Finanssihistoriaa, sijoitusideoita ja -analyysia: fundamenttisijoittajien ketju

Verneri Pulkkinen

+2
Liittynyt:
17.7.2016
Viestejä:
2

Prologi

Allekirjoittanut on aloittanut sijoittamisen ylioppilaskesänä 2009 sattuman kautta kiinnostuttuaan osakkeista mahdollisena säästöjen parkkipaikkana. Sijoittamisesta kehittyi nopeasti intohimoinen harrastus. Seitsemän vuoden kuluessa tyyli ja filosofia on erehdysten ja onnistumisten kautta kehittynyt yhä fundamenttipohjaisemmaksi: tutkin yritykset mahdollisemman tarkasti ja opiskelen matkan varrella jatkuvasti uusia seikkoja.
Sijoittaminen on jatkuvaa tiedon kumuloimista, oppimista ja taloudellisen vastuunkannon harjoittamista mikä tekee siitä myös niin kiehtovaa. Pyrin löytämään kasvavia, laadukkaita yrityksiä kohtuulliseen hintaan suhteessa arvioimaani todelliseen arvoon.  

Kirjoittaja on valtiotieteiden kandidaatti ja opiskelee maisterivaihetta Helsingin yliopistossa pääaineenaan talous- ja sosiaalihistoria. Historia on ollut harrastus käytännössä pienestä pitäen ja yhteiskuntatieteellinen tausta antaa hieman erilaisen tulokulman sijoittamiseen kuin kauppatieteellinen. Koen näiden yhdistämisen mielenkiintoiseksi ja rajoja rikkovaksi, tuottavaksi kombinaatioksi. Tottakai, erehdyn myös todella usein. 

Sijoitustietoon kirjoitan pääaiheina finanssihistoria ja kiinnostukseni kohteena olevat osakkeet.

 

Ketjusta

Tähän ketjuun kasautuu Sijoitustietoon kirjoitetut blogitekstit sekä kaikki muu kommentointi sijoittamiseen, sijoitusideoihin, yrityksiin ja maailmaan liittyen. Keskustelu täysin vapaa (sääntöjen puitteissa). Miksi kirjoittaa julkisesti ellei toivoisi kontraavia mielipiteitä ja kehittävää keskustelua? Sijoittamisessa sekä virheet että onnistumiset kumuloituvat: ketjun idea on minimoida ensimmäisiä ja maksimoida jälkimmäisiä. 

 

Loppuun kuluneita vessaviisauksia: 

“On a long enough timeline the survival rate for everyone drops to zero.”
-Tyler Durden

“Intelligent investment is more a matter of mental approach than it is of technique. A sound mental
approach toward stock fluctuations is the touchstone of all successful investment under present-day conditions.”

-Benjamin Graham

 

 

20.9.2016 - 18:34

Paahtopaisti

+60
Liittynyt:
1.10.2014
Viestejä:
108

Kirjoitus oli hyvä, mutta regressioanalyysin jäi vähän puutteita. Kun regressoit osakkeiden hintaindeksiä ja voittoja niin syyllistyt kahden unit root prosessin regressoimiseen eikä täten korrelaatioestimaatti tarkennu edes 100v ajanjaksolla oikeaksi vaan kärsii harhasta. Nämä kaksi aikasarjaa ovat kointegroituneet jollain vektorilla ja se voidaan korjata helposti tutkimalla ensimmäisiä erotusprosesseja (edit: pienen mietinnän jälkeen en ole varma voiko tätä korjata noin yksinkertaisesti.) Siihen on muitakin vaihtoehtoja mutta osakkeiden hintojen erotusprosessi on tuotto joka on täysin helposti ymmärettävissä ja kiinnostava myöskin. Voittojen muutoksetkin ovat vielä täysin ymmärettävissä oleva aikasarja. Tämän takia empiirisessä rahoituksessa tutkitaan tuottoja eikä osakkeiden hintoja.

Muuten kyllä erinomainen kirjoitus ja hyvä että Valtsikasta on myös muita sijoittamisesta kiinnostuneita! Itse vetelen viimeisiä kursseja kansantaloustiedettä.

 

http://www.eco.uc3m.es/~jgonzalo/teaching/EconometriaII/cointegration.h…

25.10.2016 - 10:44

Sijoitustieto

+2015
Liittynyt:
9.6.2014
Viestejä:
1269

Vernerin 2. artikkeli : "Selviytyminen ennen voittoja: kuinka sijoittaja välttää haaksirikon" (julkaistu 25.10.2016)

"Täysin tehokkailla markkinoilla kukaan ei pysty tekemään ylituottoja pitkässä juoksussa ilman informaatioetuja suhteessa muihin. Markkinoilla on kuitenkin oltava jotain nurkassa pölyttynyttä ylenkatsottua informaatiota, sillä muutoin kenelläkään ei olisi insentiiviä käydä kauppaakaan! Ostajien ja myyjien tieto voi olla samaa, mutta sen prosessointi johtaa kaikilla yksilöillä erilaisiin johtopäätöksiin, mahdollistaen kaupankäynnin sekä yli- ja alituotot."

25.10.2016 - 17:19

Aki Pyysing

+13750
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7057
Sijoitustieto kirjoitti:

Vernerin 2. artikkeli : "Selviytyminen ennen voittoja: kuinka sijoittaja välttää haaksirikon" (julkaistu 25.10.2016)

"Sijoittajatkaan eivät ilmeisesti enää lue, joten perinteisellä vuosiraporttien penkomisellakin näyttää saavan pienen edun."

Tällä on perinteisesti ja yhä edelleen saanut välillä isojakin etuja. "Markkinoiden tiedossa" on paljon eri asia kuin "Kaikki markkinoilla lukeneet". Pidän omaa tietämystäni useimmista yhtiöistä pintaraapaisuna - ja törmännyt isompiin sijoittajiin, joilla se pintakin on jäänyt raapaisematta.