Artikkelit

Viikon kuumat 2020-linkit

Ville Hemminki |
Jaa Twiittaa

Linkkejä matkan varrelta... Hyvää alkanutta vuotta!

“The fundamental cause of the trouble is that in the modern world the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell

Uuden Vuoden käynnistyttyä on hyvä kerrata sijoittamisen ja markkinoiden kultaisia sääntöjä. Kyseessähän ei ole mikään luonnontiede, mutta tietyt lainalaisuudet pätevät. Jos nämä 20 asiaa sisäistää ja kykenee toimimaan niiden mukaisesti, välttää suurimmat sudenkuopat ja pääsee pitkässä juoksussa suurella todennäköisyydellä muun sijoittajalauman kärjessä maaliin.

Vastoin yleistä mielipidettä, maailma on varsin hyvässä asennossa. 2010-luku oli paras vuosikymmen koskaan. Ihmiskunta teki isoja harppauksia niin varallisuuden, elinolojen, teknologian kuin energiatehokkuudenkin saralla. Talous- ja väestönkasvusta riippumatta kulutamme maapallon varoja vähemmän kuin aikaisemmin. Kiitos globaalisaaation, markkinatalouden ja niiden mahdollistaman tehokkuuden parantamisen.

Minkälaisten trendien kehitysvaiheissa teknologia on 2020-luvulle tultaessa? Seuraavat 14 kuvaa havainnollistavat. Tuoreet IPO:t, kuten Lyft, Uber ja Slack, räjähtivät silmille. WeWork oli kirsikkana kakun päällä ja VC-rahoitteiset karkelot kokivat kolauksen. Teknologia on kilpailun rajoittamisen kuuma peruna. Samalla kun kuluttajat hengaavat netissä (lähinnä mobiilissa) enemmän kuin koskaan ja tuovat älylaitteita koteihinsa, ovat he luonnollisesti huolissaan datan yksityisyydestä. Teknologia-aktivismi onkin kasvussa.

Samaan hengenvetoon Ben Thompsonin koko vuoden 2019 parhaimmat helmet kootussa paketissa. Thompsonin Stratechery on yksi parhaista teknologiablogeista. Todellinen aarreaitta!

VC- ja teknologiasijoittaja Alex Danco listaa kymmenen ennustusta 2020-luvulle. Mukana mm. bioteknologia-osakkeiden kupla; muut älylaitteet eivät korvaa älypuhelimia, jotka säilyvät pääosin nykyisellään; kryptoteknologioita aletaan hyödyntää entistä enemmän toisinajattelijoiden ja yhteiskuntakapinallisten pelottaviinkin käyttötarkoituksiin (kuten ampuma-aseet); Google joutuu ainoana suurena teknologiayhtiönä regulaattorin hampaisiin; korkeakoulututkintojen arvostuksessa tapahtuu muutos; mikromuovit tulevat suuren yleisön tietouteen uhkana; ja näemme todellisen startup-puhalluksen, joka ravistelee Piilaakson riskisijoittajia.

Videot:

Nyt kun internet näyttää onnistuneen ja lähes koko maailma on saatu siihen mukaan, onko maailma vihdoinkin valmiiksi? Puhetta on ollut siitä, onko Mooren laki saavuttanut rajansa eivätkä asiat enää paremmaksi muutu. On kuitenkin monia syitä olla positiivinen tulevaisuudesta. Futuristi Kevin Kelly haastattelee VC-sijoittaja Marc Andreessenia. Mielenkiintoinen keskustelu avaa Andreessenin pidemmän aikavälin näkemyksiä internetistä, mikroprosessoreiden laskentatehon parantamisesta, 5G:n mahdollistamasta verkostoovaikutuksesta, tekoälystä, biotekniikan potentiaalista, VC-sijoittamisen tulevaisuudesta jne jne.

Podcastit:

Lontoossa majaa pitävä long only-salkunhoitaja Drew Dickson kertoo sijoitusprosessistaan. Albert Bridge Capitalin strategiana on etsiä Euroopasta yhtiöitä, joissa he näkevät 3-5 vuoden päässä olevan merkittävää potentiaalia. He pyrkivät olemaan aktiivisen erilaisia indeksistä keskittämällä positionsa: top5 sijoitusta on 40%+ ja top10 on 70% salkusta. He pyrkivät siihen, että ⅔ sijoituksistaan onnistuisi ja siinä yhtiöiden ja niiden johdon tunteminen nousee avainasemaan. Jokaisesta sijoituskeissistä he rakentavat myös shortti-keissin varmistaakseen, että ovat katsoneet asiaa jokaiselta kantilta. He pyrkivät hyödyntämään myös käyttäytymispsykologiaa ja biaksien tuntemista markkinan analysoinnissa. Drew sanoo lopuksi jotain, joka resonoi erittäin vahvasti meidänkin ajatusmaailman kanssa. Kysymykseen siitä miksi hän kirjoittaa blogiaan (johon tälläkin foorumilla on useammin viitattu), vastaa hän, että sen avulla hän pystyy laskemaan omien loppusijoittajiensa heille asettamaa diskonttokorkoa. Tarkoittaen, että mitä paremmin heidän sijoittajat tuntevat Albert Bridgen sijoitusfilosofian, sitä paremmin heille tulee oikeanlaista pääomaa - sellaista, jonka tavoitteet ja filosofia ovat linjassa, jolloin pidemmän aikavälin ylituotto on mahdollista.

Spotifyn perustaja ja toimitusjohtaja Daniel Ek on osoittautunut erittäin mielenkiintoiseksi bisnesajattelijaksi. Hän oli kuukausi sitten Patrick O’Shaugnessyn podcastissa keskustelemassa Spotifyn liiketoimintamallista ja sen potentiaalista (Ek näkee 10-15x). Miten podcastit sopivat siihen potentiaaliin? Monipuolinen keskustelu käy läpi myös laajemminkin eri liiketoimintamalle, verkostovaikutuksista, skaalautumisen haasteista, systeemiajattelua jne. Ääni on Spotifyn tuotetarjooma. Ääni, ei video, on keino, jolla viestin saaja kokee eniten olevan läsnä kokemassaan. Luovuus on viimeinen raja-alue, jota tekoäly ei tule valloittamaan ja siksi Spotifyn missiona on saada yli miljoona artistia saamaan elantonsa heidän avullaan. + Keskustelu sai kaivamaan arkistoista reilu vuosi sitten kuulemani Ekin vierailun Reid Hoffmanin podcastissa. Siinä Ek kertoo miten saada asiakkaat maksamaan jostain sellaisesta, jonka on aikaisemmin saanut ilmaiseksi, ja samalla saada tuotteen toimittajat uskomaan asiaan sillä, mahdollisesti heidän nykyiseltä ansaintamalliltaan putoaa pohja pois.

Viikon kuva:

2010-luku oli teknologian kehityksen vuosikymmen. Etenkin internet tuli lähes kaikkien maailman ihmisten elämään. Seuraava kuva kertoo internetin tarinan viimeisten 20 vuoden ajalta. Kuvassa on suurimmat internetin isännät (tosin keskittynyt USA:han). Kuvan on Visual Capitalistin viime vuoden top-19 listalta. Kannattaa selata, jos ei ole tullut viikottain seurattaua heitä. Paljon mielenkiintoisia infograafeja!

[[{"fid":"5327","view_mode":"default","attributes":{"height":"756","width":"771","class":"media-element file-default"},"fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media"}]]

Bonus:

Silläkin uhalla, että masentuu, saa hyvää perspektiiviä elämään, kun ajattelee, että 80-luvulla syntynyt (kuten allekirjoittanut) on syntynyt lähempänä 1940-lukua kuin nykyhetkeä. Muistatko kun elokuvat Jurassic Park ja Forrest Gump tulivat teattereihin? Se oli lähempänä sitä hetkeä, kun ihminen asteli ensimmäisen kerran kuun pinnalle, kuin nykyhetkeä. Aika juoksee, ja toisin kuin rahaa, sitä ei voi tienata lisää. On hyvä tiedostaa, mikä elämässä on tärkeintä.

****

Disclaimer:

Kolumnit sisältävät mielipiteitä ja mahdollisesti tietoa omista sijoituksistamme, jotka voivat vaihdella päivästä toiseen. Mitään, mitä kirjoitamme ei tule ottaa sijoitussuosituksena. Kuten teksteissämme painotamme, päätökset kannattaa aina tehdä itse. Lukija vastaa itse voitoistaan ja tappioistaan.

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Kolumnit

Opinko mitään annus horribilisista 2024?

Aki Pyysing
5.1.2025
east Lue lisää
Kolumnit

Vuodenvaihteen arpalappuja etsimässä

Aki Pyysing
29.12.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Sijoitusgurujen osakevalinnat vuodelle 2025

Sijoitustieto
26.12.2024
east Lue lisää