Rogue

+177
Liittynyt:
9.10.2015
Viestejä:
256

Omassa taloyhtiössämme enemmistö osakkaista on maksanut yhtiölainaosuutensa pois mutta maksaa tontista vuokraa eikä lunasta sitä omaksi, vaikka lunastusoptio on olemassa.

Itse en ymmärrä tuota. Tontinvuokravastike vastaa noin 5% vuosikorkoa. Taloyhtiölainan korko on noin 0,9%. 

Jos ei ole velanottokykyä maksaa sekä yhtiölainaa pois että lunastaa tonttia, miksi valitsisi yhtiölainan maksamisen tontin lunastamisen sijaan? Kivempihan sen luulisi olevan maksella sitä 0,9% korkoa yhtiölainasta kuin  5% korkoa tontista. Tulee aika iso ero kuluissa pitkällä tähtäimellä. 

Tontin pitäminen vuokralla toki voi joissain olosuhteissa helpottaa asunnon myymistä koska nimellisen myyntihinnan saa tällöin alemmaksi, mutta täsmälleen sama efektihän on sillä, jos jättää tontin hinnan suuruisen osan yhtiölainasta maksamatta.

Onko tässä jotain mitä en ymmärrä vai eivätkö ihmiset yksinkertaisesti osaa laskea? Ainoa pieni ero minkä keksin, on se että asunnon nimellinen velaton hinta on suurempi, jos tontin on ostanut omaksi kuin jos se on vuokralla. Jättämällä yhtiölainasta osan maksamatta ei sen sijaan saa painettua velatonta hintaa alemmaksi, ainoastaan myyntihinnan. Mutta tällä ei rationaalisen ostajan näkökulmasta pitäisi olla merkitystä. 

17.5.2019 - 12:35

hauturi

+3264
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2384

Iso osa ihmisistä ei osaa (tai välitä) laskea.

Onko tonttiosuuden lunastamisella joku vaikutus kiinteistöveromielessä? Ts. maksaako tonttiosuutensa lunastanut siitä kiinteistöveron itse vs. jos ei ole lunastanut se sisältyy tontinvuokravastikkeeseen? (en ole lainkaan perehtynyt näihin, siksi kysyn).

17.5.2019 - 12:46

Rogue

OP
+177
Liittynyt:
9.10.2015
Viestejä:
256

Kiinteistöverosta en ole varma, mutta se ei pahimmillaankaan voi näytellä merkittävää roolia tässä yhtälössä. 

Sen sijaan varainsiirtovero näyttelee jonkinlaista roolia, koska sen joutuu tontista maksamaan lunastaessa ja muistaakseni oli vielä järjettömät 4% normaalin 2% sijaan jota osakeasunnoista maksetaan. 

Käytännössä sen varainsiirtoveronkin kuitenkin säästää jo vuodessa takaisin säästetyissä tontinvuokravastikkeissa. 

Ymmärrän tontin lunastamatta jättämisen jossain määrin siinä tapauksessa että aikoo asua asunnossa vain joitain vuosia, mikä toki joillain voi olla tilanne. Mutta yhtiössämme on pääasiassa perheitä, joissa alle kouluikäisiä lapsia, joten kuvittelisin useimmilla suunnitelmana olevan pidemmän tähtäimen asuminen. 

17.5.2019 - 12:54

kabu

+42
Liittynyt:
4.10.2018
Viestejä:
65

Voiko asiaan vaikuttaa se jos vuokrasopimus on summaltaan kiinteä ja vuokra-aika on pitkä? Joskushan näissä taitaa olla jopa 50v sopimuksia kiinteällä summalla.

Luulisin kuitenkin että syy on tuossa mitä hauturi sanoi eli ihmiset eivät ole niin tarkkoja rahoistaan. Ihmiset ajattelevat että oma tontti vain huonontaisi myyntihintaa, koska hinta ei olisi niin houkutteleva kuin vastaavissa kohteissa vuokratontilla, ja maksavat tyytyväisinä korkeaa vuokraa. Ja taloyhtiölaina pitää tietenkin maksaa heti pois koska kaikki laina on pahasta.

17.5.2019 - 13:08

Rogue

OP
+177
Liittynyt:
9.10.2015
Viestejä:
256
kabu kirjoitti:

Voiko asiaan vaikuttaa se jos vuokrasopimus on summaltaan kiinteä ja vuokra-aika on pitkä? Joskushan näissä taitaa olla jopa 50v sopimuksia kiinteällä summalla.

50v sopimus on kyseessä mutta tontinvuokravastikkeisiin tulee vuosittain indeksikorotus. Lisäksi oletan että tontin lunastushinta nousee joidenkin kriteerien mukaisesti jotka ovat minulle hieman epäselvät. 

17.5.2019 - 15:32

von Fyrckendahl

+963
Liittynyt:
2.11.2018
Viestejä:
1175
Rogue kirjoitti:

Onko tässä jotain mitä en ymmärrä vai eivätkö ihmiset yksinkertaisesti osaa laskea? 

Koulussa ei ole talousmatikkaa. Ihmisiä kiinnostaa kuukausierä tai kuukausikulu. Jo vuosikulu on liian vaikea, puhumattakaan prosenteista. Tämän näkee pikavippimainoksista: kuukausierä on isolla ja korko pienellä. Jotkut myös ajattelevat lyhytjänteisesti eivätkä tajua pidemmän aikavälin etua, esim. kannattaisiko nyt maksaa enemmän, jos myöhemmin säästää.

Eräs asunnonvälittäjä neuvoi, että tonttiosuutta ei kannata maksaa, koska sillä säästää niin pienen summan kuussa (noin satanen). Sen sijaan lainaosuus kannatti hänen mielestään maksaa vaikka pankkilainalla, sillä rahoitusvastike oli luokkaa tonni kuussa. Logiikkaa ei yhtään haitannut, että tontinvuokra oli yli 5 %. Korkolaskun alkeillakin olisi helposti tajunnut, että ensisijainen pois maksettava on tietenkin kallis tontti.