Taloudellinen riippumattomuus - tavoittelemisen arvoista?

Sijoitustieto

+2006
Liittynyt:
9.6.2014
Viestejä:
1267

Paljonko tarvitset? 

Tavoittelemisen arvoista?

Jaa tässä ketjussa mietteesi taloudellisen riippumattomuuden tavoitteluun liittyen.

---

Daytrader 23.8.2018: Taloudellisen vapauden vankila

Nykyajan kaoottisessa maailmassa on toki rauhoittavaa keskittyä johonkin yhteen asiaan täysipainoisesti. Mutta, kun säästät ja säästät, alat turhan helposti mittaamaan elämääsi rahassa. Kun olet tehnyt tätä toistakymmentä vuotta, siitä on vaikea päästää irti. Alussa ehkä ajattelit, että kituutat ja teet kovasti työtä nyt, jotta voit nauttia elämästäsi myöhemmin. On kuitenkin vaarana, ettet enää osaa kuluttaa, kun pääset tavoitteeseesi. Koko ajatus hien ja kyynelten läpi kerättyjen kallisarvoisten varojen kuluttamisesta voi aiheuttaa pahoinvointia. Kuin Roope Ankka, sitä päätyy helposti laskemaan kolikoita ja arvostamaan itseään sijoitussaldon mukaan.

 

0
0
25.8.2018 - 01:51

Aki Pyysing

+13475
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7008

Daytrader vei miulta yhden kolumnin. Olin ajatellut kirjoittaa tästä joku sunnuntai, kun ei ole mitään ajankohtaista. Mutta olen ilmeisesti itsekin kituuttaja, koska lensin Barcelonaan exit-paikoilla, enkä bisneksessä. Näin miulle kerrottiin. En mie kyllä Euroopan lennoilla aio silti bisnes-lippuja ostaa. Ehkä ensi keväänä Vegasiin (ensimmäisen kerran) kuitenkin. 

0
0
25.8.2018 - 09:20

Pave

+48
Liittynyt:
13.5.2018
Viestejä:
24

 

Kiitos, hyvää juttua. Aika lailla samoja ajatuksia tuli itsekin pyöriteltyä aikanaan, kun taloudellista riippumattomuutta rakentelin. Nyt parin vuoden jälkeen ainakin vielä tuntuu, että kannatti kyllä. Ja ainahan konttorille voi mennä takaisin, jos siltä tuntuu. Tarkemmin ajateltuna olisi ehkä aikaisemminkin voinut hypätä oravanpyörästä, mutta... Ompahan nyt vahan enemmän puskuria.

Näiden tuoreempien Suomi-bloggaajien jutuissa olen ihmetellyt, että useampi ei ole lähdössä maailmalle tekemään kassaa. Paljon helpompaa kuitenkin paalata, jos on paremmat palkat, pienemmät verot ja halvemmat kustannukset.

 

0
0
25.8.2018 - 09:23

krp

+42
Liittynyt:
29.9.2017
Viestejä:
37

Helvetin hyvä kirjoitus. Moni kuitenkin kaipaa mielekästä tekemistä, vaikka olis taloudellinen vapaus. Ja mitään et saa hautaan mukaas.

Ja kovin harva onnistuu/osaa sijoitella kuten Daytrayder tai Pyysäri. 

0
0
25.8.2018 - 10:52

Farseer

+2373
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1705

Kiitokset erinomaisesta ja ajatuksia herättävästä kolumnista. Yleisestikin olen ihmetellyt ihmisten halua ja pyrkimystä siirtää kaikkia tavoitteitaan ja toiveitaan eläkkeelle ja miten nihkeästi nykyinen yhteiskuntakin suhtautuu toisaalta oravanpyörästä ulos hyppääviin ihmisiin ja toisaalta niihin ihmisiin jotka eivät halua elää tavallisten tylsien normien mukaan. Toisaalta samaan malliin houkuttelevat Nordnetin ja muiden vastaavien iskulauseet tyyliin säästä näin paljon niin olet miljonääri jo 67-vuotiaana. 60-vuotiaana tai vanhempana ei usein enää voi tehdä monia sellaisia asioita mistä on ehkä nuorempana haaveillut.

Jatkuva maalitolppien siirtäminen pidemmälle on asia josta kannattaa aina välillä hellittää ja olla (jonkin aikaa) tyytyväinen siihen mitä on jo ehtinyt saavuttamaan. Pelkkä taloudellisen vapauden saavuttaminen ei riitä, pitäisi olla myös mielekästä hommaa ja kykyä tehdä sitä. Ja toisaalta varallisuudesta voi nauttia myös sitä kerätessä: esimerkiksi isompi ja mukavampi oma asunto voi olla samaan aikaan sekä suhteellisen turvallinen sijoitus, tulevaisuuden turva että panostus nykyhetken hyvinvointiin.

0
0
25.8.2018 - 11:21

Warren Fyffet

+21
Liittynyt:
16.2.2018
Viestejä:
61

Itse kuulun varmasti tuohon sijoittamisesta blokkaavien joukkoon ja en ole blogissani ainakaan tietoisesti julistanut pyrkiväni taloudelliseen riippumattomuuteen. Kirjoituksessa mainittu 7 numeroinen luku voi olla minulle tavoite ja siinä tuli juuri asioita mitä itse olen pohtinut. Sijoittamalla indeksiin tuotot jäävät pidemmällä aika jänteellä alhaiksiksi ainakin teorian mukaan ja tämä tarkoittaa, että nyt ei kannata mennä all-in. No olen sitten laittanut salkkuun kokroa, joka tuottanut ihan hyvin, mutta nyt sielläkin tuotto-odotukset laskenet olemattomiin. Mutta nyt on sitten mielestäni taisteltava yritettävä päästä siihen yli infalaation tuoton ja tämä on ehkä niitä suuria riskejä. Mahdollisuudesta hyperinfalatioon on puhuttu vähän ja historiassa rahan painaminen on siihen johtanut. 

No nyt yritän päästä siihen seitsemän numeroiseen lukuun, mutta en ole ollenkaan varma, että se silti riittää, kun sen saavutan siihen taloudelliseen riippumattomuuteen. Summa riittää varmaan nykyisiin elinkustannuksiini, mutta pystyykö sillä aikanaan elämään samoin? 

Minusta paras tilanne ettei ole liian sidottu mihinkään. Asuinpaikkaan, työhön tai asuntoon. Kuten tuossa mainittiin kasan kasvattaminen on helpompaa ulkomailla. Samoin on kasalla eläminen ulkomailla. Omalla kasallani varmaan selviäisi hyvin jossakin Thaikkulassa, kun myisi vielä asunnon. Samalla riskeeraan yhden varman taloudellisen riippumattomuuuden, nimittäin eläkkeen. Silloin kohtuullisen varmasti elän kasallani ja valtiolta saamillani rahoilla ihan ok elämää. 

Pähäilyissäni olen tullut siihe tulokseen, että Suomessa on ihan hyvä sosiaaliturva. Olen tehnyt jo merkittävän siivun omaan eläkkeeseeni ja minun kannnattaa sitä jatkaa. Olen tullut tulokseen, että omia osinkoja on huomattavasti helpompi kasvattaa vuosi tasolla 10% kuin esimerkkinä omaa palkkaa jatkuvalla syötöllä. Kasaa vaan kannattaa kasvattaa. Sitten kannattaa ihan oikeasti pohtia miten se homma menee. Sitä tuottoa pitää lypsää siletä mistä sitä tulee. Daytraderi kirjoittelin tuossa helmikuussa sen laskun tulevan jossakin 2019-2020. Siihen on vielä aikaa ja siinä ehtii raapia paalua kotiin. Pitää varautua siihen, että korot eivät nouse niin nopeaan kuin DT ajatteli ja korkojen nousu voi olla hitaampi tai päin vastoin tai tulee jotain yllättävää, kuten tuo hyperinflaatio. Yleensä tuo ongelma tuuleettimeen tulee yllättävästä suunnasta ja sitä seuraava rommi. Tässä selainen kysymys pakki mikä rommin varalle:

1. Varaako kukaan käyteteistä romahduksen varalle?

Minusta nyt varaa ja se tarkoittaa, että sitä ei tule. Moni on varannut käteistä ja sanoo sijoittavansa velalla. Tässäkin ketjussa todennäköisesti löytyy niitä. Se tulee vasta sitten, kaikki on allin ja kukaan ei odota. Kaikilla on hyvä käsi jolla ei voi hävitä.

 

2. Puhuuko talousmedia romahduksesta vai noususta

Ihan hiljattain kirjoitettiin, että lyhyiden pitkien korkojen ero kapenee. Teerenpeleissä Erola pelkäsi rommia. Nyt kaikki kerää vähä aikaa käteistä. Sitten sanotaan, että kukauden parin päästä kurssien aina vaan noustua, että Erola on ihan pihalla. Porukka alkaa laittamaan pikku hiljaa rahaa sisään. Akin kommenteista taas minusta paistoi sellainen kokeneen menestyneen sijoittajan näkemys. Markkinoilta edelleen löytyy kohtuu hintaista osaketta ja laina on halpaa. Tässä ei ole mitään syytä paniikkiin vaan rapsitaan edelleen sitä tuottoa, Ja P/E tuottaa noin 10% pidemmällä aika jänteellä. Pitää olla vain ballseja istua sen possan (Polis) päällä. Jos rommi tulee niitä 10% tuottomahdollisuuksia tulee lisää ja otetaan lisää velkaa. 

Lähtökohtaiseti me pelätään kasanaisesti ihminen ajattelee väärin. Se pelkää menettävänsä eväänsä vaikka teitää maansa olevan hedelmällinen ja sitten tuovan varmasti niitä parempia. Pitkässä juoksussa se viljarasto sitten on kasvaa kokoajan ja voidaan myydä enemmän ja enemmän. Ts. sijoittaja pelkää kasan pienemistä, vaikka se koskaan lopu ja pääosin se kasvaa. Meillä pitäisi olla siinä tiputuksessa kauheasti massia löydä peliin. Smaan aikaan men ei oikeasti uskalleta löydä kaikkea pelini ja ottaa velkaa. Se kipuraja pitäisi olla korkea ja sillä hetkellä se on matala.

Omissa päättelyissäni olen tullut siihen, että suurin syy ja este siihen omaan talaoudellisen riippumattomuuden saavuttamiseen on oikeasti tehdä suuria liikkuja. Ottaa velkaa, isoa näkemystä tai sitten elämässä irtaantua nykyisestä työstä tai asuinpaikasta. Pitäisi alkaa keräämään passiivisia tulonlähteitä, jotka ei vaadi omaa työpanosta, mutta paalua tikittää omaan varallisuuteen. Lähteä ulkomaille tai vaihtoehtoisesti tehdä esimerkkinä kesällä asfattityömaalla pitkää päivää ja pöyrittää talvi jossain Thaikkulassa muuta ja luoda passiivista tuloa.       

0
0