Veikkauksen Sare- ja Nummikoski kääntämässä takkinsa, ajamassa nettiblokkeja ja murentamassa kokoomuksen kannatuspohjan

Aki Pyysing - vanhat |
Jaa Twiittaa

Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski on 1965 syntynyt kauppatieteiden maisteri. Kaksi ja puoli vuotta sitten hän antoi haastattelun, jossa tämä entinen Kokoomusnuorten pääsihteeri sanoi: ”En kannata suomalaisten pelaajien valinnanvapauden rajoittamista, esimerkiksi ulkomaille pelaamisen kriminalisointia tai nettisaittien blokkaamista”. Veikkaus vaikutti -67 syntyneen KTM:n mielestä olevan hyvissä käsissä.

Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski antoi vielä pari vuotta sitten hänkin lausuntoja, joista pystyi ainakin rivien välistä päättelemään, että entinen kokoomuspääministerin valtiosihteeri ei ollut ajamassa rajoja kiinni.

Vuoden 2016 olin hyvin huoleton Pokeriyhdistyksen varapuheenjohtaja. Voimassa olleessa hallitusohjelmassa ei ollut mukana ulkomaille pelaamisen rajoittamisen tutkimista. Vuodenvaihteessa 2017 aloittamassa olleen uuden Veikkauksen johtokaksikko oli julkisesti väittänyt tyytyvänsä kilpailutilanteeseen netissä. Pääsääntöisesti pokerilobbailin pitämällä käsiä niskan takana ja räkimällä kattoon.

Olin hetken aikaa uskossa, että jopa käytännön kaikki rahansa rahapelituotoista saavan SOSTE:n pääsihteeri Vertti Kiukas olisi luopunut blokkien ajamisesta toivottomana. Ellei rahapelimonopolilta palkkansa välillisesti nostava SDP:n puoluevaltuuston jäsen enää ajaisi ulkomaille pelaamisen rajoittamista, ei enää kukaan niin tekisi. Ei ainakaan sellainen, jonka sanalla on rahapeliasioissa sekä kiinnostusta että poliittista painoarvoa.

Keväällä 2018 oikeistohallituksemme laittoi sisäministeriölle tehtäväksi tutkia, miten rahansiirto- tai IP- blokeilla voitaisiin pystyä torjumaan ulkomaista tarjontaa. Olin melko järkyttynyt. Sain sisäministeri Kai Mykkäseltä (kok.) haastattelun, jossa hän sanoi ” Lähtökohtaisesti en kannata internetin blokkaamista”. Olin vähän helpottunut.

Tietojeni mukaan blokkaushanke oli viritelty Veikkausvoittovarojen edunvälittäjissä (ent. Veikkauksen edunsaajat), jonka varapuheenjohtaja on Vertti Kiukas. Tämä oli uskottavaa, koska lainatakseni jo eläköitynyttä RAY:n yhtä johtajaa: ”Yhtenäkään vuonna järjestöt eivät ole vähempää rahaa vaatineet.”

Olli Sarekoski MTV3:ssa ja Velipekka Nummikoski twitterissä aloittivat sitten tammikuussa kampanjan ulkomaille pelaamisen blokkaamiseksi. En kerro miltä tuntui, koska yritän vältellä alatyylin ilmaisuja.

”Sarekoski sanoo MTV:n Uutisextrassa, että rajoituksia ulkomaisten peliyhtiöiden toimintaan pitää pohtia myös digipelaamisessa ja viranomaisilla on oltava paremmat työkalut tähän.

– Kyseessä on vapaamatkustaminen, jossa ei makseta veroja ja se on myös epäreilua kilpailua. Lähtökohtaisesti kaikkialla muualla paitsi Suomessa suojellaan tällä hetkellä omaa markkinaa, onpa se yksinoikeus- tai lisenssimarkkina, Sarekoski sanoo.”

Vastauksena väitteeseen ”Veikkauksen tehtävä ei ole kieltojen ja rajoitusten lobbaaminen ulkomaisille kilpailijoille” Numppi kertoi twitterissä: ” Unohdat, että lainsäädäntö lähtee jo nyt Veikkauksen yksinoikeudesta. Useat Euroopan maat pyrkivät estämään pelaamisen toimiluvattomilla sivustoilla.”

Ja mie kun hetken luulin, että pokerinpelaajien käymien nettipokerisotien voitot 2007 ja 2011 olisivat riittäneet lopulliseen ratkaisuun. Tuli aika puskan takaa, että markkinatalousmyönteisimmän puolueemme rahapelipoliittisesti vaikutusvaltaisimmat edustajat päättivät väyrystellä mitä ilmeisimmin yhteisesti sovituilla askelmerkeillä.

Vaikka pelaajat voittivat kaksi edellistä sotaa, tämän me luultavasti häviämme. Eiköhän Antti Rinteen rahapeliasiantuntija hallitusneuvotteluissa ole Vertti Kiukas ja Petteri Orpon Velipekka Nummikoski. Meistä tuskin ketään Säätytalolle kutsutaan. SDP ja kokoomus taas ovat todennäköiset päähallituspuolueet.

Toki oli reilua tulla kaapista jo ennen vaaleja, joten voidaan heitellä ainakin vähän kapuloita blokkirattaisiin. Tai tehdä kuten perääntyvät punakapinalliset Lappeenrannassa 1918: Ammutaan tappion ollessa varma vähän vankeja Saimaan jäälle. Joka tapauksessa otan sodanjulistuksen vastaan, enkä lupaa taistella herrasmiessäännöillä.

Vuonna 2007 ja 2011 rajansulkijat aliarvioivat pelureiden joukkovoiman ja taisteluhalukkuuden. Toivottavasti mie tällä kertaa aliarvioin ankeuttajien lähtökohtaisen ylivoiman. Mutta aiemmilla kerroilla ei ole ollut vaikutusvaltaisia kokoomuslaisia lobbaamassa blokkien puolesta. Sen sijaan pokerinpelaajat pelastivat kieltolailta 2007 Ilkka Oksala (kok.) ja 2011 Wille Rydman (kok.).

Vastustajan heikkoudet

Taistelu, jonka voimme voittaa, käydään kokoomuksen sisällä. Eduskuntaryhmässään on ihan oikeastikin markkinaliberaaleja edustajia. Ehkä jopa enemmistö, en tiedä. Nämä eivät ihan sovinnolla lähde edes näinä liberalismin takaiskuvuosina säätämään suomalaisille rahansiirtoblokkeja tai ip-rajoituksia.

Lisäksi kokoomuksella on eniten menetettävää äänestäjissä. Havaintojeni mukaan sekä pokerinpelaajat että urheiluvedonlyöjät ovat varsin markkinataloushenkistä väkeä, eli hyvin potentiaalisia kokkareiden äänestäjiä. Nämä kaikki polttavat äänensä jatkossa liberaaleihin ja piraatteihin, jos kieltolaki menee läpi ja kun se henkilöityy rahapelimonopolin kokoomusvaikuttajiin.

On mahdollista, että kokoomuksen puoluetoimistolta joku tajuaa, että Veikkauksen voimakaksikko kannattaisi hiljentää nopeasti, ennen kuin vahingot menevät liian suuriksi. Taistelun eläkeläisten äänistä kokoomus hävisi demareille jo ennen vaalikampanjoiden aloittamista, kannattaako osa liikkuvistakin äänestäjistä eli nuorista menettää ja vielä ehkä ikuisesti?

Vastustajan vahvuudet

En keksi mitään realistista, millä Vertti Kiukaan hyökkäyksen rahapelin avoimia rajoja vastaan pystyisi demareissa pysäyttämään. Pelirajoitusten säätäminen lisärahojen toivossa sujuisi SDP:ltä yhtä helposti kuin eläkeläisille lisärahan lupaaminen.

Jos demarit laittaisivat blokkien tulon kynnyskysymykseksi hallitusneuvotteluissa, se menisi kokoomuksessa ja muissakin puolueissa heittämällä läpi. Tätä sentään tuskin tapahtuu, rahapeliasiat eivät yleensä poliitikkoja juuri kiinnosta.

Toivottavasti demarinuorista löytyy edes joku urheiluvedonlyöjä, jonka mielestä olisi kiva jatkossakin lyödä vetoa muuallekin kuin Veikkaukselle – ja häntä kuunnellaan. Tällaisen toivottaisin tervetulleeksi esimerkiksi Pokeriyhdistyksen hallitukseen, jossa muu puoluekenttä onkin laidasta laitaan hyvin edustettuna.

Mitä voimme tehdä?

Vuonna 2007 silloiset veriviholliset Pokerisivut ja -tieto lähettivät yhteisen kyselyn, kuinka monta istuvaa kansanedustajaa kannattaa nettipokerikieltoa. Vastaava ajantasaisilla kysymyksillä on syytä virittää tänäkin vuonna. Kyselyn ja hyvän tuurin ansiosta uhka poistui sillä kertaa lopulta käsittämättömän kivuttomasti.

Urheiluvedonlyöjät voisivat aktivoitua. Olen puhunut useammalla betsaajalle, että heidän kannattaisi perustaa Suomen Urheiluvedonlyöjät ry, jolloin meillä olisi toinenkin järjestö Suomen Pokerinpelaajat ry:n lisäksi puolustamassa vapaata maailmaa ankeuttajia vastaan. Käsiä ei ole noussut pystyyn toistaiseksi yhtään.

Tietenkin meidän pitäisi sitten äänestää vaaleissa sellaisia ehdokkaita, jotka sekä voivat mennä läpi että varmasti vastustavat ulkomaille pelaamisen rajoittamista.

Lisäksi voimme lähestyä istuvia kansanedustajia ja muita vallankäyttäjiä. Olin sekä vuonna 2007 että 2011 iloisesti yllättynyt tavallisesti poliittisesti melko passiivisten pelureiden aktiivisuudesta. Selvästikin pelureille oli ja on vieläkin tärkeää, että he saavat pelata, missä haluavat.

Todennäköisyydet

Liberalismi ei ole muodissa ja Antti Rinne on todennäköisin pääministeri. Vaikka Petteri Orpo vastoin viimeisimpiä gallupeja voittaisi vaalit, kieltolaki voi silti tulla.

Arvioin voitonmahdollisuuksiksemme alle 50 prosenttia. Melko todennäköisesti Sare- ja Nummikoski voivat siis laittaa parin vuoden päästä ansioluetteloonsa merkinnän: Tein sen mihin Jouni Laiho ei pystynyt – hankin nettiblokit Suomeen.

P.S. Jos häviämme, kaksikko Sare- ja Nummikoski muuten seikkailee kolumneissani ikuisesti. Enkä usko, että Pokeri- tai Sijoitustieto heittää miuta Veikkauksen painostuksesta pois kolumnistin paikalta, vaikka Kaupunkilehdet aikoinaan niin tekikin.

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Artikkelit

Voimakkaasti nousseet kulta ja bitcoin teknisestä vinkkelistä

Johannes Ankelo
22.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Pentti Jokinen: Kuluttajakuulumiset Q3

Pentti Jokinen
21.11.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Kamux Q3/24: Joko on liian halpaa?

Almanakka
18.11.2024
east Lue lisää