Torstaina tärähti julkisuuteen ehdotus arpajaislain uudistamisesta. Yllättävänä seikkana siihen oli onnistuttu puristamaan Veikkaukselta vaikutusarvio Säätytalolla syksyllä sovituista ulkomaisen rahapelaamisen maksublokeista.
Tiesin etukäteen Veikkauksen sisäisen asiantuntija-arvion tuotoista olevan käytännön nolla. Tätä arviota yritin saada kameran edessä Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoskeakin sanomaan. Numppi väisti taitavasti ja sanoi jotain tyyliin: ”Pakkohan sitä monopolia on puolustaa.”
Mutta mitä ilmeisimmin sisäministeriön virkamiehillä oli parempi vipuvarsi käytössään, koska mukana oli:
”Veikkaus Oy:n mukaan ehdotetut maksuliikenne-estot kasvattaisivat yhtiön edunsaajatuoton vuosittaisen tason määrää noin 4-12 miljoonalla eurolla ja arpajaisveron vuosittaisen tason määrää noin 1-3 miljoonalla eurolla.”
Tämä ei ole sitten se aiemmin väläytelty 100 miljoonaa tai ainakaan Kimmo Levän ja Vertti Kiukaksen haaveilema 300 miljoonaa eli koko ulkomaille pelattava määrä. Vaan tämä on juuri se käytännön nolla, miksi miekin vaikutukset arvioin. Lopulliset vaikutukset eivät selviä koskaan, koska emme yhtaikaa voi elää sekä blokkien kanssa että ilman. Olen melko varma, että Veikkaus väittää täältä ikuisuuteen maksublokeista olleen jotain pientä apua. Tai ainakin niin kauan kuin Blokkikosket ovat siellä johdossa.
Epäilen vahvasti, että Viisikolle heiluteltiin ihan eri luokan lukuja syyskuussa, kun blokeista kesken arpajaislaislain asiantuntijakuulemisten päätettiin. Olin muuten aika huonosti motivoitunut laatimaan Suomen Pokerinpelaajat ry:n lausuntoa 11.11. olleeseen kuulemistilaistuuteen, kun leidit portailla olivat etukäteen käyttäneet kaiken onlinegamingsiantuntemuksensa ja päättäneet maksublokit tuleviksi.
Hilpeä yksityiskohta oli, että ensin pelastettiin suutari Paffersson, ja sitten saatiin paketti kasaan. Syksyllähän kirjattiin: ”Maksuliikenne-estojen toteutuessa Ahvenanmaahan liittyvä kysymys ratkaistaan hallitusneuvotteluissa sovitun mukaisesti.”
Tämä oli hätävalhe. Asia jäi hallitusneuvotteluissa 2019 keväällä sopimatta. RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson lupasi 2020 budjettineuvottelujen yhteydessä Ålands Penningautomatföreningenin (=PAF) 70 miljoonaa vuotuista euroa Veikkaukselle ja tämän korvattavaksi suoraan Ahvenanmaalle. Paffin pelit ovat arpajaislainsäädännön silmin ulkomailla, eli eivät ole Manner-Suomessa.
Tämä aiheutti päänpyörittelyä pienehköillä Suomen ja Ruotsin välissä olevilla saarilla. Anders Wiklöf ymmärtää, että Åland tarvitsee enemmän Ålandsbankenin osinkoja kuin ÅAB EKP:n pääntaputtelua. Ja Ahvenanmaalla muutenkin tajutaan kyllä, että jonkun hätäisen tukiaispaketin kaataa persuhallitus helposti, mutta Paffin rahoista riittäisi vielä monelle merenkulkija- ja perunankasvattajasukupolvelle.
Olin Rinteen hallituksen muodostuessa sitä mieltä, että blokeilta meidät voinee pelastaa vain RKP. Kuulemani mukaan RKP:n sisällä olikin ”lite missnöje med Anna-Maja” Säätytalon hätäisten sopimisten jälkeen. Mutta käsittääkseni paffilaiset keksivät ratkaisun, miten voidaan sekä noudattaa hallituksen suuressa viisaudessaan tekemää päätöstä että säästää Paffin rahat: Blokataan vain ne toimijat, jotka jatkavat markkinointia Suomeen. Vuosia sitten tehty juridinen linjaushan on, että pelkät suomenkieliset sivut eivät ole Manner-Suomeen kohdistuvaa markkinointia.
Maksublokkien kustannukset
”Maksuliikenne-estojen kustannusvaikutukset vaihtelisivat sadoista tuhansista euroista muutamiin miljooniin euroihin kunkin pankkiryhmän osalta. Maksuliikenne-estot edellyttäisivät tili- ja korttimaksamisen estoja koskevan järjestelmän luomista tai kehittämistä sekä postinumeroon perustuvan Ahvenanmaan maksuliikennettä erottelevan järjestelmän luomista.
Tilimaksamisen eston osalta toteuttamiskustannuksia koskevat arviot vaihtelevat useista sadoista tuhansista euroista 3,5 miljoonaan euroon. Joidenkin pankkien osalta pakotelistamonitorointiin käytettävän järjestelmän hyödyntäminen saattaisi pienentää kustannuksia. Vuosittaiset ylläpitokustannukset olisivat arviolta satoja tuhansia euroja. Korttimaksamisen estojen osalta toteuttamiskustannusarviot vaihtelevat tuhansista euroista satoihin tuhansiin euroihin.
Lisäresurssitarpeen on arvioitu olevan 4 henkilötyövuotta, mikä merkitsisi noin 330 000 euron vuosittaista kustannusta. Henkilöresurssitarpeiden lisäksi on huomioitava ainakin tietotekniset resurssit.”
Tiivistelmä: Suomalaisille maksunvälittäjille ja pankeille tulisi varmasti miljoonaluokan kustannuksia. Sisäministeriöön tarvitaan neljä blokkaajaa. Oikein onnellisessa tapauksessa Veikkaus saa saman verran lisää tuloja.
Onko järkee vai ei?
Miulle ovat aika monet pyöritelleet päätään, kun olen väittänyt, että ei maksublokeilla mitään rahaa tule. Rahapelimarkkinoita tuntemattomilta ymmärrän tämän hyvin. Olen mie ostanut laskevia osakkeitakin, joten tietoni tulevaisuudesta ovatkin aina epävarmoja. Mutta nyt on ulkona vähän uskottavamman tahon ennuste eli Veikan oma.
Voisiko joku, jolla on jonkun viisikosta korva, kysyä ihan keneltä tahansa heistä, millä ihmeen perusteilla heidät vakuutettiin tekemään nerokas päätöksensä maksublokeista? Epäilen kyseessä olleen ratkaisu ”jotain tarttis tehrä”, joten tehdään vaikka jotain hölmöä. Tai sitten Sanna Marin oli kyllästynyt kuuntelemaan Jukka Gustafssonia, kun tämä on kärttänyt taas kerran blokkeja, joilla luuli saatavan satoja miljoonia. Tässä kyllä pelkästään arvailen. Jos joskus pääsen kenen tahansa viisikosta puheille, aion kyllä kysyä. Ja toivottavasti myös omat kansanedustajansa kyselevät.
Olin nimittäin alun perin varma, että siinä vaiheessa, kun monipuoluehallitus tulee lakiesityksellä ulos, se menee läpi. Mutta nyt kun Veikkauksen arvioimat luvut ovat ulkona, voi tämä vielä kaatuakin. Rahan perässähän blokeilla oikeasti ollaan.
Vain sisäministeriön pätevät virkamiehet puhuvat enää peliongelmasta blokkien yhteydessä. Tiede- ja kulttuuriministeri, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko markkinoi Veikkauksen joulukalentereita, joiden ostaminen auttaisi suomalaisia lapsia ja vanhuksia. Hesari kertoi pääkirjoituksessaan EU:n fiktiivisestä paineesta, joka muka kohdistui vanhaan monopolimalliin, joten oli pakko muodostaa fuusioyhtiö ja yli miljardista, jonka Veikkaus tuottaa yhteiskunnalle. Tosin suomalaiseen rahapeliviestintään on kuulunut valehtelu kiinteänä osana vuodesta 1995, eli jolloin Suomi liittyi Euroopan Unioniin ja mie aloin nuorena pokeriammattilaisena lukea vähän tarkemmalla silmällä pienestä pitäen kuulemaani satua suomalaisista, jotka voittavat aina.
Kertausta: Veikkauskielen ”kanavointikyky” tarkoittaa siis kilpailukykyä eli mahdollisimman paljon Veikkaukselle hävittyä rahaa. Esimerkiksi Iso-Britanniassa ja Ruotsissa on todettu lisenssimalli parhaaksi mahdolliseksi suojaksi lisenssittömien kilpailua vastaan ja ketään ei blokata. Ennustan Suomenkin siirtyvän vastaavaan lisenssimalliin seuraavalla vaalikaudella, ellei nyt sitten jostain syystä Marinin hallitus uusi valtakirjaansa. Aina kun olemme samassa tilaisuudessa, Numppi kertoo, että ei ole lisenssijärjestelmää ilman blokkausta. Ja mie yritän ottaa puheenvuoron heti perään kertoakseni, että taas tuli puhuttua veikkauskieltä.
Mitään järkeä ei näissä blokeissa ole. Arvailen taas, mutta sisäministeriön virkamiehet, jotka kyhäsivät aika vauhdilla esityksen kasaan, eivät nähdäkseni näe blokkaamisessa juuri mitään valoa. Tämä on kyllä rivien välistä parilla tapaamisella luettua. Eikä kukaan muukaan rahapelimarkkinoihin perehtynyt ulkopuolinen tarkkailija. Ajattelen tässä ääneen, miksi nuuskan myynnin kieltämisen 1994 jälkeen hönöin kieltolain tynkä säädettiin:
Ideologinen hanke?
Ainakin Marinin hallituksen viestintä kertoo perustavaa laatua olevasta epäluulosta (pääministeri) yrityksiä tai vihamielisyydestä (opetusministeri) yrittäjiä kohtaan. Lisäksi viisikko vaikuttaa hyvin sääntelymyönteiseltä. Joten maksublokit ulkomaisille rahapeliyhtiöille (ja suomalaisisille pelaajille) ovat siinä mielessä ihan tämän hallituksen linjaa.
Lisäksi ”Pankit maksavat viulut” lienee oikein sopiva lähestymistapa kaikille ministereille valtiovarainministeri Vanhasta myöten. Kuten mehua Venäjän puolustusministerille tarjonnut silloinen puolustusministeri hiljan sanoi: ”Näkökulma on hieman erilainen riippuen siitä, edustaako puhtaasti veronmaksajia vai pankkijärjestelmää”.
Tiedän kuitenkin, että aloite maksublokkeihin tuli takkinsa kääntäneiltä Veikkauksen toimitusjohtajilta ja Veikkauksen edunsaajilta. Joten arvelen, että viisikolla oli mielessä ihan toiset tuotot, kuin nyt esitetyt. Pokerinpelaajia ja vedonlyöjiä on kaikissa puolueissa, ja maksublokkeja ajamalla saa tuskin mikään puolue yhtään ääniä lisää. Puolueethan ovat ensisijaisesti kiinnostuneita äänistä ja toissijaisesti valtion rahasta. Rahaa täytyi olla näkyvissä niin paljon, että pienet äänimenetykset olivat hyväksyttävissä oleva siviilivahinko.
Joten luulen, että hallitus on nähnyt olemattoman Pikku rummun:
”Niin kuin valtamerten pauhu
kaikuu ääni karitsan.
Helvetistä nousee musta sauhu,
siellä palaa valta Saatanan
Halleluja synneistä pois,
Sulle pelastusta maksublokit soi.”
Maksublokkien vaikutukset
Idea siitä, että blokataan vain ne, jotka jatkavat markkinointia, on nerokas. Näinhän voisi ajatella sekä laittoman markkinoinnin vähenevän että sen kuuluisan kanavointikyvyn paranevan.
Luultavasti jotkut operaattorit päättäisivätkin lopettaa Suomeen kohdistuvan markkinoinnin. Pokerinpelaajille ja vedonlyöjille tärkeät PokerStars, Betfair ja Pinnacle eivät ole nähdäkseni markkinoineet Suomeen vuosikausiin, ja tuskin tähän hätään aloittavatkaan.
Mutta iso osa ulkomaisista pelintarjoajista jatkaa vanhaan malliin ja Eurosport en edelleen täynnä rahapelimainoksia. Niiden hinta vain ehkä vähän laskee. Rahapelimainoksista kanavalle joutuu kuulemma maksamaa jonkun 1,3 kertaa listahinnan. Voi olla, että jatkossa joutuvat myymään ihan ohjehinnoilla ja ehkä antamaan alennuksiakian.
Peliongelma ei vähene siis yhtään, mutta ulkomaisten rahapeliyhtiöiden markkinaosuudet muuttuvat vähän vastuuttomampaan suuntaan. Eivätkä mainokset vähene, mutta halpenevat.
Saa nähdä, onko tämä järjettömyys enää mitenkään pysäytettävissä. Ehkä, mutta täytyy vielä todeta, että tämä ei ollut likikään niin paha, kuin syksyllä kuvittelin. On ne muuten kekseliästä kansaa nuo ahvenanmaalaiset.
Sijoitustieto 20.92020: Marin, Ohisalo, Saarikko ja Andersson ostivat veronmaksajien rahoilla Henrikssonilta maksublokit