Ottaisitko vuoden asuntolainan 12 prosentin marginaalilla ja 5,5 prosentin luotonvarausprovisiolla? Toivon mukaan et ole niin epätoivoisessa tilanteessa. Fortum kuitenkin nosti valtiolta ensimmäisen erän pyöreästi tämän ehtoisesta 2,35 miljardin siltarahoituksesta.
Luotonvarausprovisiona toimii valtiolle tai tarkemmin määriteltynä Solidiumille suunnattava ilmainen 8,97 miljoonan osakkeen osakeanti. Tämä on perjantain pörssikurssilla @14,40 noin 130 miljoonan euron edestä osakkeita. Fortumin pörssitiedotteessa summaa ei luonnollisesti mainita, vaan kerrotaan kyseessä olevan noin 1 % Fortumin kaikista osakkeista.
Yhden prosentin dilutaatio (=osakkeiden laimeneminen) ei kuulostakaan paljon miltään, mutta 130 miljoonaa euroa on ainakin ei-Herlineistä jo kohtuullisen iso läjä kaksisatasia. Viisisatasista saisi pienemmän läjän, mutta EKP hyvesignaloi lopettamalla niiden valmistuksen alkuvuodesta 2019.
Olen pitänyt valtion sijoitusyhtiön Solidiumin väkeä lähinnä kovahkopalkkaisina tyhjäntoimittajina viimeistään sen jälkeen, kun jättivät myymättä meemi-Nokioita WSB-väelle. Ajatusten Mississipit siis kimppapelasivat Nokian ylös Jenkeissä, ja Solidiumin kaikki kolmetoista henkeä olivat juuri silloin luultavasti viettämässä laatuaikaa perheensä kanssa. Toisaalta jos hoidettavana on vain vajaan kymmenen miljardin varallisuus, mitä sitä turhaan toimintavalmiina päivystämäänkään.
Solidiumille kuuluu Veronmaksajien ansiomitali
Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja Victor Snellman tilitti Viisaassa Rahassa Fortumissa olevan käynnissä ”vuosikymmenen omaisuuden sosialisointi”. Joo, samaa mieltä, mutta tuleekohan pyyhkeitä Veronmaksajain Keskusliitolta?
Tällä operaatiolla Solidiumin väki nimittäin tienaa valtiolle palkkansa pelkkinä luotonvarausprovisioina 50 vuodeksi. Korkoina tulee suuruusluokkaa sadan vuoden henkilöstökulut (=250 miljoonaa euroa), jos Fortum nostaa lainan täysimääräisesti.
Edelleen näen Tytti Tuppuraisen harvinaisen päteväksi demariministeriksi. Jota kielitaidottomammat yrittivät syyllistää saksan puhumisesta Uniper-neuvotteluissa. Hänelle kuuluisikin SDP:n kunniamitali. Sosialisointi viime vuosikymmeninä kun on sujunut varsin rauhalliseen tahtiin, eli suorastaan ottanut takapakkia. Omistajaohjausministeri on sosialisoimassa Fortumin suunnatussa annissa ja koronkiskonnassa enemmän yksityisiä varoja kuin Matias Mäkynen on märimmissäkään unissaan (toivottavasti) pystynyt näkemään.
Fortum konkurssiin?
Jotkut hurut ovat vaatineet Fortumin asettamista konkurssiin, koska sen omat pääomat on Venäjälle menetetty. Tämä nyt on ollut lähinnä huomionhakuisten huutelua. Fortumilla on taseessaan myös aliarvostettua tavaraa, joten konkurssin kautta pienosakkaiden hukuttamiselle ei ole juuri muita perusteluja kuin kostonhimo. Eli sama mitä taistolaiset huutelivat sotaveteraaneille: ”Mitäs läksitte”.
Fortum pysyy kuitenkin vielä tukevasti pystyssä, vaikka valtio siitä valuttaakin verta muutaman sadan miljoonan euron edestä. Toki Fortumin taseessa Venäjän liiketoimintojen arvo 5,5 miljardia euroa tuskin edes läheisesti liittyy niiden arvoon Fortumin osakkeenomistajille. Sen sijaan voi olla hyvinkin lähellä arvoa sille oligarkille, joka Fortumin Venäjän voimalaitokset tulee ottamaan haltuunsa.
Fortum tarvitsee rahaa, jos sähkönhinta nousee, koska se on myynyt sähköntuotantonsa sähköpörssissä reilusti halvemmalla kuin nykyhinta. Sitä myöten, kun Fortum tuottaa sähköä, se saa vakuuksia vapaaksi ja tekee vielä tuotannollaan voittoakin. Tiliä tosin tulee vain tuotantokustannusten ja termiinin hinnan erotus, jos tuotanto on myyty jo etukäteen.
Sähkön tuotantoyhtiön näkymät siis nykymaailmassakin paranevat, kun sähkön hinta nousee. Joustamattomalle sähköpörssille taas kelpaa vakuudeksi vain käteinen raha. Tätä sääntelyä voisi muuten vähän löysätä, mutta siihen eivät taida elinkeinoministeri Mika Lintilänkään eväät yksin riittää, vaan vaadittaisiin Eurooppa-tason ratkaisuja.
Olen kyllä ymmärtänyt rahoitusmarkkinoista jotain väärin, ellei uskottavan sähköntuotantokyvyn yhtiö olisi saanut lainaa sähköpörssivakuuksiin halvemmalla joltain muulta kuin pääomistajaltaan. Fortumin näkymillä sen pitäisi saada kahden eikä kahdentoista prosentin marginaalin rahaa ja kohtuullisilla luotonvarausprovisioilla.
Fortumin osakkeenomistajat barrikadeille!
Otin Fortumia keväällä ja kesällä vastapalloon sekä liian aikaisin että verrattain edullisesti. Uniperin mentyä lapinpolttajille olen noudattanut Poppamies-strategiaa. Aion näillä lapuilla äänestää suunnattua osakeantia vastaan Fortumin yhtiökokouksessa. Itse asiassa yritin ennakkoäänestää netissä, mutta Eurocleariltä tuli vastaus ”Palvelussa on huoltokatko. Pahoittelemme tästä aiheutuvaa haittaa.”
Mistä tuli mieleeni, että tuokaa minulle Alexander Stubbin pää, kun meni sössimään lyhyen matematiikan approbaturillaan hallintarekisterilain – ja täten säilytti Euroclearin monopolin. Tai ainakin yksi Ticon leegoista.
Vastaan äänestäminen on melko no-brainer, koska ei valtio tai ainakaan Tytti Tuppurainen ole niin hölmö, että päästäisi Fortumin nurin, vaikka ei osakkeita saisikaan. Tosin ne lapaset, jotka Fortumin hallituksessa istuvat, keksivät varmaan sitten jonkun toisen keinon tuupata vastaavan määrän pienosakkaiden rahaa pääomistajalle.
Valtio tarvitsee 2/3 yhtiökokouksen äänistä suunnatakseen annin itselleen. Nyt taitaa Antti Rokan sanoin olla asja silviisii, jot myö hävitää tää sota.
Yhtiökokoukseen pitäisi siis saada yli 25 pinnaa osakkeista vastustamaan sosialisointia, koska Tytillä on ennestään 50,76%. Ja eikä riitä tämäkään, koska osa Hyvistä Veljistä myötäilee kuitenkin Solidiumin Siskoja ajatuksella ”Tiedä, vaikka pääsisi joku päivä valtiolle töihin”.
Voittoon uskominen olisi liian hapokasta, mutta näpäytetään edes vähän.
P.S. Tämän kirjoitettuani jäin pohdiskelemaan, mitenkähän laillista on äänestää itselleen suunnattavan ilmaisen osakeannin puolesta?
Tosin puhelinosakeyhtiöt 90-luvulla tekivät hyvin vastaavia operaatioita. Mutta näitä anteja ei kai oikeudessa juuri testattu?
Viisas Raha 2.11.2022: Fortumiin tehtävä erityistarkastus