Sijoitusvuoden kääntyessä loppusuoralle monet katsovat taakseen ja tekevät laskelmia vuotuisesta menestyksestään. Tässä ei ole mitään pahaa, kunhan ymmärtää, että vilkaisu on väärään suuntaan ja voi hyvin sotkea juoksusta rytmin.
Menestykseen tulevaisuudessa voi vaikuttaa vain uusilla päätöksillä ja niiden laadulla. Vaikka olisi viime vuonna kävellyt vetten päällä, voi ensi vuonna olla vaikeaa pysyä pinnalla pelastusliiveissäkään. Samaten vaikka olisit ottanut pataan ja pahasti, ei se tarkoita, etteikö jatkossa voisi osumatarkkuus parantua.
Yksi vuosi on sijoittamisessa pelkkä pikamatka ja kalenterivuoden päättyminen lähes merkityksetön mittauspiste. Toki jos olet salkunhoitaja bonuspalkkauksella, joka on sidottu kalenterivuoden tulokseen, tilanteesi on erilainen. Meille muille vuodenvaihde tarkoittaa korkeintaan verotuksen realisoitumista.
Verotuksessa kannattaa vältellä turhaa rahan polttamista. Erityisesti kannattaa tarkistaa, ettei vain vanhoja tappioita pääse vanhenemaan. Ihmismieli pyrkii kätkemään epäonnistumiset ja jotkut kuuden vuoden takaiset kurat unohtuvat helposti. Paitsi silloin kun tapaa sitä vinkkimiestä, jonka neuvosta laput tuli hankittua.
Tappiot löytyvät edellisen vuoden verotuspäätöksestä, jos niitä jostain on siunaantunut. Joten jos on vanhenemassa olevia tappioita, ja salkussa realisoitumattomia voittoja, kannattaa askarrella ainakin sen verran plussaa, että tappiot tulevat kuitattua.
Jos on vuoden kuluessa jo kotiuttanut voittoja ja salkussa on sisällä realisoitumatta olevia kuria, kannattaa yleensä realisoida muita tappioita ja välttää näin verot. Operaatio maksaa kuitenkin jotakin ja useimmissa tapauksissa vain siirtää verotusta eteenpäin. Jos esimerkiksi arvelee pääomaverotuksen nousevan tulevaisuudessa radikaalisti, saattaa olla ihan perusteltua laittaa iloisena veronmaksajana kättä taskuun ja antaa kuraposition muhia rauhassa. Veromyyntejä ei kannata jättää vuoden viimeiseen päivään ainakaan epälikvideissä lapuissa, sillä paikalla saattaa olla muitakin verotuksen keventäjiä.
Yksityishenkilö voi vuosittain korkeintaan tuhannella eurolla myydä osakkeita verovapaasti. Esimerkiksi puhelinosakkeesta peräisin olevia Elisoja voi yksityishenkilö joululomalla kevennellä verovapaasti. Harvat jaksavat tätä askarrella, vaikka operaatiossa pääsee parempiin nettotuntituottoihin kuin useimmat omissa töissään.
Osakesäästötili tulee, oletko valmis?
Ei mitään hätää, vaikka et olisikaan. Vielä ehtii, eikä tili sovi likikään kaikille. Luonnollisesti sellaiset, joiden sijoitusstrategiaan se on vähän nihkeä, ovat sydämensä kyllyydestä valittaneet sen puutteellisuuksista.
Juuri mitään ei kannata myydä pelkästään sen takia, että saa rahat osakesäästötilille ”turvaan”. Verot maksetaan kuitenkin rahoja nostettaessa, eikä osinkoverotuksessa saa nykyistä pörssiosinkojen 15 prosentin verohuojennusta. Tosin pitkällä aikavälillä korkoa korolle -efektin pitäisi ylikompensoida tämä hyvällä marginaalilla.
Osakesäästötili sopii kiistatta sellaisille, jotka myös myyvät osakkeita, eivätkä ole jumittuneet ostamaan ja pitämään vaikka taivas putoaisi niskaan. Tämä toki sillä edellytyksellä, että osakesijoitustoiminta on voitollista ja rahoja ei ole ihan lähipäivinä tarvetta tililtä nostaa.
Jos esimerkiksi rämpäisee koko maksimin eli 50K konkurssiin menevään yhtiöön, ei tilille saa enää työnnettyä lisää rahaa. Tämä tulee vastaan lähinnä minun kaltaisilleni spekulanteille. Tappion saisi kuitenkin vähentää tilin sulkemisen jälkeen seuraavien kymmenen vuoden sijoitustuotoista. Uuden madonkin voisi laittaa koukkuun ainakin Kauppalehden käsityksen mukaan. Tämä kuulostaa spekulantin perspektiivistä liian hyvälle ollakseen totta. Pläräsin lakia ja verottajan tiedotetta niin pitkään kuin kärsivällisyys riitti, mutta en saanut itselleni lopullista vahvistusta asiaan.
Lisäksi jos aikoo säästää lapsilleen, tuote on erinomainen. Kun sijoitusura lopullisesti päättyy, perikunta maksaa osakesäästötilin sisällöstä ”vain” perintöveron. Voitaneen arvioida, että perintövero pysyy pääomatuloveroa alhaisempana kaikissa realistisissa poliittisissa skenaarioissa. Perijät kun ovat sijoittajia suurempi äänestäjäryhmä.
Parasta viihdettä uusi sijoittamisen osakesäästötili on opiskelijoille, joiden opintotukiin tilin sisällä tapahtuva toiminta ei vaikuta. Sijoittaminen kannattaakin aloittaa mahdollisimman nuorena, ja uskonkin osakesijoittamisen suosion uuden verohärpäkkeen ansiosta nousevan erityisesti nuorissa ikäluokissa.
Kovin alhaisella eliniänodotteella ei osakesäästötilistä välttämättä ole kuin riesaa. Mitä pitempi on sijoitusperspektiivi, sitä houkuttelevampi tili on. Huomattavaa on, että sijoittaminen voi olla pitkäjänteistä, vaikka matkalla kävisikin jotain osakekauppaa.
Lähdeveromurheiden takia en ainakaan itse aio ostaa tilille kuin kotimaisia osakkeita.
Fokus tuottoon
Jos tekee sijoituspäätöksensä vain verojen minimoimisen pohjalta, on kuitenkin keskittynyt vääriin asioihin. Sijoittajan kannattaisi ensisijaisesti pohtia, mistä tulevaisuudessa on tuottoja tulossa. Jos osakkeensa arvelee varmasti laskevan, se kannattaa myydä käytännön aina veroseuraamuksista riippumatta. Tämä kuulostaa monille ”Vältän veroja maksoi mitä maksoi” -filosofian edustajalle aivan liian radikaalilta, mutta pitää erityisesti nollakorkojen aikana lähes aina paikkansa. Osakesäästötilihän mahdollistaa verottomat kirikierrosvoitot.
Jos taas omat tai omaisuudenhoitajansa kyvyt päättelee yhden vuoden tuloksesta, on vetämässä hätäisiä johtopäätöksiä. Ikävä kyllä mistään ei voi saada kenenkään sijoittajan osaamisesta varmoja takeita. Mutta on oikeilla jäljillä, jos pohdiskelee, onko oikeasti tehty hyviä päätöksiä, vai pelkästään Lady Fortuna katsonut salkkuun suopeasti.
Perinteisesti juhlin vuoden vaihtumista ostamalla vuoden viimeisen pörssipäivän (tänä vuonna maanantai 30.12.) aikana ainakin jotain pientä kivaa. Yritän myydä niitä sitten tammikuussa kalliimmalla niille, joiden salkun täyttäminen alkaa vasta vuoden vaihteen jälkeen.
Tämäkään strategia ei ole takuutuote, sillä välissä on monta vuorokautta tsunamien tulla ja Trumpin twiittailla.
Hyvää tammirallia kaikille!
Kolumnin pohjana on Viisaaseen Rahaan viime vuonna tehty kirjoitus https://www.osakeliitto.fi/uutiset/vuosi-on-sijoittamisessa-pelkka-pikamatka/