8
forum
|

Aki Pyysing

+13911
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7099

Saarnaan uskontoa, jossa kuuluu sijoittaa sellaisiin yhtiöihin, joiden ansaintalogiikan ymmärtää. Tämän papin saarnatessa seurakunta yleensä vastaa, että emme me mitään tiedä yhtiöistä tai niiden ansaintalogiikasta. Epäuskoinen seurakunta on tässä väärässä.

-Aki Pyysing
https://www.sijoitustieto.fi/blogit/aki/jokainen-tietaa-jostakin-jotakin

13.7.2014 - 21:10

hauturi

+3293
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2392

Luin otsikon hauturskalle, ja hän kyllä väitti, että maailmassa on paljonkin ihmisiä, jotka eivät tiedä mistään mitään. Olen taipuvainen olemaan samaa mieltä.

14.7.2014 - 11:55

PanuMusakka

-3
Liittynyt:
30.6.2014
Viestejä:
3

Voisiko joku vääntää ihan rautalankatasolla, mitä tämä tarkoittaa:

Jakamalla pörssikurssi neljännesvuoden tulos kertaa neljällä sain osakkeen P/E:ksi seitsemän.

14.7.2014 - 15:11

Anonyymi

+45
Liittynyt:
10.7.2014
Viestejä:
91

No tuossa nyt on se olettamus että jokainen neljännesvuosi olisi about yhtä tuottava, jolloin kokonaisen vuoden tuotoksi tulisi tämä neljännesvuoden liikevoitto kerrottuna neljällä.

Eli kaavana tälle P/E:lle: (osakekurssi * osakkeiden kokonaismäärä) / (neljännesvuositulos * 4)

Tai vaihtoehtoisesti: osakekurssi / (osakekohtainen neljännesvuositulos * 4)

Lyhenteitä
P/E = Price Per Earnings
EPS = Osakekohtainen tulos (Earnings Per Share)

14.7.2014 - 19:09

I. Sulasalmi

+49
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
106

Aki:

Saarnaan uskontoa, jossa kuuluu sijoittaa sellaisiin yhtiöihin, joiden ansaintalogiikan ymmärtää. Tämän papin saarnatessa seurakunta yleensä vastaa, että emme me mitään tiedä yhtiöistä tai niiden ansaintalogiikasta

Jos seurakunta tosiaan vastaa näin, on ajattelutavassa perustavaa laatua oleva virhe. Se, että ei tiedä tällä hetkellä jotain ei tarkoita etteikö tulevaisuudessa voisi tietää ja oppia ymmärtämään. Hidasteeksi muodostuu tiedon hankkiminen ja sen ymmärtäminen sekä soveltaminen omaksi hyödyksi. Kuten kolumnin Marimekko esimerkki osoittaa voi pörssiyhtiöstä saada tietoa (osarit, tilinpäätökset jne.) ja itse pähkäillä sen ansaintalogiikkaa. Kyseisessä esimerkissähän vielä oli kyse vähittäiskaupasta ja aika vakiintuneesta ja universaalista alasta (=suurin osa maailman ihmisistä käyttää kaupasta ostettuja vaatteita), joten jotain hajua luulisi monilla ihmisillä olevan. Kaivosteollisuuden, softa- tai konsultointiyhtiöiden ymmärtäminen ei välttämättä onnistu ihan niin pienellä ponnistelulla jokaiselta, mutta niihin "rämpäistään kaikki irtorahat" silti. Kolumnin toimintatapaa pitäisin hyvänä esimerkkinä miten haettiin vielä katusignaali kälyiltä ja itse kaupasta. Ei pidä kuitenkaan ymmärtää, että katusignaali olisi merkittävä, mutta jos se on voimakkaasti vastaan omaa numeerista ja kvalitatiivista analyysia voi olla syytä käydä analyysi lävitse uudestaan.

14.7.2014 - 21:59

Dharma

+100
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515

" Jakamalla pörssikurssi neljännesvuoden tulos kertaa neljällä sain osakkeen P/E:ksi seitsemän"


Jos ymmärsin tämän oikein, niin täysin ymmärtämätöntä vähittäiskaupasta, jossa valtaosa tuloksesta tulee Q4:llä ja muilla lähinnä tappiota. Sitä vähemmän, mitä paremmin firma hommansa hoitaa.

15.7.2014 - 12:39

Aki Pyysing

OP
+13911
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7099

Ymmärsit oikein. Yksinkertaistin analyysiä, toki painotan normaalisti neljänneksiä kausiluonteisesti siinä missä muutkin, kun estimoin yhtiön tuloksentekopotentiaalia. Tarkoitukseni on kuitenkin perehdyttää aiemmin perehtymättömät perusasioihin, joten vähän oikaisin tässä. Jos kirjoitan pukumies-diibadaabaa kolme kappaletta, vaihtuu luettava sivu monella. Internetissä on paljon mielenkiintoista asiaa.

Lisäksi en kirjoittanut vähittäiskaupasta yleensä, vaan case Marimekosta vuosituhannen vaihteessa. Vähittäiskaupassa yleensä ei tehdä tappiota millään neljänneksellä, toki tulos usein painottuu Q4:ään, Marimekolla parina viime vuotena Q3:een ja Q4:ään ja kuraa uikkariin Q1 ja Q2. Marimekko 1999 ei ollut likikään pelkkää vähittäiskauppaa, kuten ei nykyäänkään. 1999 se myi omissa myymälöissään puolet liikevaihdostaan, josta taas suoraan omaa tuotantoa puolet. Loput liikevaihdosta tuli tukkumyyntinä, lisensseinä ja rojalteina. MM 1999 oli tekstiiliteollisuutta, ei vähittäiskaupaa.

Kun kerran ymmärtämättömäksi haukuttiin (tsot!) täytyi kaivella Marimekon vuosikertomusta 1999. Onneksi löytyi netistä. Tuo vuosikertomus on aika no-brainer, kaikki luvut ylöspäin, pörssikurssi alaspäin.

"Kaikki Marimekon omat tuotantolaitokset, Herttoniemen kangaspaino, Kiteen vaatetustehdas ja Sulkavan laukkutehdas, toimivat täydellä kapasiteetillaan koko vuoden." löytyi, ja ilahdutti kovasti. Muistin kuin muistinkin, kirjoitin nimittäin mitä muistelin lukeneeni 15 vuotta sitten. Lisää viskiä, vielä on jotain oikeitakin muistikuvia jäljellä.

Kun yritys painaa täydellä kapasiteetilla, on tulosten neljännespainotteisuus huomattavasti pienempi kuin esimerkiksi jäätelökioskilla. 1999 jouluna olisi varmaan mennyt kaupaksi enemmänkin, jos olisi pystytty tekemään.

Tekstiiliteollisuus I-listalla Suomessa 1999 ei pukumiehiä kiinnostanut, miuta kiinnostivat tuolloin ja kiinnostavat edelleen aliarvostetut osakkeet.
http://web.lib.hse.fi/FI/yrityspalvelin/pdf/1999/Fmarimek.pdf
Muistin keskustelun pokeripöydästä tuolta ajalta. Yksi ammattipeluri/sijoittaja oli törmännyt nimeeni Marimekon osakaslistoilla, tuolloin vielä treidasin omissa nimissäni ja olin jossain kahdenkympin sakissa. Kysyi olenko täysissä järjissäni, eikö se Paakkanen ole hirveä noita-akka? Väitin olevani, ja näytti Paakkanen miltä hyvänsä 1995-2000 se veti bisnestään hienosti. Lisäksi totesin, että toki nämä kymmenien prosenttien nousut teknomiehillä eivät tunnu missään, mutta mie pärjäilen näilläkin. Toki ko. kaveri teki teknoilla paljon enemmän sekä prosentuaalisesti että absoluuttisesti kuin mie Marimekolla. Mutta joka vuosi jää mustikoita mätänemään syksyisin metsään, enkä mie niitäkään ole poimimassa.

15.7.2014 - 13:19

Dharma

+100
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515

Vähittäismyynnin osuuden kasvu lisää entisestään liiketoiminnan kausiluonteisuutta, joten liikevoiton kertyminen painottuu tyypillisesti vuoden toiselle puoliskolle.

-Marimekon osavuosikatsausten normaaliklausuuli

Ja sama Stockmannin osavuosikatsauksissa:

Vaikka pääosa Stockmannin liikevoitosta muodostuu vuoden viimeisen neljänneksen aikana, vuoden 2013 liikevoiton ei arvioida yltävän edellisvuoden tasolle.

Ero liikevaihdossa Q4:n hyväksi ei ole suuri, mutta tuloksenteon kannalta olennainen, koska kiinteät kulut ovat vähittäiskaupassa melko hallitsevia. Elintarvikekauppa on lisäksi hallitseva vähittäiskaupan muoto ja se on vuoden mittaan tasainen. Ero on suurempi muualla, kuten juuri Marimekossa ja Stockalla. Koko vähittäiskaupassa Q4 tekee noin 25-27 % ja tavaratalokaupassa 30-31 % vuoden liikevaihdosta. Tyypillisesti Q1 on tappiollinen sekä Marimekolle että Stockmannille, vaikka vuosi olisi normaali.

15.7.2014 - 13:34

Dharma

+100
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515

Marimekon 2000-luvun tulosparannus oli retromuodin ansiota. Jos valkoinen perse tulee muotiin, suomalaisten arvo nousee. Jos musta, niin laskee. 

Stockmanniin suhtaudun nykyään kiinteistösijoitusyhtiönä, jolla on vielä jotainkin rönsyjä karsittavanaan. Stockalta on saanut lähteä tänä vuonna tj ja vtj. Lindexistä tj. Strategia on menossa täysin uusiksi. Yksi vaihtoehto voi olla keskittyminen Lindexiin ja kaikkien muiden toimintojen myynti. Venäjällä on vähän hankala aika myydä just nyt. Helsingin tavaratalosta voisi saada yli puolet nykyisestä Stockan markkina-arvosta. Yläkertaan voisi tehdä asuntoja, välikerroksiin toimistoja tai asuntoja ja alakerran säilyttää naisten vaatteiden ja hajuvesien myyntialueena. Kätsyä monelle olisi, että hissillä pääsisi Herkkuun ja ikkunasta näkyisi Espa. Kesko tekee juuri näin tällä hetkellä: pääkonttori Katajanokalla on muuttumassa asunnoiksi.

Marimekon markkinarvosta 2/3 on liikearvoa, jonka tulevaisuus on äärimmäisen kyseenalainen. Toisaalta ohjeistus on tälle vuodelle astronomisen korkea, joten jos se totetuu, niin nou hätä. Jos ei, niin yrityksestä ei paljoa jää. Tosin Marimekkoon liittyy mahdollisuus yritysostoon. Brädinlle voisi olla sija, jossain kehitysyhtiössä. Omistuskin on keskittynyt, joten mahdollisuuksia on.