Maksublokeista tehty lehmänkauppa Säätytalolla naulitsi Veikkauksen kilpailukyvyttömäksi nettirahapeleissä pitkäksi aikaa. Tämän seurauksena nimittäin Veikkauksen regulaatiovaatimukset kiristyvät jatkossakin. Ulkomaalaisten peliyhtiöiden markkinaosuudet nettihedelmäpeleissä jatkavat nousuaan. Kuten Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski jo 2014 osuvasti totesi: ” Kilpailuilla markkinoilla toimiminen on erittäin vaikeaa, jos olemme nyrkkeilykehässä toinen käsi selän taakse sidottuna”.
Hankalassa kilpailutilanteessa ollut Veikkaus hankki markkinointiinsa apua luovista konseptitoimistoista. Terapeutin suositus totoamisesta jännityksen puutteeseen toi sitten jo median painetta niin paljon, että poliitikotkin hermostuivat. Nyt peliongelmaa ollaan jo hoitavinaan viemällä pois K-marketeista lähes joka toinen mummorulla.
Vaikka pelikoneiden vähentäminen tuskin vähentää peliongelmia ollenkaan, Veikkauksen tuottoja se kyllä laskee. Ympäri Suomea tuskin on kannattamattomia automaatteja asennettu.
Tämä kaikki onkin saanut Veikkauksen edunsaajat hermostumaan. Veikkaushäviöiden supistuminen kun on Veikkausperheen pahin painajainen.
Numppi onkin saarnannut Veikkauksen edunsaajille, että tarvitaan uusia aseita. Rahat saadaan takaisin, kunhan vain otetaan käyttöön nettiblokit. Hän on maalaillut kuvaa 300 miljoonasta eurosta, joka on siirrettävissä kuukausipalkkaiseen hyväntekeväisyyteen, kunhan vain saadaan tarvittavat lainmuutokset aikaan.
Tämä lobbaaminen on nyt saavuttanut menestystä, koska hallitus linjasi viime viikolla ”Arpajaislakiin tullaan sisällyttämään rahansiirtojen estot.”
Vihreät kannattavat automaatteja pelisaleihin
Vihreät päättivät puoluekokouksessaan viime viikonloppuna kannattaa peliautomaatteja pelisaleihin.
”Puoluekokous kannustaa vihreää eduskuntaryhmää ja ministeriryhmää edistämään rahapeliautomaattien keskittämistä pelisaleihin tai kasinoihin ja rahapeliautomaattien hajasijoittelun lopettamista osana sitä toimenpiteiden kokonaisuutta, jolla pyritään ehkäisemään rahapelihaittoja.”
Tämä toteutuessaan jo oikeasti helpottaisi peliongelmasta toipuvien tilannetta ja ehkäisisi tulevia peliongelmia. Huomattavaa on, että puoluehallitus lopetti lausuntonsa aloitteeseen:
”Tilanteen korjaamisen vaikutukset Veikkauksen rahapelituotoilla rahoitettaviin erityisesti lakisääteisiin palveluihin on selvitettävä ennen päätöksentekoa.”
Miepä selvitän: Veikkaushäviörahoista lähtisi satoja miljoonia vuodessa.
Olen vakuuttunut, että aika monet vihreätkin kuvittelevat, että nämä rahat ovat nettiblokeilla saatavissa takaisin. Tämä on rahapeleistä jotain ymmärtävälle varsin humoristinen ajatus. Varsinkin, jos ottaa huomioon blokkaamisen kustannukset pankeille ja viranomaisille. Mutta Veikkauksen edunsaajien onneksi Marinin hallitus maksaa ensi vuonnakin viulut.
Veikkauksen ylimielisyys vei median luottamuksen
Syksyllä 2017 loppui valtamedian vuosikymmeniä jatkunut rahapelimonopolin myötäkarvaan silittäminen. Urheilujärjestöt olivat hiljaa, vaikka Nummikoski kiersi työtehtävänään painostamassa urheiluliittoja pysymään tiukasti Veikkausperheessä.
Mutta sijoitusväki villiintyi täysin, kun Numppi kävi 9.11.2017 Rahapodissa ihmettelemässä mitä sieniä Nordnetin pojat ovat syöneet, kun kyseenalaistavat Veikkauksen virallisen ilosanoman. Media alkoi lyömään Veikkausta oikein olan takaa, osin jopa väärin perustein. En sitä hirveästi ihmettele, koska rahapelisivistystä ei opeteta edes lukiossa peruskoulusta puhumattakaan.
Urheilukansaa on kyykytetty tarpeeksi?
Urheiluväellekin toisen posken kääntäminen alkaa riittää. Tänään osoitti Urheilulehdessä kansalaisrohkeutta Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani:
”Meillä on huoneessa elefantti, josta yksikään urheilun edustaja ei puhu mitään. Rahapelihaitat ovat Suomessa valtava, päihdeongelmiin verrattava ongelma. Siitä huolimatta urheilun rahoituksen peruslogiikka on se, että mitä enemmän ihmiset häviävät rahaa Veikkaukselle, sitä enemmän urheilu saa rahaa.”
”Tässä on valtava arvoristiriita. En ota kantaa Veikkauksen monopoliasemaan tai sen toiminnan vastuullisuuteen yleisesti. Ongelma on nimenomaan Veikkauksen asema yhteiskunnassa.”
Tässä Itani oli asian ytimessä. Veikkaus on tehnyt valtiovallan määräyksestä ja suojeluksessa parhaansa tehdäkseen mahdollisimman paljon rahaa. Tästä on turha syyttää Veikkauksen työntekijöitä, vaan järjestelmää, joka kannustaa teeskentelemään vastuullisuutta ja toimimaan toisin.
Miksi Blokkikosket selittävät blokkien tuottavan?
Ymmärrän hyvin, miten hallitus on tarttunut nettiblokkeihin kuin hukkuva oljenkorteen. He kuvittelevat saavansa niistä aika isoakin tilkettä iloisesti uppoavaan valtiolaivaansa. Jos täysin rahapeliymmärtämättömille – mutta valtionyhtiöuskoisille – kertoo valtion rahapelimonopoliyhtiön toimitusjohtajisto, että ulkomailta saisi rahaa pienellä lainmuutoksella, niin totta kai ne koppaavat.
Jos blokkijuna kulkisi kuin Strömsössä, voitaisiin kuvitella jotain lainsäädäntöä olevan voimassa joskus ensi vuonna. Siitä sitten blokkiorganisaatio pystyyn ja siltä pankeille ultimaatumi. Ehkä jotain blokkausta saataisiin aikaiseksi jo vuonna 2022.
Siitä sitten menisi monta vuotta, ennen kuin huomattaisiin, että ei sitä rahaa oikeasti tullutkaan. Ja sittenkin voisi syyttää liian löysiä blokkeja.
Kyllä toimitusjohtajistolla täytyy hankalassa tilanteessa olla hallitukselle ja hallintoneuvostolle joku strateginen suunnitelma esittää. Vaikka sitten asiantuntevaa tarkastelua kestämätönkin.
Regulaatio kiristyy
Lainaan twitteristä Peluurin yksikön päällikköä Inka Silvennoista:
”Ottamatta kantaa siihen kuinka hyödyllisinä (ilmeisesti jo) päätettyjä rahaliikenteen estoja pidän, jäin miettimään, että jäävätkö Veikkauksen nykyiset kanavointikeinot, kuten aggressiivinen markkinointi, historiaan tarpeettomina? Olisi varmaan perusteltua.”
Jos markkinoi ”toimivia blokkeja”, on aika hankala vaatia löysempiä ohjaksia peliongelmaisten koukuttamiseen. Kohta sidotaan Veikkaukselta toinenkin käsi. Tai ainakin laitetaan käteen hyvin pehmeä hanska.
Veikkaushäviövaroista nauttivat, kannattaa tilata pienempiä konjakkilaseja. Veikkaushäviövarat eivät ole jatkossakaan kasvussa. Seuraavalla hallituksella ei ihan välttämättä ole halua tehdä yhtä monen kymmenen miljardin alijäämiä.
Älkää miuta syyttäkö, kun Veikkaus vähentää henkilökuntaa
Monet veikkauslaiset vaihtavat kadun toiselle puolelle miut nähdessään. He eivät halua tulla nähdyksi tunnetun monopolikriittisen seurassa, koska pelkäävät työnsä puolesta. Pelko on aiheellista, sillä yhtiöllä on takanaan monet yt:t ja uusia vielä edessä.
Markkinointia kun tuskin näillä eväillä kasvatetaan tai pelikoneita lisätään. Tuloksen heiketessä valtionyhtiötkin nykymaailmassa saneeraavat.
Nettiblokkien ajamisen seurauksena Veikkauksen nettipelit säädetään kilpailukyvyttömäksi. Tämän ovat ymmärtäneet jo monet veikkauslaisetkin. Parhaasta päästä rahapelikykyjä onkin jo paennut talosta.
En muuten ole varsinaisesti ajanut nettiblokkeja. Enkä päästänyt Veikkauksen markkinointia ja ajanut median ja urheiluväen kärsivällisyyttä niin pitkälle, että poliittinen konsensus rahapelimonopolin ympärillä on murtumassa.
Se vanha konsensushan oli, että valehdellaan suurelle yleisölle suojelevamme peliongelmaisia ja siinä sivussa tehdään vuosi vuodelta entistä enemmän korvamerkittyä rahaa.
Lisenssimalli tulee
Minun puolestani nettislotit voisi polttaa helvetin tulessa. Ne ovat nimittäin hyvin koukuttavia vekottimia. Valitettavasti niistä ei pääse internetin maailmassa mitenkään eroon.
Kun tässä on hetken aikaa käyty surutyötä vanhan hyvän monopoliajan puolesta, jossain vaiheessa päädymme Suomessakin nettipeleissä lisenssimalliin.
Raha ratkaisee rahapeleissäkin. Kun Veikkauksen markkinaosuus netissä laskee tarpeeksi, jossain vaiheessa ymmärretään, että kotimainen vaihtoehto pärjää vain, jos sillä on samat eväät kuin kilpailijoillakin.
Tähän ainoa poliittisesti realistinen mahdollisuus on avata markkinat ja laittaa kilpailijoillekin samat olosuhteet kuin Veikkauksellekin. Liian moni pitää osin aiheettomastikin tällä hetkellä Veikkaa Ilmestyskirjan Petona, jolle ei voi monopoliolosuhteissa antaa yhtään liekaa.
Tasamaalta ponnistaen Veikkaus luultavasti kasvattaisi markkinaosuuttaan. Sillä on suomalaisten keskuudessa ylivoimaisesti tunnetuin ja luotetuin brändi sekä ylivertainen asiakasrekisteri kotiosoitteesta tilinumeroihin.
Osa menetetyistä kyvyistäkin luultavasti kyselisi, saisiko syrjähyppääjä tämän kerran anteeksi. Veikkaus voisi alkaa vaikuttaa houkuttelevalta työpaikalta monen maltansuomalaisenkin silmissä. Ihan kaikki kun eivät viihdy serkkujen kanssa aivan täydellisesti.
En ole liputtanut lisenssimallin puolesta, koska pokerinpelaajille nykytilanne olisi parempi. Pelkään kovasti, että meidän tavanomaiset tunarimme virittäisivät mallin, jossa isojen nettipokerisaittien toiminta olisi taloudellisesti kannattamatonta. Joten ne eivät edes hakisi lisenssiä. Ne kun eivät edes teeskentele olevansa hyväntekijöitä.
Mutta lisenssimalli nettipeleihin vielä tulee, halusin mie mitä hyvänsä.
Kolmas nettiblokkisota ei ole ohi
Hallitus päätti maksublokkien sisällyttämisestä uuteen arpajaislakiin ennen arpajaislakityöryhmän työn valmistumista. Lisäksi se on siirtämässä Ahvenanmaalle Paffille maksublokeista tulevat menetykset. Paf kun pystytään oikeastikin blokkaamaan, ulkomailla toimivia taas ei.
Tämä oli niin rivoa, että hallituspuolueissa kipuillaan vielä aika paljon, ennen kuin lakiesitys on valmis. Mitään erityistä syytä olla lisäämättä tätä kipuilua ei pokerinpelaajilla pitäisi olla.
P.S. Vihreillä oli puoluekokouksessaan käsiteltävänä myös ansiokas aloite 13:
”Valtion rahapeliyhtiö Veikkauksen kaikki tuotot tulee maksaa suoraan valtion budjettiin ilman korvamerkintää sen edunsaajille.” Tämä otti luonnollisesti pataan selvin numeroin.
Mutta löysin hilpeän yksityiskohdan:
Työryhmän esitys:
Uudistettaessa järjestelmää on varmistuttava siitä, että suomalainen rahapelien yksinoikeusjärjestelmä toimii myös tehokkaana rahapelihaittojen ehkäisemisen välineenä.
Puoluehallituksen päätösesitys:
Uudistettaessa järjestelmää on varmistettava, että suomalainen rahapelien yksinoikeusjärjestelmä säilyy tehokkaana rahapelihaittojen ehkäisemisvälineenä.
Puoluekokouksen päätös
Uudistettaessa järjestelmää on varmistuttava siitä, että suomalainen rahapelien yksinoikeusjärjestelmä toimii myös tehokkaana rahapelihaittojen ehkäisemisen välineenä.
Puoluehallituksessa on keksitty, että monopoli toimii hyvin rahapeliongelmien ehkäisyssä, säilyttäminen on hyvä, joten muutetaan termiä.
Sitten lopulta joku on tajunnut, että olisi aika arveluttavaa väittää rahapelimonopolin oikeasti historiassa toimineen peliongelmien vähentämiseksi. Joten pitää laittaa termi, joka kuvaa monopolin kehittämistä.
Tästä voi joka tapauksessa päätellä, että Vihreiden vanha puoluehallitus oli rahapeliasioista täysin pihalla. Mutta peruspositiivisena kaverina haluan ensisijaisesti ajatella, että vihreissä joku myös tajuaa jotakin, kun puoluehallituksen esitys ei mennyt alkuperäisessä sanamuodossaan päätökseksi.
Twitteristä olen löytänytkin ainakin yhden rahapelisivistyneen vihreän eli Ville Savonlahden, joka oli yksi aloitteen tekijöistä. Vihreitäkään ei välttämättä siis ole tuomittu ikuisiksi ajoiksi sokeasti vanhaan monopolipropagandaan uskovaksi puolueeksi.