Kulla hinta teki kaikkien aikojen huippunsa 2 790 dollarissa ennen terävää laskua trendilinjaan ja 100 päivän liukuvan keskiarvon tasolle. Pomppu trendilinjasta on ollut aggressiivinen ja 2 700 tasolta odotetaan vastusta. Trendi vaikuttaa kuitenkin edelleen vahvalta.
Lyhyemmässä kuvassa laskeva trendilinja meni rikki, mutta vastusta odotettavissa.
Kulta oli pitkään ylimyydysä tilassa tai lähellä ylimyytyä, mutta nyt tilanne näyttää teknisesti paremmalta ostajien kannalta.
Goldman Sachsin Gillard kertoo CTA-rahastojen shortanneen kultaa sen pudottua 50 päivän liukuvan keskiarvon alle. Nyt rahastot ostavat shorttejaan takaisin.
GDX-ETF, eli kullankaivajaosakkeista koostettu ETF, on selvästi kullan hintakehitystä tällä hetkellä perässä.
Fyysiselle kullalla löytyy vahva kysyntä keskuspankkien toimesta. Goldman Sachs uskoo keskuspankkien ostaneen 7,7 miljoonaa unssia syyskuussa verrattuna ennen vuotta 2022 (jolloin Venäjän omistukset jäädytettiin), jolloin keskiarvo oli noin 500 000 unssia kuukaudessa. Goldman huomauttaa, että kysyntä jatkuu korkeana kullan voimakkaasti nousseesta hinnasta huolimatta.
Kullan hinta on hidastellut viime viikkojen aikana verrattuna digitaaliseen pikkuveljeensä, bitcoiniin.
Bitcoinin hinta breikkasi monen kuukauden rangesta Trumpin vaalivoiton varmistuttua. “Trump bump” oli todellinen ilmiö, mutta bitcoin on tällä hetkellä RSI-mittarilla mitattuna erittäin yliostetussa tilassa.
“Golden cross” (50pv ja 200pv liukuvat keskiarvot) leikkasivat vuonna 2023 ja silloin bitcoinin hinta tuplaantui. “Death cross” ei lähettänyt bitcoinin hintaa syöksyyn, mutta nyt uuden golden crossin tapahduttua hinta on voimakkaassa nousussa.
Bitcoin saavutti Nvidian tuoton, kaksikko on treidannut korkealla korrelaatiolla viimeisen parin vuoden ajan. Fundamentaalinäkökulmasta näillä kahdella on hyvin vähän samaa, mutta sama psykologia ajaa molempia.
Bitcoinin hinta jätti 200 päivän liukuvan keskiarvon kauas taakseen, tällä hetkellä hinnan ollessa noin 50 prosenttia sen yläpuolella. Tästäkin vinkkelistä bitcoin näyttää erittäin yliostetulta, mutta tämän vuoden alussa sen hinta treidasi jopa 75 prosenttia 200 päivän liukuvaa keskiarvoa korkeammalla.
Bitcoin-ETF-rahastot jatkuvat treidaamista korkealla kysynnällä ja kokonaisvaihdolla. Alkuviikosta rahastojen kokonaisvaihto rikkoi 50 miljardin taalan rajan. Joukkoon mukaanluetaan myös Microstrategyn osake, joka tätänykyä on enemmänkin vivutettu bitcoinrahasto kuin teknologiaosake.