liittynyt:
27.11.2017
Viestejä:
1

Moro Daytrader,

Aivan loistavaa settiä blogissa ja paljon ajattelimisen aihetta ja ideoita. 

Sanoit aiemmin, että Bitcoinin shortti positioon astumisen marginaali vaade oli 41t dollaria. Tämän suuntaista olin myöskin lukenut IB:n omilta sivuilta. Yritin ottaa kyseistä positiota ja vaatiikin minulta euroissa kyseistä summaa. Oliko sinulla vastaavaa ongelmaa ja pystyitkö kiertämään? IB:n tuesta sanottiin vaan että on tämä EUR määräinen marginaalivaatimus.

5.1.2018 - 15:29

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Moikka BAB ja kiitos kehuista!

No voi olla, että olen katsonut valuutan väärin. Sorit, jos näin käynyt. Tällä hetkellä initial margin tosiaan 41,5 tuhatta euroa.  Maintenance Margin on 33 teur.

Jollain toisella välittäjällä voi olla nuo pienemmät, en mä muuta kiertoa tuohon keksi.

 

6.1.2018 - 17:27

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Tilasin joululahjaksi itselleni 9 kirjaa. Siellä on pari kirjaa AI:stä, pari joukkopsykologiasta. Dalion kirjaa olen jo aika pitkällä. Ihan hyvä kirja, vaikka sisältö on aika tuttua. Enemmän ehkä odotan tulevaa kirjaa, joka keskittyy talouteen. Lukulista keväälle:

Ray Dalio: Principles: Life and Work
https://www.amazon.com/gp/product/1501124021/ref=od_aui_detailpages00?i…

Jeffrey Hirsch: Stock Trader's Almanac 2018 (Almanac Investor Series)
https://www.amazon.com/gp/product/1119384265/ref=od_aui_detailpages00?i…

Nick Bostrom: Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies
www.amazon.com/gp/product/0199678111/ref=od_aui_detailpages00?ie=UTF8&p…

Pedro Domingos: The Master Algorithm: How the Quest for the Ultimate Learning Machine Will Remake Our World
https://www.amazon.com/gp/product/0465065708/ref=od_aui_detailpages00?i…

Parker, Alstyne, Chouidary: Platform Revolution
https://www.amazon.com/Platform-Revolution-Networked-Markets-Transformi…

Robert Aliber: Manias, Panics, and Crashes: A History of Financial Crises, Seventh Edition
https://www.amazon.com/gp/product/1137525754/ref=od_aui_detailpages00?i…

Charles MacKay: Extraordinary Popular Delusions and The Madness of Crowds
https://www.amazon.com/gp/product/1463740514/ref=od_aui_detailpages00?i…

Lords of Finance: The Bankers Who Broke the World
https://www.amazon.com/gp/product/0143116800/ref=od_aui_detailpages00?i…

Walter Isaacson: Leonardo da Vinci
https://www.amazon.com/gp/product/1501139150/ref=od_aui_detailpages00?i…

 

6.1.2018 - 18:24

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Mitäs sitten vuonna 2018? Tässä jotain sekalaisia ajatuksia. Enemmän päiväkirjamatskua, mutta ehkä joku saa siitä jotain itselleenkin irti. Oon miettinyt, että pitää olla joku kehikko toiminnalle, ettei ajaudu vain tekemään jotain, mikä oli viime vuonna fiilikseni. Raha toimii motivaattorina tietyn pisteen jälkeen aina vain heikommin, joten pitää yrittää tehdä asioita, joista nauttii. Jos raha on toiminnan lähtökohta, väistämättömät huonommat vuodet ketuttaa huomattavasti enemmän.

Fokus:

Olen ajautunut treidaamaan lähes kaikkia omaisuusluokkia ja eri kohteita. Siinä oppii toki valtavasti vähän kaikesta. Nyt keskityn enemmän Pohjoismaisiin osakkeisiin ja niiden treidaamiseen. Koska markkina on ainakin itselleni hankalassa paikassa ja elämä kiireisessä, teen melko vähän töitä.

Toinen mihin keskityn, on yksittäisten yhtiöiden analyysiin. Vaikkei hinnoittelu yleisesti nyt ole kovin houkutteleva, yritysten analysoinnilla voi silti tehdä tulosta. Ja se on hauskaa. Lisäksi tulee vielä aika, jolloin hinnoittelu on huokeampi, ja silloin pitää olla ostoslistat valmiina. Pidemmän ajan sijoituksissa katson small- ja midcappeja ympäri maailman.

Kyllä se makroanalyysi on siinä mielessä mielenkiintoisinta, että se on täysin skaalattavissa suurempiin summiin. Mutta omilla ja hoidossani olevilla muutamilla miljoonilla voi kyllä vielä tehdä hyvää tulosta osakevalinnoillakin. Makrovirtuoosiksi ehtii sitten vauraampana. Perheenlisäys vähentää käytettävissä olevaa aikaa, jolloin on vain pakko keskittää. Nyt on tiedossa jo 5 ulkomaanmatkaa, niin nekin on rentouttavampia kun ei ole huolehdittavia positioita.

Momentum ja arvon kautta ajoituksen uudelleenkalibrointi

Tärkeintä tässä olisi nyt jo pikkuhiljaa muistaa, ettei value/arvostus vaikuta osakkeisiin tai muuhunkaan kovin lyhyellä tähtäimellä. Vaikka sen tietää, ei toiminta oikein vielä vastaa tätä tietoa.

Älä siis aliarvioi momentumia. Tähän mennessä, olen pelannut aivan liikaa sitä vastaan. Hyvin merkittävä edistys olisi, jos pystyisi ensin hyötymään momentumista ja sitten kääntää aikaisempaa myöhemmin positiot vastapalloon. Tai edes, että jättäis sen tavarajunan alle hyppäämisvaiheen pois treidistä. Miksi tehdä itselleen asioita liian vaikeiksi? Mukavuus, raha > oikeassa olo, käänteen naappaaminen

Jos tämän opin, niin se tarkoittaisi todella paljon parempia tuloksia. Pitää luoda joku järjestelmällinen tapa, koska tämä on hieman opittua tapaa ja vastarannankiiski luonnettani vastaan.

Tavoitteet

- Oppimisen ja kehittymisen kannalta viime vuodet ovat olleet taantumaa. Keskittyminen oppimiseen ja työviihtyvyyteen on tuloksen maksimointia tärkeämpi. Ole Amazon, ei IBM. En tarkoita vain treidausta, vaan silmät ja korvat auki joka puolelle.

- Positiot paljon edellistä vuotta pienempiä (vähintään puolet pois), tuotto-odotus 15-25%, eli noin 150-250 teur, jossa ei siis ole odotusta pitkien positioiden tuotoista.  

- Vähemmän kurssien kyttäystä. Tänä vuonna tein keskimäärin 20h/viikko töitä, mutta vilkuilin kännykkää ja huolehdin positioita sitäkin enemmän. Mistä nyt ei ole oikein mitään hyötyä - oikeastaan tämä vuosi oli kevyesti ensimmäinen, jona olisin luultavasti ollut tyytyväisempi kraka kaulassa oravanpyörässä kuin nykyisessä ammatissani. Mieluummin laittaa treidiohjelmat pois, ja keskittyy 100%:sti johonkin yritysideaan tai uuteen tekniikkaan tutustumiseen.

Luo itsestäsi algoritmi

Tarkoitus olisi, etten viiden vuoden päästä käy päiväkauppaa. Se on nuorten miesten hommaa. Alan keräämään treidi-ideoita talteen. Tällä olisi kaksi merkitystä: 1. Vähintään pystyn palkkaamaan jonkun aikanaan tekemään asioita, mitä itse teen, olettaen, että ne ovat toimineet. Koska asiat eivät siinä vaiheessa ole vain päässäni, vaan ne ovat systeemi, joka on backtestattavissa muilla markkinoilla ja kohteilla. 2. Jos toiminta on jatkossa tuottavaa, voi päätöksentekoa automatisoida. Hyvin todennäköisesti automatisoitu versio toimisi paremmin kuin oikea.

Kun mennään konsensusajattelun ulkopuolella, treidaus ja sijoittaminen on lähes kaikille ihmisille kuluttavaa, koska siinä on niin paljon satunnaistekijöitä. Ihmiselle on luontaisesti vähän epämukavaa olla eri mieltä kuin enemmistö. Kun päätöksenteossa on automatiikkaa, ei tule jatkuvaa kyseenalaistamista. Eikä kaikkien terveiden ihmisten ajattelun biakset pääse häirisemään tuottoja. Itse tiedän vallan hyvin, että jos malttaisin tietyt päivänsisäiset positioni juoksuttaa aina päätöshuutokauppaan asti, tuottoni olisivat ei-ihan-pieni-määrä kymppitonneja parempi. Mutta aina löytyy yksittäisissä tapauksissa se tekosyy, jolla otetaan voitot kotiin, koska siinä vapautuu dopamiinia suunnilleen saman verran kun tuplasti suuremmassa voitossa.

Voi kuulostaa suureelliselta. Mutta uskon, että se on monella tapaa hyödyllistä. En toki vertaa itseäni maailman suurimpaan hedge fundiin Bridgewateriin, joka toimii pääasiassa tällaisten algoritmien ajamana. Olen ihan aloittelija siihen nähden. Mutta eihän sitä tiedä, vaikka ideat tästä paranesivat.

Mistä kirjoitan täällä ja Sijoitustiedossa?

Se varmaan heijastaa ajateltua toiminnan fokusta. Eli kirjoittaisin paljon viikoittaisesta osakeliikkeistä ja toisaalta vähän pidemmän ajan osakeanalyysiä. Ray Dalio kirjoitti nuorempana asiakkailleen joka päivä markkinasta. Kai sitä itse voisi kirjoittaa edes joka viikko.

Lisäksi kirjoittamisen pitäisi toimia oppimisen tukena. Muistiinpanoina asioista, jotka ovat uusia ja mielenkiintoisia. Pitäisi pystyä generoimaan joka viikko sijoitusideoita ja tehdä niistä pieniä analyysejä. Samaten, jos lukee kirjasta jotain tärkeitä uusia asioita, niistä voisi kirjoittaa, jotta asia tulee paremmin prosessoitua.