Ajattelin avata langan aiheesta miten kokonaisoptimoida yrityksen talous/verot ja henkilökohtainen talous/verot tilanteessa, jossa itse omistaa 100 % yrityksestä ja toimii siinä yrittäjänä.
Omasta tilanteesta sen verran, että omistan 100% Oy:stä joka myös työllistää itseni täysipäiväisesti, yrityksessä ei ole muita työntekijöitä. Yritys on toiminut aktiivisesti pari vuotta. Liikevaihto on hieman yli 100k eur ja loivassa kasvussa, mutta tasaantunee pian n. 125k eur tasolle, koska en ole aikeissa ottaa juurikaan lisää töitä itselleni eikä suunnitelmissa ole toistaiseksi palkata työntekijöitä. Firman kiinteät kulut ovat minimaaliset, luokkaa satasia kuukaudessa. Niinpä liikevaihdosta jää sisään oman palkanmaksun ja satunnaisten hankintojen (it-kalusto ym.) jälkeen reilusti yli puolet. Liiketoiminta on vakaata ja kysyntäennuste pitkälle tulevaisuuteen on erittäin hyvä.
Omia kysymyksiä mitä olen pohtinut on tärkeysjärjestyksessä:
1) Firmaan jää sisään koko ajan enenevissä määrin käteistä, koska palkkaa ei kannata nostaa suomalaisen keskipalkkaa enempää (tai oikeasti ei edes sitä vertaa, mutta olenpa kuitenkin nostanut kun on ollut helppoa) marginaaliveron vuoksi, ja "verovapaita" osinkoja saa hyvin vähän vielä kun nettovarallisuutta ei ole kertynyt kovin paljoa. Kannattaisiko firman kassa laittaa töihin eli esim. työntää ylimääräiset pörssiin? Varmaankin kannattaisi, mutta kirjanpito mietityttää. Riittääkö arvopapereiden osalta että kaupat kirjataan niitä tehtäessä, ja arvostus päivitetään taseeseen kerran vuodessa tilinpäätöshetkellä? Tähän asti olen makuuttanut ylimääräisiä Verotilillä koska sille maksetaan 0,50 % korkoa. :)
2) Palkkaa vai osinkoa - periaatteessa hyvin yksinkertaista matematiikkaa mutta tähänkin pitäisi vielä perehtyä paremmin. 8% nettovarallisuudesta kannattaa aina ottaa osinkona. Ilmeisesti olisi kannattanut jo alkaa ottamaan sen päällekin, eli olen maksanut liikaa palkkaa.
3) Eläkemaksut. Minulla on hyvin huono luotto kotimaiseen eläkejärjestelmään ja maksankin YEL-eläkettä vain minimit. Tarkoitus on julkisen sektorin eläkkeen sijaan kerryttää varallisuutta niin firmaan kuin henkilökohtaiseenkin talouteen ja kohdella näitä kaikkia aikanaan eläkevaroina. Toisaalta se on kuitenkin houkuttelevaa, että eläkemaksut ovat yritykselle vähennyskelpoinen meno. Tietääkö joku millaista lisäeläkettä YEL:n piirissä oleva omistajayrittäjä saa itselleen yrityksestä maksaa, ja millaisia diilejä on tarjolla? Ymmärrän että tässä vaihtoehdossa on tiedossa sekä tod. näk. kovat kulut eläkefirman toimesta sekä poliittinen riski varojen säästöjen lunastamiselle aikanaan. Kuitenkin ehkä selvittämisen arvoinen asia.
4) Kaikkien niiden luontoisetujen ym. tarjoaminen jotka ovat verotuksellisesti hyväksyttäviä ja kirjanpidollisesti laillisia. Esimerkkeinä: kaiken järkevän yritystoiminnassa edes joskus tarvittavan kaluston ja laitteiston hankkiminen yrityksen nimiin. Työterveyshuolto eli omat yksityislääkärikäynnit ja hammashoito. Tyky-toiminta, esim. liikuntasetelit. Työnantajan tarjoama lounas etäpäivinä. Jne. Tuntuu että näistä en tiedä läheskään kaikkia ja luultavasti sen vuoksi päädyn maksamaan yksityisvaroista asioita jotka voisivat mennä vapaaehtoisiin henkilösivukuluihin.