Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Kopra (kok) esittää Iltalehden haastattelussa, että Suomi aktivoisi puolustusliitto Naton 4. artiklan ja pyytäisi Pohjois-Atlantin neuvoston koolle merikaapeleiden vaurioitumisen vuoksi.
Yi Peng 3 -niminen kiinalaisalus liikkui kummankin rikkoutuneen tietoliikennekaapelin lähistöllä samoihin aikoihin, jolloin niiden viat havaittiin.
Venäjä taas ostanut jonkun korruptoituneen kiinalaislaivan palvelukset jos pitää paikkansa. Sinänsä ihmettelen Kiinaa jos sallivat Venäjän tälleen tehdä itsestään "syntipukin" toisenkin kerran. Vaikka toki Kiina on Venäjän kimpassa ja samankaltainen lännelle vain pahaa haluava diktatuuri... Soittaakohan Stubb Nalle Puhille jos varmistuu kiinalaiseksi?
Stubb ja Valtonen tarttuvat epäilemättä toimeen ja Kiinaa kohtaa samanlainen tiukkojen toimenpiteiden aalto, kuin edellisen kaapelin katkaisun jälkeen jälkeenkin. Ei kun odotas...
Naapurin lapsenvarastaja meni viimein liian pitkälle. Venäjä astui itse punaisen viivan yli sotkemalla aasialaiset omaan, paikalliseen kahakkaansa. Kutsumalla korealaiset Ukrainan rajoille myllyttäväksi ja kytkemällä Kiinaa mukaan heille rekisteröityjä aluksia jo toistamiseen käyttämällä Itämeren kaapeleita ja putkia pätkimään.
Bidenin päätöksen avata varmistin pitkälle ulottuvista ohjuksista Ukrainassa ymmärtää siten, että amerikkalaisilla on tarpeeksi tekemistä Aasian ja Tyynen meren alueella Venäjään nähden paljon vahvempien osapuolten kuten Intian ja Kiinan kanssa etupiireistä kiistellessään. Lapsenvarastajan kiukuttelu päästä isojen poikien pöytään alkaa närästää.
Ukraina käytti USA:n toimittamia pitkän matkan ohjuksiaan ensimmäistä kertaa tiistaina, mikä koettelee uhkailuja sisäpolitiikkaan latelevaa Moskovaa. Ukrainan käyttämä ase oli Lockheed Martinin valmistama ATACMS eli Army Tactical Missile System, jolla se iski Venäjälle Bryanskin alueella olevaan ammusvarastoon.
Samana päivänä Venäjän presidentti allekirjoitti Venäjän uusitun ydinasedoktriinin. USA oli aiemmin varoittanut Venäjää käyttämästä Pohjois-Korean joukkoja Ukrainaa vastaan, sillä USA pitää sitä sodan laajentamisena.
Kuva
Ukraina ilmoitti tiistaina iskeneensä ATACMS:llä myös tukikohtaan Karachevin kaupungin lähellä aiheuttaen 12 toissijaista räjähdystä. Bryanskin iskusta Venäjän puolustusministeriö ilmoitti ampuneensa alas viisi ohjusta ja kuudennen räjähtäneen ilmassa sirpaleita levittäen.
Kuva
Biden oli pitkään kieltäytynyt antamasta lupaa Ukrainalle käyttää ATACMS:iä Venäjää vastaan, mutta ääni kellossa muuttui Venäjän haalittua Pohjois-Koreasta 50.000 miehen joukkoa Kurskin alueelle häätämään ukrainalaisia näiden Venäjältä elokuun salamasodalla valtaamalta alueelta.
Kiev on jo pitkään pyytänyt brittejä ja muita läntisiä kumppaneita sallimaan heille Storm Shadow missile tyyppisten pitkän matkan ohjusten käyttöä. Britit eivät ole sulkeneet asiaa pois, mutta Saksan Olaf Scholz on kieltäytynyt antamasta ukrainalaisille lupaa käyttää Taurus pitkän matkan ohjusta oman hallituksensa painostuksesta huolimatta.
Kuva
Putin tulkitsee kehittyneen ATACMS-ohjuksen käytön niin, ettei sitä voi laukaista ilman jenkkien satelliitteja ja sen armeijan ohjaajia.
“If this decision is made, then it will mean nothing less than the direct participation of NATO countries—the U.S., European states—in the war in Ukraine,” he said. “And that will substantively change the very essence, the very nature, of the conflict. It will mean NATO countries are fighting against Russia.”
Putin on myös antanut ymmärtää, että ATACMS:n käyttö sitä vastaan johtaisi Moskovan siirtämään aseellista voimaa, kuten vaikka ydinsukellusveneitä, lähemmäksi USA:n aluevesiä, esimerkiksi Havannaan, Kuubaan.
Moskovan ydinasepelotteluita enemmän jenkkiviranomaiset ovat olleet huolissaan Moskovan iskevän vastaan toisin tavoin: sabotoimalla Euroopassa, aseistamalla Houthi-kapinallisia Jemenissä, mikä edelleen lisäisi hyökkäyksiä laivoihin Punaisella merellä etc. Moskovan uskotaan olevan vastuussa aikapommien asentamisesta Yhdysvaltoihin meneviin rahtikoneisiin ja matkustajalentokoneisiin. Aikeiden katsotaan olevan osa sabotaasitoimintaa, johon liittyvät tulipalot ja hyökkäykset putkistoja ja datakaapeleita vastaan.
Kuva
Ukrainan tarkoitus on osoittaa Venäjän logistiikkakeskuksiin kohdistuvilla iskuilla, että Venäjän on vaikeampi tukea rintaman joukkoja, jotka ovat sidottuja jatkuviin hyökkäysyrityksiin.
Kuva
Venäjä joutuu siirtämään varastoja ja tukikohtia kauemmaksi rajasta.
"Russian command posts, military units, logistical support systems, ammunition depots, aviation bases, missile launch systems, air defense systems, radars and other key assets are all now within range of one of the most powerful weapons in the Ukrainian arsenal."