Tänä keväänä on perinteisen ahtaajalakon lisäksi lakkoiltu niin kaupoissa kuin teollisuudessa. Ulosmarssineet työpaikalta ovat jopa Ray:n työntekijät. Aihetta lakkoihin on varmasti ollut. Esimerkiksi ulkomaankaupan pysäyttäminen oli varmasti tarpeellista, koska lama on jo hieman helpottanut. Lisäksi on parempi toimia niin kauan kuin Suomessa on vielä vientiteollisuutta. Kun vientiteollisuus kuihtuu, kuihtuu samalla myös satamien sulkemisen painostusvoima.
Lakko-oikeus kuuluu demokraattisen yhteiskunnan perusoikeuksiin. Ammattiyhdistysliike on saanut aikaan viisipäiväisen työviikon ja kahdeksantuntisen työpäivän jo 1900-luvun alussa. Ilman vuoden 1905 suurlakkoa Suomeen ei olisi tullut yleistä ja yhtäläistä äänioikeutta jo vuonna 1906.
Suomessa tämän päivän perusoikeuksiin kuuluvat myös laittomat lakot. Miljoonavahingoista, joita näistä hyvin tavanomaisesti syntyy, seurauksena ovat liitolle muutaman tonnin sakot. Maalaisjärjellä ajateltuna tuntuisi siltä, että vahingonkorvaus laittomasta toiminnasta olisi syntyneen vahingon suuruinen. Näin yleensä muussa toiminnassa yhteiskunnassa, mutta valtiovalta katsoo ammattiyhdistysväen tarvitsevan vastaavanlaista suojaa kuin esimerkiksi asunnonvuokraajan. Kohtuuton ehto vuokrasopimuksessa on mitätön, ja kohtuutonta katsotaan olevan rangaista laittomista lakoista syntyvän vahingon määrällä.
Kun minä olin pankissa töissä, niin työpöydälleni tupsahti aina välillä lomake, jolla olisi voinut liittyä liittoon. Minä katsoin itseni kykeneväksi neuvottelemaan omat sopimukseni, ja en liittynyt. Mitään varsinaista painostusta ei asian suhteen sen enempää ollut. Enemmän painostusta voivat kohdata ne bussikuskit, jotka manailivat parin päivän takaista bussilakkoa omalla nimellään lehdessä. Minä en olisi uskaltanut. Sen verran aggressiivista väkeä tuntuvat ay-aktiivit olevan ainakin television ja lehtitietojen perusteella.
Pankkiväkikin meni iloisesti lakkoon vuonna 1990 juuri pankkikriisin alkaessa. Kun helibor oli 16 prosenttia, ja järjestämättömät luotot kiivaassa kasvussa, niin tämä olikin oiva hetki lakkoilla. Muutenhan joku pankki enemmän olisi voinut pysyä pystyssä. En sano, että lakko varsinaisesti kaatoi yhtään pankkia, mutta varmaa on, että ei se pankkien pystyssä pysymistä edistänytkään.
En sano myös, että Paperiliiton ja AKT:n lakot ovat varsinaisesti sulkeneet tehtaita lopullisesti. Mutta eivät ne kyllä erityisesti ole myötävaikuttaneetkaan tehtaiden säilymiseen Suomessa. On lapsellista kuvitella, että kun globaali yritys pohtii tehtaiden lakkauttamisia, ettei paikallinen lakkoherkkyys vaikuttaisi asiaan.
Ay-liike on jäänyt 1900-luvun alun asetelmiin. Kuvitellaan, että kunhan vaan saadaan kiristettyä lisää etuisuuksia, niin sitten kaikki on hyvin. Kun rajat ovat nykyisin auki vähän alalla kuin alalla, niin kaikki toiminta on jossain määrin globaalia. Työnantajat voivat siirtää toimintaansa ulkomaille. Ulkomailta voi tulla kilpailua. Sen nyt luulisi hitaammankin ymmärtävän, että työnantajat eivät kannattamatonta toimintaa kauan jatka. Kun yritykset ajautuvat vaikeuksiin, niin se on hetki, jolloin parhaiten työnantajat ja tekijät löytävät yhteisen sävelen: Valtiota huudetaan apuun yhdessä.
Ymmärrys siihen, että Suomen valtio velkaantuu rivakkaa vauhtia, ei ole kovin hyvä juuri missään. Valtion kassan pohjan katsotaan olevan pohjattoman. Kassan pohja on tullut nyt vastaan esimerkiksi Kreikassa. Siellä tosin ollaan vielä kriisitietoisuudessa paljon Suomeakin jäljessä. Siellä tuntuu vallalla olevan käsitys, että valtionvelka hoituu lakkoilemalla.
Kun lakkosakkoihin tai ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuteen ei porvarihallituksella ollut kanttia puuttua, niin niihin on turha kuvitella tulevan mitään muutoksia jatkossakaan. Eiköhän kepu ole ansaitusti sohlannut kaikkine hyvämuistisine edustajineen itsensä seuraavaksi vaalikaudeksi oppositioon. SDP:n Heinäluoma todennäköisesti taas veti hyvän kortin, kun kosiskeli muukalaisvihamielisiä suomalaisia. Timo Soinilla on kiinni pitämistä peruskannattajissaan lähiöbaareissa, kun demarit hyökkäävät takaisin samoille apajille. Demarien ollessa hallituksessa ei heikennyksiä ay-liikkeen asemaan ole odotettavissa.
Jonkinlaista valonpilkahdusta on siinä, että Loimaan kassan suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Ehkä Suomen kansa ei ole sittenkään niin tyhmää kuin kreikkalaiset.
Minun punakaartissa sotinut äidinäidinisäni opetti, että ”Pulut eivät paskanna meillekään taivaasta rahaa.” Tämä olisi hyvä pitää mielessä myös, kun työnantajaa laitetaan polvilleen.
Minä olen tehnyt työtäni eli pelannut pokeria joka päivä koko huhtikuun ajan. Topi-papan opetukset mielessä en ole olettanut, että monien nuorten pokerinpelaajien suosima viisi päivää chillailua ja kaksi päivää peliä riittää minulle. Rayn työntekijöiden ulosmarssin syynä oli lehtitietojen mukaan mm. työnantajan vaatimus tukilakkojen kieltämisestä työehtosopimuksessa. Tukilakko- oikeus on sen verran tärkeää, että minäkin liityn puolestani tukilakkoon. En pelaa pokeria vappupäivänä, vaan pidän ensimmäisen vapaapäiväni kuukauteen. En ole ollut aiemmin lakossa, ellei pääsääntöisesti murtuneita viinalakkoja lasketa. Mutta kaikkea on kokeiltava paitsi kansantanhuja ja sukurutsausta.