Sepe on korjausliikkeessä ja vajaa puolet sen positioista on jo karhumarkkinassa
Kuva
Trump on ilmoittanut tänään tiistaina hallintonsa nostavan Kanadan tariffeja sieltä tuotaville teräs- ja alumiinituotteille toiset 25% lisää eli 50 prosenttiin. Trump jatkoi Truth Socialissa jankkaamista Kanadan liittämisestä USA:aan ...as the “Fifty First State.”
Tariffien noston syynä oli Ontarion maakunnan läiskäisemä 25%:n vientitulli sähköenergialle.
Osakeindeksit jatkoivat laskuaan pörssien avautuessa tänään tuntia normaalia aikaisemmin jenkkien siirryttyä kesäaikaan jo viikonloppuna. Markkinameininki on pitkälti ihmettelevä ja aavistelee taantuman tyyppisiä seurauksia asioista.
Kanadassa Ontariota johtava Mr. Ford ilmoitti heidän pitävän tariffinsa paikallaan eivätkä he nosta sitä.
“We will not back down. We will be relentless,” Ford said on MSNBC. “I apologize to the American people that President Trump decided to have an unprovoked attack on our country, on families, on jobs, and it’s unacceptable.”
Trump ei ole tunnetusti kovin hyvä tällaisessa toisiaan lyövissä tappeluissa ja menettää äkäpussina yllätysetunsa aikaisessa vaiheessa.
Yli puolet eli 366 S&P 500 indeksin komponenteista ( eli 73%) oli jo korjausliikkeen alueella (-10% tai alle 52-viikon korkeimmasta arvosta) poismyynnin Wall Streetillä jatkuessa ja laskiessa koko indeksiä kohti korjausliikkeen rajaa.
Kaiken kaikkiaan 203 komponenttia oli maanantain päätöksessä ollut alle 20% viidenkymmenen kahden viikon korkeimman arvon alapuolella, mikä merkitsi niiden joutuneen karhumarkkinan alueelle.
Senaattori Ron Wyden, Oregonin demokraatti, joka on senaatin rahoituskomitean jäsen, sanoi, että Trumpin hallinnon lähestymistapa tulleihin on "myrkkyä" Yhdysvaltain taloudelle. "Kaaos, jota he luovat joka ikinen päivä, on pohjimmiltaan Yhdysvaltojen talouteen sidottu ankkuri ja se tulee raahaamaan yhä useammat työntekijämme veden alle, mitä pidempään tämä jatkuu", hän sanoi haastattelussa. "Yritämme pysäyttää heidät."
Washingtonin yllä leijuva kysymys on, kuinka kauan Trumpin vatsa kestää seurata laskevaa osakemarkkinaa - ja siitä seuraavaa negatiivista mediaryöpytystä. "En tiedä", Moore sanoi. "Se on hyvä kysymys. Olen varma, että presidentti on huolissaan osakemarkkinoiden tappioista viimeisen 10 päivän aikana. Me kaikki olemme."
Trumpin itse mainitsemalla USA:n pahimmalla kilpailijalla Kiinalla on toisin: Tähän mennessä Hongkongin pörssissä listattujen kiinalaisten yritysten osakkeet ovat nousseet noin 20 prosenttia, kun S&P 500 -indeksi on laskenut 4 prosenttia.
Dollari-indeksi on laskenut 5% viidessä päivässä. Ja jenkit kuuntelevat muka vain rahan ääntä - korvissa on vikaa muuallakin kuin niiden välissä.
Tämä tuntuu jo omassa salkussa kuten varmasti jenkeilläkin. Alla oma NN-salkku 12 kk:
Kuva
Salkku on ottanut siipeen siinä missä indeksikin. Joten nyt ostelen lisääviä eriä vähän kerrallaan ja ihmettelen kuinka syvälle tänä vuonna mennään.
S&P500 menetti 5,3 biljoonaa dollaria markkina-arvona kolmen viikon korjausliikkeessä
Kuva
Helmikuun 19. päivän huipusta - jolloin sen yhtiöiden yhteenlaskettu markkina-arvo oli 52,1 biljoonaa dollaria - kuudentoista tradingpäivän kuluessa 13. maaliskuuta asti jenkkien tärkein indeksi putosi 10% huippuarvosta eli menetti 5,3 biljoonaa dollaria markkina-arvona.
Pudotus merkitsi S&P 500 indeksin tehneen korjausliikkeen. Nasdaq on pudonnut samana aikana 14%. Dow on pudonnut 9%.
Kuusi sektoria on pudonnut 52-viikon huipuistaan yli 10%.
Markkinasentimentin epävarmuutta mittaava The U.S. Economic Policy Uncertainty Index nousi juuri korkeinmpaan arvoonsa sitten heinäkuun 2024.
Kuva
Viimeisin American Association of Individual Investors (AAII) Sentiment Survey viittaa myös pessimismin lisääntyneen yksityisten sijoittajien kohdalla lyhyen aikavälin tähtäimellä osakkeiden suhteen.
Menossa on yhdestoista korjausliike finanssikriisin jälkeen Yardenin mukaan
Näistä kolme korjausliikettä syveni karhumarkkinoiksi, jolloin pudotus huipusta oli ollut jo vähintään 20 prosenttia.
Kuva
Invescon markkinastrategi Kristina Hooper arvelee markkinan nyt kertovan sijoittajien olevan hyvin huolissaan taantuman mahdollisuudesta, mutta: “That is certainly NOT what markets expected going into 2025.”
Trumpin hallinto vähät välittää: Treasury Secretary Scott Bessent said on Thursday that he was focused on the “real economy,” downplaying signals sent by business leaders and investors. “I’m not concerned about a little bit of volatility over three weeks,” he said.
Joten siinä vähän äkkiä loppui Trumpin väen kiinnostus niihin, jotka kustansivat äärioikeiston Valkoiseen Taloon.
Taloudessa on alkanut näkyä negatiivisia tunnusmerkkejä ja käännettä vastatuuleen. Laajempi kuva näkyy Russell 2000 indeksissä, joka on laskenut 18 prosenttia marraskuun huipusta ja on lähellä täysimittaista karhumarkkinaa.
Vuosituhannen vaihteen jälkeen on ollut tusina korjausliikettä ja niistä neljä on syventynyt karhumarkkinaksi. Nykyinen on kolmastoista eikä vielä tiedetä kuinka syvälle ollaan menossa.
Kuva
Jotkut korjausliikkeet ovat olleet hyvin lyhyitä, kuten 2018 jolloin matalan arvostuksen jakso kesti vain alle kaksi viikkoa.
Safe Haven Demand shows the difference between Treasury bond and stock returns over the past 20 trading days. Bonds do better when investors are scared.
Tällä hetkellä velkakirjatuotot ovat selvästi osaketuottoja paremmat. Tulin itse ostaneeksi juuri korko-etf:ää Vanguard EUR Corp Bd UCITS ETF (tikkeri VECP), jonka juoksevat kulut ovat 0,09%. Meneillään oleva korkotuotto on 3,37%.
Laajasti hajautettu lainasalkku on näinä aikoina mukavan tukeva valtiolainojen ja osakepapereiden rinnalla.
Dollarin heikkeneminen kaksinkertaistaa erooppalaisen sijoittajan laskennallisia kurssimenetyksiä jenkkiosakkeiden laskiessa
S&P 500 indeksi on vuoden alusta laskenut neljä prosenttia dollarimääräisesti, mutta kahdeksan prosenttia euromääräisesti. Tämä osoittaa aiemman itseään vahvistavan syklin muuttuneen, jossa eurooppalaisten sijoittajien pinotessa rahojaan jenkkiosakkeisiin, tämä oli auttanut lisää vahvistamalla dollarin ulkoista arvoa, siten parantaen valuuttakurssisuojaamattomien osakesijoitusten tuottoa ja rohkaisten sijoittamaan lisää.
Viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä sijoittajat pukkasivat US-osakkeet ennätysmäisen korkealle tekno-optimismin ajamana ja siinä toivossa, että yritysvoitot nousisivat Trumpin veroleikkausaikeiden johdosta.
S&P 500 indeksi nousi dollarimääräisesti kaksi prosenttia, mutta euromääräisesti melkein kymmenen prosenttia. Mutta dollarin arvo on dramaattisesti heikentynyt sijoittajien alkaessa summata Trumpin protektionistisen politiikan vaikutuksia valuuttaan.
Aiemmin sijoittajat olivat arvelleet korkeiden tullimaksujen lisäävän jenkki-inflaatiota ja vahingoittavan kasvua muissa asioissa, nostavan dollaria ylöspäin ja kohti euron pariteettia vihreäselkäiseen nähden kirjoittaa Ian Smith Financial Timesissä.
Nyt päinvastoin, tammikuun puolivälistä dollari on heikentynyt sijoittajien epäillessä jenkkikasvun taittuneen samaan aikaan kun Euroopan lisääntyvä puolustusalan kulutus ruokkii oman maanosan optimismia. Jotkut arvelevat myös syvemmän muutoksen olevan käynnissä sen osalta, ettei dollari enää vahvistuisi huonojen uutisten kohdistuessa osakkeisiin, kuten on aiemmin ollut markkinoiden stressatessa. Se sai ennen sijoittajat pinoamaan varansa Wall Streetille, koska ilmaisena valuuttariskin hedgenä toimi itse dollari.
“The risk-reducing properties of unhedged dollar exposure have played a key part in portfolio allocation over the past decade”, said Deutsche Bank analyst George Saravelos, adding that this is “now changing” päivän Financial Timesin mukaan.
Jos tämä korrelaation murtuminen jatkuu varojen ja dollarivaluutan välillä eurooppalaisten sijoittajien on mietittävä uudelleen jenkkisijoituksia ilman valuuttahedgeä.
Eurooppalaiset rahastot ovat jo tekemässä tätä vähentämällä jenkkiosakkeiden osuutta, Bank of American tässä kuussa julkaistun tutkimuksen mukaan.
Jos tämä yltyy exodukseksi, pako pois jenkkiosakkeista voi lisätä laskupainetta niihin, varsinkin niiden kurssien painuttua korjausliikkeen tasolle aiemmin tässä kuussa. Riski S&P 500 indeksin laskemiselle tulee nyt juuri ulkomaisten sijoittajien myyntipaineesta ylipainossa olleille jenkkiosakkeille.
Kuva
Tavalliset yksityiset sijoittajat ympäri maailmaa etsivät paikkaa varoilleen nyt muualta. Sen sijaan, että ratsastaisivat USA:n suorituskyvyn aallolla, he jäsentävät tullisotien ja Yhdysvaltojen ulkopolitiikan suurten muutosten mahdollisia seurauksia. Ja suurelta osin tätä volatiliteetin epävarmuutta vastaan markkinat Kiinassa ja Euroopassa ylittävät odotukset.
“Everyone invests in U.S. stocks,” trader Lia Holmgren said. “It is the greatest companies in the world. But the valuations are insane. What is the future of those companies? Can Nvidia go 10x again? And that is why people, I think, are escaping to other places.”
Kuva
Vannoutuneet yhdysvaltalaisiin osakkeisiin sijoittavat uskovat edelleen perustekijöihin: siihen, että jenkkiyrityksillä on vahvat näkymät ja ne ovat valmiita hallitsemaan globaaleja markkinoita pitkällä aikavälillä ja lisäksi, että tekoälyn kasvu olisi merkittävä myötätuuli.
Mutta he ovat huomanneet myös säröjä näkemyksissään: kuluttajien luottamus on romahtamassa, inflaatio pysyy sitkeänä ja kuluttajat vetäytyvät kaikenlaisista ostoksista. Jotkut pelkäävät, että kaikkien munien pitäminen amerikkalaisessa korissa ei ehkä ole enää oikea tapa.
Euroopalla on omat hyvät puolensa sanoo sijoittaja Thomas Cooper Ohiosta The Wall Street Journalissa.
“You’ve got 27 countries in the EU,” he said. “You’ve got 27 different cultures and languages and retirement ages. I think the U.S. will always outperform Europe. But during certain periods, like right now, we’re going to see little pockets of opportunity.”
Trumpin nappulajoukkueen jatkaessa urotekoja Eurooppa kinastelee vielä tyhjää eikä löydä lähtöruutua
Sijoittajien pohtiessa mihin suuntaan suurimmat taloudet ovat matkalla ja onko syytä säätää allokaatiota, Trumpin nappulajoukkue jatkaa tyhjän hurraamista.
Nerokkaat neuvottelijat ovat päässeet sopimukseen lopettaa taistelut Mustalla merellä. Tosin vielä ei tiedetä koska sopimus alkaisi ja kuinka, sillä merkittäviä meritaisteluja ei ole juuri käyty. Eikä Ukrainalla ole pahemmin laivastoakaaan.
Ilmeisimmin kyseessä ovat myönnytykset ovelalle Venäjälle, että sen rahtilaivat pääsisivät kuljettamaan viljaa ja raaka-aineita kansainväliseen kauppaan ilman, että niitä drooneilla ja ohjuksilla uhattaisiin. Ja vastapuoli Venäjä suostuisi pidättäytymään Ukrainan energialaitosten ja jakelujärjestelmien pommittamisesta. Venäjä tosin vaatii samaa Ukrainalta ja tämä on sille ilmeisen kipeä asia, kun savu nousee omien kansalaisten silmiin voima-asemista.
Mustan meren laivaliikenne eilen Marine Traffic sivuston mukaan.
Nappulajoukkue on sen verran innoissaan mahdollisuudesta nousta Trumpin suosiossa, että hätiköivät ja ovat lankeamassa ansaan poistaa sanktioita Venäjältä, mikä olisi selvä poliittinen takinkääntö yhteisen pakotekäytäntöön.
Andrii Klymenko, the head of the Black Sea Institute of Strategic Studies, said he was highly skeptical that the two sides would ever carry out any maritime agreement. “The intentions of the parties are diametrically opposed”.
Nappulajoukkue oli täpinöissä päästyään lentotukialukselta etänä metsästämään kumivenemiehiä jostain Sanaan pölystä painelemalla nappeja pelihuoneessa. Siinä ei pysyneet omat ja vieraat näppäimet ihan erossa vapaata merenkulkua edistäessä.
Eurooppalaisia säälittäviksi haukkuneet joukkuelaiset kompastelevat nyt tekstiviestikohunsa keskellä, joka saa ulkopuoliset miettimään toiseenkin kertaan arkaluotoisen asiasisällön jakamista tälle joukolle, kirjoittaa Financial Times.
Kuva
Muut presidentit ovat luottaneet ulkoministeriön, Pentagonin ja kansallisen turvallisuusneuvoston henkilökuntaan kehittämään ja valitsemaan viestinnän vaihtoehtoja asianmukaisesti. Trumpin tiimi on toiminut paljon vähemmän ortodoksisella tavalla, joka johtuu presidentin kärsimättömyydestä keskustella asioista ja epäluuloisuudesta byrokratiaa kohtaan. Monet hänen korkeimmista neuvonantajistaan, joista harvat ovat aiemmin olleet johtavissa tehtävissä, jakavat tämän anarkistisen näkökulman.
Voi olla, että eurooppalaistenkin olisi aika ravistella tapojaan. Näin aasialaiset näkevät Euroopan valmistautumisen itsenäiseen puolustukseen:
Toinen viikko, uusi Euroopan johtajien huippukokous. Muoto on jo tuttu: valtion- ja hallitusten päämiehet kokoontuvat julistamaan, että heidän maanosansa on vakavan turvallisuushaasteen edessä, sitoutuvat työskentelemään yhdessä ja ilmoittavat sitten uudesta aloitteesta käyttää rahaa armeijaansa – mikä yleensä koostuu suuren summan mainostamisesta, jossa on paljon nollia. Sitten johtajat menevät pois ja kokoontuvat uudelleen muutaman päivän kuluttua toistamaan saman menettelyn.
Osakesijoittajan kannalta talouksien kehitys Atlantin molemmin puolin näytää täysin binääriseltä: joko se on umpihullua kohellusta tyhjän touhuamiseksi tai ei saada aikaan mitään.
Kuva
Vaikuttaa siltä, että salkuille on parasta olla olla tekemättä mitään vähään aikaan.
Niinpä jää aikaa seurata mitä tapahtuu kun JD Vance hyökkää valtion lentokoneella perjantaina Grönlantiin ja painuu jenkkien sotilastukikohtaan.
Kuva
Linkki: Financial Times: Banx
Grönlannissa oli asukkaita 56 865 vuonna 2023 eli jonkin verran enemmän kuin Hyvinkäällä (46 905 asukasta). Jos Vance sattuisi hyökkäämään joukkoineen Hyvinkäätä valloittaakseen, tuhmat keravalaiset kyllä tulisivat apuun ja Vance saisi pataan pahasti.
Euroopassa ollaan kahden tulen välissä, joten pitää jollakin keinolla kyniä rahat pois kummaltakin puolelta - venäläisiltä ja jenkeiltä, vaikkapa jäänmurtajilla ja niiden moottoreilla.
Tässä ei enää oikein osaa järkeillä markkinoiden logiikkaa ollenkaan. Tesla nousee vahvasti vaikka myynti on laskenut. Samaan aikaan Novo Nordisk painuu kuin kivi vaikka myynti vetää enempi kuin tuotanto kykenee valmistamaan. Novolla tuotemix, jossa kilpailijoita ei juuri ole ja Teslalla kilpailijoita on ihan riittämiin. Onko kyse vain siitä, että Tesla on jenkkifirma ja Novo tanskalainen?
Tariffitilannetta kuvaa hyvin JPMorganin Insight raportin sadan vuoden käyrä.
Kuva
Siinä noin 2% tasolla viime vuosikymmeniä olleet tariffit nousevat yhtäkkiä arviolta 18% tasolle. Ei ihme, että kaupankäynti pysähtyy kuin seinään ja pakenee Yhdysvaltoja.
S&P 500 indeksin puhti on poissa eikä kuolleen kissan pomppu viikolla parantanut lopulta asiaa. On seurattava 125-päivän liukuvaa, koska näyttää ettei se saa voimaa nostaa päätään pinnalle.
Kyse ei ole teknohikasta vaan koko jenkkilän talousmoottori tuntuu köhivän kuin olisi kevytkokista polttoaineessa.
Kvartaali päättyy puoliupoksiin, nokka vaivoin pinnan ylle
S&P500 indeksi on menossa suurimpaan neljännesvuosikauden tappiomäärään melkein kolmeen vuoteen, kuten myös Nassekin. Kuluvan vuoden kolme ensimmäistä kuukautta ovat merkinneet äkkikäännöstä markkinoilla, joissa "amerikkalainen erinomaisuus" on sulanut pois kovaa vauhtia.
Aiemmin oli helppo siirtää allokaation painoa maailma-osakkeisiin vaikka rahaston avulla. Nyt se on ollut hankalampaa kun jenkkipaino MSCI World Indeksissä on ollut niin suuri - melkein kolme neljäsosaa eli 72%.
Kuva
Asiaan vaikuttaa vielä dollarin muutos. S&P500 on yhdeksän prosenttia alle helmikuun piikin, mutta euroalueen sijoittajat ovat menettäneet noin 13 prosenttia dollarin menetettyä arvoaan euroa vastaan.
Kuva
Historiallisesti tässä käy usein samalla tavalla - raha keskittyy yhteen suuntaan ja jossakin vaihdeessa se vain päättyy.
Torsten Slok, chief economist at Apollo Global Management neuvoo: “The finance textbook is clear: You should simply not allow your U.S. share to grow so big.”
Asia johtuu jenkkien huimasta menestyksestä, joka on talouskasvun, vahvojen katteiden ja kekseliäiden teknoyhtiöiden ansiota. Brittien FTSE 100 indeksi kasvanut vain 30 prosenttia vuosikymmenen aikana kun S&P500 on noussut sinä aikana viimeisen korjausliikkeenkin huomioon ottaen yli 170%.
The rise of passive investing, in which funds track a broad market index, also plays a role. As U.S. markets have grown so has their share in indexes, creating built-in demand for American assets.
Jenkkiosakkeiden osuus on 72% kansainvälisten osakkeiden MSCI indeksissä. Vuonna 2008 osuus oli alle puolet eli 47%. Muiden maiden eläkerahastot ovat merkittäviä jenkkiosakkeiden omistajia ja jenkkiosuus on viimeisen vuosikymmennen aikana niissä kaksinkertaistunut.
Norjan valtava valtion omistama ja Norjan keskuspankin investointiosastoon hoitama rahasto sanoo olevansa tyytyväinen jenkkiosakkeiden omistaja: “We are very happy shareholders in great American companies. For the last 10 years, the U.S. has compounded at twice the rate of Europe,” Nicolai Tangen said.
Kuva
Norjan rahastossa amerikkalaisten osakkeiden osuus on noussut 53 prosenttiin viime vuonna, kun se vuosikymmen sitten oli 32%.
The fund’s latest stress-test scenario showed it could lose 18% of its value if the AI boom turns to bust.
Australian suurimmalla eläkesäätiöllä - AustralianSuper - on kolmannes 230 miljardin dollarin varoistaan jenkkiosakkeissa. He uskovat markkinamyllerryksen olevan väliaikaista.
“The U.S. is first in the league table for interesting investment opportunities that meet all of our criteria: scale, scope, cyclical strength, structural strength,” Normand said. “The U.S. is going to have certain advantages for a while.”