Artikkelit

Venäjä dumppaamassa dollarinsa, El Salvador omaksumassa bitcoinia

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Muutama viikko sitten sijoittajalegenda Stanley Druckenmiller ilmaisi pelkonsa dollarin menettävän asemansa maailman reservivaluuttana seuraavan 15 vuoden aikana.

Viimeisen viikon aikana merkkejä dollarivallan murenemisesta on ilmaantunut eri suunnilta maapalloa: Venäjä ilmoitti myyvänsä dollareissa noteeratun omaisuutensa ja El Salvador aikoo tällä viikolla tehdä bitcoinista laillisen maksuvälineen.

Kumpikaan muutoksista ei ole maailmantaloudellisesti merkittävä itsessään, mutta antavat osviittaa tulevasta rahaprinttereiden hyrrätessä ympäri maailmaa.

Venäjä

Venäjän kansallinen rahasto (National Wellbeing Fund) on päättänyt vaihtaa jenkkidollarinsa Kiinan yuaneiksi, euroiksi ja hyödykkeiksi, kuten esimerkiksi kullaksi. Kultaa Venäjän keskuspankki on aiemmin muutenkin suosinut reservinään.

Viime viikon torstaina Venäjän valtiovarainministeri Anton Siluanov ilmoitti päätöksestä: “Voimme edetä asiassa nopeasti, jopa kuukauden sisällä”.

Päätös Kremlissä tehtiin Joe Bidenin uhkailtua Venäjää sanktioilla viimeaikaisten kyperhyökkäysten seurauksena.

Venäjällä on dollareissa noteerattua likvidiä omaisuutta noin 119 miljardin edestä Bloombergin mukaan. Valtionrahasto on kokonaisuudessaan 185 miljardin dollarin kokoinen, joten peliliike on Venäjälle merkittävä.

Myynnit tulevat pääasiassa tapahtumaan Venäjän keskuspankin kautta, mikä vähentää myyntien vaikutusta markkinahintoihin ja sumentaa samalla näkyvyyttä valtion rahaston tuleville ostoksille.

Uutinen ei kaikille tullut yllätyksenä. Venäjä on vuosien mittaan vähentänyt altistustaan dollarille sanktiouhkien noustessa sekä USA:sta että Euroopasta. Jo vuonna 2009 silloinen presidentti Dimitri Medvedev varoitti liiallisesta riippuvuudesta dollariin.

Samoihin aikoihin Venäjä ja Kiina suunnittelivat uuden valuutan kehittämistä dollarin syrjäyttämiseksi, mutta päättivät olla viemättä projektia maaliin. Sattumalta samana vuonna Bitcoin lanseerattiin finanssikriisin myllertäessä ja rahaprinttereiden alkaessa kuumentua tosissaan.

Venäjä on jo aiemmin vähentänyt dollariomistuksiaan ja samalla kullan osuus on noussut.

 

Muutoksen seurauksena rahasto aikoo jakaa varansa pääasiassa euroihin, yuaneihin ja kultaan.

Muutama vuosi sitten Vladimir Putin varoitti USA:ta dollarin arvon heikentämisestä uhkaamalla muita maita sanktioilla, pakottaen niitä vähentämään dollarivarantojaan.

Globaalina reservivaluuttana USA on aseellistanut dollarin. Se peli ei kuitenkaan voi jatkua loputtomiin, sillä muut pelurit voivat kyllästyä leikkiin ja samalla reservivaluutan arvo heikkenee silmissä. Nyt Venäjä on tehnyt peliliikkeensä.

Viime kuussa Venäjän teki uuden ennätyksensä; vähemmän kuin puolet maan viennistä maksettiin dollareissa.

El Salvador

Huumekartellien runteleman El Salvadorin nuori presidentti Nayib Bukele shokeerasi rahamaailman Bitcoin 2021-konferenssiin lähettämällä videollaan.

Bukele ilmoitti videolla lähettävänsä maan parlamentille ensi viikolle lakiehdotuksen, jonka mukaan bitcoinista tulisi laillinen maksuväline El Salvadorissa.

Tällä hetkellä El Salvadorin virallinen valuutta on Yhdysvaltain dollari maan menetettyä oman valuuttansa edellisessä sisällissodassa. Bitcoinin omaksuminen on Bukelen strateginen liike suojata El Salvadorilaisia FEDin inflatooriselta rahapolitiikalta.

Bukelen “Nuevas Ideas”-puolueella on kontrolli maan parlamentissa, joten ehdotuksen läpimeneminen on todennäköistä.

Moni ei ole tyytyväinen Bitcoin-yhteisön riemukkaalle reaktiolle Bukelen ilmoitukseen. Heidän mielestään Bukelesta on tulossa diktaattori tai ainakin hänen aikomuksensa eivät ole niin jaloja kuin kaukaa saattaa näyttää, miehen halutessa kaapata enemmän valtaa itselleen.

Aiemmin maaliskuussa bitcoinia tukeva Strike lanseerasi mobiilimaksupalvelun El Salvadorissa ja siitä tuli nopeasti maan ladatuin sovellus.

20 prosenttia El Salvadorin BKT:sta koostuu siirtolaisten kotiin lähettämistä rahoista. Rahasiirroista välikädet syövät noin 10 prosenttia, siirtojen toteutuminen voi kestää päiviä ja ne voivat vaatia fyysisen rahan noutamisen.

Bitcoin korjaa nämä ongelmat El Salvadorilaisille. Bitcoin-rahasiirrot ovat halpoja, nopeita ja turvallisia suoraan mobiilisovellukseen ilman välikäsiä.

Bukele on aloittanut aktiivisen twiittauksen ilmoitukseen liittyen, napaten sivun Miamin Bitcoinia tukevan pormestarin Francis Suarezin pelikirjasta. Sarjan twiittejä Bukele aloitti seuraavasti:

Bitcoinin markkina-arvo on 680 miljardia dollaria. Jos siitä yksi prosentti sijoitettaisiin El Salvadoriin, bruttokansantuotteemme nousisi 25 prosentilla.
Samalla bitcoin saa potentiaalisesti 10 miljoonaa uutta käyttäjää.

Tämä parantaisi miljoonien elämää ja tulevaisuutta.

70 prosentilla El Salvadorilaisista ei ole pankkitiliä ja he työskentelevät epävirallisessa taloudessa.

Taloudellinen sisällyttäminen ei ole pelkästään moraalinen välttämättömyys, vaan myös tapa kasvattaa maan taloutta, parantaa lainarahan saatavuutta, säästämistä, sijoituksia ja turvallisia rahansiirtoja.

Presidentti omaksui nopeasti Twitter-profiilikuvaansa tunnetun Bitcoin-meemin, lasersilmät.

Tällä hetkellä El Salvador tunnetaan USA:ssa lähinnä siirtolaistyövoimastaan. Jatkossa on mahdollista, että asukasvirtaa soljuu myös toiseen suuntaan, sillä Bukele janoaa kryptobisnestä maahansa ja on valmis tarjoamaan houkuttelevia kannustimia:

  • Erinomainen sää, maailmanluokan surffausrantoja, rannalla sijaitsevia asuntoja myytävänä.
  • Yksi harvoista maista, joissa ei ole kiinteistöveroa.
  • Ei pääomatuloveroja bitcoinille, sillä se tulee olemaan virallinen valuutta.
  • Välitön pysyvä oleskelulupa kryptoyrittäjille.

Erityisen mielenkiintoisen muutoksesta tekee bitcoinin kohtelu USA:ssa ja muissa maissa. Jos ja kun bitcoin on virallinen valuutta El Salvadorissa, voidaan sitä potentiaalisesti kohdella omaisuuden sijaan valuuttana IRFS-standardissa tilinpäätöstietojen julkaisussa. Tämä avaisi monta uutta ovea bitcoinin omaksumiselle talouden eri tasoilla.

Monien bitcoin-skeptikoiden, Ray Dalio mukaanlukien, pahin pelko on USA:n hallituksen potentiaalinen raju bitcoinin sääntely tai jopa kieltäminen. El Salvadorin käyttäessä bitcoinia maksuvälineenä tekee se jenkkihallitukselle bitcoinin kieltämisestä tai rajoittamisesta vaikeampaa.

El Salvador avasi ilmoituksellaan valtioiden peliteoreettisen kisan bitcoinista, minkä mukaan ensimmäisillä bitcoinin omaksujilla on valtava etu myöhässä peliin liittyviin valtioihin keskuspankkeihin. Tosin vielä on epäselvää aikooko maan keskuspankki pitää bitcoineja varannossaan. Maan talous on lilliputtimainen, mutta radikaalin muutoksen antama signaali muulle maailmalle on huomionarvoinen.

Heti seuraavana päivänä dominon seuraavat palikat alkoivat huojua, sillä lasersilmät laitettiin päälle poliitikkojen toimesta Paraguyassa, Brasiliassa ja Argentiinassa.

Jos El Salvador ja muut bitcoinin omaksuvat latinalaisen Amerikan valtiot onnistuvat skarppaamaan taloutensa kanssa, kitkemään rikollisuutta merkittävästi ja nostamaan kansalaistensa elintason seuraavien vuosien aikana, voi maailma vaihtaa monien odotuksien vastaisesti bitcoin-rahastandardiin jo seuraavien parin vuosikymmenen kuluessa.

Tekivätkö Venäjä ja El Salvador oikeita strategisia liikkeitä? Kommentoi SIjoitustiedon Dollari-ketjussa sekä Kryptovaluutat sijoituskohteina-ketjussa.

Mainos: Coinmotion

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.

Kolumnit

Nyt nykii

Aki Pyysing
22.9.2024
east Lue lisää

Kiinteistö on bisnes naamioituneena asunnoksi

Miika Vuorensola
22.9.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

Kryptomarkkina nosteessa korkojen laskiessa

Pessi Peura
20.9.2024
east Lue lisää