Sijoitusfilosofioita vaikuttaisi olevan lähes yhtä monta kuin on sijoittajiakin. Pidän tätä hyvänä asiana, koska käsittääkseni tämä mahdollistaa sen, että monet tekevät vääriä päätöksiä ja osakkeiden ostaminen järkevään hintaan pysyy mahdollisena. Yksi asia jokaisessa sijoitusvinkissä kuitenkin tuntuu aina tulevan vastaan: hajauttaminen. Hajauttamistakin on monenlaista, joista maantieteellinen hajauttaminen on yksi tapa. Maantieteellinen hajauttaminen tapa mahdollistaa maahan / maanosaan liittyvien riskien vähentämisen. Nykyisessä globaalissa markkinassa kaikki markkinat seurannevat toisiaan ainakin jossain määrin, mutta maantieteellisen hajauttamisen avulla on mahdollista välttää pääasiassa Suomeen vaikuttavien ilmiöiden vaikutukset.
Maantieteellisessä hajauttamisessa on kuitenkin omat haasteensa. Vaikka puhuisikin usempaa Euroopan valtakieltä, on ulkomaalaisten osakkeiden seuraaminen kuitenkin huomattavasti vaikeampaa kuin suomalaisten osakkeiden. Samoin vieraiden markkinoiden seuraaminen on työlästä Suomeen verrattuna, koska Suomen markkinan seuraaminen tulee puolivahingossa vain uutisia seuraamalla. Te jotka olette sijoittaneet ulkomaalaisiin osakkeisiin, miten olette ratkaisseet tämän ongelman? Itse en tässä tapauksessa pidä esim. Nordeaa ja Teliasoneraa ulkomaalaisina yhtiöinä tässä yhteydessä, koska niitä seurataan suomalaisessa (talous)mediassa samalla tavalla kuin puhtaasti suomalaisiakin osakkeita.
Millä perusteella valitsette ulkomaalaisia osakkeita? Mistä saatte alkuperäisen idean sijoittaa juuri johonkin tiettyyn osakkeeseen? Etsittekö joltain tieyltä toimialalta potentiaalisia yhtiöitä? Vai etsittekö suoraan suomalaisten pörssiyhtiöiden kilpailijoita ulkomaalaisista pörsseistä?