Yksinäisyysministeri erosi peliongelmaisten takia

Aki Pyysing - vanhat |
Jaa Twiittaa

Kaikki sivistyneet ihmiset tiesivät, että otsikko ei kerro Suomen politiikasta. Tokihan meillä voisi olla yksinäisyysministeri, mutta peliongelmaisten takia eroaminen ei ole kuulunut suomalaisten poliitikkojen repertuaariin. Meillähän ministerit eroavat vain, jos jäävät kiinni tekstiviestien lähettelystä naisille, jotka eivät vastaa suuren yleisön keskimääräistä kauneuskäsitystä.

Ison Britannian politiikka on oikeasti hilpeää seurattavaa, jos ei satu asumaan siellä. Eliittikouluissaan toistensa sukat suussa nukkuneet jampat nimittäin osaavat heittää parempaa läppää kuin Lauritsalan yläasteen pohjalta ponnistavat. Lisäksi löytyy poliittisia tehtäviä, joiden nimi itsessään on humoristinen, kuten urheilu-, kansalaisyhteiskunta- ja yksinäisyysministeri.

Olen tosin melko varma, että yksikään tasa-arvovaltuutettuna toimineista ei näe tässä mitään hauskaa. Heidäthän on valtuutettu tasa-arvoisiksi jyrkällä ohjeistuksella ”Millekään ei saa nauraa”. Ja yksinäisyyshän on vakava asia, kansalaisyhteiskunnasta puhumattakaan. Kysykää vaikka niiltä, jotka tekevät rahapelaajien rahoilla kansalaisyhteiskunnassamme kuukausipalkkaista hyväntekeväisyyttä.

Theresa Mayn huojuvan ”Brexit means Brexit”-hallituksen yksinäisyysministeri Tracey Crouch joka tapauksessa erosi tämän kuun alussa ministerin paikalta, kun brittiläisten FOBT-rahapeliautomaattien maksimibetsin tiputtamista sadasta punnasta kahteen aiottiin lykätä puolella vuodella.

Tracey ei mennyt mököttelemään takapenkille, vaan kiersi kaikki englantilaisten arkkiviholliset skotlantilaisista walesilaisten kautta irlantilaisiin löytäen tukea sekä oman konservatiivipuolueensa kiviriipalta Boris Johnsonilta että tietysti opposition Työväenpuolueelta. Hän sai parissa viikossa vähän yli 70 kansanedustajaa molemmin puolin salia allekirjoittamaan lakiesityksensä, jossa automaattipelaamista rajoitetaan jo huhti- eikä vasta lokakuussa. Nyt näyttää siltä, että joko valtiovarainministeri pakittaa tai hallitus häviää budjettiäänestyksen. Tämä on tapahtunut Iso-Britanniassa edellisen kerran 1978.

Valtiovarainministeri Philip Hammondilla oli ideana kuitata karkaavat automaattiverorahat nostamalla nettipeliveroa 15:sta prosentista 21:een. Tämän piti kuitata menetettävät slottiverotulot, ja näiden piti tapahtua samaan aikaan. Aiheeseen liittyy paljon lakiteknistä hässäkkää, jota en ainakaan vielä lopullisesti käsittänyt. Joka tapauksessa rahapeliyhtiöihin rahojaan sijoittaneet jännäävät, minkä kanin Hammond vetää hatustaan. Mayn hallituksella on toki tällä hetkellä muitakin murheita, ja se voi mennä jo nurinkin ennen kuin slottimaxeista päästään äänestämään.

En nyt tietenkään usko, että joku Boris Johnson välittää peliongelmaisista pätkääkään. Valheellisen eurojournalismin uranuurtaja välittää lähinnä omasta urastaan ja toivottavasti lisäksi viidestä lapsestaan. Jos Boris näkee tilaisuuden heitellä kapuloita Mayn hallituksen rattaisiin, hän käyttää sen. En ihmettelisi, vaikka koko Iso-Britannian slottirähinä olisi Johnsonin toimistossa suunniteltu.

Tosin en pidä mahdottomana, että Tracey Crouch olisi liikkeellä ainakin isolta osin hyvästä tahdosta. Hän on askarrellut paljon erilaisessa maailmanparannuksessa, kuten jalkapallovalmennuksessa ja äänestänyt lisäksi homoliittojen puolesta. Yleensä konservatiivipoliitikot Iso-Britanniassa vastustavat homoliittoja, mutta suhtautuvat paljon hyväksyvämmin anglikaanisenkin kirkon parissa paljastuneeseen lasten hyväksikäyttöön. Heidänkin sisäoppilaitoksissaan joutui kärsimään kaikenlaisesta kiusaamisesta, ja sekin oli vain kestettävä. Crouch on muuten ensimmäinen konservatiiviministeri, joka on pitänyt äitiyslomaa.

Mutta onhan se nyt humoristista, että hörökorvien hallitus siksikin huojuu, koska se aikoo lykätä rahapelilainsäädännön kiristämistä kuudella kuukaudella alun perin kaavaillusta.

Pystyttekö visioimaan viimeaikaisista kulttuuriministereistämme esimerkiksi Sampo Terhon (sin.), Sanni Grahn-Laasosen (kok.) tai Paavo Arhinmäen (vas.) uhkailemassa erolla, ellei vaikkapa rahapeliautomaattien määrää pienennetä?

Tässä oli liikaa utopiaa ainakin miulle: Ensinnäkin ministerimme pääsääntöisesti haluavat peliongelmaisilta enemmän rahaa, joten vaatimus olisi toisinpäin kuin Tracey Crouchilla. Sitten suomalainen yksittäinen ministeri uhkaamassa jättää tehtävänsä jonkun hankkeen takia? Siinähän on riskinä, että virka-autolla ajaminen loppuisi. Ei, ei ja ei. Hallituksesta lähdetään Suomessa vain jalat edellä kuten Ike – tai vaihtoehtoisesti koko puolue siirtyy vähän ennen vaaleja oppositioon vastustamaan omia aikaisempia esityksiään.

P.S. FOBT = Fixed odds betting terminal, joita löytyy lähinnä vedonlyöntikioskeista, mutta niitä sitten löytyykin aurinkoiselta saarelta vähän kaikkialta. Niillä voi pelailla rulettia, bingoa, virtuaalikoiria ja -hevosia ynnä muuta sellaista, missä ei pitkään juoksuun voi mitenkään voittaa. Nämä ovat brittilainsäädännössä B2-luokan rahapeliautomaatteja 90-97 prosentin palautusprosentilla.

Vanhoja kunnon hedelmäpelejä löytää hyvän ruoan ja kauniiden naisten maasta lähinnä pubeista ja klubeista. Niitä taas kutsutaan C-luokan peleiksi, joilla on lakisääteinen minimipalautusprosentti 70. Pubit virittävät niitä sitten muilta osin miten tykkäävät, useimmiten 78% haminoille.

Yhteistyökumppanit ja tarjoukset: Mandatum Trader

Mainos: Mandatum Nordic High Yield -korkorahasto saatavilla Traderissa. Tutustu >>

Artikkelit

Leikkaako Fed ohjauskorkoa 25 vai 50 korkopisteellä?

Johannes Ankelo
17.9.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Turha hötkyillä jenkkivaaleissa

Aki Pyysing
15.9.2024
east Lue lisää

Mikä viitekorko kannattaa valita?

Miika Vuorensola
15.9.2024
east Lue lisää