Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen markkina-arvo nousi 2000 miljardiin dollariin. Kryptopörssi Coinbasen arvoksi muodostui listautumisen yhteydessä 75 miljardia dollaria. Jos aikaisemmin ajateltiin, että kryptovaluutat ovat pyramidihuijaus mikä ennen pitkää romahtaa, nyt näyttää siltä että ne ovat tulleet jäädäkseen. Pitäisikö niihin sitten sijoittaa?
Itse olen seurannut markkinoiden kehitystä katsomosta käsin. Mutta minuakin on innostanut kokonaan uusi teknologia, ihmisten hurmos ja nuorten kapinahenki. Opiskelijamme ovat puhuneet kryptojen louhimisesta jo monta vuotta. Osa on tehnyt hyviä voittoja myös käymällä niillä kauppaa. Kerrankin markkinoille tulee jotain täysin uutta, mikä haastaa vanhat rakenteet. Tuntuu siltä, että uusissa innovaatioissa pitäisi itsekin olla mukana ainakin hajautusmielessä.
Historiallisen mittavan keskuspankkipolitiikan mahdollistama valtioiden holtiton velkaantuminen aiheuttaa huolta fiat-rahajärjestelmän kestävyydestä. Uskallanko enää pitää rahani euroissa? Kryptovaluutat tarjoavat vaihtoehdon. Bitcoinien määrän sanotaan olevan rajattu, niitä ei paineta rajattomasti samoin kuin euroja ja dollareita. Uusi digitaalinen vaihtoehto kuulostaa houkuttelevalta. Jotenkin tuntuu, että on pakko olla järkevämpi vaihtoehto kuin vanhanaikainen fiat-rahajärjestelmä. En välitä puheista, että kryptovaluuttoja käytetään rikollisessa toiminnassa. En itse ajatellut niin tehdä ja onhan huumekauppaa käyty kautta historian dollareissa ja euroissa.
Jos ajattelen kryptovaluuttoja valuuttoina (en siis sijoituskohteena), haluaisin niiden olevan käteviä maksuliikenteessä. Samoin haluaisin niiden pitävän arvonsa ainakin lyhyellä aikavälillä. Aivan kuten perinteiset valuutat. Maksuliikenteen hoitaminen hoituu kuitenkin ainakin vielä toistaiseksi helpommin perinteisillä valuutoilla. Minulla on pankkitili, laskujen maksu hoituu netissä marginaalisin kustannuksin jo käytössä olevilla ohjelmilla. Kryptovaluuttojen kanssa laskujen maksu on minusta vaikeaa. Palkkani tulee euroissa, laskut tulevat euroissa, yhtiövastike on euroissa, sijoitukseni noteerataan euroissa, osingot tulevat euroina. Elän euromaailmassa.
Vielä isompi ongelma on kryptovaluuttojen volatiliteetti. Inflaation vuoksi fiat-rahan arvo heikkenee pikkuhiljaa ajan myötä, mutta kryptovaluuttojen arvo voi helposti heiketä 10 prosenttia päivässä. Vaihdannan välineenä kryptovaluutat siis häviävät perinteiselle rahalle. Vanha rahajärjestelmä on vanha. Sen vahvuus on, että se on kestänyt monenlaiset myllerrykset maailmansodista pörssiromahduksiin. Sitä on koeteltu ja se on kestänyt.
Jos kryptovaluuttojen määrä on rajattu ja kysyntä ajaa niiden hintoja pitkässä juoksussa ylös, niitä ei kannata käyttää vaihdannan välineenä. Miksi maksaa Tesla Bitcoineilla, jos uskoo kryptovaluutan arvon nousevan? Perinteisten valuuttojen arvo pikkuhiljaa laskee, minkä vuoksi autoa ostaessani en edes mieti mahdollista henkistä krapulaa, mikä aiheutuisi valuutan arvon noususta kauppojen jälkeen. Pitäisikö minun siis vain unohtaa kryptojen (huono) valuuttaominaisuus ja miettiä niitä yksinkertaisesti sijoituskohteena?
Mihin kryptojen arvo perustuu? Samalla tavalla voi kysyä perinteisistä valuutoista. Ei niilläkään ole mitään fundamentaaliarvoa, minkä pystyisi laskemaan. Mutta ei perinteisillä valuutoilla tarvitsekaan olla, koska niiden on tarkoitus toimia vaihdannan välineenä.
Kun mietin asiaa omalta kohdaltani, huomaan kiinnostuksen varsinaisen ajurin olevan FOMO, fear of missing out. Mitä jos Bitcoinin kurssi vielä tuplaantuu? Katsomossa alkaa ahdistaa. Mutta tuplaantuuko Bitcoinin arvo? Kukaan ei voi tietää. Ja onko se juuri Bitcoin, mikä on jatkossakin kryptojen ykkönen. Bitcoinista on sanottu, että se on teknisesti vanhanaikainen. Pitäisikö sijoittaa Ethereumiin tai Dogecoiniin? Näidenkin hintoja ajaa uusien sijoittajien tulo markkinoille. Se voi ajaa kaikkien kryptojen hintoja ylös vielä paljonkin. Uudet sijoittajat maksavat vanhojen sijoittajien voitot. Mutta kun hinnanmuodostus perustuu pelkästään siihen, moniko maailman ihminen innostuu ostamaan kryptoja spekulointimielessä ja mikä krypto sattuu olemaan se muodikkain, huomaan olevani tyytyväisenä katsomossa. Ikivanha sijoitussääntö sanoo, että ei pidä sijoittaa sellaiseen, mitä ei ymmärrä. Ymmärrän osakkeiden arvonmuodostuksen periaatteet. Enempää jännitystä elämääni en kaipaa, kuin mitä osakemarkkinat tarjoavat. Minä en ymmärrä kryptojen hintojen muodostumisen mekanismia. Enkä ymmärrä, miten kukaan muukaan voi ymmärtää. Jos tällä hetkellä omistaisin Bitcoineja, haluaisin ymmärtää johtuiko niiden viime viikon 15 prosentin kurssilasku sähkökatkosta Kiinan Xinjiangissa vai Bidenin veronkorotuspuheista. Nyt en tätä ymmärrä.
Sen sijaan ymmärrän, että en arjessani tarvitse kryptoja. Tarvitsen asunnon, auton, kesämökin, ruokaa ja juomaa, rahaa harrastuksiin. Nämä juoksevat kulut hoidan palkalla ja sijoitustoiminnan tuotoilla. Uskon, että moni muukin tarvitsee samankaltaisia asioita. Jos joku vaurastuu kryptoilla, hän jossain vaiheessa ostaa asunnon, auton, kesämökin. Näiden hinnat voivat nousta. Minun puolestani saavatkin nousta, minulla ne jo on.
Luulen ymmärtäväni, että lohkoketjuteknologia mahdollistaa tiedon tallentamisen ja transaktioiden tekemisen tehokkaalla tavalla. Sille on monia hyviä sovellusalueita. Kryptovaluutatkin ovat tulleet jäädäkseen, ne eivät kokonaan häviä mihinkään. Olen iloinen jokaisen kryptoilla vaurastuvan puolesta, mutta minä en niihin sijoita. Toivon, että jokainen niille markkinoille lähtevä tunnistaa markkinoihin liittyvät riskit ja osaa kohdallaan analysoida, miksi on näille markkinoille lähtenyt. Havitteluun eli spekulointiin perustuvissa markkinoissa on yleensä se piirre, että jos hinnat voivat nopeasti nousta, ne voivat myös nopeasti laskea.
Vesa Puttonen
Rahoituksen professori
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu